Microsoft Edge Review – Një Shfletues i Përmirësuar – Përditësuar 2023

Rishikimi i Edge Microsoft

Microsoft Edge kohët e fundit iu nënshtrua një rregullimi të plotë, dhe ne duhet të themi se na pëlqen ajo që shohim. Ka funksionalitet më të mirë se më parë, ndërsa mbetet po aq shpejt. Issuesështjet e privatësisë mbeten, megjithatë. Lexoni përmbledhjen tonë të plotë për Microsoft Edge për detajet.

Slider1

Slider2

Slider3

Slider4

Slider5

i mëparshëm

tjetër

Microsoft Edge është i ngordhur, rroftë Microsoft Edge. Megjithëse Edge i vjetër prej kohësh nuk arriti ta bëjë atë në listën e kujtdo të shfletuesve më të mirë, Microsoft ka ripërtërirë plotësisht shfletuesin e tij të internetit duke e bazuar në Chromium, i cili ka përmirësuar performancën e tij, krijoi një përvojë më të këndshme të përdoruesit dhe hapi derën e bibliotekës së Chrome të extensions.

Vazhdoni ta lexoni këtë përmbledhje të Microsoft Edge për të mësuar më shumë rreth humbjes së fundit të kompanisë në tregun e shfletuesit.

Historia e Microsoft me shfletuesit e uebit është një turbullirë, për të thënë të paktën. Edhe pse shfletuesi i tij origjinal – Internet Explorer – dikur ishte dominues, ajo humbi kurorën e saj te Google Chrome në mesin e viteve 2000. Nuk është pa ndonjë ironi, pra, që Microsoft ka vendosur të mbështesë shpresat e saj në kornizën Chromium për të ringjallur interesin për shfletuesin e tij të vështirë. 

Ju mund të shkarkoni Microsoft Edge për Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 dhe macOS. Për më tepër, shfletuesi është në përputhje me të dy Android 4.4 dhe më vonë, si dhe iOS 10.0 dhe më vonë. Për këtë rishikim, kemi përdorur një laptop Acer që ekzekuton Windows 10 dhe një iPhone që ekzekuton iOS 12.3 për provë.

Pikat e forta & dobësitë

Alternativa për Microsoft Edge

Features

Përfitimi më i madh që shfletuesi i ri Edge merr nga kalimi në kornizën Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium) është se ai tani është në përputhje me bibliotekën e gjerë të shtesave të Chrome. Edhe pse Microsoft operon gjithashtu dyqanin e vet për shtesa të dedikuara Edge, ai është i dendur nga dyqani në internet Chrome, i cili përmban dhjetëra mijëra shtesa.

Edge-Extension-Warning

Edhe pse jo të gjitha shtesat do të funksionojnë me Edge, shumica do, me përjashtim të atyre që modifikojnë direkt ndërfaqen e përdoruesit. Kjo do të thotë që aplikacionet e paçmuara të uebit – të tilla si shtesat e menaxherit të fjalëkalimeve, bllokuesit e reklamave dhe shtesat e sigurisë – janë të gjitha të disponueshme për shfletuesin, duke zgjeruar në masë të madhe listën e tij të veçorive të reja të mundshme.

Edge-Lejo-Zgjerime

Edge gjithashtu vjen me një veçori sinkronizimi që është e ngjashme me atë të Chrome. Aktualisht, mund të sinkronizoni të preferuarat, cilësimet, formën e përmbajtjes dhe fjalëkalimet duke përdorur llogarinë tuaj Microsoft. Edhe pse nuk është implementuar akoma, Microsoft gjithashtu planifikon të shtojë historinë, skedat e hapura aktualisht, shtesat dhe koleksionet në këtë listë të artikujve të sinkronizuar.

Edge-Sync

Një ngjashmëri tjetër me Chrome është opsionet e menusë së kontekstit. Ju mund të zgjidhni dhe klikoni me të djathtën e çdo teksti – dhe më e rëndësishmja, imazhet – dhe të zgjidhni “kërkoni në internet” për të bërë menjëherë një tekst ose duke kërkuar kërkimin e imazhit në motorin tuaj të zgjedhur. Si parazgjedhje, kjo është Bing, por mund ta ndryshoni në Google, Yahoo ose DuckDuckGo.

Edge-search-Engines

Ashtu si shumica e shfletuesve, Edge ka një mënyrë leximi – të quajtur “lexues i gjithëpërfshirës” – që heq gjithçka, përveç tekstit në një faqe në internet, për ta bërë më të lehtë leximin. 

