Safari vs Chrome: Cupertino vs Mountain View në vitin 2023

Sipas statistikave të përdorimit, Safari dhe Chrome janë dy shfletuesit më të njohur të uebit në botë. Edhe pse Chrome dominon numrat në desktop, të dy shfletuesit janë qafë e qafë kur bëhet fjalë për përdoruesit e lëvizshëm. Në këtë betejë Chrome vs Safari, ne do të kuptojmë nëse Safari ka fituar numrin e përdoruesve të tij ose nëse është thjesht një rezultat i para-instalimit në të gjitha pajisjet e Apple.

Në këtë artikull do të përqendrohemi posaçërisht në atë që ndan të dy shfletuesit, kështu që nëse nuk doni të humbisni detaje që nuk janë relevante për këtë krahasim, sigurohuni që të lexoni rishikimin tonë të Chrome dhe Safari për foton e plotë. 

Për shkak se është shfletuesi më i popullarizuar përreth, Chrome ka shfaqur gjithashtu në disa nga betejat e shfletuesit tanë, duke përfshirë Firefox vs Chrome dhe Opera kundër Chrome.

Vendosja e një Luftimi: Safari kundër Chrome

Si gjithmonë, beteja do të përbëhet nga pesë raunde, secila duke u përqëndruar në një pjesë thelbësore të përvojës së shfletimit. Në rregull, këto raunde janë karakteristika, lehtësia e përdorimit, performanca, siguria dhe intimiteti. Shfletuesi që fiton tre raunde ose më shumë do të shpallet fitues, por ne do të vazhdojmë deri në fund edhe nëse dikush arrin një fitore të hershme, siç e pamë në betejën tonë Edge vs Chrome.

1

Features

E para është tiparet. Duke folur gjerësisht, ky raund përfshin gjithçka që shfletuesi ju lejon të bëni, nga përshtatja e pamjes dhe ndjenjës së tij, deri tek bibliotekat e tij të zgjerimit, sinkronizimi i pajisjeve ndër-pajisje dhe veçoritë e vogla, siç janë listat e leximit, mjetet e konvertimit në PDF etj..

ekspeditë gjuetine

Jashtë funksionalitetit bazë, nuk ka aq shumë për të thënë në lidhje me Safarin kur bëhet fjalë për veçoritë. Për shumë shfletues, si Firefox (lexoni rishikimin tonë të Firefox-it) ose Opera (lexoni rishikimin tonë të Operës), kjo nuk është një çështje e madhe, pasi ato plotësohen nga biblioteka të mëdha shtesë (në rastin e Firefox-it) ose janë në gjendje të bëjnë përdorimi i shtesave Chrome (në rastin e Operës).

Safari-Extensions

Fatkeqësisht, Safari nuk e ka këtë që të kthehet përsëri. Edhe pse ka disa shtesa në dispozicion në dyqanin e aplikacioneve, përzgjedhja është jashtëzakonisht e kufizuar, veçanërisht kur krahasohet me shfletuesit e tjerë të njohur. Ky problem është përkeqësuar nga filozofia e Apple për kufizimin e kontrollit të përdoruesit, pasi ka shumë pak në mënyrën e personalizimit.

Sinkronizimi i ndër-pajisjeve Safari nuk është gjithashtu i shkëlqyeshëm. Në vend që t’i bëni ato direkt përmes shfletuesit, të dhënat tuaja sinkronizohen përmes iCloud (për faqeshënuesit dhe historinë e shfletimit) dhe Keychain (për fjalëkalimet). Ndërsa e ndan si kjo është në rregull, ai e bën procesin më konfuz, dhe të mos jesh në gjendje të sinkronizosh gjëra si cilësimet dhe skedat e hapura nuk është i shkëlqyeshëm, as.

Një tipar i dobishëm i desktopit për të cilin Safari meriton njëfarë kredie është aftësia për të imituar pajisjet iOS. Kjo është e shkëlqyeshme nëse keni nevojë për të provuar një faqe në internet ose një shërbim, ose nëse doni të përdorni diçka që është krijuar për celular ndërsa është në Mac tuaj.

Safari çmon pak më mirë në celular, pasi është një nga disa shfletuesit që përfshin mbështetje për shtesat dhe shtesat e iOS. Shumë shfletues të tjerë thjesht nuk shqetësohen me këtë, pasi kërkesat për zhvillimin e shtesave për platformën shpesh janë shumë të rrepta për ta bërë atë me vlerë të përpjekjes.

