Të kuptuarit e terminologjisë së reve: Whatfarë do të thotë IaaS, Paas dhe SaaS?

Kur kërkoni një shërbim cloud, do të gjeni akronime të ndryshme dhe fjalë kyçe që mund të mos kenë kuptim në shikim të parë. Teknologjia është një fushë që ndryshon me shpejtësi dhe tregtarët kanë një tendencë për të dalë me fjalë të reja, të ndezura për të përshkruar një produkt ose shërbim.

Shtë e rëndësishme të kuptoni cilat janë nevojat tuaja. Equallyshtë po aq e rëndësishme të kuptosh saktësisht se çfarë po të ofrohet kur bëhet fjalë për teknologjinë cloud. Tekstet e marketingut dhe zhargoni teknik mund ta bëjnë navigimin në re më të vështirë sesa duhet.

Në Cloudward.net, ne jemi te specializuar për t’i bërë të kuptueshme teknologjitë dhe shërbimet cloud. Ju nuk duhet të keni nevojë për një doktoraturë për të kuptuar terminologjinë e reve – këtu është brenda.

Sot ne do të shikojmë një terminologji të zakonshme të cloud, duke ju ndihmuar të kuptoni se çfarë do të thotë dhe si mund t’ju sjellin përfitimi nga këto shërbime. Do të shohim gjithashtu se si teknologjia e cloud ka ndryshuar mënyrën se si ne përdorim pajisjet tona në shtëpi dhe në zyrë.

Ndryshimi i mënyrës sesi ne punojmë


© jiminthesun

Para ardhjes së cloud computing, bizneset duhej të blinin serverat e tyre. Ata kishin nevojë për një departament të IT për të menaxhuar këta serverë, duke i mbajtur ata aktual dhe të sigurt, si dhe për të siguruar mbështetje teknike për përdoruesit. Të dhënat shpeshherë ishin rezervuar jashtë faqes duke e kopjuar atë në kasetë dhe duke i dorëzuar ato me kamionë ose furgonë.

Kostot e fillimit ishin më të larta, duke kërkuar një investim të madh përpara. Serverët shpesh shfrytëzoheshin nën humbje, duke humbur para dhe fuqi. Tani, me diçka të tillë si Infrastruktura-si-Shërbim, nuk keni nevojë për banka mbi bankat e serverëve për të filluar biznesin tuaj: gjithçka që është kujdesur.

Në ditët e sotme, ju merrni me qira infrastrukturën tuaj nga një palë e tretë, duke paguar vetëm atë që ju nevojitet dhe përdorni. Ofruesit e IaaS kujdesen për pajisjen dhe logjistikën e ekzekutimit të serverave, duke ju lejuar të vlerësoni biznesin tuaj sipas nevojës.

Ndërsa computing cloud u rrit në popullaritet, terma të rinj u krijuan për shërbime dhe produkte. Në shumë mënyra është i njëjti peizazh – ne ende përdorim kompjuterët tanë personal për të hyrë në serverë më të fuqishëm në internet – por mënyra se si ne përdorim pajisjet tona për të hyrë në të dhënat tona ka ndryshuar.

Terminologjia

Kushtet kryesore që do të hasni në lidhje me llogaritjen në cloud janë:

 • IaaS, Infrastruktura-si-Shërbim
 • PaaS, Platformë-si-Shërbim
 • SaaS, Shërbim-si-një-Shërbim
 • UCaaS, Komunikime të Unifikuara-si-Shërbim
 • GaaS, Lojërat-si-një-Shërbim

Këto terma mund të duken konfuze, por në praktikë janë vërtet të thjeshta. Do të jap disa shembuj që japin një ide konkrete se çfarë do të thotë çdo term.

IaaS (Infrastruktura-si-një-Shërbim)

IaaS është thjesht një shërbim cloud që lejon një person ose organizatë të marrë me qira infrastrukturë siç janë serverët, pajisjet e rrjetit dhe ruajtjen e të dhënave. Në thelb, IaaS është një qendër virtuale e të dhënave.

