IPv4 vs IPv6: Hvordan to protokoller kører Internettet i 2023

Du har muligvis ikke hørt, men internettet løber tør for plads. Faktisk gjorde det allerede. Det amerikanske register for internetnumre annoncerede, at dens pulje af gratis IPv4-adresser var nået nul i 2015, og det afrikanske netværksinformationscenter var blandt de sidste regionale internetregistre, der annoncerede IPv4-udmattelse i 2023.

Den længe prognose dag, hvor internettet løber tør for adresser, er ankommet, og det markerer et paradigmeskifte i internetets udvikling. Der er dog ingen grund til at bekymre sig, fordi det kollektive internet ikke lukker ned. Det er mere nuanceret end det.

IPv4 har fungeret som rygraden på Internettet siden starten, og fraktet det fra et net af fire tilsluttede computere i 1969 til Tingenes Internet i dag. Udmattelsen af ​​IPv4-adresser er blevet forudsagt i årevis, og nu, hvor det er sket, har vi skyndet på behovet for IPv6, dets længe velplejede efterfølger.

Selvom IPv6 har været tilgængelig globalt siden 2012, har den set en langsom, hvis stigende, vedtagelsesgrad. I denne sammenligning af IPv4 vs IPv6 vil vi skitsere de finere sondringer mellem dem og fortælle dig, hvorfor IPv6 er nødvendig, selvom det ikke er helt, hvor det skal være. Vi vil også diskutere, hvordan IPv6 påvirker virtuelle private netværksbrugere, fordi VPN’er er en slags big deal her.

Hvad IP betyder

hvad er IP

Bogstaverne “IP” står for “internetprotokol”, som er et sæt regler, der styrer, hvordan pakker transmitteres over internettet. En protokol, i det mindste i forbindelse med netværk, standardiserer simpelthen, hvordan maskiner kommunikerer. Pakker er indkapslede bits af data, og alt på internettet er afhængigt af dem. Websider, e-mails og instant messaging involverer alle afsendelse og modtagelse af netværkspakker.

En detaljeret historie med internetprotokol er ikke inden for omfanget af denne artikel, men den blev oprettet af to computerforskere, Vint Cerf og Bob Kahn i 1974. Cerf og Kahn oprettede, hvad der ville blive den første version af TCP / IP-pakken, designet til at erstatte Network Control Program, eller NCP, protokollen, der drev ARPANET, som stort set var det første internet.

Opfindelsen af ​​transmissionsstyringsprotokollen eller TCP og IP samt ARPANET gav ikke kun IP-adresser plads, men det moderne internet, vi nyder i dag.

Sådan arbejder TCP og IP sammen

Routing og levering af pakker hænger sammen med et vigtigt element: IP-adresser. De kategoriserer netværksenheder med et unikt nummer, som giver mulighed for kommunikation via det IP-baserede netværk, som vi kalder internettet.

TCP / IP-protokolsuiten er de facto-standarden for kommunikation på Internettet. Uden IP-adresser ville der ikke være nogen steder, hvorfra der skal sendes eller modtages data.

TCP og IP fungerer unisont for at sende og modtage pakker. TCP er ansvarlig for at opdele data i bits, indkapse dem i pakker og derefter samle dataene tilbage til dets destination. IP’en er ansvarlig for pålidelig transmission af pakkerne. Linchpin for IP-processen er i IP-adressen for hver netværksmodtager.

Du kan relatere det til postsystemet. Posttjenesten tillader, at en pakke eller brev, pakken, sendes via postsystemet, TCP / IP, uden nogen fysisk eller direkte forbindelse mellem afsender og modtager. Da en posttjeneste leverer mail over hele landet, internettet, har hver modtager brug for en unik adresse, en IP-adresse, hvorfra der skal sendes eller modtages mail.

  Firefox vs Google Chrome: Outfoxing konkurrencen i 2023

IPv4 vs IPv6

IPv4 vs IPv6

Der er to versioner af IP-adresser: IPv4 og IPv6. Som navnet antyder, er IPv4 den fjerde version af TCP / IP-pakken. Versioner 0 til 3 var eksperimentelle, hvilket gjorde IPv4 til den første ikke-eksperimentelle, store version til produktion. IPv4 blev udsendt på ARPANET i 1983 og driver stadig det meste af internettet.

Det bringer os i fuld cirkel til vores forhold. Da IPv4 blev udsendt i 1980’erne, kunne dens design ikke forudse internetboom i slutningen af ​​1990’erne og efter årtusindet. Det stigende antal brugere kombineret med fremkomsten af ​​altid-on og IoT-enheder har fremskyndet udtømningen af ​​IPv4-adresser.

Desuden blev mange IP-adresser spildt i de tidlige dage af IPv4, med virksomheder og institutioner, der modtog langt flere adresser, end de nogensinde kunne bruge.

