MEGA срещу Google Drive срещу Dropbox срещу OneDrive срещу SugarSync и още

Все повече съхраняваме всички видове важни данни в облака, а не на твърди дискове. Повечето от нас сега разчитат на бърза широколентова и мобилна широколентова връзка, така че облачните компютри се засилват с всеки изминал ден. Това се улеснява от ценовите войни и непрекъснатото надграждане на различни облачни услуги за съхранение.

Откакто последно актуализирахме тази статия, облачните устройства за съхранение се развиха и отстъпиха място на новите функции, така че определено е време да я прегледате сега.

MEGA вече е по-утвърдено име, що се отнася до услугите за съхранение в облак, и се справи добре с потребителите, печелейки положителни отзиви. MEGA иска да бъде една от най-сигурните услуги и дори е дала сума от 10 000 евро за хората, които открият течове в сигурността. 

MEGA е уникален по смисъла, че не е създаден само за доставчик на онлайн съхранение. Вместо това, той работи като платформа, където приложенията могат да бъдат разработени за по-нататъшно подобряване на неговата основна функционалност. Както винаги, ние от Cloudwards.net искаме да знаем как MEGA се сравнява с останалите услуги.

Сравняване на конкурентите

Така че ние съставихме диаграма, която сравнява MEGA с различни компании като Google Drive, OneDrive, SugarSync, SpiderOak и Dropbox. Кои са може би най-известните доставчици в тази област.

  • Ако искате да прочетете задълбочено сравнение на SugarSync срещу Dropbox, кликнете тук, или прочетете нашия Dropbox срещу Google Drive срещу OneDrive парче
  • За да разберете как MEGA или други услуги сравняват, вижте нашата таблица за сравнение в облачно съхранение
  • Когато дойде повече информация, ние ще подобрим още повече тази диаграма, така че да отметите тази страница, за да се върнете по-късно!

1. MEGA

MEGA е услуга за съхранение в облак. Можете да качвате файлове на техните сървъри и да имате достъп до тях навсякъде, където отидете. Това не е нищо особено уникално за MEGA, което е само това, което правят услугите за съхранение в облак: те правят файловете достъпни. НЕ е резервно решение.


© Мега

Ние сме силни защитници на истински резервни решения, когато става въпрос за осигуряване на данни. Услугите за съхранение в облак, MEGA или не, не могат да заменят правилна система за архивиране на файлове. MEGA има три функции, които я отличават от тълпата.

Превъзходно криптиране от край до край: Данните се криптират и дешифрират по време на процеса на прехвърляне, за разлика от другите услуги за съхранение в облак, от свързаните клиентски устройства. Сигурен глобален достъп: MEGA позволява на потребителя достъп до данни навсякъде и по всяко време, но не позволява на всички останали да имат достъп до него.

Сигурно сътрудничество: онлайн сътрудничеството е доста лично и сигурно с наличните функции на MEGA. Той улеснява споделянето в реално време и преглеждането на актуализации на контактите, което го прави удобен за потребителите.

Със система за съхранение в облак като MEGA потребителите могат да се ползват от няколко предимства. Мобилните приложения на MEGA позволяват достъп до файлове и папки от смартфоните и таблетите на потребителите. Също така можем да качваме и синхронизираме медии от всяка точка в облака. Клиентът за синхронизиране на MEGA гарантира лесна автоматизация на синхронизирането между системата и облачното устройство MEGA.

MEGA имейл и чат. Тази функция скоро ще бъде налична и позволява чат, имейл, обаждания и видеоконференции. MEGA Browser Apps позволяват инсталиране на разширения на браузъра за високоскоростно зареждане и по-голяма устойчивост срещу атаки.

Поверителност с отговорност – Не е пълна анонимност

Това, което прави MEGA да се откроява (е, поне това твърдят те) е, че те осигуряват високо ниво на сигурност. Когато се регистрирате, те създават 2048-битов RSA публичен / частен ключ, който трябва да пази вашите данни – сигурен означава, че на теория никой друг освен вас няма достъп до вашите файлове, дори и властите. Както обаче заявява Кимдотком – не сте напълно анонимни. 

  Как да използвате облачно съхранение като професионалист

Повечето облачни услуги за съхранение или синхронизиране като Dropbox ще кодират вашите файлове само при транзит, но не и преди да ги качите. 