Në vend që të blejnë dhe mirëmbajnë pajisje të shtrenjta, përdoruesit mund të marrin me qira ato që u duhen nga një ofrues i IaaS, të tilla si Amazon Web Services (një prej këtyre shërbimeve është Glacier, shikoni pesë klientët tanë më të mirë për artikullin Amazon Glacier për më shumë detaje). Ofruesi IaaS zotëron të gjithë pajisjet fizike dhe kujdeset për të gjithë mirëmbajtjen dhe kostot që lidhen me drejtimin e një qendre të të dhënave.

Ka shumë përfitime për të përdorur IaaS në vend që të blini pajisjen tuaj personale:

 • Shkallëzueshmëria. Ndërsa biznesi juaj rritet, mund të shtoni më shumë burime kur të keni nevojë për to
 • Tepricë. Ofruesit e IaaS kanë sisteme të shumta për të shmangur çdo ndërprerje. Në rast të një dështimi të harduerit, këto sisteme të tepërta do t’i mbajnë shërbimet tuaja të funksionojnë sikur asgjë të mos ketë ndodhur
 • Qasje globale. Keni zhvillues në Tokio, por shumica e klientëve tuaj janë në SH.B.A.? Ju mund të krijoni shumë servera për t’iu përshtatur nevojave të biznesit tuaj, duke siguruar mundësinë e arritjes për të gjithë
  Dropbox ose WeTransfer: Cili shërbim është më i miri për ndarjen e skedarëve tuaj?

PaaS (Platforma-si-a-Shërbim)

Kuptimi i terminologjisë së reve
© daibangchua18

PaaS siguron një mjedis për zhvilluesit që shpejt të shkruajnë dhe vendosin kodin. PaaS ndërton në krye të IaaS duke siguruar sistemin operativ së bashku me mjetet e zhvillimit, motorët e bazave të të dhënave, analitik dhe më shumë.

Përfitimi kryesor i përdorimit të PaaS është që zhvilluesit nuk kanë pse të instalojnë, konfigurojnë ose azhurnojnë sistemin themelor të operimit ose programin me të cilin do të ekzekutohen aplikacionet e tyre. Ata thjesht mund të shkojnë në kodin e shkrimit të punës, duke rezultuar në harxhim më të vogël të kohës në konfigurim dhe para të kursyera.

Konsideroni një shembull të thjeshtë: biznesi juaj ka nevojë për një sistem të menaxhimit të përmbajtjes (CMS) si WordPress. WordPress kërkon një pirg softveri që shkon zakonisht:

 • Server Linux
 • Serveri Apache / nginx
 • Baza e të dhënave MySQL
 • WordPress

Ju mund të mësoni të konfiguroni dhe mirëmbani të gjitha ato vetë, ose të punësoni një sysadmin, por pse të humbni kohë dhe para të çmuara? Duke përdorur një ofrues PaaS, ju mund të përqendroheni në përmbajtjen ose produktin tuaj, në vend se programin nën të.

SaaS (Softuer-si-a-Shërbim)

Kuptimi i terminologjisë së reve
© arunabhdascomputing

Modeli tradicional i softuerit zakonisht kërkonte një licencë për secilin kompjuter orm të përdoruesit dhe meqenëse programi ishte instaluar në vend, çdo azhurnim ose problem me kompjuterin mund të rezultojë në humbje dhe humbje të të ardhurave..

Saa heq nevojën për të instaluar softuer në makina individuale duke e siguruar atë përmes një lidhjeje të sigurt në internet, pa dhimbje koke të licencave individuale ose azhurnimeve të gabuara. Kur programi është azhurnuar, çdo ndryshim përmblidhet në të gjithë shërbimin në tërësi. Përdoruesit mund të përdorin programin nga çdo makinë me një lidhje interneti.