Safari-Content-Blockers

Ekziston gjithashtu një listë leximi që ju lejon të keni akses offline në faqet e internetit, si dhe një mjet çuditërisht kompetent të konvertimit PDF që mund të përdorni për të kthyer çdo faqe në internet në një PDF. Ju gjithashtu mund të kërkoni versionin e desktopit të një faqe në internet, por mënyra nuk është e vazhdueshme, kështu që ju jeni të detyruar ta ktheni këtë përsëri për secilën faqe në internet.

Safari-Reading-List

krom

Megjithëse Chrome nuk ka shumë karakteristika të përfshira nga përdorimi, biblioteka e tij e shtrirjes masive e bën këtë shumë më të falshëm. 

Në fakt, mund të argumentohet se tiparet e pakta të Chrome janë një vendim i qëllimshëm i dizajnit në favor të një dizajni të pastër dhe të palidhur, ndërsa ende lejojnë përdoruesit të zgjedhin dhe zgjedhin midis një mori karakteristikash të ndryshme në formën e shtesave.

Mund të sinkronizoni pothuajse çdo pjesë të përvojës së shfletimit nëpër pajisje, përfshirë historinë, cilësimet, përmbajtjen e automatikës, skedat e hapura dhe më shumë. Procesi është gjithashtu i shpejtë dhe i lehtë për tu vendosur, dhe shfletuesi sinkronizohet automatikisht me profilin tuaj të Google në momentin kur hyni në një pajisje të re.

Chrome-ManageSync

Chrome është gjithashtu shumë mirë i integruar me shërbimet e ndryshme të Google. Google Translate – me siguri programi më i mirë i përkthimit falas – është i integruar, dhe kështu janë aplikacionet për Google Docs dhe Drive, si dhe Gmail.

Chrome-GoogleTranslate

Në celular, ka shumë pak për të thënë, pasi nuk ka aq shumë karakteristika jashtë bazave. Chrome gjithashtu ka një listë leximi që ju lejon qasje jashtë linje në faqet e internetit që ruani atje, si dhe një mënyrë desktopi që mbetet e vazhdueshme, duke ju kursyer telashein e riaktivizimit të tij sa herë që hapni një faqe të re në internet.

  Zgjatjet më të mira të menaxherit të fjalëkalimeve të vitit 2023

Chrome-DesktopMode

Një mendim i rrumbullakët

Deri jashtë portës, Chrome dominon, duke mposhtur lehtësisht Safarin në veçoritë për shkak të bibliotekës së saj të zgjerimit masiv dhe sinkronizimit të fuqishëm midis pajisjeve. 

Edhe pse asnjë shfletues nuk vjen me një funksionalitet të plotë të integruar ose personalizimi, ky është një problem shumë më i madh për Safari sesa Chrome, pasi ky i fundit mund të mbështetet në mijëra shtesa që lejon përdoruesit të ndryshojnë në mënyrë dramatike përvojën e tyre të shfletimit.

Raundi: Pika e veçorive për Google Chrome

Logo Safari
Google Chrome Logo

2

Lehtësinë e përdorimit

Tani që kemi mbuluar tipare, është koha për të parë lehtësinë e përdorimit. Kjo është deri më tani kategoria më subjektive, dhe përqendrohet në atë se sa e lehtë dhe e këndshme ndihet shfletuesi që përdor. Dizajni i ndërfaqes është, natyrisht, i rëndësishëm këtu, por lehtësia është gjithashtu thelbësore. Kjo do të thotë që gjërat si menaxhimi i skedave, paraqitja dhe veçoritë e vogla të cilësisë së jetës gjithashtu luajnë një pjesë të madhe.

ekspeditë gjuetine

Duke filluar nga e mira, menaxhimi i skedës së Safari është i qëndrueshëm. Në vend që të minimizoni skedat deri në pikën e paligjshmërisë, Safari implementon lëvizje horizontale sapo të keni arritur një numër të caktuar skedash. Për më tepër, shfletuesi vjen me një përmbledhje, e cila paraqet skedat tuaja me ikona të mëdha, duke i bërë ato të lehtë për t’u identifikuar dhe dalluar nga njëri-tjetri.

