Преглед на антивируса на Kaspersky – Актуализиран 2023 г.

Антивирусен преглед на Kaspersky

Kaspersky е едно от най-големите имена в онлайн сигурността, но има някои проблеми, свързани с поверителността. Това е жалко, защото иначе антивирусът на Kaspersky е една от най-добрите услуги, които се предлагат. Дали ще го изберете, зависи от вас, но ви препоръчваме да прочетете пълния ни преглед, преди да вземете решение.

Kaspersky-плъзгача-1

Kaspersky-плъзгача-2

Kaspersky-плъзгача-3

Kaspersky-плъзгача-4

Kaspersky-плъзгача-5

предишен

Следващия

Антивирусът Касперски е бил около блока няколко пъти, откакто Лаборатория Касперски го пусна преди повече от 20 години. Компанията също е научила много неща и това показва. Защитните функции, които предлага Касперски, са първокласни перки, на разумна цена. Защитата на Kaspersky срещу злонамерен софтуер е страхотна, класирайки се в горната част на антивирусния пакет в резултатите от нашите лаборатории.

За съжаление Касперски се сблъсква с някои проблеми с поверителността, за които не сме сигурни, че са напълно решени. Липсват и няколко важни варианта за поддръжка на клиенти. Тези проблеми го възпират от най-добрия антивирус.

В този преглед на антивируса на Kaspersky ще разгледаме всичко – от неговите функции до неговата сигурност. Ще пуснем сканирането, сами ще тестваме защитата му и ще вникнем в дълбочина в неговата история и поверителност. След всичко това ще ви дадем присъдата си дали Касперски е антивирус, който си струва да разгледате.

Ако все още се колебаете, 30-дневният му безплатен пробен период е чудесна възможност да определите дали харесвате предложенията на Касперски.

Силни & Слабости

Алтернативи за антивирус на Kaspersky

Характеристика

Антивирусът на Kaspersky е пълен с функции над очакваните възможности за сканиране на уязвимост. Със здравия си родителски контрол, настройките за поверителност и дори банковата защита той изпъква на своите антивирусни конкуренти по сила и гъвкавост.

Много малки функции, които Kaspersky предлага в центъра около концепцията за поверителност. Например, Kaspersky осигурява защита на уеб камерата, за да не се използва камерата ви срещу вас. Това е просто известие, че се използва по подразбиране, но може да се използва и за блокиране на използването на уеб камерата изцяло, освен ако ръчно не изключите защитата.

Друга функция, насочена към поверителност, е разширението на браузъра на Kaspersky. По подразбиране той следи и ви казва колко тракери са вградени в дадена страница, за да можете да я следите. 

Можете обаче да надстроите разширението на браузъра чрез неговите настройки, за да блокирате цялото проследяване. Той също така предлага своя сигурен браузър чрез това разширение.

Kaspersky-хром

Скрито в менютата също е сканиране на уязвимост, което ще осигури вашето устройство както на ниво операционна система, така и на програмно ниво. Зловредният софтуер често може да зарази устройство чрез тези подвизи, така че сканирането на уязвимостта е превантивна мярка.

Освен тези защити, разширението на Kaspersky ще анализира URL адресите и ще определи дали те са безопасни, а също така ще ви пренасочи, ако установи, че уебсайтът е злонамерен. Включва и малко количество блокиране на реклами, но вижте нашите най-добри рекламни блокери за страхотни разширения, които блокират всичко това.

Някои от най-популярните антивирусни функции също са включени в Антивируса на Касперски. Тя включва защитна стена за максимална сигурност, мениджър на пароли, за да се гарантира, че не използвате повторно пароли и дори файлов шредер. 

Една подробност, която се изравнява, е нейният файлов шифрограф; само с 56-битово криптиране е много по-добре да изтеглите най-добрия софтуер за криптиране и да игнорирате тази функция.

Kaspersky също предлага спасителен диск. Този продукт може да бъде поставен на USB устройство или компактдиск и ще стартира сканиране на сигурността при зареждане на компютъра. Този спасителен диск е чудесен за напълно заразен компютър.

Kaspersky VPN и Password Manager

Популярна антивирусна функция, която Касперски смята да включи, е безплатна виртуална частна мрежа или VPN. Това не е точно. 

Въпреки че програмата предлага връзка към Secure Connection, VPN решение на Kaspersky, този продукт е напълно отделен дори от най-скъпия антивирус на Kaspersky. Можем да ви насочим към най-добрите доставчици на VPN, за да компенсирате тази липсваща функция.