IPv4 bruger 32-bit adresser, hvilket svarer til 4 byte. Det begrænser adressepuljen for IPv4 til omkring 4,3 milliarder unikke adresser. Det lyder meget, indtil du tager højde for de anslåede 7,5 milliarder mennesker i verden. Adressen tildeles af fem regionale internetregistre, der hver betjener en anden del af verden. Alle har annonceret udmattelsen af ​​deres IPv4-adresser.

På trods af den digitale boom ser vi ud til at fortsætte med at forbinde flere enheder og brugere til et vintage internet. Det er takket være oversættelse af netværksadresse.

Internettet er stærkt afhængig af oversættelse af netværksadresse nu, hvor IPv4 er opbrugt. Det tillader, at en IP-adresse bruges til en gruppe enheder, der i det væsentlige genanvender IP-adresser. Med NAT fungerer en enhed, såsom en router, som en agent mellem et privat netværk og et offentligt netværk, som internettet. Derefter oversætter de private adresser på enheder bag det til en unik adresse.

NAT hjælper ikke kun med at bevare IP-adresser, men det forbedrer også sikkerheden ved at skjule størstedelen af ​​netværket i en IP-adresse. NAT kan konfigureres i forskellige former til også at tilbyde firewall-beskyttelse, filtertrafik og øge netværksadministration. Der er ikke sådan noget som at være for sikker i en internetalder, der er fyldt med cyberkriminalitet.

Uundgåeligheden af ​​IPv4-udtømning var ikke uforudset, da IPv6 var under udvikling allerede i 1994 og teknisk tilgængelig siden 1998.

IPv6 og fremtidens internet

IPv6 vil afhjælpe IPv4-problemet ved at tilbyde 128-bit eller 16-byte-adresser. Dette betyder, at adressepuljen til IPv6 er omkring 340 undecillion, eller 340 billioner billion billioner, hvilket er et ufatteligt stort antal. IPv6 kræver et hexadecimalt format for at vise adressen og bør tilbyde tilstrækkelig kapacitet til at dæmpe generationer af forbindelseshungrige enheder.

IPv6 erstatter IPv4 på et tidspunkt. På nuværende tidspunkt kører kun ca. 25 procent af internettrafikken på IPv6. For forbrugerne er der ikke meget, der skal gøres for at forberede sig til IPv6. Internetudbydere vil føre overgangen. Når det er sagt, hvis dit udstyr er mere end et par år gammelt, er det sandsynligvis ikke IPv6-kompatibelt.

  Bedste browsere fra 2023: Vivaldi, Firefox, Chrome og meget mere derudover

Langsom IPv6-vedtagelse

implementering af IPv6

Internetudbydere såvel som mobilfirmaer er stort set ansvarlige for at tage de fleste af os ind i IPv6-landskabet. Store virksomheder, datacentre og skyudbydere sørger for deres egen migration. Internetudbydere trækker dog fødderne, som de ser ud til at gøre med opgraderinger.

Til deres forsvar er en del af det pragmatiske. IPv6 er ikke designet til at være bagudkompatibel med IPv4. Det betyder foreløbig, at IPv4 og IPv6 eksisterer som parallelle netværk. Indtil nu var der intet incitament for internetudbydere, transportører, webhost osv. Til at være proaktive med IPv6-parathed. Det koster tid og penge at opgradere servere, routere og switches til IPv6-distribution.

Hardware-support holder generelt internettet tilbage fra overgangen til IPv6 i en masse. Internetudbydere er ikke kun nødt til at opgradere deres udstyr, men er også nødt til at håndtere udstyr, der leveres af kunden. Det kræver dual-stack hardware for at tillade IPv4 og IPv6 at fungere samtidig.

Dual-stack hardware er dog et dobbeltkantet sværd. Selvom det teoretisk blødgør overgangen til IPv6, er det dyrt. Det har også skabt en flaskehals ved IPv6-vedtagelse, idet det har skabt et sikkerhedsnet, der holder mange IPv4-netværk på plads. Der udvikles en løsning kaldet letvægt 4over6 eller lw4o6 for at tillade IPv4-trafik over et IPv6-netværk, hvilket kan gøre det lettere for IPv6-installation.

Bortset fra hardwarestøtte er der mangel på bred software- og udviklingssupport. Mange brugere kan have problemer med netværksadgang, mens de prøver at oprette forbindelse via IPv6. Det er normalt mangel på IPv6-support på driver- og firmwareniveau. De fleste operativsystemer understøtter den nye standard, men som Microsoft har vist, er Windows-opdateringer ikke overstiger denne support.

Desuden kræver implementering af IPv6-netværk ændringer i Domain Name System og DNS-poster, samt særlige overvejelser til DNS-konfigurationer, såsom SLAAC og DHCP.

Brugere har løst problemer med DNS på netværk, der kun er IPv6. At køre en IPv6-test er en god måde at fange DNS-problemer på. Læs vores guide for at lære mere om, hvad DNS-poster er, hvis du ikke er sikker på, hvorfor det ville være et problem.

