Преглед на Internet Explorer – актуализирано 2020 г.

Преглед на Internet Explorer

В случай, че не сте знаели, Internet Explorer все още е наоколо и служи най-вече като свидетелство за това докъде сме стигнали след 90-те. Това е болка за използване, бъркотия за гледане и не може да получите достъп до много сайтове, както можете да прочетете в този преглед на Internet Explorer.

Най-добри отзиви за браузъра

Internet Explorer стартира през 1995 г. и дълго време беше кралят на уеб браузърите, поне на брой потребители. Възходът на Google Chrome през 2008 г. го извади от господстващото си положение и оттогава той е в упадък, като в крайна сметка беше заменен от Microsoft Edge през 2015 г. (прочетете нашия преглед на Edge). Този преглед на Internet Explorer ще обясни плюсовете и минусите на браузъра.

Браузърът е остаряла бъркотия и със сериозен недостиг на функции, антикварен и грозен интерфейс и лоша производителност, това е един от най-лошите уеб браузъри, които можете да използвате. Единственото предизвикателство към Internet Explorer е, че някои древни уебсайтове и интранет системи все още са създадени изключително за него, което означава, че понякога сте принудени да го използвате.

Последната и последна итерация на браузъра, известна като Internet Explorer 11, е налична само за Windows 7 и по-нови версии. Това е и единствената версия на браузъра за Windows 10, 8.1 и 8. Internet Explorer за macOS съществуваше, но той бе прекратен през 2003 г. след старта на Safari на Apple. За този преглед използвахме лаптоп с операционна система Windows 10, за да направим нашето тестване.

Силни & Слабости

Алтернативи за Internet Explorer

Характеристика

В Internet Explorer липсват много от функциите, които сега се считат за стандартни за уеб браузърите. Въпреки че можете да добавите Google и няколко други доставчици на търсене към лентата си за търсене, търсачката по подразбиране е заключена в Bing. 

Други липсващи функции включват теми и възможност за заглушаване на раздели. Въпреки че има рудиментарно автоматично попълване, то не може да запазва начини на плащане и нищо друго освен паролите не може да се управлява или редактира, само се изчиства.

  Puffin Browser Review - сърфиране от страна на сървъра - актуализирано 2020 г.

IE-функцията за автоматично попълване

Internet Explorer има добавки, но изборът е лош в сравнение с Chrome и Mozilla Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox). За щастие има версия на Adblock Plus, но това е най-малкият минимум, който искате от разширяването на браузъра. Тъй като браузърът не се основава на Chromium (прочетете нашия преглед на Chromium), той не може да използва библиотеката с разширения на Chrome.

IE-InternetExplorerAddons

Браузърът се предлага с Bing Translate, който ви позволява да превеждате уеб страници на повече от 45 езика, като щракнете с десния бутон и изберете опцията за превод в контекстното меню. Въпреки че е по-добре от нищо, Bing Translate не е толкова добър, колкото Google Translate, който разполага с повече езици и по-голяма точност при превода.

Internet Explorer се интегрира добре с други продукти на Microsoft. Можете да импортирате уебсайтове в Excel или OneNote, което запазва текста, като автоматично създава лист в Excel или страница на OneNote. Това е полезен инструмент, ако трябва да копирате много данни, например таблици, в локални файлове, но можете да го направите в други браузъри с разширение.

IE-ImportToExcel

Лесно използване

Основната структура на интерфейса на Internet Explorer изглежда подобна на други браузъри с адресите и лентите за търсене отгоре и раздели и отметки под тях, но има твърде много менюта и бутони. Интерфейсът се чувства древен и липсва контрол върху опита за сърфиране, като липсват прости неща като фиксиране или избор на няколко раздела.

IE-BasicInterface

Освен основните настройки за размера и цвета на текста, няма начин да персонализирате външния вид на браузъра. Тъй като съвременните браузъри, като Vivaldi (прочетете нашия преглед на Vivaldi), ви позволяват да промените почти всеки аспект на това как изглежда и се чувства браузърът, опциите за персонализиране на Internet Explorer изглеждат ужасно недостатъчни.

Менюто с настройки също се чувства като остаряла реликва и навигацията в нея, за да намерите опцията, която търсите, често е досадна и трудна, тъй като правенето на малки промени често изисква да се опитвате през дълги контролни списъци, скрити в разширени категории.

IE-InternetOptions

Отпред на съвместимостта много уебсайтове не тестват за Internet Explorer, така че бързо ще се сблъскате с проблеми, докато сърфирате, и това ще се влоши само с времето. Това е така, защото Internet Explorer има малък брой потребители и не поддържа много съвременни уеб стандарти, което превръща оптимизирането на уебсайтове в него болезнена задача за уеб разработчиците.