От друга страна, мениджърът на пароли е включен в Kaspersky Total Security. Установихме, че това е солиден избор за защита на паролата, но той изоставаше от някои свои антивирусни конкуренти в поддръжка и функции. За по-задълбочен поглед върху тази функция, разгледайте нашия преглед на Kaspersky Password Manager.

Kaspersky Safe Money

Касперски наистина блести, когато става въпрос за банковата си защита, побеждавайки антивирусни конкуренти, като F-Secure (вижте нашия F-Secure преглед). 

Kaspersky Safe Money е защитен браузър, който можете да използвате за достъп до банкови уебсайтове или за въвеждане на вашата платежна информация. Ако се опитате да получите достъп до тези уебсайтове в нормален браузър, ще бъдете подканени да използвате защитен браузър на Касперски.

  Преглед на дома на Sophos - Актуализирано 2023 г.

Kaspersky-safemoney предупреждение

Можете също да създадете списък с отметки в настолното си приложение. По този начин можете да изключите определени сайтове от защитения браузър или да ги блокирате за зареждане, ако не сте защитени.

Kaspersky-safemoney-табло

Защитеният браузър ще съхранява вашите банкови и платежни данни, за да предотврати потенциалния злонамерен софтуер онлайн. Kaspersky дори включва клавиатура на екрана, за да осуети всички keylogger, които могат да получат вашата парола чрез натискане на клавишите.

Kaspersky Safe Kids

Родителският контрол, който предлага Касперски, е интензивен, далеч отвъд обикновеното филтриране в мрежата, като неговите конкуренти, като Sophos Home. Той идва с безплатно приложение, което може да бъде инсталирано на устройството на вашето дете и се управлява чрез уебсайта на Kaspersky.

След като го инсталирате, Касперски ще ви даде повече информация за вашето дете, отколкото някога ще се нуждаете. Можете да проследявате тяхното местоположение и да блокирате уебсайтове чрез име, категория или просто напълно да блокирате целия достъп до интернет.

Ако детето ви е блокирано за достъп до уебсайт, ще бъдете уведомени и дори можете да им дадете разрешение за този конкретен уебсайт в реално време. Наред с филтрирането в мрежата и сигурността в интернет, Kaspersky предлага възможност да наблюдава и ограничава времето на екрана на вашето дете.

Kaspersky-дневник

Тези сложни инструменти за защита ви позволяват да имате много контрол върху това, което детето ви осъществява в интернет браузъра си, както и какви приложения използва. В целия си потребителски интерфейс Kaspersky препоръчва най-добрите начини да се възползвате от цялата тази информация.

Ако обаче смятате, че е необходимо напълно да заключите дадено устройство – което го прави неизползваем, докато не успеете да стигнете до него отново – ще имате тази способност с помощта на тези контроли. Касперски дори ще ви уведоми, ако детето ви е напуснало определена зона за геопокритие или ако търси нещо съмнително в Google.

Преглед на функции на антивирус на Kaspersky

Антивирусно лого на Kasperskywww.kaspersky.com

Започва от 500 долара за месецВсички планове

Характеристика

Мениджър на пароли

File shredder

Поддръжка за много ОС

Родителски контрол

Почистване на диска

VPN

Профили

защита

Ransomware защита

Защита на уеб камерата

Мониторинг в реално време

Защитен браузър

Защита на изтеглянето

Защита от фишинг

Firewall

Операционна система

Windows

MacOS

Linux

андроид

IOS

ползваемост

Потребителски интерфейс на работния плот

Мобилно приложение

Разширение за браузър

поддържа

Помощен център

форум

Чат на живо

телефон

електронна поща

24/7 Поддръжка

Видео урок

Разни

Безплатен план

Ценообразуване

Kaspersky се фокусира върху добавянето на функции, а не на устройства, тъй като плащате повече пари. Въпреки това, той предлага различни планове от три устройства, до 10 до всяко ниво, със сходни корекции на цените, независимо на кой план сте.

Най-основният слой, Антивирус Касперски, е приложение за безпроблемни кости. Тя включва защитата от зловреден софтуер, която бихте очаквали от която и да е антивирусна програма, но никоя от функциите за поверителност, банкиране или родителски функции, предлагани от по-високи нива. С близо 60 долара годишно антивирусът на Касперски наистина не си заслужава.

