EDS Lite për Rishikimin Android – Open Containers TrueCrypt On the Go


©

Në këtë botë pas Edward Snowden, njerëzit janë shumë më të vetëdijshëm për sigurinë dhe privatësinë e të dhënave të tyre se kurrë më parë. TrueCrypt, duke qenë i lirë dhe me burim të hapur *, është pa dyshim zgjidhja më e sigurt në dispozicion për kriptimin e skedarëve tuaj në vend.

Një nga karakteristikat më të dobishme të TrueCrypt është aftësia për të krijuar TrueCrypt kontejnerë –– skedarët e koduar që mund të maskohen si skedarë normalë, pastaj të montohen dhe përdoren ashtu si një disk i vërtetë. Shtë madje e mundur që të krijohen vëllime të fshehura brenda skedarëve të tillë, të cilat mund të montohen duke përdorur një fjalëkalim tjetër, por të cilat përndryshe janë të pamundura për t’u provuar se ekzistojnë. Këto vëllime të fshehura sigurojnë një besueshmëri të besueshme, në mënyrë që ndërsa një objektiv të jetë i detyruar të zbulojë fjalëkalimin e vëllimit të jashtëm, nëse merren masat paraprake të sakta, atëherë një kundërshtar nuk mund ta dijë se një vëllim i fshehur gjithashtu ekziston.

Vini re se TrueCrypt mund të përdoret për të kriptuar një ndarje të tërë ose pajisje ruajtëse, apo edhe për të fshehur një sistem të tërë operimi në atë ndarje, por që është përtej qëllimit të këtij neni.

Si funksionon TrueCrypt

Kontejnerët TrueCrypt mund të ngarkohen në një shërbim të ruajtjes së cloud, dhe në përvojën e autorit për t’i përdorur ato me Dropbox, funksionon mirë. Edhe pse ky eksperiment sugjeron që sinkronizimi i kontejnerëve të mëdhenj TrueCrypt në cloud mund të jetë problematik, të paktën me disa shërbime.

Nëse dëshironi t’i mbani skedarët tuaj të sigurt, por gjithashtu dëshironi t’i përdorni ato nga një pajisje celulare, atëherë mund të përdorni një shërbim të ndërgjegjshëm për sigurinë, siç është SpiderOak ose Wuala. Këto kanë shumë avantazhe sesa thjesht encryptimi i skedarëve tuaj me TrueCrypt dhe ngarkimi i tyre në cloud, duke përfshirë sinkronizimin e lehtë në një gamë të gjerë pajisjesh, versionimin e skedarëve dhe aftësinë për të kriptuar dhe deshifruar skedarë të vetëm në vend se kontejnerë të tërë.

  7 Aplikime Android për Rezervimin në Re

Sidoqoftë, fakti që asnjë shërbim nuk është me burim të hapur do të thotë se ato nuk janë aq të sigurta sa zgjidhjet e TrueCrypt dhe janë bërë disa kompromise shtesë të vogla sigurie për të lejuar sinkronizimin në distancë.

Pra, kjo na rikthen në TrueCrypt duke ofruar sigurinë më të mirë të skedarëve në dispozicion. Kur David Miranda, partneri me kontaktin e Guardian, Edward Snowden, reporteri brazilian, Glen Greenwald, u arrestua dhe u konfiskua disku i tij i vështirë nën Aktin e Terrorizmit në Mbretërinë e Bashkuar, Mbikëqyrësi i Detektivit Caroline Goode deklaroi: 

“TrueCrypt e bën materialin jashtëzakonisht të vështirë për t’u përdorur.”

Për të hapur enë TrueCrypt në lëvizje duke përdorur një pajisje Android, disa opsione janë të disponueshme. Cryptonite është në një farë mënyre zgjidhja më elegante, pasi lejon manipulimin e drejtpërdrejtë të kontejnerëve të ruajtur në Dropbox, por për fat të keq kërkon që pajisja të jetë e rrënjosur në mënyrë që të trajtojë skedarët TrueCrypt (ai mund të trajtojë skedarët EncFS pa rrënjë megjithatë).


© Cryptonite

Për ata që nuk duan të rrënjosin pajisjet e tyre (mjaft e kuptueshme), ekziston EDS (Dyqani i të Dhënave të Kriptuara). Fatkeqësisht nuk ka aplikacione iOS të afta për të trajtuar kontejnerët TrueCrypt për të cilët ne jemi të vetëdijshëm, edhe pse BoxCryptor punon me kontejnerë EncFS.