Ofruesit e SaaS zakonisht funksionojnë mbi bazën e pagës-si-ju, duke paguar një tarifë të vogël mujore. Ndërsa kjo mund të duket befasuese në fillim, SaaS siguron disa përfitime mbi modelin tradicional të softuerit. Softueri juaj është i arritshëm nga çdo pajisje, nuk kërkon instalim. Ofruesit e SaaS japin automatikisht azhurnime ose arna të reja. Bizneset dhe përdoruesit nuk kanë më nevojë për të blerë azhurnime të shtrenjta dhe të merren me telashet e instalimit të tyre. Kostot afatgjata zakonisht do të jenë më të lira se procesi i blerjes së licencave, instalimit, azhurnimit ose mbështetjes së softuerit në shtëpi..

SaaS ka kuptim si për përdoruesit ashtu edhe për zhvilluesit. Nëse ju pëlqen ideja për të zhvendosur programin tuaj në cloud dhe për të patur akses në versionin më të fundit nëpër pajisjet tuaja, ne kemi mbuluar shitës të ndryshëm të SaaS në të kaluarën.

Pavarësisht nga industria, ka një shans të mirë që ju të mund të migroni nga programi i modës së vjetër të modës në një shërbim cloud. Një shembull i mirë janë ofruesit tanë më të mirë të programeve të kontabilitetit, të cilat ju lejojnë të bëni librat tuaj nga çdo pajisje, përfshirë telefonat mobil ose tabletët.

Shembuj të tjerë përfshijnë mjete të menaxhimit të marrëdhënieve me klientët (CRM), të domosdoshëm për çdo biznes që shet produkte ose shërbime. Përdorimi i një CRM të bazuar në re lejon biznesin tuaj të centralizojë dhe menaxhojë gjëra të tilla si kalendarët, menaxhimin e detyrave, fushatat e reklamave, listat e postave elektronike dhe mjetet e konvertimit. Ne kemi hulumtuar CRM-të më të mira të përballueshme për bizneset e vogla, në mënyrë që të gjeni atë që plotëson nevojat tuaja.

  Rezervimi më i mirë në internet për jo-fitimprurësit dhe OJQ-të 2023: Rezervim për një botë më të mirë

Të kesh qasje në informacione dhe mjete të vlefshme si këto, ju lejon të qëndroni në krye të çdo aspekti të biznesit tuaj nga çdo pajisje, nga çdo vend.

Bashkëpunim duke përdorur SaaS

Para se të kalojmë në afatin tjetër, le të shohim një nga përfitimet më të mëdha për të përdorur SaaS për biznesin tuaj – bashkëpunim.

Kur përdorni një program tradicional të instaluar në kompjuterin tuaj, puna juaj ruhet në pajisjen tuaj. Ju mund ta kopjoni atë në një dosje dhe ta ndani përmes Dropbox ose Google Drive, por kjo kërkon veprim të qëllimshëm, manual nga ana juaj. Krijimi dhe redaktimi i dokumenteve si ekip është më i lehtë dhe më i shpejtë kur programi juaj është dizajnuar me bashkëpunim në mendje.

Gjetja e suiteve të duhur të softuerit për biznesin tuaj është e lehtë kur mbështeteni te ekspertët këtu në Cloudwards.net, kështu që na tregoni se si biznesi juaj mund të përfitojë nga ruajtja dhe bashkëpunimi në re.

Ne kemi rrumbullakuar mjetet më të mira të bashkëpunimit në cloud për të ndihmuar biznesin tuaj të maksimizoni produktivitetin dhe të eleminoni shqetësimet e panevojshme. Mos e humbni kohën e çmuar të kërkoni përmes postave elektronike ose aplikacioneve të shpërndara të mesazheve, duke u mbështetur në thirrjet telefonike dhe postat zanore, ose duke u marrë me versionimin e skedarëve dhe kopjeve rezervë. Zhvendosni programin tuaj në cloud dhe përqendrohuni në punën e rëndësishme – ne e bëjmë atë të lehtë për ju.