Safari-Tab-Përmbledhje

Fatkeqësisht, shfletuesi gjithashtu ndjehet goxha i ngathët. Burdshtë e ngarkuar me animacione të ndezura por të panevojshme dhe të rëndë për madje edhe veprimet më të thjeshta. Për më tepër, shiriti i skedave fshihet plotësisht kur keni vetëm një skedë të hapur. Kjo është e panevojshme konfuze, pasi nuk jeni kurrë të sigurt nëse e keni çaktivizuar shiritin e skedave rastësisht.  

Ndërfaqja nuk ndihet mirë për t’u përdorur në celular. Në vend të një menuje më tradicionale të skedave, Safari përpiqet t’i bëjë skedat të duken si një kuvertë kartash. 

Edhe pse kjo ndoshta dukej si një ide e zgjuar e projektimit në letër, në praktikë do të thotë që kur të lëvizni shpejt nëpër skedat tuaja të hapura, ju mund të shihni vetëm pjesën më të lartë të secilës faqe, duke e bërë shumë më të vështirë dallimin e tyre.

Safari-Mobile-Tab-Menu

Cilësimet janë gjithashtu të vendosura jashtë shfletuesit. Ky është një standard i qëllimshëm që Apple përpiqet të inkurajojë të gjitha aplikacionet për të përdorur, por kjo zakonisht injorohet nga shfletuesit e tjerë që mbajnë shumicën e cilësimeve të tyre të vendosura brenda vetë aplikacionit, i cili mendojmë se është një qasje shumë më e mirë.

Safari-Mobile-Cilësimet

krom

Për shkak të mbizotërimit të tregut të Chrome, ndërfaqja e tij e përdoruesit tani ndihet shumë tradicionale. Kjo nuk është një gjë e keqe, megjithëse, kjo është kryesisht një pasojë e shfletuesve të tjerë që përputhen me standardet e Chrome, në vend se dizajni dembel. 

Vendosja dhe shfletimi me Chrome është aq e thjeshtë sa mund të jetë, dhe për shkak të besimit të saj në shtesat e palëve të treta, shfletuesi paraqet një plan urbanistik të pamarrur që është i lehtë për tu naviguar.

Chrome-BasicUI

Një tipar fantastik i lehtësisë që qëndron në Chrome është aftësia për të bërë menjëherë një kërkim të kundërt të Google për çdo imazh. Thjesht duhet të klikoni me të djathtën e figurës për të hapur menunë e kontekstit, ku do të keni mundësinë të bëni një kërkim të kundërt të figurës. Kjo ju lejon të gjeni lehtësisht foto të ngjashme ose burimin origjinal të figurës.

Chrome-Reverse-Image-Search

Dy mendime të rrumbullakëta

Edhe pse kjo raund me siguri nuk ishte aq shumë e dunk-a për Chrome-in si ajo e mëparshmja në karakteristika, ishte ende një fitore relativisht e lehtë për Google. 

Megjithë menaxhimin superior të Safari, për shkak të lëvizjes horizontale dhe menusë të mbishikimit të dobishëm të skedave në Mac, dizajni i ngathët i tij si në desktop ashtu edhe në celular është një kontrast i ashpër me Chrome, i cili në shumë mënyra ka vendosur standardin e industrisë për UI të shfletuesit..

Raundi: Lehtësia e Pikës së Përdorimit për Google Chrome

Logo Safari
Google Chrome Logo

3

Performance

Me rezultatin prej dy deri në favor në favor të Chrome, skema e shfletuesit të Google është tashmë në prag të fitores. Sidoqoftë, nëse e keni lexuar rishikimin tonë, ju e dini që kriteri ynë tjetër – performanca – është diçka e një çanta të përzier për Chrome. 

Këtu, ne do të përqëndrohemi në shpejtësinë, konsumin e burimeve dhe ngarkesën e brezit për të përcaktuar se cili shfletues meriton të fitojë këtë raund.

ekspeditë gjuetine

Performanca është forca më e madhe e Safari. Versioni Mac i shfletuesit është i shpejtë, megjithëse jo më i shpejtë, pasi shfletuesit si Firefox dhe Vivaldi (lexoni rishikimin tonë Vivaldi) e tejkalojnë atë. 

Sidoqoftë, në iOS, Safari është lehtësisht shfletuesi më i shpejtë që kemi testuar, i cili ndoshta ka të bëjë shumë me shfletuesin që po zhvillohet nga vetë Apple dhe kështu optimizohet në mënyrë perfekte për platformën.

