HTTP vs HTTPS në vitin 2023: Cilat janë ata dhe cilat janë ndryshimet?

A keni menduar ndonjëherë se çfarë është kutia e vogël jeshile në anën e majtë të shiritit të adresës së shfletuesit tuaj të internetit? A po krijoni uebfaqen tuaj të parë dhe doni të siguroheni që përdoruesit tuaj mund të vizitojnë me siguri faqen tuaj të internetit, ndërsa gjithashtu optimojnë rezultatet e kërkimit tuaj në Google? 

Atëherë do të keni ardhur në vendin e duhur, pasi ky artikull do të ndihmojë të hedhni dritë se çfarë do të thotë saktësisht HTTP vs HTTPS për ju, si një përdorues dhe një pronar të faqes në internet.

Në qoftë se nuk keni një prapavijë të teknologjisë, mund të jetë e vështirë të kuptoni ndryshimet midis të dyve, dhe çdo shpjegim pashmangshëm do të mbushet me zhargone dhe terma teknikë që me siguri nuk jeni njohur me. 

Edhe pse është e pamundur të shpjegohet se si funksionojnë protokollet pa ndonjë teknikë të metë, ky artikull synon ta bëjë këtë në terma të laikëve, duke shpjeguar frazat teknike kur ato shfaqen.

Farë është HTTP?

HTTP nënkupton Protokollin e Transferimit të Hypertext dhe, thjesht e thënë, është ajo që është përgjegjëse për të marrë një faqe në internet dhe për t’ia dorëzuar ato përdoruesve që po përpiqen të hyjnë në të. Në thelb, kur një klient (për shembull, një shfletues në internet) dërgon një kërkesë HTTP në server, kthehet një përgjigje që përfshin faqen e internetit ose burimin që kërkon klienti, si dhe disa metadata.

HTTP-Kërkesa

Për shkak se HTTP operon në shtresën e aplikacionit, kërkon një protokoll të shtresës së transportit për të transmetuar mesazhin. Si parazgjedhje, HTTP supozon një protokoll të besueshëm transporti dhe në përgjithësi përdor Protokollin e Kontrollit të Transmisionit (TCP) për këtë qëllim, por gjithashtu mund të modifikohet për të përdorur protokolle më pak të besueshëm, siç është Protokolli i të dhënave të përdoruesve (UDP).

Farë është e rëndësishme të theksohet është se HTTP është thjesht i shqetësuar me komunikimin e kërkesave dhe përgjigjeve midis klientit dhe serverit, duke injoruar saktësisht se si transportohet atje. Kështu që, HTTP nuk shqetësohet vetvetiu me sigurinë e informacionit që po administron, thjesht se informacioni merr në destinacionin e tij të synuar dhe duket mënyra që pronari i faqes në internet ka për qëllim.

HTTP-Përgjigje

HTTP është aq i vjetër sa vetë interneti dhe është zhvilluar si pjesë e projektit World Wide Web nga Tim Berners-Lee në Organizatën Evropiane për Kërkime Bërthamore (CERN) në fund të viteve 1980 dhe fillim të viteve 1990. Që atëherë, HTTP ka qenë një komponent thelbësor i internetit, duke qenë përgjegjës për komunikimin midis serverëve dhe klientëve.

  Avast SecureLine VPN vs NordVPN: Kush rrah kujt në 2023?

Për një kohë të gjatë, HTTP u konsiderua e mjaftueshme për trafik të një natyre jokonfidenciale, por pasi shqetësimet janë rritur në lidhje me sigurinë dhe privatësinë e World Wide Web, ka pasur një shtytje graduale drejt zëvendësimit të protokollit të vjetër me HTTPS shumë më të sigurt.

Farë është HTTPS?

Teknikisht, protokolli HTTPS nuk është me të vërtetë një protokoll i veçantë për HTTP, por përkundrazi HTTP me një shtresë shtesë sigurie të siguruar nga TLS transferuar mbi portin 443 në vend të portit 80 të HTTP..

