Què és la neutralitat neta i per què és important?

En certa manera, el 2023 va ser l’any de la neutralitat neta. Tot i que el concepte és més antic que l’any passat, per a molts es desconeixia o només una qüestió perifèrica fins que la FCC va decidir suprimir-lo. Però, què és la neutralitat neta i com t’afecta? En aquest article, Cloudwards.net aprofundirà en aquestes preguntes, així com en moltes altres.

Abans de fer-ho, però, voldríem remarcar que la neutralitat neta no és només una qüestió nord-americana: ara mateix diversos països debaten els seus pros i contres o tenen una legislació que els protegeixi o l’ataca. Parlarem una mica més de com països a més dels Estats Units aborden les qüestions que l’envolten, però primer anem a saber què és.

Neutralitat neta Significat: Què és la neutralitat neta?

La primera pregunta és la més senzilla, ja que podem respondre-la amb una sola frase, directament des del diccionari. La neutralitat de la xarxa significa que els proveïdors de serveis d’Internet han de permetre l’accés a tot el contingut i les aplicacions independentment de la font, sense afavorir o bloquejar productes o llocs web concrets..

Ara mateix, sense importar si llegiu Cloudwards.net, mirant màquines d’expresso o punxant Netflix, ho fareu sense que el vostre amplificador de banda ISP, negant l’accés o que us impedeixi de cap manera..

El terme va ser creat per Tim Wu Wu per primera vegada a Columbia School, el 2002, quan era professor ajudant a Virgínia, en un assaig que va abordar els drets dels consumidors d’una banda, i els drets i deures dels proveïdors d’interès per l’altra. Tot i que la peça no serveix per a una lectura fàcil, l’essencial és que els consumidors se’ls hagi de permetre fer tot el que vulguin a Internet, amb els drets d’ISP limitat a l’abús policial de la xarxa..

Si s’eliminés la neutralitat neta, alguns llocs es carregarien més lentament o bé necessitarien un pla especial per accedir-hi. Pitjor encara, els ISP tindrien el dret de bloquejar l’accés a determinats llocs sense l’aprovació prèvia de les autoritats, cosa que és fantàstica si parleu de kiddie porn, però no és tan fantàstic si es tracta d’un lloc polític..

A la majoria dels països del món, si teniu una connexió de 5Mbps mentre llegiu això, portareu aquests 5Mbps complets a tots els llocs que visiteu, independentment de la ubicació o del contingut. Al mateix temps, qualsevol lloc que no ha estat abatut per un jutge és també de lliure accés. Aquest és l’efecte pràctic de la neutralitat de la xarxa.

Si sou un usuari d’internet habitual, és molt probable que sigui natural i lògic. Al començament de la interwebz, ja ho sabeu, quan la gent del poder pensava que es tractava d’una sèrie de tubs, també ho era més o menys: tots els llocs eren accessibles de la mateixa manera, tot i que els ISP nord-americans eren fins a alguns shenanigans també, però més endavant.

ISPs i neutralitat neta

Cosa que és, per a moltes persones, Internet és una altra manera de guanyar diners i no només de la manera d’escriure ressenyes o vendre llibres. Per als proveïdors de serveis d’Internet, és una mercaderia que poden vendre. Us subscriviu a un pla, us donen la web: senzilla. Un conseller delegat intel·ligent, però, sempre està a la recerca de noves formes en què puguin maximitzar els ingressos i els beneficis.

Quant a ISPs, els nord-americans són especialment predatoris, per exemple, amb els esforços de pressió que han dut a terme perquè les vostres dades siguin una mercaderia. En una línia semblant, ha arribat la idea de començar a posar un preu a la capacitat d’accedir a determinats llocs, no només de tenir internet.

Per exemple, podríeu comprar un pla regular a un ISP que tingui una velocitat de 10Mbps, tal com ho feu ara, però en lloc d’aquella que s’aplica a tots els llocs només s’aplica a alguns. Alguns llocs, especialment els que generen amplada de banda com els llocs de reproducció, requeririen que vostè, el client, comprés un pla especial que cobreixi les mateixes velocitats per a això o faria que el servei realitzés un acord amb l’ISP..

