MEGA vs Tresorit: Кой кози през 2023 г.?

MEGA се рекламира като „компания за поверителност“, докато Tresorit подчертава своите функции за сигурност. Бившата услуга е близо до върха на най-добрия ни списък за съхранение в облак, докато втората заема мястото под нея. Ще видим дали този ред е валиден, когато ги сравним в тази битка за MEGA срещу Tresorit.

Ако искате да знаете повече за тях, прочетете нашия отделен преглед на MEGA и преглед на Tresorit. Ако не можете да решите, обърнете се към нашето най-доброто ръководство за съхранение в облак за помощ. И двете са на него и лесно могат да бъдат сравнени с други.

Услугите за съхранение в облак могат да бъдат различни неща за различните потребители, но можем да сравним повечето, използвайки общи фактори. Те включват разходи за съхранение, сигурност и поверителност, допълнителни функции, потребителско изживяване и споделяне. Трябва обаче да разберете кое е най-важното за вас. В края на краищата ще обявим общ победител, за да улесним избора.

1

Разходи за съхранение

Ако дадена услуга предлага много за цената, това е добра стойност. Добавете към това голям брой планове и получавате добра гъвкавост на плана, така че можете да изберете план, който да ви пасва като ръкавица. Чудесно е, ако услугата предлага и безплатен план или пробна версия, така че можете да я тествате, преди да се ангажирате. Ако се притеснявате от добрата стойност, прочетете нашите най-добри оферти за облачно съхранение.

MEGA има безплатен план, докато Tresorit има само безплатен 14-дневен пробен период. Безплатният план на MEGA започва с 50 GB място за съхранение, но 35 GB ще се изпари след време. Можете да го върнете, като прескочите някои обръчи, но той ще изчезне отново след 180 дни. Tresorit Send, услуга, която ви позволява да изпращате файлове до 5 GB, е в бета и безплатно.

MEGA има добра гъвкавост с четирите си платени плана. Първият, Pro Lite, ви дава 200 GB памет за 5,70 долара на месец. Вторият разширява това до 1TB и струва $ 11,42 на месец. Третият план предлага впечатляващите 4TB, но струва $ 22,85 на месец. Последният план, с $ 34,28 на месец, удвоява количеството съхранение, което получавате, без да удвоява цената.

Tresorit има високи цени, за да компенсира силната си сигурност, но платените му планове не се сравняват добре с MEGA. Premium е най-евтиният, но въпреки това струва $ 10,42 на месец за 200GB. Това е повече от някаква такса за 2TB. Другият му личен план Solo осигурява 2TB място за 24 долара на месец.

Услугата предлага и бизнес планове. Малък бизнес струва $ 20 на потребител на месец и ви дава 1TB място за съхранение на всеки потребител. Следващата стъпка, Business, в момента е с 50% отстъпка, така че струва $ 12 на потребител на месец. Той се подобрява в предишния план с допълнителни функции, като разширено управление на файловете и поддръжка.

Enterprise струва $ 24 на потребител на месец и ви дава възможност да имате повече от 100 потребители, да използвате администраторски API и да обучавате персонала.

В тази категория считаме количеството съхранение, което получавате за парите, така че очевидният победител е MEGA. Плановете му струват наполовина повече или са удвоили съхранението.

Кръг: Точка за съхранение на MEGA

Лого на MEGA
Tresorit лого

2

Сигурност и поверителност

Интернет е пълен със заплахи, така че наличието на добра сигурност е задължително. Хакерите няма да се поколебаят да насочат вашите данни с атаки за извличане на софтуер или атаки на човек в средата и също така могат да откраднат вашите данни за вход.

Облачните услуги използват много методи за защита на данните срещу потенциални заплахи. Например, протоколът TLS предотвратява успеха на атаките на човек в средата и криптирането ви защитава вашите данни по време на транзит и в покой. Частното, криптиране от край до край не позволява на всеки друг освен вас да чете вашите файлове.

  SugarSync срещу Dropbox: Old-School Battle през 2023 година

Двуфакторното удостоверяване ще спре хакерите, които са откраднали паролата ви, да имат достъп до вашия акаунт. Все пак трябва да се уверите, че имате силна парола на първо място.

мега-срещу-tresorit-мега-сигурност

MEGA подчертава своята поверителност и използва частно криптиране за защита на файлове от страна на клиента. Нивото на криптиране е 128-битов AES, който не е толкова силен като 256-битовия AES, но не би трябвало да е проблем, защото пробиването му ще отнеме още милиони години. Протоколът TLS добавя още един слой защита на файловете, които са транзитни. MEGA също предлага двуфакторна автентификация.

Ако потребител на MEGA загуби устройство, той може дистанционно да унищожи сесията, за да предотврати загубата от компрометиране на техния MEGA акаунт. Налична е и версия, така че можете да възстановите вашите файлове, ако бъдат ударени от ransomware. Ако се нуждаете от по-силни възможности за версия, прочетете нашите най-добри облачни хранилища за версия.

Изходният му код също е публичен, така че всеки, който иска да провери сигурността на MEGA, може да го направи.

