Най-добър софтуер за Scrum през 2023 г.: Agile Управление на проекти

Методите за скрап могат да помогнат на вашия проект да работи по-гладко и да ви позволят да направите нещата бързо и ефективно. Софтуерът за управление на проекти често включва функции, които могат да ви помогнат да ги реализирате, затова разглеждаме Scrum и инструменти за управление на проекти. Ще се опитаме да разберем кои платформи са най-подходящи за гъвкавите екипи.

Ще започнем, като разгледаме какво представлява Scrum и как работи, след това ще разгледаме функциите, намерени в инструментите за управление на проекти и как можете да ги използвате с него. Някои от тях, като Jira, имат специализирани изгледи на Scrum, някои имат шаблони на Scrum и много от тях могат да бъдат полезни, въпреки че не са изрично проектирани за методологията.

Какво е Scrum?

Терминът “scrum” идва от ръгби, но за първи път е приложен за развитие от Hirokata Takeuchi и Ikujiro Nonaka. Много други допринесоха за идеи и през 2009 г. беше публикувано ръководството за Scrum, предоставящо методологията с официален набор от насоки.

Методологията на Scrum обикновено се свързва с разработването на софтуер, но не е необходимо да бъде. Тя включва разделянето на работата на спринтове, които продължават от две седмици до месец. Спринтовете имат цел, която може да бъде да се подготвят определени функции в софтуера.

Има редовни срещи, наречени ежедневни скремове, които са ограничени до 15 минути и изискват разработчиците да отговорят на три въпроса: какво завършиха вчера, какво ще правят днес и има ли нещо, което пречи на тях или на техния екип да постигнат целта на спринта.

Има също преглед и ретроспектива в края на всеки спринт. Те позволяват на екипа да види какво е направено и какво не, да реши какво да прави по-нататък и да измисли подобрения в процеса.

  Namecheap срещу Bluehost: Отиване до пръст до 2023 г.

Роли в Scrum

Scrum е предназначен за малки екипи. В Scrum има три роли, една от които е екипът. Екипът се организира и измисля как може да отговори на спринтните цели.

Собственикът на продукта е този, който задава визията. Често шефът или клиентът е този, който решава какво трябва да създаде екипът и какви са приоритетите. Те са на ръка да отговарят на въпроси от екипа, но не се включват в подробностите.

Майсторът на скрама е там, за да премахне препятствията по пътя на целите на отбора. Те могат да работят в тясно сътрудничество със собственика на продукта, за да разберат какво да даде приоритет и какви подходящи цели ще бъдат.

Може да си мислите, че собственикът на продукта и майсторът на скрумовете звучат като вашия главен изпълнителен директор и мениджър и бихте били прави. В Scrum обаче ролите са формализирани и участието им е ограничено. Собственикът на продукта дава възможност на хората да знаят какво искат, майсторът на scrum решава проблеми за екипа и екипът свършва нещата.

Това може да е от ключово значение за разрешаването на екипа за развитие да върши работата си, без да бъде тласкан в грешна посока от хора, които въпреки че имат добри намерения, не знаят много за развитието.

Scrum е чудесен за разработчиците, които са склонни да бъдат независими и работят най-добре, когато са оставени на собствените си устройства. Той дава точно правилното количество насоки, така че те знаят какво да правят, но ги оставят да правят това, което смятат, че е необходимо за постигане на целите.

Какво може Scrum да направи за вас?

Scrum позволява да се задават задачи и да се предоставят насоки на разработчиците, като същевременно дава на разработчиците пространство за самостоятелно решаване на проблеми. Разработчиците са склонни да правят по-добре тези неща, отколкото клиентите си, а често и техните мениджъри, така че това го прави по-добър продукт, който се доставя по-бързо.

Въпреки че Scrum е широко свързан с развитието, той става все по-популярен навсякъде и може да се използва във всички видове индустрии.

  Топ 10 безплатни решения за съхранение в облак за вашия бизнес през 2023 г.