Per descomptat, aquesta és la versió moderada d’un futur lliure de neutralitat: també es pot semblar a cable, on pagueu una subscripció bàsica que us permetrà utilitzar correu electrònic o alguna cosa, però qualsevol altre lloc us costarà més. Si no pagueu, no hi ha Netflix. Les possibilitats només estan limitades per la imaginació corporativa, que genera alguns escenaris desagradables.

Tot plegat seria, per descomptat, descaradament injust en diversos nivells. En primer lloc, seria una inversió de la manera de fer negocis ara, que hem crescut per conèixer i estimar. Per canviar-ho ara, sense una raó adequada (més en poc), és contrari al desenvolupament de la xarxa.

  Què és el Cloud Storage i per què té importància el 2016

També és injust perquè les persones que ja paguen per accedir a Internet, la majoria dels plans són perfectament assequibles, per descomptat, però no són exactament barates, tampoc no haurien de pagar més només per accedir a Facebook o a Instagram. Com que pot ser que aquesta sigui la principal raó per la qual les persones accedeixen a Internet en primer lloc, sembla una mica estrany carregar-les de més per poder accedir a determinades parts..

Sense neutralitat neta: les Filipines

Això és el que passa a les Filipines, que actualment és l’únic país del món on no predomina la neutralitat de la xarxa. Tot i que no és tan il·legal com els Estats Units s’estableix que els reguladors tenen un control, tot i així, els proveïdors d’autor gaudeixen de molta més llibertat que de qualsevol altra banda..

Com que el govern segueix mantenint algun tipus de mà, la situació és una mica diferent que els escenaris del dia passat en què esbossa. La majoria de filipins amb connexió WiFi o connexió regular no perceberan gaire diferències a Europa, però els usuaris mòbils estan cargolats.

Quan us subscriviu a un pla d’internet mòbil a Filipines, rebeu una assignació mensual de dades, de la mateixa manera que ho feu en qualsevol altre lloc. Tanmateix, podeu evitar aquests límits tot assumint un altre pla que elimini determinats llocs del vostre límit. La foto de sota hauria d’explicar una mica millor.

Només hem d’utilitzar els plans més costosos d’aquest ISP, que costen al voltant de 20, 12 dòlars i 6 dòlars, respectivament (o almenys en el moment d’escriure, el pes filipí no és massa estable). Cap d’aquests plans és especialment barat tenint en compte que la renda mitjana anual d’una família és d’uns 5.000 dòlars i la despesa de la llar va augmentant.

A tall d’exemple, agafarem el pla 299, que ens proporciona una quantitat mínima d’1,5 GB (comparem amb el vostre ús mensual mitjançant WiFi) i accedirem a tres llocs des d’una llista prèviament aprovada. Al principi, això pot semblar un acord correcte fins que no us adoneu que tots aquests llocs són llocs d’entreteniment. Per evitar que us toqui el vostre cap, és probable que només utilitzeu aquests llocs i minimitzeu l’ús d’altres persones.

Tal com assenyala aquest article, en tenir els límits relativament baixos i només els llocs que no són notícies són de lliure accés, reduireu la informació que reben les persones i restringireu així el debat públic. A més d’això, també estàs ofegant les empreses emergents, que una economia com aquesta a Filipines necessita desesperadament que la gent treballi en aquesta era digital.

A penes prou, perquè les excel·lents regles de neutralitat neta de la UE no mencionen els plans de dades, els usuaris de mòbils portuguesos es troben en una situació comparable. Allà, obteniu un internet regulat (més informació sobre les normes de la UE a continuació), però podeu pagar més per excloure que alguns serveis comptin fins al límit de dades. Tot i que no és tan restrictiva com la situació filipina, no deixa de ser una preocupació, com assenyala EuroNews.