HTTPS u krijua fillimisht nga Netscape në 1995 për të siguruar një protokoll të sigurt për transportimin e faqeve në internet midis klientit dhe serverit. Fillimisht, protokolli përdori Secure Sockets Layer (SSL) për të vërtetuar të dy skajet e transaksionit, por që nga ajo kohë është zhvendosur në protokollin më të sigurt të Transportit të Shtresave të Transportit (TLS).

Diferenca midis SSL dhe TLS është e vështirë të shpjegohet pa marrë tepër teknikë, por në terma të laikëve, TLS është thjesht një version i azhurnuar dhe më i sigurt i SSL që bashkon me kufizimet dhe dobësitë e ndryshme të këtij të fundit. 

Për shkak se ata janë kaq të ngjashëm, emri SSL ka mbërthyer, pavarësisht se është zhvlerësuar, dhe çertifikatat e sigurisë ende quhen “certifikata SSL”.

SSL Certificate-

Për të verifikuar transaksionin, HTTPS kërkon që faqet e internetit të lëshohen certifikata SSL nga një palë e tretë e besuar. Për një kohë të gjatë, ky ishte një proces i shtrenjtë për pronarët e faqeve të internetit, kështu që përdorimi i HTTPS u kufizua kryesisht në informacione konfidenciale, siç janë transaksionet bankare ose të kartave të kreditit, ku siguria shtesë konsiderohej jetike.

Sidoqoftë, gjithçka ndryshoi në vitin 2016 kur Fondacioni Elektronik Kufitar (EFF) nisi një fushatë për të inkurajuar pronarët e faqeve të internetit të kalojnë në HTTPS, dhe një jofitimprurës me emrin “Let’s Encrypt” filloi lëshimin e certifikatave të besimit në faqet e internetit falas.

Që atëherë, shumica e shfletuesve të uebit kanë filluar të informojnë përdoruesit se lidhja e tyre është e pasigurt sa herë që janë duke përdorur HTTP të rregullt. Këto paralajmërime janë nganjëherë mjaft të vështira për tu vërejtur, i cili është një kriter që kemi marrë parasysh kur renditim shfletuesit më të sigurt të uebit.

  Chromium vs Chrome: Prindërit dhe Fëmijët Duke It Out në vitin 2023

Chrome-HTTPS-Warning

Edhe pse HTTPS është shumë më e sigurt se HTTP standarde, nuk është perfekt. Për shkak se ajo vetëm kripton vetë mesazhin HTTP, nuk mund të fshehë disa nga metadata që janë thelbësore për vetë transaksionin, duke përfshirë adresat IP dhe numrat e portit..

Kjo do të thotë që ndërsa përmbajtja e transaksionit do të jetë e sigurt, dikush përgjimi do të jetë akoma në gjendje të përcaktojë se është bërë lidhja midis klientit dhe serverit, sa të dhëna janë transmetuar nëpër të dhe për sa kohë është mbajtur lidhja.

Prandaj, nëse doni të siguroni intimitet të plotë në marrëdhëniet tuaja online, HTTPS nuk do të jetë e mjaftueshme, dhe duhet të shikoni në rrjete private virtuale. Lista jonë e shërbimeve më të mira VPN është një vend i mirë për të filluar, si dhe rishikimi ynë për ExpressVPN, i cili është zgjedhja jonë kryesore.

Dallimi midis HTTP dhe HTTPS

Siç e keni marrë me mend nga përshkrimet e mësipërme, ndryshimi i madh midis HTTP dhe HTTPS është siguria e përmirësuar e ofruar nga kjo e fundit. 

Për shkak se HTTPS përdor protokollin TLS për të vërtetuar të dy skajet e transaksionit, të gjitha të dhënat që transferohen mbrohen nga enkriptimi, i cili mbron si ju, ashtu edhe përdoruesit tuaj nga sulme të ndryshme nga njeriu në mes, siç është injektimi i malware ose thjesht i thjeshtë, spiunazh i vjetër.

Në teori, ekziston edhe një ndryshim i performancës midis dy protokolleve. HTTPS duhet të përdorë burime shtesë kompjuterike për të kryer shtrëngimin e dorës TLS, kështu që është teknikisht pak më i ngadaltë se HTTP. 

