Настройки за поверителност на Facebook: Как да направите Facebook частен през 2020 г.

Facebook има проблеми със защитата на вашата информация. За една година, запълнена с доклади за това как платформата за социални медии управлява – или не успява – за данните на потребителите, не само че работи при неувяхващ прожектор, но и принуждава някои потребители да обмислят своята сигурност. За да помогнем на тези хора, сме съставили това ръководство за настройките за поверителност на Facebook.

Когато потребителите на Facebook отговаряха на въпроси за своите личности в на пръв поглед безобидно проучване през 2014 г., те никога не са си представяли, че политическата фирма, участваща в президентските избори през 2016 г., стои зад нея. Въпреки че само 270 000 участници в анкетата се съгласиха да се извличат данните им за „академични цели“, Cambridge Analytica събра и съхранява данни от 50 милиона потребители.

Въпреки че откритието, че Facebook – което ни отпуска пари от личната ни информация – не е толкова скърцащо чисто, колкото бихме искали да бъде, е смущаващо, то не е ново. Нашата месечна колона „Състояние на облака“, където даваме нашите два цента за новини в индустрията, от известно време покрива шейниганите на Facebook.

За да гарантираме, че данните ви остават ваши, ще разгледаме как можете да направите проветривостта на вашия профил в светлината на последните актуализации на Facebook. Към края ще препоръчаме и други услуги за хора, които искат максимално ниво на поверителност.

Основни мерки за сигурност

Първо ще разгледаме как можете да подобрите поверителността си, докато използвате Facebook чрез настройките на акаунта. Като странична бележка за тази статия ще използваме Facebook с помощта на настолен компютър.

На началната си страница във Facebook щракнете върху малката стрелка в горния десен ъгъл и щракнете върху „Настройки“ в долната част на падащото меню.

Снимка-1-Придвижване до Settings

Погледнете раздели отляво на страницата и кликнете върху „сигурност и вход“.  

Снимка-2-Security-и-Вход-раздела

Влизането във Facebook е задължителна стъпка, която се чувства като формалност благодарение на удобните функции като автоматично попълване на паролата и възможността да останете влезли. Това каза, използването на двуфакторна автентификация може да звучи като тежест, но това е от решаващо значение за потребителите които искат да защитят акаунта си.

  Microsoft Edge срещу Chrome: Същата фондация, различна сграда през 2020 г.

Предоставяме преглед на това как работи двуфакторната автентификация и облагодетелства потребителите на други места. Използването на Facebook с този допълнителен слой защита може да ограничи вероятността хакерите да имат достъп до вашия акаунт, дори ако знаят паролата ви. За да го включите, щракнете върху бутона „редактиране“ под „използвайте двуфакторна автентификация“.

Image-3-Активиране-2FA

Вижте нашите най-добри 2FA приложения, ако не сте сигурни кои биха били най-добрите по време на употреба.

Друг вариант за сигурност използва нещото, с което Facebook се върти: вашите приятели. Наречен „доверени контакти“, той изпраща трима до петима приятели по ваш избор код за възстановяване, за да ви помогне да влезете отново, ако Facebook ви заключи. Той не само помага, когато сте забравили паролата си и не сте успели с няколко опита за влизане, но също така може да ограничите заплахата някой да получи достъп до вашия акаунт.

Image-4-Trusted-приятели-Option

Част от това да направите личната си информация безопасна във Facebook, гарантира втори поглед върху вашите данни за вход. Струва си да попитате дали вашият имейл адрес е същият, който използвате за достъп до чувствителни финансови данни, като например онлайн банкиране. Ако е така, обмислете да отидете с имейл, който можете да посветите единствено на използване на Facebook или банкиране.

Друга област, която може да има място за подобрение, е вашата парола. Дори ако отговаря на критериите, които Facebook изисква, паролата никога не трябва да е идентична с другите, които използвате. Направете паролата си във Facebook уникална в случай, че друг акаунт стане компрометиран.

Коригиране на вашите настройки за поверителност

Сега, когато ви показахме няколко начина да подобрите сигурността на акаунта си във Facebook, ще коригираме колко видим е вашият профил за не-приятели.