Следващото ниво нагоре е Kaspersky Internet Security. Този слой предлага основен родителски контрол с функции като уеб филтриране и блокиране на компютърни игри в определен момент. Той също така включва звезден браузър, защитен от Safe Money и множество защита на поверителността. 

Kaspersky Internet Security е чудесен избор за хора, които търсят максимална антивирусна сигурност, без да нарушават банката.

Последното ниво, Kaspersky Total Security, включва няколко от най-луксозните функции, които Kaspersky може да предложи. Той осигурява пълен родителски контрол, включително географски ограждения и заключване на устройството. Освен това включва безплатния си вграден мениджър на пароли и съхранение на криптирани файлове. Kaspersky Total Security е целият пакет и цената му отразява това.

Изборът на ниво наистина зависи от това, от какви функции се нуждаете, но Kaspersky Internet Security е добро сладко място. Ще получите най-доброто от двата свята, ако изтеглите избор от нашия списък с най-добрите мениджъри на пароли и използвате софтуер за криптиране с по-дълъг, по-защитен ключ..

Ако обаче имате нужда от здрав родителски контрол с географски ограничения и блокиране на устройството, допълнителната цена може да си струва. Kaspersky Total Security има 30-дневна безплатна пробна версия, така че не се колебайте да я опитате.

Удобство за потребителя

Касперски е добре проектиран. Той успява да изглежда гладък и минималистичен, без да крие всеки аспект на програмата зад менюта, и е лесен за навигиране и използване. С толкова много функции обаче беше трудно да се намери всяка от тях.

Инсталацията беше много проста и проста, без почти никакви препятствия, въпреки че за инструментите си, базирани на уебсайтове, се изисква имейл адрес. Единственият проблем, с който се сблъскахме, беше страницата му за изтегляне да е несъвместима с Google Chrome. Използването на Internet Explorer за изтегляне беше странно, тъй като родителското филтриране в мрежата е ясно, че работи само в Google Chrome.

След като е инсталиран и настроен, таблото за управление е лесно да се разбере. Горната трета на екрана е общ преглед, който ви уведомява дали има нещо, което се нуждае от вашето внимание.

  Преглед на дома Emsisoft Anti-Malware - Актуализиран 2023 г.

Kaspersky-табло

Под това има осем ясно разделени категории. Всяка функция се управлява или чрез някоя от тези връзки или може да бъде стартирана чрез щракване върху някоя от тях. Въпреки че почти всички акценти на програмата могат да бъдат модифицирани чрез приложението Kaspersky, някои функции имат свое приложение.

Kaspersky също така се грижи да разгледа подробно какво прави всяка част от антивируса. “?” символът в заглавната лента е пълно завършване на всичко, което програмата предлага, и във всяка настройка има задълбочени обяснения на всеки защитен елемент.

Въпреки че има настройки за всяка една функция, която предлага Касперски, те са настроени по подразбиране по начин, който има смисъл. Например, когато тествахме родителския контрол, Касперски автоматично настройва уеб филтрирането за най-често блокираните уебсайтове. Всичко е настроено така, че да можете просто да го включите и да бъдете защитени.

Сканиране

Kaspersky предлага няколко сканирания за сигурност по подразбиране: пълно сканиране, бързо сканиране, селективно сканиране или външно сканиране на устройства. Това са повече от достатъчно възможности за повечето хора, макар и не съвсем на нивото на опциите за сканиране на Avira (прочетете нашия преглед на Avira). Селективно сканиране позволява на потребителя да сканира отделни файлове.

Интересна подробност тук е, че можете да стартирате повече от едно сканиране на сигурността едновременно. Това е много рядко в антивирусния софтуер и не е нещо, което правите много често, но въпреки това е добре дошло допълнение.

Kaspersky сканиране

Извършихме бързо и пълно сканиране, за да тестваме скоростта и въздействието върху нашия тестов компютър. И двете сканирания бяха по-бързи от средното, като бързото сканиране отне по-малко от една минута и пълното сканиране отне само два часа и половина.

И двете сканирания за сигурност имаха приблизително еднакъв удар върху производителността на компютъра ни, с приблизително 15 до 20% увеличение на използването на процесора. Това понякога достига 30% повече при пълно сканиране. Въпреки че това няма да направи компютъра неизползваем, той със сигурност е забележим и никъде не е толкова слаб, колкото конкурентите, като Webroot (прочетете нашия преглед на Webroot SecureAnywhere).