Sidoqoftë, nëse faqja juaj e internetit nuk merr një trafik të madh, kjo ngarkesë ekstra e serverëve mezi do të vihet re, pasi nuk do të jetë aq e rëndë sa të shkaktojë ndonjë problem.

Nëse duhet të Kaloni në HTTPS?

Përgjigja e shkurtër është, pa dyshim, po. Kalimi i faqes tuaj të internetit dhe domenit tuaj nga HTTP në HTTPS sjell shumë telashe dhe mezi ka ndonjë dobësi. Përveç një goditje të vogël teorike në performancën tuaj nëse jeni duke vlerësuar një numër të madh të vizitorëve, nuk ka pasoja negative nga bërja e ndërprerës.

Për më tepër, kalimi në HTTPS jo vetëm që do të bëjë shfletimin e përdoruesve tuaj më të sigurt duke koduar trafikun e tyre, do t’ju ndihmojë gjithashtu, duke përmirësuar dukshmërinë tuaj në Google. Arsyeja që ndodh është se Google mori vendimin përsëri në vitin 2014 për të dhënë një nxitje të renditur për rezultatet me adresat HTTPS.

  Menaxheri më i mirë falas i fjalëkalimeve për vitin 2023: Truprojat e pazareve

Nga ana e përdoruesit të gjërave, nuk mund të “kaloni” në HTTPS, pasi në përgjithësi janë faqet e internetit që vizitoni që vendosin se çfarë protokolli të përdorni. Ajo që mund të bëni është të instaloni një shtesë, siç është HTTPS Everywhere (e paraqitur në listën tonë të shtesave më të mira të sigurisë), e cila do t’i detyrojë të gjithë faqet e internetit që janë ngritur për HTTPS të paracaktuar me atë protokoll.

HTTPS Everywhere-

Një tjetër mundësi është të përdorni një shfletues si Brave (lexoni rishikimin tonë Brave), i cili vjen me këtë funksionalitet të ndërtuar brenda. Përtej kësaj, gjithashtu duhet të jeni të vetëdijshëm sa herë që një faqe në internet ofron vetëm HTTP dhe të kujdeset më shumë me atë informacion që dërgoni mbi të pasigurt lidhje.

Brave-HTTPS Everywhere-

Në përgjithësi, faqet e internetit dhe shërbimet që merren me çdo lloj informacioni konfidencial, të tilla si detajet bankare ose pagesa, do të paracaktojnë HTTPS gjithsesi (dhe nëse nuk e pranojnë këtë, nuk duhet të drejtoheni qartë). 

Sidoqoftë, faqet e internetit më të vogla që merren me adresa të postës elektronike dhe informacione të tjera personale mund të mos jenë, kështu që është gjithmonë e dobishme të jesh i vetëdijshëm për atë protokoll që po përdor aktualisht.

Mendimet përfundimtare

Aty e keni atë, gjithçka që duhet të dini në lidhje me atë që ndan HTTP dhe HTTPS në një mënyrë joteknike, në një mënyrë siç mund ta shpjegojmë. Nëse jeni thjesht një përdorues që nuk zotëron faqen tuaj të internetit, gjithçka që duhet të dini vërtet është se HTTPS kodon dhe mbron përmbajtjen e transaksioneve midis jush dhe serverit që po përpiqeni të arrini.

Nëse zotëroni një uebfaqe, megjithatë, është diçka që duhet t’i kushtoni më shumë vëmendje. Ndërsa Google dhe kompani ose organizata të tjera vazhdojnë të inkurajojnë përdorimin e HTTPS, ju lehtë mund të gjendeni në një pozicion ku faqja juaj e internetit i humbet konkurrencës suaj – veçanërisht kur bëhet fjalë për SEO – nëse nuk e bëni kalimin në HTTPS.

Whatfarë mendoni për udhëzuesin tonë për HTTP dhe HTTPS? A kemi demistifikuar disa terma teknikë të zakonshëm, apo jeni akoma duke luftuar për të kuptuar ndryshimin midis tyre? Ndoshta na kanë munguar disa detaje që mendoni se janë vendimtare? Na tregoni në komentet më poshtë. Si gjithmonë, faleminderit që lexove. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me