  Rishikimi Vivaldi - Opera Takohet me Chrome - Përditësuar 2023

Ekziston gjithashtu një veçori “lexoni me zë të lartë” që merr tekst të theksuar dhe, me sa mend, e lexoni me zë të lartë. Kjo funksionon mjaft mirë për tekstin në gjuhën angleze, por jo aq shumë për ndonjë gjuhë tjetër (duke na kujtuar pak softuerin e të folurit në tekst).

Edge-Immersive-Reader

Karakteristikat e celularit

Microsoft nuk krijoi vetëm një Edge të ri për desktop, por edhe për pajisjet Android dhe iOS. Edhe pse nuk ka një tërësi karakteristikash të shumta që ne nuk i kemi mbuluar tashmë kur folëm për versionin e desktopit, ekzistojnë disa përjashtime të dukshme.

Së pari është tipari “NewsGuard”. Kjo është një bazë e të dhënave që analizon vendet e lajmeve dhe i vlerëson ato bazuar në besueshmërinë e perceptuar. Kurdo që të vizitoni një sit lajmesh, një shëmbëlltyrë e vogël do të shfaqet në shiritin e adresave.

Edge-Newsguard-Reliable

Publikimet që dihet se janë përgjithësisht të besueshme – siç janë New York Times ose BBC News – do të kenë një mburojë jeshile që thotë se “kjo faqe në internet zakonisht mban standardet themelore të saktësisë dhe përgjegjshmërisë.” 

Ndërkohë, faqet e tjera të lajmeve, si InfoWars, do të kenë një mburojë të kuqe që thotë se “vazhdoni me kujdes: kjo uebfaqe në përgjithësi nuk arrin të ruajë standardet themelore të saktësisë dhe përgjegjësisë”.

Edge-Newsguard-Not-Reliable

Një tjetër veçori e shkëlqyeshme e lëvizshme është cilësimi “video lundruese”. Kjo është diçka që do të dëshironim shumë ta shohim në shfletues të tjerë si Chrome ose Mozilla Firefox, dhe kjo ju lejon të zhvendosni një video në një lloj kornize “foto në foto” në mënyrë që të mund të mbani shikimin gjatë lëvizjes në një faqe të internetit të ndryshme ose skedë.

Edge-Floating-Video

Microsoft Edge vjen me motorin e vet të përkthimit – Translator Bing – i integruar në celular. Kjo është e shkëlqyeshme nëse vizitoni shpesh faqet e internetit në gjuhë që nuk mund t’i lexoni. Sidoqoftë, kur krahasohet me Google Translate, shërbimi bie pak më pak. 

Përkthyesi Bing aktualisht mund të trajtojë 69 gjuhë, ndërsa Google Translate përfshin sa më shumë 103 dhe saktësi më të mirë, për të filluar. Karakteristika është gjithashtu e disponueshme në desktop, por duhet ta shtoni manualisht nga dyqani i Microsoft.

Edge-Reading-List

Më në fund, Edge për celular vjen me një listë leximi, ku mund të shtoni faqet e internetit dhe artikuj për lexim të mëvonshëm. Kjo është e ndryshme nga kursimi i një faqerojtësi në atë që ju merrni qasje jashtë linje në faqen e ruajtur, e cila është e shkëlqyeshme për përdoruesit me kapele në të dhënat e tyre të lëvizshme ose nëse do të shkoni diku pa pritje.

Lehtësinë e përdorimit

Shfletuesi i ri Edge përmban një dizajn të shkëlqyeshëm dhe të lehtë për t’u përdorur, pa dyshim që do të jetë i njohur për këdo që ka përdorur Chrome ose shfletues të tjerë të Internetit me origjinë nga Chromium.

Edge-Intro-Import

Kur instaloni për herë të parë Edge, ju merrni një prezantim që ju ndihmon të vendosni shfletuesin. Së pari, mund të importoni faqerojtës nga Chrome ose Internet Explorer, por nëse dëshironi të importoni nga ndonjë shfletues tjetër, do të duhet së pari të eksportoni faqerojtësit tuaj në një skedar HTML dhe të importoni prej andej. Shikoni udhëzuesin tonë se si të kopjoni faqerojtësit e Firefox-it për një shembull se si ta bëni këtë.

Edge-Intro-Sync

Tjetra, ju jeni thirrur të vendosni procesin e sinkronizimit, si dhe të zgjidhni një “stil skedash” që ju përshtatet. Ky “stil i skedave” është në thelb ai që do të shihni kur hapni një skedë të re. Ju mund të zgjidhni midis “përqendruar”, “frymëzues”, “informativ” dhe “zakon”.