Dyqani i koduar i të dhënave (EDS) Lite për Android

EDS Lite është një aplikacion falas dhe me burim të hapur që kërkon që skedarët të ruhen në vend; ose transferuar duke përdorur USB, ose shkarkuar nga një shërbim cloud në një pajisje Android. Sigurisht, pasi të modifikohen në vend, ato mund të ngarkohen përsëri në re për sinkronizimin e pajisjes kryq dhe platformës. Kjo njihet si mënyra e funksionimit ‘normal’ dhe është mënyra e vetme e mbështetur nga versioni falas i EDS.

  Si të instaloni Elysium në Kodi


©

Versioni i plotë kushton 7,30 dollarë, dhe ka një modalitet ed të montuar ’i cili mbështet enc në encryption dhe deshifrim të fluturimit’, së bashku me një numër karakteristikash të tjera (renditur më vonë). Sidoqoftë, për shkak se mënyra e montuar kërkon një pajisje me rrënjë dhe për shkak se versioni i paguar nuk është me burim të hapur, ne do të kufizohemi në rishikimin e EDS Lite.

Ne filluam duke krijuar një enë të testit 50Mb TrueCrypt në Windows, të cilën e shtuam më pas në dosjen tonë Dropbox. Që skedarët TrueCrypt të jenë në përputhje me EDS, ato duhet të:

  • Bëhuni të koduar duke përdorur AES, Gjarpri ose DyFish Algoritmet e Kriptimit
  • Përdorni algoritmet SHA-512, RIPEMD-160 ose Whirlpool Hash.
  • Përdorni sistemin e skedarëve FAT

Ne shkarkuam enën (të maskuar si një skedar të thjeshtë teksti) në vend në një pajisje Android duke përdorur shkëlqyeshëm ES File Explorer. Ne pastaj montuam enën duke klikuar në ikonën e ‘pinit’, duke lundruar në vendndodhjen e saj dhe duke futur fjalëkalimin e tij. Duhet të theksohet se EDS Lite nuk njeh vëllime të fshehura, por versionin e paguar e bën.

Pastaj mund të përdorni EDS Lite si një eksplorues skedarësh, duke e trajtuar vëllimin e montuar si një dosje të rregullt. EDS Lite gjithashtu funksionon mirë si një aplikacion i përgjithshëm i eksploruesve të skedarëve, megjithëse kemi vërejtur se nuk ka njohur një kartë SD të jashtme. Skedarët e figurave mund të shikohen paraprakisht në Lite, ndërsa versioni i plotë duhet të vrojtojë shumicën e llojeve të skedarëve.


©

Për fat të keq sa i përket këtij shqyrtimi (por një gjë e mirë për sigurinë në përgjithësi), blloqet DRM e bëjnë të pamundur kapjen e pamjeve të funksioneve të eksploruesve të skedarëve në veprim. Skedarët hapen duke përdorur preferencat tuaja parazgjedhore të Android.

  Rezervimi më i mirë falas i reve të vitit 2020

EDS Lite gjithashtu ju lejon të krijoni me lehtësi enë TrueCrypt. Plus, versioni i paguar për EDS, megjithëse nuk është me burim të hapur, përfshin disa veçori të shkëlqyera shtesë, duke përfshirë:

  • Mbështetje për enë të fshehura
  • Lejon kontejnerët të hapen nga një pjesë e rrjetit (psh. Drejtpërdrejt nga Dropbox)
  • Përndryshe, dosjet e ndarjes në rrjet mund të montohen në pajisjen Android
  • Skedarët mund të shikohen direkt
  • Kontejnerët Dropbox mund të sinkronizohen
  • Modaliteti “Montuar” mbështet kriptimin dhe deshifrimin në fluturim (kërkon rrënjë)

përfundim

EDS Lite është një mënyrë e thjeshtë, e sigurt dhe e fortë për të deshifruar dhe encryptuar kontejnerët TrueCrypt në lëvizje. Versionit falas të aplikacionit i mungojnë disa këmbanat dhe bilbilat tërheqës që gjenden në versionin e plotë, i cili ofron shumë prej avantazheve të ofruara nga zgjidhje shumë më të shtrenjta të bazuara në cloud, siç janë SpiderOak ose Wuala, por humbet natyrën me burim të hapur të saj motra falas.

Për përdoruesit e rëndë të TrueCrypt, veçoritë shtesë të versionit të paguar ka të ngjarë të vlerësojnë tregtinë e vogël në siguri, por për seriozisht paranojakun, ose thjesht ata, nevojat e të cilëve TrueCrypt janë më modestë, EDS Lite e bën punën e tij mirë dhe pa bujë.

Disa elementë të TrueCrypt janë burim i disponueshëm në vend se FOSS (Softuer i Lirë me Burim të Hapur). Aktualisht është duke u audituar nga një projekt i mbushur me njerëz për të kontrolluar prapaskenat dhe surprizat e tjera të këqija.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me