MEGA има центрове за данни в Нова Зеландия, Люксембург, Германия, Франция, Холандия и Канада, всички от които са по-безопасни за поверителност от САЩ. MEGA дори разширява защитата на Общия регламент за защита на данните на всички свои потребители, а не само на тези, които са от ЕС.

Като една от най-сигурните услуги за съхранение в облак, Tresorit се старае да гарантира вашите данни. Протоколът TLS защитава вашите файлове по време на транзит, а 256-битовото криптиране AES ги осигурява в покой.

мега-срещу-tresorit-tresorit сигурност

Tresorit използва частно криптиране, за да защити поверителността ви, но това означава, че няма да може да възстанови паролата си, ако я загубите. Услугата предоставя и двуфакторно удостоверяване, за да защити вашия акаунт.

Tresorit съхранява вашите данни на сървъри в Ирландия и Холандия, така че можете да сте сигурни, че съответства и на GDPR.

Нейните центрове за данни използват 24/7 сигурност, наблюдение и биометрично сканиране. Те са съвместими с най-новите ISO стандарти и също пускат Microsoft Azure (прочетете нашия преглед на Microsoft Azure за повече информация за тази услуга).

Ако някой открадне вашето устройство, можете да изтриете дистанционно данните върху него, за да не попаднете на крадеца. Ако злонамерен софтуер повреди файловете ви и поиска пари за откуп, можете да избегнете плащането, като използвате и неговата версия за изтегляне на файлове..

По-скъпите планове ви позволяват да определите политики за сигурност за набор от потребители, да разрешите на администраторите да наблюдават устройства и да оттеглят достъпа от тях.

Този кръг е близо, тъй като и двете услуги са силно ангажирани с поверителността и сигурността, но Tresorit печели с лек марж с 256-битовото си криптиране AES. Ако не сте доволни от това как някой от тях прилага частно криптиране, прочетете нашата статия за най-добрите нулеви знания.

Кръг: Точка за сигурност и поверителност за Tresorit

Лого на MEGA
Tresorit лого

3

Потребителски опит

Приятно и ясно потребителско изживяване е по-добро от това, което е тромаво, остаряло и сложно за основния потребител. Услугата трябва да работи в интернет, десктоп и мобилен телефон, а клиентите трябва да имат атрактивни и интуитивни интерфейси.

мега-срещу-tresorit-мега-настолен

Настолното приложение на MEGA има приятен интерфейс, който използва стандартния модел на синхронизация – папка за синхронизация и икона на системна лента, която управлява синхронизирането ви и ви дава достъп до настройките. Тя представя информация по ясен начин, която няма да ви обърка. Клиентът работи на Windows, macOS и Linux.

  Най-добър софтуер за рисуване на 2023 г.: Adobe CC, Corel & More

мега-срещу-tresorit-мега-интерфейс

Уеб интерфейсът е бърз и прост и новите потребители няма да бъдат в загуба относно това, което трябва да направят. Можете да навигирате, като използвате менюто вляво, а други функции са разположени в менюто в горния десен ъгъл на екрана. Можете да използвате горното меню за общи действия, но отделните действия изискват да щракнете с десния бутон върху файл.

Мобилното приложение, което е достъпно за Android и iOS, улеснява разглеждането на вашите файлове и ви позволява автоматично да качвате снимки и видеоклипове. Можете да получите достъп до вашите файлове офлайн и с него. Има функция за чат, която използва криптирането на MEGA, за да защити вашите съобщения. Това е интересно допълнение, но полезността му е спорна предвид специалните приложения за чат там.

За разлика от MEGA и повечето други услуги за съхранение в облак, Tresorit има богат на функции десктоп клиент. Това обаче идва с цена, защото използването му не е лесно. Изисква да създадете папки, наречени tresors, и да ги синхронизирате поотделно. Клиентът е достъпен в Windows, macOS и Linux.

Уеб интерфейсът е подобен на настолния, но той няма същите опции. Няма страница за „отстъпки“, но има и една за „контакти“.

Мобилното приложение е достъпно за Android и iOS. Позволява ви да качвате мобилни файлове, като снимки и видеоклипове, и да имате достъп до облачното хранилище.

И двете услуги са представени в нашата най-добра облачна памет за Linux. Той има и други препоръки, ако нито MEGA, нито Tresorit работи за вас. Въпреки че няма счетоводство за вкус, простота и интуитивност носят по-голяма тежест в тази категория, така че MEGA печели.

Кръг: Точка за потребителски опит за MEGA

Лого на MEGA
Tresorit лого

4

Споделяне

Споделянето е едно от основните предимства на качването на вашите файлове в облака и повече от вероятно ще го направите. Ето защо трябва да е лесно, бързо и да имате капацитет директно да отидете до големите социални мрежи, индивиди и групи. Също така трябва да можете да защитите вашите акции, като използвате контроли върху съдържанието, като например защита на паролата, срокове на годност и разрешения.

мега-срещу-tresorit-мега-акция

Уеб клиентът на MEGA ви позволява да споделяте файлове, като генерирате връзка, която можете да защитите с ключ. Това ги прави нулеви знания, така че само хората, на които давате ключа, могат да ги четат. Можете да прикачите ключа с вашата връзка, което ще позволи на всеки, който има връзката, да получи достъп до него или да изпрати ключа отделно. Можете също да зададете парола или дата на изтичане.