IPv6 sikkerhedstrusler

Der er sikkerhedsspørgsmål, der også har gjort IPv6-migrering til en udfordring. Teoretisk set skal IPv6 tilbyde mere sikkerhed end IPv4, fordi IPSec er bagt i det, hvilket betyder, at internettrafik er krypteret ende til ende. For at lære mere om, hvorfor denne kryptering er vigtig, skal du læse vores beskrivelse af kryptering.

Dobbeltstabling muliggør, at to IP-protokoller kan spilles, hvilket betyder, at begge skal beskyttes. Mange antager måske, at IPv6-indtrængen i IPv4 ikke er mulig, men de vil tage fejl. IPv6 kan bruges til at omgå IPv4-sikkerhed ved angreb, såsom kapring. Du kan lære mere om disse angreb i vores browser-kapring-forklaring.

DNS-konfigurationen for IPv6 vil være forskellig fra IPv4. Ud over forbindelsesproblemerne er der også en højere risiko for DNS-angreb, primært DNS-amplifikationsangreb. De bruges normalt til at styrke distribuerede benægtelse af tjeneste eller botnet-angreb.

Vi forklarer, hvad DDoS-angreb er, og hvordan du kan afbøde dem andre steder. Hvis du er i tvivl om, hvad et botnet er, har vi også dækket det.

  Sådan får du en hollandsk IP-adresse i 2023: Omlægning til Rotterdam

IPv6 og VPN’er

IP og VPN

Et andet problem med IPv6-sikkerhed og privatlivets fred er den manglende kompatibilitet med VPN’er. Mange VPN-udbydere har ikke opgraderet deres hardware eller software til at omfatte IPv6-protokollen. Mange af dem understøtter stadig kun IPv4-adresser, hvilket betyder, at din IP-adresse forbliver uændret, og IPv6-trafik dirigeres via internetudbyderen.

Det er problematisk og antithetisk til formålet med en VPN. Dem, der ikke understøtter eller beskytter IPv6-trafik, er ikke kun underlagt IPv6-lækager, men også DNS-kapring. Hvis du ikke er sikker på, hvordan din VPN håndterer IPv6-trafik, er ipleak.net en god test.

For at lære mere om, hvad der kan ske, når din trafik forlader VPN-tunnelen, skal du læse vores vejledninger om DNS-lækager.

Det er værd at bemærke, at VPN IPv6 lækkerbeskyttelse og IPv6 support er to forskellige ting. Førstnævnte er normalt bare at deaktivere IPv6, mens sidstnævnte effektivt og sikkert dirigerer IPv6-trafik over IPv6-netværk.

Mange af dem på vores bedste liste over VPN-udbydere anbefaler at deaktivere IPv6, inklusive NordVPN og ExpressVPN, som er blandt vores topanbefalinger. Ingen af ​​udbyderne har udrullet support til IPv6 og begge anbefaler at deaktivere den. Selvom det er skuffende for dem, der ønsker at hoppe om bord med IPv6, er det ikke ualmindeligt.

Du bør stadig tjekke vores NordVPN-gennemgang og Express VPN-gennemgang for at lære, hvorfor vi anbefaler disse udbydere.

For dem, der leder efter komplet IPv6-support, er vi glade for at rapportere, at CyberGhost understøtter det og dirigerer IPv6-trafik gennem sin krypterede tunnel. Tjenesten blandt de hurtigste VPN’er, vi har testet, er ikke kun, det er et godt valg til at streame næsten alt. Læs mere i vores CyberGhost-gennemgang.

Afsluttende tanker

Overgangen til IPv6 er uundgåelig, fordi IPv4 ikke fører os længere, selvom vi muligvis holder os fast på det. Når det er sagt, er IPv6 stadig i sin spædbarn, relativt set, og har endnu en vej at gå.

Hvis du finder ud af, at din foretrukne VPN-udbyder ikke tilbyder IPv6-support, skal du ikke bekymre dig. IPv6-vedtagelsen øges, så VPN-udbydere bør begynde at opstille adoptionsplaner, hvis de ikke allerede har gjort det. Hvis IPv6-support er kritisk for dig, anbefaler vi CyberGhost. Ellers skal du vælge udbyderen blandt vores VPN-anmeldelser, der bedst skaber balance mellem sikkerhed og funktioner, der passer til dig.

Alt sammen, hvis din hardware, ISP og VPN understøtter IPv6, er der ingen skade i at bruge det. Bare husk, at IPv6-websteder er mindretal. Der er dog ikke brug for at bekymre sig om IPv6 endnu. Der er ikke en switch, der skal vendes, der vil få alles internet til at gå væk. Internetudbydere og infrastrukturfirmaer, såsom Cloudflare, vil gøre det meste af den tunge løft for forbrugerne.  

Når verden langsomt bevæger sig væk fra den ærverdige IPv4, der har tjent os så længe, ​​kan du være sikker på, at fordelene ved et IPv6-internet er værd at gøre det. Forhåbentlig har vi hjulpet med at fjerne luften om det og forklare, hvorfor overgangen skal ske. Efterlad en kommentar eller tweet, og fortæl os, hvad du synes om IPv6. Tak for at have læst.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me