UCaaS (Shërbime të Unifikuara-Komunikime-si-një-Shërbim)

UCaaS është një nga akronimet më pak të njohura dhe në dukje më të paqarta të reve. Duket komplekse, por në thelb po pret të gjitha komunikimet tuaja në re. Ky nuk është thjesht një mesazhim i menjëhershëm ose Skype, megjithëse – Ofruesit e UCaaS lejojnë biznesin tuaj të presë të gjitha mjetet e tij të komunikimit në cloud dhe t’i përdorë ato nga pajisje të shumta, në çdo distancë.

Një sistem telefonik me bazë cloud mund të integrohet pa probleme me mjetet që tashmë përdorni. Ofruesit si Vonage ju lejojnë të integroni të gjitha mjetet tuaja të komunikimit dhe biznesit, të tilla si Salesforce CRM, G Suite, Microsoft Dynamics dhe aplikacione të tjera.

Duke pasur qendrën tuaj të thirrjeve në re dhe të integruar me mjetet që tashmë përdorni, ju lejon të përqendroheni në biznesin tuaj në vend të sistemit tuaj të telefonit. Mbajtja e një qendre telefonike dhe e gjithë ajo pajisje është e shtrenjtë. Kalimi i sistemit tuaj të telefonit në cloud ju lejon të ndani burime midis zyrave ose punonjësve pa u shqetësuar për monitorimin e sistemit ose kryerjen e mirëmbajtjes.

GaaS (Lojërat-si-a-Shërbim)

shërbime cloud për lojtarë
© Insajderi i Urgjencës

Kur e mbuluam të ardhmen e reve në fillim të këtij viti, GaaS ishte një nga temat në të cilat prekëm. Ndërsa mund të duket çuditërisht në fillim, është një teknologji në zhvillim të shpejtë e mbështetur nga kompani si NVIDIA.

Përfitimi më i madh me GaaS është se është pa probleme. Ju nuk duhet të shqetësoheni për arna, azhurnime, shkarkime dixhitale, instalim të lojërave, apo edhe për çfarëdo pajisje fizike që po kërkoni.

Ju e keni dëgjuar atë të drejtë: pa instalime ose probleme të harduerit. Sa frustruese është të blini një lojë dhe të prisni orë të tëra për ta shkarkuar, instaluar dhe më pas azhurnuar? Lojërat janë skedarë të mëdhenj këto ditë, dhe copëzat mund të jenë çuditërisht të mëdha. Me GaaS, loja shkon në një server të fuqishëm cloud. Patches ose azhurnimet janë shpërndarë në të gjithë serverin për të gjithë përdoruesit, duke eleminuar nevojën e lojtarëve për t’i shkarkuar dhe instaluar ato.

Lojërat mund të optimizohen për pajisjen e serverit ku ata funksionojnë, duke rezultuar në rritjen e performancës, grafikave më të mira dhe lojë më të mirë për të gjithë. Kjo na sjell përfitimin tjetër të lojrave me bazë cloud, aftësinë për të luajtur lojëra në çdo pajisje. PC, Mac, tablet, smartphones ose pajisje të tjera me fuqi të ulët mund të përdoren të gjitha për të luajtur lojëra pasi që të gjitha përpunimet po bëhen në një server të fuqishëm në distancë.

  EDS Lite për Rishikimin Android - Open Containers TrueCrypt On the Go

Me GaaS, nuk do të duhet të shqetësoheni për blerjen e një desktopi të shtrenjtë të nivelit të lartë ose përmirësimin e përbërësve tuaj. Ju mund të merrni të njëjtën përvojë lojrash me një tabletë ose telefon dhe kontrolluesin tuaj të preferuar, nga kudo tjetër me një lidhje interneti.