Neutralitat neta No més: els EUA


© Mike Mozart

Si creieu que la situació de les Filipines és dolenta, és pràcticament apagada en comparació amb el que passaria a l’antic govern colonial, els Estats Units d’Amèrica. Probablement ja heu recopilat força les novetats que hi ha hagut durant els darrers mesos, però recopilem una mica la situació aquí.

Sota el president Obama, el 2015 la Comissió Federal de Comunicacions va promulgar algunes de les lleis més dures de neutralitat neta del món, garantint que els proveïdors de telecomunicacions haurien de donar accés gratuït a tots els llocs amb la mateixa velocitat a tots els consumidors. Tot i que això només pot semblar de sentit comú, també va ser un esforç directe per reiniciar els ISP, que fins aleshores es portaven malament..

Tot i que la llista d’abusos és massa llarga per reproduir-se aquí (aquesta llista donaria malsons a George Orwell, és possible que vulgueu llegir-la), els exemples més escamots inclouen AT&T, Sprint i Verizon es van unir per bloquejar Google Wallet en un intent fallit de mantenir viable el seu propi sistema de captació. Un altre era Comcast que bloquejava les aplicacions torrentines per evitar que els seus amics a Hollywood fossin feliços.

Així, l’ordenació d’Open Internet d’FCC es considerava generalment una bona cosa quan va néixer fa uns quants anys: va evitar que els proveïdors d’intercanvi amb allò que les persones havien de veure a Internet mitjançant la classificació dels ISP com a proveïdors de telecomunicacions en lloc de proveïdors de banda ampla. Tot i que això pot semblar una distinció minúscula, va significar que els proveïdors intel·lectuals es van sotmetre a un conjunt de normes molt més estrictes, que s’havien posat en pràctica durant una època molt anterior (per a una lliçó d’història, feu clic aquí).

  Backupify núvolament vs vs

Els proveïdors d’interès no van agradar, certament, però no van poder fer-ho gaire, ja que el president Obama i el seu president de la FCC van quedar sords amb les seves peticions. Aquesta marea, per descomptat, es va convertir l’any passat amb el canvi de guàrdia a Washington. Tot i que molts sospitaven que l’administració de Trump col·locaria embargaments empresarials en posicions clau, el nomenament d’Ajit Pai a la presidència de la FCC era encara una mica de cronisme descarat..

Pai i Neutralitat neta

Un ex-advocat de Verizon, un dels majors protagonistes del mercat d’internet als Estats Units, Pai no ha fet mai un secret que creu que “Internet no es va trencar el 2015 quan aquestes regulacions eren exigents. adoptat ”. Tot i que definitivament no és l’única vegada que The Donald va posar a la guineu a l’abast d’un galliner (Betsy DeVos ens sembla a la memòria), fins i tot per aquells estàndards es tractava d’una altra cosa.

Pai afirma que la seva principal raó per voler abolir la neutralitat de la xarxa es basa en el seu desig de veure més competència entre els proveïdors de banda ampla, però això és difícil de prendre seriosament, ja que fa anys que el seu antic empresari es va vincular amb AT.&T i Tim Warner separen els Estats Units per no competir directament entre ells en massa llocs. Aparentment, “cartel” només és una paraula bruta quan ho fan altres persones.

Pai va perdre poc temps en posar en marxa les rodes per derogar la neutralitat de la xarxa. Malgrat les protestes d’empreses tecnològiques grans i petites (inclòs el proveïdor de VPN activista PIA), grups d’interès especial, legisladors i pràcticament qualsevol cosa més important, el desembre de 2023 va obtenir el seu camí i la FCC va votar per requalificar els ISP..

Aparentment volent fregar la sal a la ferida, Ajit Pai va publicar un vídeo en què es burlava de les persones preocupades per l’efecte de derogar la neutralitat de la xarxa. Si bé probablement calia les pors, la manera de combinar va donar la impressió que tot Internet era bo per ser geekery i bàsicament va avergonyir el camp antidrogació per reacció excessiva. No va ser exactament una victòria en PR i el vídeo es va eliminar ràpidament de YouTube.

