Как да редактирате PDF през 2023 г. бързо и ефективно

Редактирането на .pdf може да бъде сложно. Въпреки че това е чудесен начин за бързо компилиране и публикуване на информация, това не е формат на файла, който можете да редактирате извън кутията. За разлика от документ на Microsoft Office, .pdf не е предназначен за редактиране, поради което се нуждаете от правилните инструменти за ощипване на съдържанието.

Бързото търсене в интернет ще ви покаже много опции за редактиране на .pdf документи. Някои от тях са доста скъпи, но евтините или безплатните редактори предлагат само основни функции и не преобразуват файловете точно. Мнозина не могат да редактират текста или графиката в .pdf, но ви позволяват да добавяте коментари, използвайки лепкави бележки в стила на бележка или текстови полета и редове над съдържанието на файла.

Някои редактори работят във вашия браузър, но те нямат толкова функции, колкото техните настолни колеги. Плюс това, те излагат вашите файлове в интернет, което може да е проблем, особено ако съдържат поверително или чувствително съдържание. Можете обаче да използвате VPN, за да криптирате връзката си за допълнителна сигурност.

Добрият .pdf редактор ще ви позволи да местите, променяте, изтривате и добавяте съдържание в документа. Освен това ще запази редакциите ви непокътнати, така че никой друг да не може да ги промени, освен ако не разполага с еднакво добър инструмент.

Основните техники са сходни във всички .pdf редактори, но интерфейсите им са различни. Можете обаче да обработвате един и същ .pdf документ в повече от един инструмент. Например можете да използвате един за редактиране на текста и друг за редактиране на формуляри, актуализиране на изображения или премахване на страници. 

Как да редактирате PDF файл

По подразбиране .pdf документите се отварят в Adobe Acrobat. Ако искате да редактирате файла директно от програмата Acrobat, ето как да го направите:

  1. Отворете Adobe Acrobat
  2. Изберете „файл“, след това „отвори …“
  3. Изберете .pdf файла от прозореца на документа и щракнете върху „отвори“
  4. В дясната лента с инструменти щракнете върху „редактиране на PDF“. С Acrobat можете да редактирате, заменяте или добавяте текст, да коригирате печатни грешки, да коригирате подравнявания, да променяте шрифтове и размери на шрифтовете, да добавяте суперкриптове или абонаменти и да преоразмерявате абзаци или текст
  5. Намерете текста, който искате да редактирате, и поставете курсора върху него
  6. В горната част на дясната лента с инструменти натиснете „форматиране“, за да редактирате текста си. За изображения поставете курсора върху изображението, което искате да редактирате, и щракнете върху опцията „обекти“ в дясната лента с инструменти
  Dropbox vs Google Drive срещу Onedrive: Сравняване на голямата тройка през 2023 година

Забележка: Тези стъпки се прилагат за Acrobat X и XI. По-старите продукти на Acrobat изискват да използвате опцията „инструменти“ в горната дясна част на навигационната лента, след което изберете „редактиране на текст & образи “.

Най-добрите PDF редактори

Ще ви дадем три опции, които да използвате за редактиране на .pdf документи, когато трябва да направите важни промени, и ние ще ги прегледаме една по една, започвайки от Adobe Acrobat.

Adobe Acrobat DC

Adobe Acrobat DC е идеален .pdf редактор. Можете да добавите абзац с щракване или докосване, коригиране на грешки в грешки, пренареждане на страници или дори изрязване или размяна на снимки.

Той има инструменти за редактиране на цяла страница, които автоматично настройват абзаци, когато добавяте текст към страница и коригирате формата, когато добавяте редове към списъци с букети. Автоматичната му проверка на правописа гарантира, че вашите редакции са правилни, докато инструментът „намери и замени“ коригира всеки случай на фраза или дата, която трябва да актуализирате.

Друга изящна функция, която никое друго приложение не предлага, е възможността да съответстват на шрифтове на сканирани изображения. Това прави, използвайки оптично разпознаване на символи и конструира шрифт от символите, които намира. По този начин можете да редактирате текста в сканирани изображения, като използвате един и същ шрифт, независимо от това колко е стар шрифта.

Благодарение на мобилното приложение Acrobat Reader можете да редактирате .pdf от iPad и да се насладите на предимствата на работата от разстояние. Безплатна седемдневна пробна версия е на разположение, ако искате да изпробвате мощните функции на Acrobat DC, но не забравяйте да я анулирате, преди да приключи, защото ще получите такса за нея.

  Най-добрият безплатен софтуер за възстановяване на данни 2023: Вашите данни обратно без разходи

Въпреки че е скъпо, функциите на Acrobat DC са трудни за преодоляване. Adobe е собственик на пазара за редактиране на снимки и ако това ви интересува, нашето най-доброто софтуерно ръководство за редактиране на снимки класира най-добрия избор. Все пак можете да получите добри резултати от по-евтини опции, тъй като основните техники са сходни във всички .pdf редактори.

