Whatfarë na thotë Evernote Hack Rreth Cloud

Pra, Evernote është hakuar. Ne i dëgjojmë ato histori gjatë gjithë kohës, apo jo? “Oh jo, (futni shërbimin tuaj të preferuar të cloud këtu) është hackuar”.

Ky është sigurisht një lajm shumë i keq, veçanërisht nëse ju (si unë) jetoni dhe merrni frymë re dhe të gjitha mjetet përrallore, si Dropbox, si Evernote, si Google Drive ose ndonjë shërbim tjetër që ruan, sinkronizon ose menaxhon skedarët tuaj nga distanca, në mënyrë që mund të keni qasje në skedarët tuaj, ku ndonjëherë jeni dhe të përdorni fuqinë e cloud. 

Re është e vdekur – Rroftë Reja!

Kjo është koha kur shumë njerëz në internet fillojnë të bërtasin rreth rreziqeve të reve dhe se të gjithë duhet të kthehemi te rrënjët, duke i ruajtur skedarët tanë lokalisht në makinat tona. Ndërsa kjo mund të jetë e vërtetë, ju nuk duhet të harroni se ruajtja në re është një mjet. Dhe një mjet është po aq i mirë sa personi që e trajton atë.

Mund të ketë karakteristikat më të mira në botë, nëse nuk përdoret siç duhet mund të përbëjë një rrezik jo vetëm për pronarin e mjetit, por edhe për njerëzit që e rrethojnë. Për sa i përket reve, dua të bëj pikën e mëposhtme: ju duhet të përdorni ruajtjen e cloud si një mjet dhe duhet ta përdorni me kujdes. Por çfarë do të thotë «të përdorësh me kujdes ruajtjen e cloud»? Le të shqyrtojmë disa nga opsionet këtu.

  Rishikim GoodSync

Mendoni për atë që bleni në Re 

Kjo mund të duket e qartë, por nuk ka nevojë për të ruajtur asgjë dhe gjithçka në re. A keni vërtet nevojë për të ruajtur dhe spreadsheet Excel me të gjitha informacionet tuaja të rëndësishme bankare? Nuk mendoj kështu. Sidomos, kur ruani informacione të ndjeshme në lidhje me jetën tuaj personale ose të biznesit – duhet të keni kujdes me atë mjet të quajtur ruajtje në re.

Po, është e vërtetë që ato shërbime GJITHA sugjerojnë se ato janë të sigurta, të thjeshta për t’u përdorur dhe do të revolucionarizojnë jetën tuaj sepse është biznesi i tyre. Ata fitojnë para nga të dhënat tona (natyrisht duke i ruajtur – jo duke i shitur ato), ne jemi produkti për të thënë, veçanërisht nëse përdorim versionet e njohura “shumë të mira për të qenë e vërtetë”. Tani, nuk them, mos përdorni versione falas (do të jem i fundit që do ta them këtë), por përdorni ato (përsëri) me kujdes. mendoni, përpara se të ngarkoni ndonjë gjë në një server që nuk është i juaji. 

Kriptoni skedarët tuaj

Një nga mënyrat më të mira për të ruajtur skedarët tuaj në cloud është kriptimi i skedarëve. Ka mjete të shkëlqyera atje që ju ndihmojnë të kriptoni skedarët tuaj përpara se t’i dërgoni ato në Dropbox (dhënë, kjo është mjaft e vështirë me Evernote). Boxcryptor është një nga ato mjete të lehtë për t’u përdorur që do të shtojnë një shtresë tjetër sigurie në skedarët tuaj në cloud. Problemi me Evernote është, nuk është e mundur që me të vërtetë të encryptoni skedarët tuaj siç duhet.

  Sync.com vs MEGA: Një betejë e pabarabartë

Po, transferimet tuaja janë të koduara përmes SSL, por nëse fjalëkalimi dhe adresa e emailit tuaj janë të komprometuar (siç ndodhi ashtu) kjo nuk vlen për asnjë monedhë. Për të qenë të sigurt duhet të kriptoni skedarët tuaj në vend, në makinën tuaj përpara se t’i dërgoni ato. Ju duhet të jeni të vetëdijshëm që disa shërbime të ruajtjes së cloud NUK e ofrojnë atë funksion. 

Menaxhoni fjalëkalimet tuaja si duhet

Kjo është një temë ku shumë njerëz plotësisht të dështojnë. Ata mund të shifrojnë skedarët e tyre por nuk përdorin fjalëkalime të duhura që mbrojnë identitetin e tyre dixhital. Ekzistojnë dy skenarë të zakonshëm për përdorimin e keq të fjalëkalimit: 

Duke përdorur fjalëkalime të dobëta

Shumë njerëz përdorin fjalëkalim të dobët si “123456” ose “karamele” ose “qwerty”. Këto fjalëkalime janë lehtësisht të supozueshme ose të hakueshme sepse ato përbëjnë pjesë të bibliotekave të mëdha të fjalëkalimeve që hakerat i përdorin për të hyrë me forcë në llogarinë tuaj.

Kjo do të thotë se ata ekzekutojnë një listë të fjalëkalimeve më të përdorura përmes një programi dhe provojnë të gjitha kombinimet e mundshme deri sa të shkojë një. 

Duke përdorur të njëjtën fjalëkalim për gjithçka

Unë nuk mund të them se sa njerëz e bëjnë këtë. Miqtë e mi më pak me teknikë, familja ime, madje disa kolegë të mi: ata përdorin të njëjtën fjalëkalim për Facebook, Linkedin, Gmail dhe whatnot. Kjo është e rrezikshme sepse nëse një fjalëkalim është kompromentuar hakerat automatikisht do ta përdorin atë për të gjitha ato shërbime të njohura që doni të përdorni. Sepse nuk je i vetmi që i përdor ato. 

  Krijimi më i mirë i Windows Server Backup 2023

Përfundimi është të përdorësh një program për menaxhimin e fjalëkalimit. Ka shumë alternativa atje: menaxheri me burim të hapur KeePass ose 1Password komercialisht i disponueshëm. Të dy shërbimet krijojnë fjalëkalim alfanumerik automatikisht dhe i ruajnë ato në një bazë të dhënash, në mënyrë që të mos kesh nevojë të mbash mend të gjithë ato fjalëkalime të krijuara. Ju duhet vetëm një fjalëkalim master (i sigurt) që hap bazën e të dhënave tuaja qendrore.

përfundim

Pra, çfarë na thotë kjo rreth reve? Re është e shkëlqyeshme. Nuk mund të jetoja pa të. Por duhet të jetë i vetëdijshëm për rreziqet e nënkuptuara që vijnë me transferimin e skedarëve tuaj personal përmes Internetit tek ndonjë ofrues i shërbimit të panjohur.

Sigurohuni që të kuptoni se çfarë do të thotë të përdorësh shërbime që NUK do të enkriptojnë skedarët tuaj, si Evernote. Sigurohuni që përdorni fjalëkalime të mira dhe kriptoni skedarët tuaj më të rëndësishëm kur përdorni Dropbox ose shërbime të tjera për ruajtjen e cloud. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me