Lluitant contra la Bona Lluita

Tanmateix, la història no s’ha acabat del tot: la nova sentència de la FCC no està vigent fins al mes d’abril i diversos membres del Congrés han anunciat una contraofensiva. Sense endinsar-nos massa en la política parlamentària dels EUA, actualment encara hi ha una finestra on es poden aturar les noves regles a la legislatura, mentre que diversos membres del poder judicial també actuen.

Tanmateix, es pot perdonar als escèptics per haver deixat passar tot això: al cap i a la fi, les regles de la FCC van passar pel Congrés amb prou feines en una fase més primerenca gràcies a un greixatge generós de palmes per part dels ISP (a banda i banda del passadís, cal destacar). Molt més encoratjadora és l’acció dels governants de Montana i Nova York, que cadascun han fet mesures per garantir la neutralitat neta dels seus estats.

Tot i que estaria bé acabar aquesta història nord-americana amb un “feliç sempre”, actualment no està clar com es resoldrà tot això. Si la sort funciona bé, qualsevol governant es reunirà i signarà més ordres a la llei com les de Montana i Nova York; si la sort es produeix malament, els nord-americans poden trobar-se amb una Internet molt menys gratuïta, que probablement serà més cara, per arrencar. . Només el temps dirà.

Neutralitat neta en atac: Canadà

No és que els Estats Units siguin l’únic país que tracta problemes de neutralitat: el veí del nord està lluitant contra un atac propi. Tot i que ningú no suggereix que el Gran Blanc Nord abolirà la neutralitat neta per complet – o almenys encara no – hi ha una certa preocupació.

L’afer canadenc gira entorn d’aquest problema de Hollywood i la indústria musical, la pirateria. Una coalició d’empreses mediàtiques canadenques han sol·licitat a la CRTC (l’equivalent canadenc de la FCC, tot i que amb una mica més de picada a la seva escorça) que bloquegin els llocs que contenen contingut piratat, particularment els llocs de torrent.

Això pot semblar familiar: fa uns anys diversos jutges europeus van dir als proveïdors d’Internet que bloquegessin l’accés a The Pirate Bay, Kickass Torrents i altres llocs de torrents alternatius (triarem els Països Baixos com el millor exemple). Tanmateix, el procés canadenc, tal com descriuen Bell, Rogers i altres, anularia el poder judicial totalment, fent-lo més similar al que passa al sud de la frontera..

Aquesta desviació del poder judicial establiria un precedent espantós: tot i que podríeu argumentar el mèrit de bloquejar l’accés a determinats llocs, per qualsevol motiu, esperem que els jutges, almenys, facin una audiència justa a totes les parts. El fet que aquestes corporacions canadenques vulguin evitar els companys amb les divertides perruques pot donar la impressió que els seus motius no són tan purs com diuen.

  5 eines que fan que la gestió de la documentació sigui menys terrible

Neutralitat neta feta dreta: la UE


© Peter Miller

Fins ara, l’equip editorial aquí de Cloudwards.net probablement ha aparegut com a profetes del desdoblament, que xiuxiueixen terribles imprecacions a les cantonades del carrer digital. Tot i que aquesta imatge no és del tot falsa, passarem a un gran exemple d’una part del món on els llibres estan fent la neutralitat neta: la UE.

Tot i que no és la institució més popular del món, ni tan sols dins la seva pertinença, la UE ha fet algunes coses bé: el Tribunal de Justícia Europeu és una institució força gran, ha impedit una altra guerra europea obligant la gent a parlar-se. al seu lloc, va posar en marxa algunes lleis sobre la neutralitat neta que tots els seus membres es veuen obligats a complir.