  Как да изтрием Facebook завинаги през 2020 г. (и Instagram, докато сме на него)

В лявата част на екрана има още раздели за „сигурност и вход“. Следващото, което ще посетим, е „поверителност“.

Image-5-Декларация ушенце

В горната част на секцията „вашата активност“ е „кой може да вижда бъдещите ви публикации?“ Това е полезно, ако искате да ограничите броя на хората, които могат да преглеждат вашите публикации. Чувствайте се свободни да стесните аудиторията си, като изберете категория, като местоположение или групи.

Image-6-Who-can-see-your бъдещи публикации

По-долу това е „ограничете аудиторията за стари публикации във вашата времева линия“, което препоръчваме за хора, които искат да направят акаунта си възможно най-личен. Това ще ограничи предишните публикации, които сте споделили публично, така че те да могат да се виждат само от приятели. Това включва минали публикации, които бихте споделили и с приятели на приятели.

Image-7-Limit-аудиторията-на-стар-мнения

Освен да проверите как да ограничите миналите публикации, може да искате да се поинтересувате и с настройките в секцията „как хората откриват и се свързват с вас“. Там можете да поставите ограничения за това кой може да ви изпраща заявки за приятели, кой може да вижда списъка с приятелите ви и дали искате да скриете телефонния си номер и имейл адреса си.

Изображение-8-Как-Хората-Намери-а-Contact-Ти

Следващият раздел в страничната лента вляво е „времева линия и маркиране“. Докато „поверителност“ се занимава с вашите действия и как хората ви намират във Facebook, разделът „времева линия и маркиране“ се отнася до действията на други потребители, които включват вашия профил и емисии за новини.

Image-9-Timeline-и маркиране ушенце

Ако искате да увеличите поверителността си, ще направите работата си за вас. В секцията „преглед“ в долната част можете да активирате функция, при която всеки път, когато някой ви маркира, тя изисква вашето одобрение да продължи. Ако приемем, че вашите приятели ви етикетират във всичко, това може да отнеме време, но това е друг начин да го играете безопасно, вместо да се показва нещо нежелано във вашата емисия за новини.

Image-10-Преглед-раздел

Добавяне на сигурност извън Facebook

Ако някога сте забелязали реклама във Facebook за продукт, който сте намерили някъде другаде в мрежата, това не е случайно. Широко разпространената практика на Facebook и други уебсайтове за проследяване на вашата активност и показване на тези реклами е страховита и често нежелана.

  Най-добрият софтуер за шифроване до 2020 г.: Boxcryptor, NordLocker и др

Докато сканирате страничната лента в настройките на Facebook, може би сте забелязали незабележим раздел наречен „реклами“ към дъното. Този раздел от настройките е мястото, където можете да ограничите информацията, която Facebook използва в рекламите въз основа на вашата интернет активност.

Изображение-11-FB-Ad-Preferences

Ако настройките за поверителност на Facebook не са достатъчни, за да ви помогнат да почивате лесно през нощта, опитайте други опции извън платформата. Disconnect Facebook е безплатно разширение на Google Chrome, което не позволява на компанията да проследява своите потребители. Все още можете да използвате акаунта си във Facebook като нормален, докато разширението работи и на заден план.

За тези, които искат да имат достъп до приложения и уебсайтове на Facebook отвсякъде, докато криптират трафика си, може да си струва да обмислят използването на виртуална частна мрежа. Вижте нашия преглед ExpressVPN, преглед NordVPN и CyberGhost, за да видите кой най-добре отговаря на вашите нужди за поверителност.

Заключителни мисли

Колкото и да е изкушаващо да поверите на Facebook да пази вашите данни, последните му записи не успяват да внушат доверие. Освен това вашите лични данни означават най-много за вас, така че е справедливо да предприемете допълнителни мерки за защитата им, като засилите поверителността си.

Въпреки че пригодността на Facebook за обработка на потребителски данни е подозрителна, поне има смисъл да предоставя на потребителите актуализирани настройки за поверителност. Тъй като пътят към абсолютната поверителност във Facebook е възможен само чрез изтриване на акаунта ви, ще тръгнем с алтернативата да направим нашата възможно най-сигурна (засега).

Какво мислите за настройките за сигурност и поверителност на Facebook? Имате ли други съвети за защита на поверителността си, докато използвате Facebook? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me