Състояние на облака, февруари 2023 г.

Здравейте и добре дошли във втората държава на облака през 2023 г., месечната колона, в която редакционната колона на Cloudwards.net пуска сол и оцет в новините за последните 31 дни. Подбрахме това, което смятаме за най-важните технологични истории от януари 2023 г., плюс че правим прогнози за февруари.

Годината започна бавно, но Facebook и Google отново се появиха в новините след първата седмица за това, че не се интересуват от личния живот и демокрацията, плюс търговската война между САЩ и Китай започна отново да се разгорещява. Най-голямата новина по наше мнение обаче беше ексклузивната Ройтерс, която се счупи на 30 януари, за нещо, наречено Project Raven.

Черен като гарвани

Проект Гарван

Както знаете, Американската агенция за национална сигурност шпионира хората. Това не е новина. Това, което не е новост, е, че след като напуснат правителствената служба, американските разузнавателни оператори често извършват повече или по-малко същата работа, както преди, само за частни компании, сключили договор за старите си агенции. Това каза, че Ройтерс откри в тази статия е, че някои от тях работят в чужбина.

В случай на Project Raven това чуждестранно правителство са Обединените арабски емирства. Този режим е дълбоко враждебен на правата на човека, както можете да прочетете във въвеждането на най-доброто ни VPN за ОАЕ, което поставя въпроса дали някой трябва да работи с него, особено ако смятате, че много от целите на Рейвън бяха журналисти и права на човека активисти.

Всичко това е достатъчно лошо, но се влошава, когато разберете, че Project Raven успя да се възползва от Karma, оръжие за кибервоенство, което може да проникне в iPhone (и само iPhone) за изтегляне на снимки, текстове и други подобни.

Въпреки че за някои може да е добра новина, че оперативните агенции от НСА все още могат да си изкарват прехраната, дори и след напускането на НСА, ние сме благодарни на Ройтерс, че успяхме да разгадаем тази история. Да се ​​надяваме, че нещо ще се случи след това. Трябва също да отбележим, че въпросните бивши служители на НСА не направиха стъпка напред, след като Рейвън започна да шпионира американците. Очевидно всички останали са честна игра.

Познахте, още неща във Facebook

Facebook глоби

В по-нови новини за Facebook, Facebook все още е отпред и център, въпреки сагата, която продължава от априлското издание на тази колона. От една страна, Федералната комисия по търговия на САЩ обмисля да глоби малкия дракон на Зук за неизвестна сума, въпреки че един говорител го цитира като „милиони“. За да го нарани, би трябвало да са милиарди, но предполагаме, че нещо е по-добро от нищо.

Отвъд Атлантическия океан германската антимонополна служба се позовава на Facebook за събирането на данни, като същевременно продължава и четиригодишното си разследване. Виетнам също е след Facebook, но няма да ни чуете да се радваме за тях, защото става въпрос за това, че компанията не спазва строгите цензурни закони на комунистическия режим, за които можете да прочетете в най-добрия ни VPN за Виетнам.

Залязъл на всички фронтове, Facebook сякаш почиства постъпката си, а не се извива на топка – обичайната американска корпоративна тактика. Ще става все по-строго през това, което рекламите получават по време на предстоящите избори през 2023 г., които се получиха добре през ноемврийските срединни срокове в САЩ, както и за по-нататъшно проникване на троловите армии.

Това вероятно е светлината, в която трябва да видим затварянето на стотиците акаунти, свързани с Sputnik, руска агенция на английски език. Въпросните 364 страници разпространяваха дезинформация и фалшиви новини, така че тяхното поражение изглежда е победа за всичко, което е прилично в света.

Google ABCs

Тротоарни лаборатории

Говорейки за врагове на всичко, което е прилично в света, Alphabet, компанията-майка на Google, доказва, че измамените данни могат да бъдат печеливши в почти всяка индустрия. Sidewalk Labs, друг филиал на Alphabet, помага на градоустройствениците с работата си и го прави много, много добре.

Всъщност го прави твърде добре, както показва тази статия на The Intercept Оказва се, че Sidewalk Labs използва взломни данни, за да определи как хората използват градовете, къде ходят, къде ходят преди и след работа и всичко останало. Това е грубо нарушение на неприкосновеността на личния живот, защото никой, чиито данни са били използвани, не е бил консултиран предварително, но това е за по-добро, нали, момчета? Момчета?