Примери за Scrum Tools

  • Jira
  • Trello
  • ProWorkFlow
  • Базов лагер

Най-добър софтуер за Scrum

Някои от най-добрите софтуер за управление на проекти имат функции, представени на разработчиците, а някои са предназначени за използване с Scrum.

Пълноценен Scrum: Джира

Jira е една от най-добрите платформи за разработчици и има много функции, предназначени за тях. Тя се основава на въпроси, а не на задачи.

JIRA-спорна топка

Той има специални дъски Scrum и канбани, защото поддържа и двете методологии. Той също има „епоси“ и „истории“, които са начинът му за категоризиране на задачите. Описва ги като „пъргави артефакти“.

Jira се интегрира с HipChat, популярно комуникационно средство за разработчици, така че можете да го използвате и за срещи в Scrum.

Впечатлихме се от неговия набор от функции. Също така е добра стойност, особено за големи отбори или за тези, които искат да се домакинстват. Прочетете за това в нашия преглед на Джира.

Канбан: Трело

Знаем, че дъските на kanban и Scrum не са едно и също, но инструментът на kanban може да бъде чудесен начин за вътрешно подреждане на проекти за вашия екип. Тя може да бъде запазена като частна за самия екип.

Trello ви позволява да създавате толкова дъски, колкото искате, така че можете да имате по един за всеки спринт. Прочетете повече за това в нашия преглед на Trello и разгледайте ръководството за начинаещи на Trello след това.

Това каза, че можете да настроите Trello да работи с Scrum, както е показано на тази страница. Trello е универсален инструмент, който има много „електрически прозорци“, за да ви помогне да извлечете повече от него.

Trello-спорна топка

Картите Trello могат да представляват задачи, проблеми или грешки. Можете да добавите към тях информация и прикачени файлове. Размерът на прикачения файл обаче е ограничен. Ако имате нужда от много място, прочетете нашето най-доброто ръководство за съхранение в облак.

Ще намерите още няколко инструмента за канбан в нашите инструкции за използване на ръководството за съвет на канбан.

  Ръководство за начинаещи на Trello: Canban Can-Can

Определение на ролята: ProWorkflow

Ролите са от решаващо значение в Scrum, така че е важно да можете да ги дефинирате в софтуера за управление на проекти. Освен че можете да назовавате роли, е полезно да контролирате какво могат и не могат да правят различните видове потребители.

ProWorkflow е добър в разпределението на ролите, като ви позволява да назовете роли и да контролирате какво могат и какво не могат да правят. Това означава например, че можете да попречите на майстора на scrum и собственика на продукта да възлага задачи, за да предотвратите микроуправлението.

Освен че ви позволява да възлагате роли, ProWorkflow разполага с калкулатор за възвръщаемост на инвестициите, който показва как времето, което ви спестява, превежда в пари. Той също има функции за проследяване на времето, така че е полезен инструмент, ако искате да следите разходите.

ProWorkflow също включва пъргав борд в своя магазин за приложения, който можете да използвате безплатно. Прочетете нашия преглед на ProWorkflow, за да научите повече за платформата.

Срещи: Basecamp

Ако обичате срещите толкова, колкото и ние, ще харесате Basecamp, което ви позволява да поддържате всичките си комуникации на едно място. Това ви позволява да публикувате според нуждите, без всеки да представя едновременно какво предлагат повечето инструменти за управление на проекти.

базовия лагер-лагерен огън

В Scrum обаче са необходими редовни срещи. „Лагерните огньове“ на Basecamp позволяват на екипа да разговаря в реално време, което ги прави идеални за това. Прочетете повече за това в нашия преглед на Basecamp.

Заключителни мисли

Ако търсите инструменти, които да ви помогнат да приложите методологията на Scrum, има много възможности за избор. Ние сравнихме някои от тези платформи с други в нашите статии. Погледнете Trello срещу Jira или Wrike vs. Basecamp, за да видите как се справиха.

Всички инструменти, които споменахме, са безплатни или имат безплатна пробна версия, така че изпробвайте всички и вижте кои са най-подходящи за вашия екип. 

Ако сте използвали някой от тези инструменти, за да помогнете за прилагането на методологията на Scrum, моля, споделете мислите си в коментарите. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me