Тази услуга за съхранение в облак определено направи добър старт, като предлага 50GB безплатно облачно хранилище в началото – опитва се да интегрира различни функции. Той предлага 96TB честотна лента и осигурява до 4TB криптирано хранилище със своите про пакети, започващи от $ 9.87 / месец.

2. Google Drive

Google Drive е една от по-атрактивните услуги, които Google предлага в момента. 15GB свободно пространство е достъпно при настройка на акаунт в Google – или той е свързан със съществуващ. Всъщност с настоящото надграждане на Google той обедини услугите си под един идентификационен номер за вход по-рано тази година, така че има вероятност акаунт в Диск вече да съществува, ако използвате Gmail, Google Календар или дори YouTube.

Dropbox срещу Google Drive
© Google Drive

Пространството за съхранение от 15 GB се споделя във всички тези услуги, така че ако потребителите имат големи прикачени файлове в имейлите, те ще бъдат отчетени и активирането на автоматичното архивиране на снимки в Google+ от смартфон ще действа по същия начин.

Пространство за съхранение и изображения

Едно предимство е, че Google изхвърля всякакви снимки под разделителна способност 2048 × 2048 и видеоклипове по-кратки от 15 минути, така че настройките на смартфони и устройства винаги могат да бъдат коригирани съответно, за да получат неограничено място за съхранение, тъй като те не отчитат лимита от 15 GB. Google Документи, Таблици, Слайдове, Презентации, Рисунки и файлове, които другите са споделили с потребителя, също не се броят.

Google Drive не предоставя допълнително пространство за съхранение чрез препратки или не свързва потребителския акаунт със социалните медии, за разлика от OneDrive и Dropbox.

Има много промоции, предлагани от Google, които включват 10GB безплатно за потребители, които изтеглят Quick Office и други сделки за мобилни телефони. Гигантът за търсене предлага 100GB безплатно за две години, ако потребителят закупи Chromebook. Отделна услуга, известна като Google Music, е предназначена изключително за съхранение на музикални файлове и позволява на потребителите да съхраняват 20 000 песни в облака безплатно.

Данните, съхранявани на Drive, са криптирани в 128-битов AES, а не в 256-битовите, използвани от Box, OneDrive и Dropbox и са доста подобни на Apple.

Google Drive осигурява процес на потвърждаване в две стъпки и твърди, че няма да влезе в съдържанието на папката на Диск на потребителя, освен ако не е принуден от правоприлагащите органи. Като цяло той има интелигентен интерфейс, лесен за навигиране, и основно дърво на файлове, показващо къде се съхраняват данните. Могат да бъдат избрани конкретни файлове, за да бъдат достъпни офлайн в мобилните версии и тези файлове могат да бъдат редактирани.

3. OneDrive

OneDrive (преди SkyDrive) е отговорът на Microsoft на Google Drive, който по същество прави същото: създава папка на вашия твърд диск, която се синхронизира с други компютри, където влизате със същия акаунт.


© Cloudwards.net

Подобно на Google Drive, OneDrive предоставя 15GB безплатно хранилище, а стимулът за реферала му е минимум 500MB, ограничен до 5GB. Потребителите на Office 365 получават 1 TB съхранение в OneDrive като част от месечната абонаментна такса, което е последното допълнение към офертите, предоставени от OneDrive.

Въпреки това миналия октомври Microsoft обеща да предложи неограничено облачно хранилище за потребителите на Office 365.

Поверителност и сигурност на OneDrive

Що се отнася до поверителността на потребителите, Microsoft си е осигурила правото да сканира потребителски файлове и документи и отклонява нежелателно съдържание в съответствие с политиките си. Тази политика е подобна на Apple и включва изрично съдържание, заедно с материали, защитени с авторски права.

Следователно OneDrive създава нова ниша и носи няколко нови функции на iOS. Тази облачна услуга от Microsoft, която преди беше известна като SkyDrive, е отличен вариант за съхранение на файлове. Той предоставя възможност за разглеждане на потребителски файлове, създаване на папки и преглед на миниатюри. Той също така показва файловете в списък, където имате удоволствието от гладкото управление на файловете.