Stillshtë ende një industri në rritje, por ne kemi mbuluar pesë shërbimet më të mira në cloud për lojtarë në të kaluarën, dhe vazhdojmë të kontrollojmë përsëri për lajmet më të fundit në GaaS.

Shërbime Hibrid Cloud

Ne kemi mbuluar sesi cloud ndryshoi mënyrën se si ne punojmë, dhe ne kemi demistifikuar vlerën e tregut të marketingut. Ofruesit e cloud shpesh ofrojnë një përzierje shërbimesh, përfshirë IaaS, PaaS dhe SaaS. Këto ofrues hibrid të reve janë të shkëlqyera për bizneset me një larmi të gjerë të nevojave. Ne kemi përpiluar një listë të dhjetë ofruesve të zgjidhjeve të reja hibride të cloud për t’ju ndihmuar të gjeni ndeshjen e duhur për nevojat tuaja.

Shërbimet Ueb Amazon janë shembulli më i mirë i kësaj, duke ofruar mbi 70 shërbime të ndryshme cloud në zona të ndryshme në të gjithë botën.

Nëse jeni një fillim ose biznes i vogël, është pothuajse e pamundur të ndërtoni një infrastrukturë që përfshin hapësirën globale nga e para. Përdorimi i një ofruesi si AWS ju lejon të rriteni me një normë eksponenciale dhe burime të qasjes ashtu siç ju nevojiten atyre. Shfrytëzimi i shërbimeve cloud, siç janë IaaS ose PaaS, është lëvizja më e mirë që mund të bëni për të marrë biznesin tuaj jashtë terrenit pa prishur bankën.

hezitim

Shqetësimi më i zakonshëm për zhvendosjen në re është siguria, dhe në Cloudward.net, ne e kuptojmë pse. Të dhënat tuaja janë të vlefshme. Të dhënat tuaja janë thelbësore për biznesin tuaj dhe ju duhet të ndërmarrni hapa për t’i mbajtur ato të sigurta.

Cloudward.net është e përkushtuar të ndihmojë lexuesit tanë të kuptojnë përfitimet, si dhe rreziqet e shërbimeve cloud. Ne kemi mbuluar dhjetë rreziqet kryesore të ruajtjes së cloud. Ne kemi mbuluar gjithashtu atë që duhet të dini për sigurinë në re.

Ne kemi mbuluar përfitimet, si dhe faktorë të tjerë për t’u marrë parasysh nëse po pyesni nëse duhet ta zhvendosni biznesin tuaj në cloud. Në sytë tanë, përfitimet e përdorimit të cloud tejkalojnë rreziqet – për aq kohë sa ju i njihni ato më parë dhe merrni hapat e duhur për të qëndruar të sigurt në internet.

përfundim

Shpesh është shaka që askush nuk e di se çfarë është në të vërtetë. Shtë e lehtë të kuptosh pse kur gjithmonë krijohen akronime të reja, krijohen shërbime ose produkte të reja. Teknologjia lëviz me shpejtësinë e ndriçimit dhe ndryshon vazhdimisht, por Cloudward.net është këtu për të demistifikuar renë për të gjithë lexuesit tanë.

Ne kemi mbuluar ndryshimet e llogaritjes së cloud ka sjellë në botën e teknologjisë dhe ne kemi shpjeguar kuptimin prapa zhargonit të përfshirë. Sapo të kaloni fjalët kryesore, është e lehtë të shihet se si mund të përfitoni nga zgjidhjet e cloud, pavarësisht nëse jeni përdorues i shtëpisë ose biznes në rritje. Reja ju kursen para dhe kohë, rrit produktivitetin tuaj dhe kur e keni mbaruar punën tuaj për ditën, ju lejon të lëshohem me televizionin, filmat ose lojërat tuaja të preferuara.

Si gjithmonë, nëse keni ndonjë pyetje ose koment, ju lutemi na kontaktoni duke lënë një koment më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me