Майкрософт Уърд

Ако не можете да си позволите Acrobat DC, можете да използвате Microsoft Word, за да редактирате .pdf файла. Ако притежавате Microsoft Word 2013, 2016 или 2023, можете да отворите .pdf в програмата и да го преобразувате в редактируем Word документ. 

След като направите промени, можете да запазите документа отново като .pdf файл.

Как да използвате PDF Converter

.Pdf конвертор ви помага да конвертирате .pdf файлове в различни, но редактируеми формати, така че да можете да редактирате тяхното съдържание. Това означава, че документът вече няма да бъде .pdf, но ще се отвори в програми за редактиране на документи, като Microsoft Word.

В сравнение с използването на .pdf редактор, конверторът е по-удобен и познат и може да ви спести часове време и усилия. Най-лесният начин да промените или извлечете текст или изображения е като конвертирате .pdf в документ на Word, след което го отворите с предпочитания от вас офисен софтуер.

Няколко програми могат да свършат работата, като запазват оригиналното форматиране. Те обаче не са еднакви, защото някои дават по-точни резултати от други.

Може да не сте в състояние да си позволите абонамент за Acrobat DC и вероятно нямате Microsoft Word 2013, 2016 или 2023. Въпреки това, онлайн редакторите .pdf са винаги налични, а някои са свободни за използване. 

Един от най-добрите безплатни .pdf конвертори е Smallpdf. Не само може да конвертира вашия .pdf файл в различен, редактируем формат, но също така ви позволява да добавяте текст или изображения към вашия документ. Ето стъпките, които можете да предприемете, за да използвате Smallpdf за редактиране на .pdf.

Има два начина да редактирате вашия .pdf документ с Smallpdf: да го преобразувате в редактируем Word документ и след това да направите промените си в него или да редактирате файла онлайн.

  Най-добро облачно съхранение за споделяне 2023: Най-добрите облачни решения за споделяне на файлове

Как да използвате Smallpdf за конвертиране на PDF в Word документ

Отидете на уебсайта Smallpdf и изберете типа конверсия, който искате да направите. В този случай щракнете върху „PDF в Word“.

smallpdf редактиране на PDF-покръстен-PDF дума

Качете .pdf документа, който искате да преобразувате в Word.

smallpdf редактиране на PDF-покръстен-PDF дума за качване

Изчакайте процеса на преобразуване да приключи.

Ще получите сигнал, че файлът е преобразуван в документ на Word. Можете да изтеглите редактирания документ на Word, да го изпратите като връзка чрез Gmail, ако искате да го споделите с други хора или да го запишете в Dropbox или Google Drive за редактиране по-късно.

Щракнете върху документа Word, за да го отворите и да направите промените си. 

Щракнете върху „файл“, след това „запишете като…“ и изберете PDF, за да конвертирате Word документа обратно в .pdf.

Как да използвате Smallpdf за редактиране на PDF файл

Можете да използвате Smallpdf като онлайн .pdf редактор, ако не искате да конвертирате .pdf в редактируем формат. 

Отворете Smallpdf и изберете „редактиране на PDF“.

smallpdf редактиране на PDF--smallpdf

Качете .pdf документа, който искате да редактирате.

smallpdf редактиране на PDF--редактор

В горната част на екрана ще се появи меню с различни инструменти за редактиране. 

smallpdf редактиране на PDF--редактор меню

Можете да добавите текст, изображения или форми. Също така ви позволява да рисувате различни форми върху .pdf документа.

smallpdf редактиране на PDF--редактор добавка текст

След като приключите с промените, които искате, кликнете върху бутона „завършете“ в долната дясна част на екрана

smallpdf редактиране на PDF--редактор финала

Вашият редактиран документ вече е готов. Можете да го изтеглите, да го споделите с други хора или да го запишете в Dropbox или Google Drive

smallpdf редактиране на PDF--редактор редактирана

Заключителни мисли

Редактирането на .pdf може да бъде сложно, но не е невъзможно. С подходящите инструменти на ваше разположение можете да редактирате .pdf файлове толкова лесно, колкото Word документи, независимо дали трябва да направите няколко бързи редакции или допълнителни промени.

Adobe Acrobat DC е доста скъп, но върши работата. .Pdf редактор, като Smallpdf, ще предлага само основни функции за редактиране и няма да предоставя непременно преобразуване на файлове. От друга страна, Microsoft Word е по-евтин, по-бърз метод, който ви спестява безкрайната кавга на другите две опции.

Ще се радваме да чуем вашите съвети и препоръки как да редактирате .pdf. Споделете ги с нас в коментарите. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me