Edge-Intro-Tab-Style

Nuk ka një sasi të madhe ndryshimesh midis këtyre, pasi në thelb varet nëse doni apo jo një burim të personalizuar të lajmeve në faqen tuaj, si dhe të aktivizoni ose çaktivizoni “imazhin e ditës” si sfondin tuaj të Microsoft. Ju mund të zgjidhni një vend për burimin e lajmeve, i cili më pas do t’ju tregojë titujt e ditëve që lidhen me vendndodhjen tuaj.

  Rishikimi Tenta - Një Shfletues i Sigurt - Azhurnuar 2023

Edge-News-Feed

Përveç faqes së re të skedave, nuk ka mjaft personalizim në dispozicion. Mund të kaloni midis një teme të lehtë dhe të errët, si dhe të shkarkoni dhe instaloni fonte shtesë, por të dyja këto janë tipare të përfshira zakonisht në shumicën e shfletuesve të internetit këto ditë.

Edge-Customize-New-Tab

Lehtësia e përdorimit në celular

Në celular, aplikacioni Microsoft Edge sportivizon një paraqitje tipike të shfletuesit. Kontrollet tuaja themelore – përfshirë kontrollet e lundrimit, menunë e skedave, një buton të ndarjes dhe menunë e fillimit – janë të vendosura në fund të ekranit dhe shiritin e adresës lart.

Edge-Mobile-App

Menyja e fillimit përmban të preferuarat tuaja, historinë, listën e leximit dhe cilësimet, si dhe kontrolle më të avancuara, përfshirë kërkimin, veçorinë e leximit me zë të lartë dhe mënyrën e desktopit. Ju mund të riorganizoni këtë menu në çfarëdo mënyre që ju shikoni të arsyeshme, që është një prekje e këndshme që nuk e shihni shpesh me shfletuesit celular.

Edge-Mobile-Customize Menu-

Performance

Pa dyshim se performanca ishte dobësia më e madhe e Edge të vjetër, dhe është zona ku Edge qëndroi për të fituar më shumë duke kaluar në kornizën Chromium.

Padyshim që është shlyer, pasi Edge i ri arrin afërsisht të njëjtat shpejtësi – si në desktop ashtu edhe në celular – si Chrome, madje disi më i mirë se kjo e fundit. Edhe pse shfletuesit e tjerë si Vivaldi ose Firefox janë akoma më të shpejtë, ky është një rezultat krejtësisht i pranueshëm, veçanërisht në krahasim me Edge të vjetër, i cili ishte shumë i ngadaltë.

Përdorimi i lartë i RAM është zakonisht një nga pengesat e shfletuesve të bazuar në Chromium, por në testet tona Edge arriti të bëjë të njëjtën punë si Chrome, ndërsa përdori rreth 30 përqind më pak memorje.

Nëse jeni kurioz se si i kryejmë këto teste ose cili shfletues në internet është më i shpejtë, mund të lexoni listën tonë të shfletuesve më të shpejtë për më shumë informacion.

siguri

Edhe pse Edge tani ndan shumë ngjashmëri me Google Chrome, siguria është aty ku Edge ndryshon më së shumti. Në vend që të përdorni shfletimin e sigurt të Google për të mbrojtur nga faqet e internetit me qëllim të keq, Edge në vend të kësaj përdor sistemin mbrojtës të SmartScreen të Microsoft, i cili tejkalon sistemin e Google në drejtim të mbrojtjes nga ju kundër skemave të malware dhe phishing.

Kur përdorni një faqe në internet mbi HTTP të rregullt, në vend të HTTPS, Edge ofron një paralajmërim të qartë në formën e një simboli dhe teksti duke thënë “jo i sigurt”. Kjo është mirë, pasi e bën më të lehtë për përdoruesit të shohin kur ata janë potencialisht të rrezikuar nga sulmet nga njeriu në mes. Për më shumë informacion në lidhje me ato që nënkupton kjo, shikoni ndarjen tonë të HTTP-së kundër HTTPS.

Edge-HTTP-Warning

Ashtu si shumica e shfletuesve, Edge i ri përfshin një menaxher themelor të fjalëkalimeve që ruan fjalëkalimet tuaja. Këto mbrohen duke përdorur kredencialet e sistemit tuaj, gjë që është e mirë sepse ju kursen nga vendosja e një fjalëkalimi master, por gjithashtu ju lë të prekshëm nëse nuk keni vendosur fjalëkalim për të gjithë pajisjen tuaj.

Edge-Fjalëkalimet

Për më shumë trajtim të thelluar të fjalëkalimeve, përfshirë gjenerimin e fortë të fjalëkalimeve, ju rekomandojmë të kontrolloni listën tonë të menaxherëve më të mirë të fjalëkalimeve. Nëse dëshironi të kaloni të drejtën e fituesit tonë, mund të lexoni rishikimin tonë të Dashlane.