Друг начин за споделяне на файл е да го изпратите на всеки, когото сте добавили като контакт, използвайки интерфейса MEGA.

Можете да споделите папка, като генерирате връзка, която работи по същия начин като споделяне на файлове или поканите други чрез имейл адреса им. Ако направите това, можете да зададете разрешения „само за четене“, „четене и писане“ или „пълен достъп“. За да поканите други да качат във вашата папка, включително потребители, които не са MEGA, можете да я направите папка „MEGAdrop“.

Уеб интерфейсът има страница „споделено с мен“, но липсва такава, която да показва какво сте споделили с другите. Приложението за настолни компютри ви позволява също да споделяте, но само чрез генериране на връзка.

Tresorit ви позволява да споделяте съдържание с конкретни лица чрез имейл или да генерирате връзка и да ги копирате и поставите. Ако използвате имейл за споделяне на папка, получателите ще трябва да се регистрират за акаунт в Tresorit. Файловете могат да се споделят само с връзка и нямат това изискване.

  Dropbox vs Google Drive срещу Onedrive: Сравняване на голямата тройка през 2023 година

Можете да защитите връзките с парола, дата на изтичане или ограничение за изтегляне. Папките имат три нива на разрешения. Те са „мениджър“, който може да споделя, редактира и разглежда; „Редактор“, който може да чете и променя; и „изглед“, който може да се чете само.

Има изглед „връзки“, който ще ви помогне да следите създадените от вас връзки. В друг раздел „контакти“ се показва с кои хора имате достъп до папка. Все пак няма начин да създадете връзки за качване или да споделяте в социалните мрежи.

Tresorit е в нашия списък с най-добрите облачни хранилища за споделяне. Той има страницата „контакти“ и може да постави ограничения за изтегляне на линкове. Все пак MEGA има функционалност за връзка за качване, заедно с възможността да прави връзки нулеви знания и това му помага да спечели този кръг.

Кръг: Точка за споделяне на MEGA

Лого на MEGA
Tresorit лого

5

Допълнителни функции

В тази категория ще разгледаме функции, които услугите за съхранение в облак обикновено не предлагат. Примери за това са визуализации на файлове, разширени версии, приложения за производителност, възпроизвеждане на медии и интеграции с приложения на трети страни.

MEGA няма много по пътя на полезните приложения, но предлага преглед на снимки и видео. Не можете обаче да преглеждате файловете в Office онлайн, така че ще трябва да ги изтеглите.

мега-срещу-tresorit-мега-чат

Една необичайна функция е чатът, който можете да инициирате с контакти, които сте добавили в MEGA. Той използва криптиране, за да осигури вашата комуникация в реално време. За тези, които искат по-практичен подход, MEGAcmd е инструмент за команден ред, който ви позволява да използвате компютърните си умения за работа с файлове. Добавката MEGAbird ви позволява да изпращате големи файлове с помощта на Mozilla Thunderbird.

Клиентът на работния плот на MEGA ви позволява да предавате поточно всеки файл от вашия облак MEGA или връзка към файл на любимия ви плейър.

Tresorit Selective Sync

Tresorit има функция за мрежово устройство, наречена Tresorit Drive. Тя е различна от папката за синхронизиране, защото съхранява вашите данни само в облака, което освобождава място на твърдия ви диск. Можете също да изключите синхронизирането за всяка папка със селективно синхронизиране.

Ако използвате Microsoft Outlook, имате късмет, защото Tresorit има добавка за него. Въпреки това няма интеграция на приложения на трети страни. Tresorit също няма медиен плейър или преглед на снимки. Това каза, че компанията има добро извинение за тези недостатъци: частното криптиране предотвратява използването им.

MEGA има повече функции, но Tresorit има функцията за задвижване, която ви позволява да синхронизирате файлове и папки, докато все още можете да ги виждате във вашия файл Explorer. Tresorit печели този кръг.

Кръг: Допълнителни характеристики Точка за Tresorit

Лого на MEGA
Tresorit лого

6

Присъдата

Тази битка беше близка в няколко аспекта. Най-решаващата категория са разходите за съхранение, при които MEGA печели с голям марж. И двете услуги имат силна сигурност и поверителност, но Tresorit се оказа по-добър, въпреки че MEGA беше близо. MEGA обаче превъзхожда Tresorit в категорията за потребителско изживяване и това не е малка разлика.

MEGA спечели и в категорията за споделяне, благодарение на връзката си за качване и нулевите познания. Tresorit успя да намали преднината на MEGA с победа в категорията допълнителни функции заради функционалността на задвижването, но в крайна сметка MEGA имаше повече победи и е нашият общ победител.

Победител: MEGA

Какво мислите за това сравнение? Мислите ли, че сигурността на Tresorit оправдава цената си? Съгласни ли сте, че MEGA е по-добрият избор? Уведомете ни в коментарите по-долу и прочетете как Dropbox и MEGA се сравняват също. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me