  Какво ни казва Hack Evernote за облака

Плъзнете наляво и ще получите опцията за изтриване на файлове. Предоставените бутони в приложенията ви позволяват да сортирате по резервни копия, скорошни файлове и документи, споделени с други. Можете да активирате многократно споделяне на файлове от бутона на менюто, което също ви позволява да добавяте файлове.

OneDrive ви предоставя и функцията за автоматично архивиране на снимки и видеоклипове. Споделянето е по-лесно с тази облачна услуга и включва изпращане на връзка на файловете и документите по имейл. Друга интересна функция е съоръжението за качване на файлове в OneDrive директно от вашия браузър.

Не работи на IE и Firefox, но работи добре на Chrome. Всичко, което трябва да направите, е да отидете на OneDrive.com в Chrome, да влезете, да отворите Windows Explorer и след това да плъзнете и пуснете папката си до отворения OneDrive, това е всичко. Въпреки че Chrome е единственият браузър, който в момента може да обработва качвания на папки, това може да се промени с пускането на Windows 10 по-късно тази година.

4. Dropbox

Dropbox обслужва широка област от стандарти на операционната система, които включват обичайните Windows, Mac OS X, Android и Blackberry. Безплатният акаунт на Dropbox предлага малко пространство за съхранение от 2 GB, което може да е достатъчно за съхраняване на документи, но е недостатъчно за всякакъв вид медийни файлове – снимки, музика или видео, особено когато можете да получите 15GB с MEGA (прочетете нашия Dropbox vs MEGA парче).


© Dropbox

Потребителите прибягват до 1TB с Dropbox Pro, който се предлага за около 9,99 долара на месец, за да съхраняват файлове с по-голям размер. За да осигурите и увеличите пространството за акаунта на Dropbox, той може да бъде свързан с Facebook, Twitter и други профили в социалните мрежи.

Какво ще кажете за сигурността на Dropbox?

Е, ние имаме цяла статия за топ 10 сигурни алтернативи на Dropbox. Накратко, всички файлове на Dropbox сървърите следват AES 256-битово криптиране със SSL, осигурявайки стабилна сигурност и поверителност и изискване на двустепенна процедура за удостоверяване.

Следователно, независимо от технологията, на която функционира системата, Dropbox гарантира сигурни и сигурни данни, които могат да бъдат достъпни от потребителите по всяко време и навсякъде. Когато потребителят се нуждае от допълнителна сигурност, надстройката на услугата до Dropbox Pro е задължителна, тъй като позволява на потребителите да задават разрешения и пароли на зрителя, което не е възможно с основния акаунт.

Освен създаването и синхронизирането на важните потребителски документи в локална папка в компютър или на най-новото смарт устройство, офлайн функционалността на Dropbox ще направи избраните от потребителите файлове достъпни офлайн. Следователно, това не винаги зависи от интернет връзката. Същата функционалност позволява и редактиране и актуализиране на потребителски файлове и документи. С лесното свързване и споделяне файловете и папките дори се споделят с потребители, които не са Dropbox.

Тази услуга за съхранение също позволява изпращане на покани за сътрудничество за файла.

5. SugarSync

SugarSync е единствената услуга за съхранение в облак, която има опция за персонализирани планове за ценообразуване според изискванията на клиента. Това е една от любимите ни услуги за синхронизиране на файлове, тъй като има повече функции от Dropbox. Той предлага безплатна пробна версия за 30 дни, преди да се изисква надграждане до платена версия.


© Cloudwards.net

Необходимо е просто щракване с десен бутон във всяка папка, за да го добавите към SugarSync, след като се регистрирате и настроите акаунт с тази услуга за съхранение.

Цялата папка, която синхронизирате с това хранилище, се архивира непрекъснато в реално време, предоставяйки на потребителите достъп до папките им по всяко време и навсякъде, от всеки компютър, Mac, iOS или Android устройство. SugarSync позволява редактиране на файловете на потребителя на офисния компютър и след това потребителите могат да ги завършат у дома. Също така, SugarSync мисли „извън кутията“, тъй като позволява многократно синхронизиране на папки.

  Най-добрите добавки на Kodi за спорт

Мобилно използване и сигурност

SugarSync има отделно мобилно приложение, предназначено за мобилни потребители, което позволява синхронизиране, достъп и преглед на файлове на всички смарт устройства в движение. Той осигурява изключителна функция за архивиране онлайн, която тихо работи във фонов режим, без да пречи на работата ви.