  Shqyrtimi Brave i Brave - Surfing i Sigurt -Përtërirë 2023

Versioni i ri i Edge është ende mjaft i ri, kështu që është e vështirë të tregoni saktësisht se sa shpesh do të azhurnohet. Thënë kështu, versioni beta merr një azhurnim çdo gjashtë javë, i cili është më pak i shpeshtë nga sa dëshironim, pasi që kriminelët kibernetikë janë gjithmonë duke punuar për të gjetur zbrazësi dhe mete të reja për të shfrytëzuar.

Edhe pse nuk ka bllokues reklamash si parazgjedhje, mund ta shkarkoni lehtësisht përmes dyqanit në internet Chrome. uBlock Origin është e preferuara jonë, por mund të shikoni listën tonë të bllokuesve më të mirë të reklamave për një shkatërrim të plotë. Ndërsa nuk bllokon reklamat drejtpërdrejt në portë, Edge bën bllokime të shfaqjeve, gjë që është e mirë sepse ato janë një nga vektorët më të zakonshëm për malware.

Edge-Popup Blocker-

Nëse siguria është një shqetësim i madh për ju kur jeni duke zgjedhur shfletuesin tuaj të paracaktuar, sigurohuni që të lexoni renditjen tonë të shfletuesit më të sigurt të uebit.

intimitet

Privatësia është deri tani dobësia më e madhe e Edge. Edhe pse nuk është aq e keqe sa Chrome në lidhje me këtë, ajo ende lë një tërësi për të dëshiruar.

Politika e privatësisë e Microsoft-it është një rrëmujë, pasi shpesh është e paqartë se për cilat produkte specifike po flitet. Nuk përmendet shitja e të dhënave personale te reklamuesit, gjë që na lë përshtypjen se kjo është një praktikë që Microsoft angazhohet.

Thënë kështu, ju mund të çaktivizoni shumë nga mbledhja e informacionit në Edge vetë. Sidoqoftë, nëse përdorni Windows, me siguri Microsoft po mbledh shumicën e këtyre të dhënave për ju sidoqoftë.

Edge mbrojtës-Modes

Nëse fikni shërbime si SmartScreen, personalizimin dhe parashikimin e navigimit, është e mundur që ta bëni Edge të paktën disi private, megjithëse me koston e sigurisë dhe lehtësisë së përdorimit. Kjo tha, Nëse jeni veçanërisht i interesuar për intimitetin, sigurohuni t’i jepni një lexim udhëzuesit tonë të shfletimit anonim.

Edge-Services

Në drejtim të parandalimit të gjurmimit, Edge ofron tre mënyra: “themelore”, “e ekuilibruar” dhe “e rreptë”. Ju gjithashtu mund të shihni një listë të gjurmuesve që janë bllokuar, si dhe të vendosni përjashtime individuale nga rregulli i bllokimit që zgjidhni të shkoni me të.

Edge-Ndjekja-Përjashtime

Ju gjithashtu mund ta bëni Edge të fshijë të dhëna të caktuara sa herë që mbyllni shfletuesin, të tilla si historinë tuaj të shfletimit, cookies ose fjalëkalimet.

Edge-Fshini-Data

Lejet janë po aq të lehta për tu menaxhuar, pasi Edge siguron një listë të të gjitha lejeve dhe mënyrën se si ato mund të arrihen nga faqet e internetit.

Aktgjykimi

Kjo përfundon shqyrtimin tonë të Edge të ri. Shfletuesi është sigurisht një hap i madh nga Edge i vjetër për shkak të dyqanit në internet Chrome. Ai gjithashtu ka përmirësuar performancën dhe lehtësinë e përdorimit, faktorë që mund ta fitojnë atë tërheqje të re me përdoruesit. 

Sidoqoftë, privatësia nuk është akoma e madhe, kështu që përdoruesit e shqetësuar për këtë mund të duan të shikojnë alternativa më të mira, të tilla si Vivaldi, Brave ose Tenta.

Meqenëse Edge i ri bazohet në Chromium – dhe kështu shumë i ngjashëm me atë dhe Google Chrome – mund të shikoni artikujt tonë Firefox vs Chrome dhe Chromium kundër Chrome për të fituar një kontekst të vlefshëm. Nëse doni një krahasim më të drejtpërdrejtë për Edge, sigurohuni të lexoni artikullin tonë të Microsoft Edge vs Chrome.

Whatfarë menduat për rishikimin tonë? A jeni dakord se versioni i ri i Edge është një përmirësim i madh i paraardhësit të tij, apo a jeni më pak të interesuar për shtesat Chrome dhe më shumë të interesuar për privatësinë tuaj? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me