La Directiva 2009/140 / CE de la UE protegeix la neutralitat de la xarxa (passeu a la darrera pàgina a no ser que us agradi molt llegir legalese), mentre que una altra directiva estableix el BEREC (Organisme de Reguladors Europeus de les Comunicacions Electròniques), una organització supranacional que actua com a vigilant per no només net. neutralitat, però també privadesa digital dels ciutadans de la UE.

Tot i que aprofundir en el funcionament de tots és molt més enllà de l’abast d’aquest article (a més, no estem fora de curar l’insomni), el que es redueix és que els proveïdors d’interès no tenen cap mena de maneres. persones que accedeixen als llocs de la UE i també impedeixen bloquejar els llocs.

Les espitlleres abunden, per descomptat, i en alguns països, és espantós el fàcil que és aconseguir un jutge que permeti la detenció, com la bloqueja de la Badia Pirata als Països Baixos. A més, aquest article de Reuters mostra com s’estan explotant altres espitlleres, incloent una mirada més detallada del que passa a Portugal. Tot i això, en general, la UE té algunes de les millors legislacions al voltant, excepte potser l’Índia.

Tot i així, però, de tant en tant es crearà una ofensiva contra la neutralitat neta. La darrera va ser el 2016, que va ser reeixida per iniciativa ciutadana. Tot i que ara la situació és bona, les persones que creuen en una internet oberta gratuïta hauran de mantenir-se alerta.

Pensaments finals

Amb això arribarem a la conclusió: com haureu notat, la neutralitat de la xarxa és un problema enorme que afecta milers de milions i ni tan sols hem entrat en la tecnologia real, fins i tot.

Tanmateix, comprendre la neutralitat de la xarxa i el seu funcionament no ho és tot: hi ha sobretot una qüestió política i hi ha poques persones habituals. Moltes d’aquestes discussions es fan a porta tancada i comporten apostes que molts de nosaltres ni ens podem imaginar.

En certa manera, és frustrant per a nosaltres aquí a Cloudwards.net, perquè som grans promotors de solucions de bricolatge. El vostre país us facilita l’espionatge? Llegiu la nostra guia de privadesa en línia i aprengueu a protegir-vos. Hi ha censura? Obteniu una VPN i traieu el túnel.

No és que les VPN siguin inútils en aquest sentit: la majoria dels nostres millors proveïdors de VPN haurien de ser capaços d’evitar les restriccions de neutralitat de la xarxa, permetent-vos accedir a llocs que el vostre ISP ha bloquejat. Tampoc els serveis VPN estan especialment preocupats per les qüestions engrescadores.

Tal com explica Andrei Rusu de CyberGhost, “generalment, la velocitat i la usabilitat de les VPN no es veuen afectades pel final de la neutralitat neta per se”, afegint, però, que de vegades es podrien veure les velocitats “ja que els ISP i les empreses web podran tenir tot el poder Internet ”.

Tot i això, les solucions de bricolatge seran limitades i no tenir neutralitat neta perjudicarà l’economia a tot el món. Tot i que podríeu resoldre alguns dels problemes per vosaltres mateixos, altres encara us faran mal. L’únic que pot ajudar realment és obligar les persones que hem elegit a mantenir la seva neutralitat neta. Depenent del lloc on visiteu, podeu donar suport directament a un grup activista o simplement enviar una carta al vostre representant o membre del parlament.

Tot i que pot semblar que s’uneix a www.battleforthenet.com o el seu equivalent canadenc és inútil: les forces que ataquen la neutralitat neta són, al capdavall, molt més grans que nosaltres – l’única manera de provar aquesta teoria és provar-la. Els esforços anteriors per abolir el nostre dret a internet gratuït s’han combatut amb èxit a la UE i no hi ha cap raó que no es pugui reproduir a l’altra banda de l’Atlàntic..

Amb aquest motiu, us deixarem: en una visió general d’aquest tipus sempre hi ha alguna cosa que us queda, així que esperem escoltar-vos els comentaris a continuació. Gràcies per llegir i mantenir-se segur i gratuït.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me