защита

Използвахме двойнствен подход за тестване на сигурността на Касперски. Първо тествахме някои често срещани подвизи с помощта на собствените си устройства. Второ, прегледахме резултатите от лабораториите му от AV-Test, AV-Comparatives и MRG Effitas, за да видим как се изправя срещу конкуренцията.

Въпреки че е важно да се хванете на софтуера и да пуснете гумите, златният стандарт за сигурност е с лабораторни тестове на трети страни. Поради тази причина ние поставяме по-голяма тежест върху тях в нашата антивирусна оценка.

Касперски често участва в лабораторни тестове, така че резултатите от неговата сигурност са много актуални. В доклада на AV-Test от декември 2023 г. той открива Касперски срещу редица други антивирусни програми. Касперски се отличи с всичко, което хвърлиха върху него.

Той блокира 100 процента атаки с нулев ден и широко разпространен зловреден софтуер, без никакви фалшиви позитиви. Kaspersky също беше по-бърз от средния за индустрията във всеки аспект на използване, с изключение на пускането на популярни уебсайтове, където беше по-бавен с около 5 процента. Това е подобрение от нейния тест за април 2023 г., където беше със 7 до 8 процента по-бавен.

Kaspersky беше особено бърз, когато стана дума за инсталирането на често използвани приложения, с огромно надграждане на производителността от своя тест за 2023 година. Ясно е, че през последните няколко години е направил големи подобрения, което е добре да се види.

AV-Comparatives също проведоха Kaspersky чрез тестове през октомври 2023 г. Резултатите на Kaspersky в неговия тест за ефективност бяха много добри, побеждавайки почти всеки антивирус, с изключение на ESET NOD32 и McAfee (вижте нашия преглед на McAfee Total Protection).

Тестът за защита беше малко по-малко впечатляващ. Въпреки че Kaspersky блокира над 99 процента от всички зловредни програми, AV-Comparatives все още не даде на Kaspersky най-високата класация за сигурност. Това не е непременно голям проблем за Касперски; това е по-скоро изявление за това колко силно е антивирусното поле в момента в защитата от зловреден софтуер.

MRG Effitas Banking Simulation

Касперски наистина се открои, когато стана дума за анализа на сигурността на MRG Effitas. В своята неумолима банкова симулация, Касперски беше един от малкото антивируси, сертифицирани за онлайн банкиране. Около половината от тестваните за тази сертификация антивирусни програми преминават.

В допълнение към сертифицирането, MRG Effitas също симулира „отвличане на събития” в банковото дело. Това означава, че злонамерен потребител е компрометирал уебсайта Ви за банкиране или разплащане, прихващайки данните за плащанията и вместо това ги изпраща на сървърите си.

Касперски беше сред тримата, които успешно се защитаваха срещу тази атака. Само конкуренти като Norton бяха на същото ниво като Kaspersky (вижте нашия преглед на Norton Security).

Hands-On тестване

Нашите практически тестове използваха средствата за проверка на сигурността AMTSO за тестване на най-често срещаните форми на злонамерен софтуер. Касперски премина с лекота. Това е особено впечатляващо, когато става въпрос за фишинг страница, която много малко антивирусни програми блокират.

  Malwarebytes Antivirus Review - Актуализирано до 2023 г.

Kaspersky-URL-блокиран

След това тествахме серия от обичайни експлоатации на браузъра, използвайки WICAR. От 13-те подвига, Касперски блокира всички тях. Това е примерен резултат, който съвпада с това, което видяхме от почти всички лабораторни тестове.

Касперски и руски концерни

Касперски е в уникална позиция, що се отнася до проблемите на личния живот. През 2023 г. правителството на Съединените щати избра да спре да работи с компанията поради опасения, че антивирусът има връзки с руското правителство. Тази връзка би рискувала да изтече данните на потребителите, тъй като руският закон е много по-малко защитен от този вид данни, отколкото Съединените щати или Европа.

Оттогава компанията предприе редица стъпки, за да увери своите потребители, че не е свързана с руското правителство. Той отвори два „центъра за прозрачност“, посветен на това, че на надеждните партньори могат да разгледат неговия изходен код и планира да отвори още два в близко бъдеще.

Освен това Касперски е преместил голяма част от своите данни в Швейцария. Това предпазва Касперски от всички руски закони, които могат да го принудят да разкрива клиентски данни. Европейските данни са изцяло прехвърлени, но американските и канадските данни ще бъдат преместени тази година.