Франция обаче не стои бездействаща, тъй като Google се измъква като неподдържано дебело дете на сода машина и глоби техническия гигант за нарушаване на Общия регламент за защита на данните. Google обжалва глобата, така че очаквайте, че малкото правосъдие ще бъде заседнало за известно време в спорен крайник.

Това не означава, че Google е единственият виновен за нарушенията на GDPR. Един австрийски активист за поверителност обвинява всички Big Tech в това.

Наред с регулаторните си неволи, Google е изправена пред несъгласие на своите акционери, тъй като един заведе дело срещу компанията за даване на златен ръкостискане на изпълнителния директор. Това обикновено не е голям фалш в корпоративния свят, но въпросният изпълнител беше пуснат след обвинения в сексуален тормоз. Това не е видът сигнал, който искате да изпратите в този ден и възраст.

Война без оръжие

Търговска война

Междувременно търговската война с Китай, която започна The Donald, се нагрява, като основната пешка е Huawei, производител на телекомуникационно оборудване – наред с други неща. САЩ, Нова Зеландия и Германия забраниха да наддават на търгове на 5G, като казаха, че 5G мрежите ще бъдат от жизненоважно и стратегическо значение и не трябва да включват враждебни правителствени режими.

САЩ може да има точка. Въпреки че Huawei официално е собственик на служители, а не е държавна, има доказателства, че позволява на Пекин да инсталира шпионски софтуер на своите телефони. Също този месец Huawei телефони автоматично изтрива снимките на китайските потребители от Twitter, уебсайт, който обикновено стои зад Great Firewall. Това показва, че китайското правителство има голямо влияние върху компанията.

Това каза, че не всичко е лоша новина. Налягането върху Huawei, включително арестуването на главния финансов директор в Канада и останалата част от Китай, дава плод. Върховният съд на Китай разглежда обвиненията за кражба на интелектуална собственост, изравнена в страната.

Търговията на меча прекъсва и двата начина. Силиконовата долина губи инвестиционни пари, тъй като китайските бизнесмени, които искат да скрият парите си, се насочват към хълмовете. Взети заедно, търговската война може да се окаже добре, но една грешка от двете страни може да се взриви в лицето на всички. Гледайте това пространство.

По-малки истории

Китай VPN забрана

Ще започнем нашите по-кратки истории с ужасяващата новина, че Китай официално налага забраната си за VPN. Това няма да е изненада за никого, следвайки начина, по който тоталитарната държава злоупотребява с гражданите си, но хората, които искат да упражняват основните си човешки права в Средното кралство, трябва да са наясно. Ще актуализираме най-добрата си статия за VPN за Китай, за да отразим скоро развитието.

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук говори за необходимостта от спиране на събирането на данни в Davos, сбирка на високото и силното, където ни казаха как да направим света по-добър от хората, които го влошават. Не често се съгласяваме с човек от милиард долара, но Тим Кук!?

В кратък преглед на това колко малко неутралитет на мрежата е направил за никого, Vice замрави твърдението на председателя на Федералната комисия за съобщения на САЩ Ajit Pai, че мрежите ще се разширят. Пай също беше под обстрел от Конгреса за това, че позволява на телекомуникационните компании да проследяват потребителите. Беше лош месец за любимия ни корпоративен шил и не можеше да се случи с по-хубав човек.

Ще завършим резюмето си с новината за нов запис, въпреки че вероятно няма да се радваме да го чуем. Изследователят по сигурността Троя Хънт намери най-голямата в историята на крадените данни, на стойност 87 GB. Да, за киберпрестъпността?

Заключителни мисли

С тази щастлива нота ще приключим за месеца. Предвиждаме, че февруари ще бъде месец на по-нататъшни забавления в търговската война, въпреки че ще заложим на добри шансове, че Facebook, Google и др. ще намерят начини да ни зарадват, както винаги.

Какви според вас ще са големите истории на февруари? Пропуснахме ли някой през януари? Уведомете ни в коментарите по-долу и както винаги ви благодарим за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me