Това от своя страна позволява възстановяване на данни, когато се изисква. Тази опция за автоматично архивиране на файлове също позволява контрол на файловата версия и възстановяване. Освен синхронизиране на няколко папки наведнъж от различни устройства онлайн, той осигурява синхронизиране на множество папки по време на офлайн достъп до файлове. Той също така синхронизира споделените папки по време на безпроблемно онлайн споделяне на файлове с други потребители, поддържайки сигурност.

Лесната онлайн защита на данните и възстановяване на данни са две отличителни характеристики на SugarSync. Следователно споделянето на файлове е 100-процентно сигурно с тази услуга за съхранение. Това позволява да се възстанови не само един файл, но всички резервни данни, с лекота. Той също така осигурява сигурност по време на качване и изтегляне на файлове.

Когато файловете се синхронизират със сървърите на SugarSync, те се прехвърлят през Интернет с помощта на TLS (SSL 3.3) криптиране, което е индустриалният стандарт за сигурна уеб комуникация. Това означава, че системата и сървърът преминават през съвместим процес, проверяващ всяка информация, преместена между тях като защитена комуникация, независимо дали данните се качват или изтеглят.

Същите строги стандарти се прилагат, когато имате достъп до вашите файлове от който и да е компютър или мобилен телефон, и всички данни са криптирани, преди да напуснете сървърите на SugarSync. SugarSync предоставя множество опции при споделяне на папки, включително възможност за редактиране на файлове и документи.

6. SpiderOak ONE

SpiderOak ONE със своята политика за поверителност на нулевите знания, за разлика от Dropbox и OneDrive, криптира данни на своите сървъри, осигурявайки организиран и многопластов подход за криптиране чрез комбинация от 2048-битов RSA и 256-битов AES.

Онлайн архивиране и синхронизиране на SpiderOak
© SpiderOak

Подобрен с трикратна функционалност, SpiderOak е завладяваща онлайн услуга за архивиране, синхронизиране и споделяне на файлове, тъй като свързва редица изходни компютри, от които тези файлове могат да дойдат. Тези неограничени компютри могат да стартират всякакви приложения и операционни устройства като Windows, Mac OS или Linux.

Други ексклузивни функции на SpiderOak включват съхранението на неограничени версии на променените файлове на потребителя, а таксите са ограничени до компресираните, дублирани файлове, съхранявани на сървърите му.

Увеличаване на нулевите знания

Компанията също така може да се похвали с политиката си за поверителност на нулевите знания, което означава, че няма служители на SpiderOak и никой държавен служител да няма достъп до потребителските данни, освен потребителя. В сравнение със своите конкурентни услуги за съхранение в облак, SpiderOak осигурява най-ниското пространство за съхранение, тъй като основният акаунт предлага 2 GB безплатно хранилище, което може да бъде увеличено чрез стимул за препращане, който предоставя на потребителя и нейния приятел 1 GB, когато се регистрират в услугата до максимум 10GB.

Простият дизайн на SpiderOak е специализиран само за осигуряване на защитено съхранение, вместо да обслужва по-голяма производителност като Dropbox и OneDrive.

Тъй като тази облачна услуга за съхранение в облак липсва в няколко основни области, например, тя не предлага приложения в стил Office или сътрудничество с колеги онлайн, не се харесва на повечето потребители.

заключение

Както можете да видите, услугите за съхранение в облак се различават най-вече по своята надеждност, или по безплатното съхранение, което предлагат. Много функции са едни и същи: някои услуги синхронизират файлове на няколко компютъра, докато други предлагат само облачно пространство, до което можете да получите достъп чрез уеб клиент, както MEGA прави.

С модернизираните си функции, MEGA се стреми да бъде смяна на играта и започва нова ера, когато става въпрос за безплатни предложения за съхранение в облак. 50GB е щедра сума и ще бъде повече, отколкото повечето хора всъщност се нуждаят от ежедневните си нужди. 

Кой от вас е любимият ви? Някой друг момент, който бихте искали да добавите? Моля, не се колебайте да споделите опита си и благодаря за четенето!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me