SOC 2 одит

В допълнение Kaspersky пусна SOC 2 Type 1 одит на своите системи за поверителност. За да разберем тежестта на този одит, е важно да разберем какво обхваща и какво не покрива.

SOC 2 Тип 1 одит се състои в оценка на контролите на организацията. Той не включва никакъв анализ дали те са правилно спазвани. SOC 2 Тип 2 одит е по-строг, включващ всичко от одит от тип 1 и оценка на използваните контроли за определен период от време. Обичайно е организацията да получава тези оценки последователно.

Към този момент компанията не е публикувала отчет от тип 2. Свързахме се с компанията, за да питаме за това и представител ни увери, че е в дългосрочните планове на компанията да направи следващата стъпка в сигурността.

За Kaspersky нейната оценка за защита е комбинация от лабораторни тестове на трети страни, практически опит и проблеми с поверителността. Не сме напълно убедени, че контролът му за поверителност е достатъчен с връзките на компанията с Русия. 

Въпреки това, неговите лабораторни тестове и практическият ни опит бяха звездни и, ако не заради проблемите, свързани с поверителността, Kaspersky ще направи старт на най-сигурния антивирус.

поддържа

Опциите за поддръжка на Kaspersky изглежда са създадени за бизнес клиенти, без да се чувстват остарели, като ZoneAlarm (вижте нашия преглед на ZoneAlarm Antivirus). Това може да бъде добро нещо с неговия набор от инструменти за сигурност в мрежата. Базата знания – първата линия на защита, когато потребителят попадне на антивирусен проблем – е разделена по продукт.

Кас-база от знания

Форумът за поддръжка също е много активен, като служители на Kaspersky и специализирани клиенти отговарят в рамките на един ден на всякакви въпроси. Странно ни беше обаче, че форумът предлагаше всеки елемент от менюто на английски и руски. Касперски пита вашия език, когато създавате акаунта си, така че изглежда тривиално да проверите тази настройка, преди да решите кой език да покажете.

Уеб базираните антивирусни инструменти на Kaspersky са уникална характеристика на поддръжката на клиентите на Kaspersky. Ако не сте в близост до едно от устройствата, на които е инсталиран антивирусът, можете да използвате неговата страница за поддръжка, за да сканирате отделни файлове за вируси.

Кас-virusdesk

Съществува и раздел за премахването на отпечатъчен софтуер, който е особено полезен, ако всичките ви устройства са заразени с откъм софтуер и нямате достъп до настолното приложение на Kaspersky. Преди да стигнете до тази точка обаче, вижте нашите съвети за защита от отвличане.

Ако трябва да говорите с действителен човек, за да разрешите проблема си, Kaspersky също има поддръжка по имейл. Въпреки че не е 24/7, изпратихме билет през уикенда вечер и получихме отговор на следващия ден, така че часовете не са просто от 9 до 5 в делничните дни.

Касперски предлага поддръжка на Twitter и, колкото и да е странно, поддръжка на Facebook. Kaspersky също предлага телефонен номер, но това означава, че трябва да го използвате само при проблеми с покупката или абонамента за услугата, за разлика от конкуренти като Bitdefender (вижте нашия рецензия за Bitdefender Antivirus за повече).

Като цяло поддръжката на Касперски е солидна и ще отговори на вашите въпроси надеждно и сравнително бързо. Широкият спектър от начини да се свържете с поддръжката означава, че може дори да не пропуснете опциите, които й липсват, като чат на живо и телефон (вижте нашия Trend Micro Antivirus + преглед за антивирус, който се отличава в тази област).

Присъдата

Касперски е основата на антивирусния свят и можем да разберем защо. Защитата му от злонамерен софтуер е първокласна, освен това е лесна за навигация и е снабдена с функции за сигурност. Липсата на безплатен антивирусен план обаче означава, че получаването на тези функции ще ви струва (вижте нашите най-добри безплатни антивирусни групи).

Ние все още сме притеснени от резултата от проблемите, свързани с поверителността му. Действията на Касперски досега са успокояващи, но не окончателни. Това оставя място за съмнение, което е излишно, когато можете просто да използвате антивирус, който няма тези проблеми.

Въпреки че поверителността се отнася до това, че антивирусът на Kaspersky избяга от най-добрия антивирусен софтуер, това определено е добър избор за неговите функции и банкова защита. Какво мислите за антивируса на Kaspersky, Kaspersky Internet Security или Kaspersky Total Security? Уведомете ни в коментарите. Както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me