  Преглед на смел браузър - Сигурно сърфиране-Актуализирана 2020 година

От друга страна, някои стари уебсайтове все още използват наследени рамки, като ActiveX, който е вграден в Internet Explorer. Освен това понякога за браузъра се правят интранет уебсайтове и приложения, които се използват вътрешно от компаниите.

производителност

Internet Explorer е бавен и постига подобни скорости на своя заместващ браузър Edge, който е много по-бавен от всички други браузъри, които сме тествали, с изключение на Tor Browser (прочетете нашия преглед на браузъра Tor). Използването на RAM също е високо, като браузърът изразходва точно толкова ресурси от вашата система, колкото Chrome, въпреки че е толкова по-бавен.

Internet Explorer има табло за ефективност, което можете да изведете на всеки раздел, за да измерите използването на процесора и оперативната памет, както и времето на боя, честотата на кадрите и броя на мрежовите заявки. За съжаление, тя работи само на отделни раздели, така че е неефективно, ако искате да сравните ефективността на всички отворени раздели или да намерите уебсайта, който изразходва най-много ресурси.

IE-PerformanceDashboard

Сигурност

Най-големият проблем със сигурността на Internet Explorer е, че той вече не е в активно развитие или приоритет за Microsoft. Въпреки че браузърът все още получава поддръжка, той получава актуализация на защитата само веднъж месечно, което е рядко в сравнение с други браузъри, както разказахме в нашата статия, кой уеб браузър е най-защитен.

За разлика от повечето браузъри, той не ви предупреждава, когато имате достъп до уебсайт през несигурна връзка. Има катинар до адресната лента, когато сте свързани с HTTPS, но отсъствието му е лесно да се пропусне и може да ви остави в неведение, че изпращате лична или важна информация през несигурна връзка, което може да доведе до събиране на данни от трети -parties.

IE-HTTPSPadlock

Има три нива на сигурност, като всяко от тях се фокусира най-вече върху блокиране на различни скриптове или подкана за разрешение, преди да ги стартирате. Разширените настройки ви позволяват да избирате индивидуални мерки за сигурност, но те са объркани и улесняват управлението на настройките и разрешенията на уебсайта.

  Преглед на Firefox - Скорост, защита и поверителност - Актуализирано 2020 г.

IE-AdvancedSecurity

За да защити потребителите от злонамерено съдържание, като например злонамерен софтуер или фишинг схеми, Internet Explorer използва Microsoft Defender SmartScreen. Той предупреждава потребителите, когато се канят да отворят уебсайт, известен със злонамерено поведение, който служи на същата цел, която Google Safe Browsing прави за много други браузъри. Това каза, че Defender SmartScreen е по-бърз от безопасното сърфиране.

поверителност

Що се отнася до поверителността, Internet Explorer прави минимум, но не много повече. Можете да включите защитата от проследяване в настройките, както и да използвате „inPrivate сърфиране“, което е просто друго име за стандартните частни прозорци, които имат всички браузъри. Можете да настроите браузъра да изтрива автоматично всички данни, включително историята на сърфирането, бисквитките и т.н. при изход, което е приятно докосване.

IE-TrackingProtectionSettings

Политиката за поверителност на Internet Explorer е дълга и сложна, а най-подходящата информация е скрита до края, където се разкрива, че макар данните, събрани от вас, да останат с Microsoft през повечето време, може да бъдат предадени в определени обстоятелства и вашите данни винаги ще бъдат използвани от компанията, за да персонализирате и „подобрите“ вашето преживяване.

Ако се отнасяте сериозно към защитата на поверителността си, трябва да използвате друг браузър и да прочетете нашето анонимно ръководство за сърфиране, което съдържа множество полезни съвети и трикове как да се предпазите от любопитни очи, докато сте онлайн.

Присъдата

Честно казано, Internet Explorer е ужасен браузър. Той изоставаше много по-високо от конкуренцията дори преди възхода на Chrome в края на 2000-те (прочетете нашия преглед на Chrome) и не стана много по-добре. Лошата производителност, липсата на функции и остарял дизайн допълват един от най-малко полезните браузъри на пазара. Дори шефът по сигурността на Microsoft каза на хората да не го използват повече.

Фактът, че Edge пое главния браузър на Microsoft през 2015 г., не помогна и ако по някаква причина чувствате необходимостта да използвате браузър, вграден с вашия компютър с Windows, това е, което трябва да използвате.

Какво мислите за Internet Explorer? Има ли убедителна причина да го използваме, че не сме обхванали този преглед, който компенсира множеството му недостатъци? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me