Safari përdor gjithashtu shumë pak RAM kur krahasohet me shfletuesit e tjerë, veçanërisht ato të bazuara në Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium), që është një shpërblim i madh për pajisjet e vjetra ose përdoruesit që duan të mbajnë shumë skeda të hapura në të njëjtën kohë.

krom

Chrome gjithashtu bën mirë kur bëhet fjalë për performancën. Në desktop është një nga shfletuesit më të shpejtë në dispozicion, me vetëm Vivaldi që është dukshëm më i shpejtë. E njëjta gjë është e vërtetë edhe në celular, ku gjithashtu arrin shpejtësi shumë të mirë, megjithëse jo aq e mirë sa Safari.

  8 bllokuesit më të mirë të reklamave që punojnë me Chrome, Safari, Firefox në vitin 2023

Fatkeqësisht, përdorimi i RAM-it është gjithashtu shumë i lartë, që është një problem që Chrome – si dhe shfletuesit e tjerë me bazë Chromium – është famëkeq për.

Rreth tre mendime

Të dy Chrome dhe Safari janë shfletues shumë të shpejtë. Chrome është më i shpejtë i të dyve në desktop, ndërsa Safari arrin shpejtësi më të mëdha në iOS. 

Kështu, ky raund zbret në konsumin e burimeve, ku Safari është lehtësisht fituesi, duke përdorur shpesh gjysmën e RAM-it që Chrome bën për të arritur të njëjtat rezultate. Për shkak të kësaj, Safari më në fund shënon një pikë, dhe duke bërë kështu siguron që kjo betejë të mos përfundojë ende.

Raundi: Pika e Performancës për Safarin

Logo Safari
Google Chrome Logo

4

siguri

Tani që Safari ka shmangur një nokaut të hershëm duke fituar në rendiment, Chrome merr një shans tjetër për të arritur fitore ndërsa kalojmë në sigurinë e shfletuesit. 

Siguria është një aspekt shpesh i anashkaluar por tepër i rëndësishëm i shfletuesve të internetit, dhe ne do t’i kushtojmë vëmendje të veçantë gjërave të tilla si bazat e të dhënave në shfletim të sigurt, bllokimi i përmbajtjes, frekuenca e azhurnimit dhe paralajmërimet për lidhje të pasigurta.

ekspeditë gjuetine

Ashtu si shumë shfletues të tjerë, Safari përdor bazën e të dhënave të Shfletimit të Sigurt të Google për të mbrojtur përdoruesit e saj nga faqet që përmbajnë skema të keqkuptimit ose të phishing. Kjo është një detyrë që baza e të dhënave e bën mirë, megjithëse dërgon sasi të konsiderueshme të informacionit në lidhje me shfletimin tuaj në Google, që është një shqetësim serioz për privatësinë.

Frekuenca e azhurnimit është ndoshta një nga aspektet më të rëndësishme të sigurisë së shfletuesit, pasi kriminelët kibernetikë janë vazhdimisht në kërkim për të shfrytëzuar dobësitë e reja në kod. Për shkak të kësaj, shfletuesit e uebit duhet të marrin një azhurnim të sigurisë çdo dy ose tre javë, në minimum, por për fat të keq Safari bie shumë më pak nga kjo.

Lëshimet kryesore të Safarit janë të lidhura me azhurnimet në sistemin themelor të operimit OS X, që është një qasje e ngjashme me Edge të Microsoft-it (lexoni rishikimin tonë Edge). Kjo nuk do të jetë problem nëse nuk do të ishte për faktin se edhe arna të vogla sigurie janë të pakta dhe larg, në përgjithësi që arrijnë një herë në dy muaj.

Për sa i përket bllokimit të përmbajtjes, Safari është i mirë, por jo i shkëlqyeshëm. Pop-ups bllokohen si parazgjedhje, dhe mund të aktivizoni gjithashtu bllokimin e JavaScript. Sidoqoftë, për të bllokuar reklamat, do të duhet të shkarkoni një shtesë, dhe përzgjedhja e bllokuesve të reklamave është shumë më e kufizuar për Safari sesa për shfletuesit e tjerë për shkak të bibliotekës së vogël të shtesave të saj.

Safari-sigurisë-Cilësimet

Për më tepër, paralajmërimi i vetëm që tregon se po lidheni me një lidhje të pasigurt është mungesa e një kutie jeshile. Kjo është një mënyrë e tmerrshme për të paralajmëruar përdoruesit se ata janë të prekshëm, pasi është jashtëzakonisht e lehtë të humbasësh faktin që kutia nuk është aty, edhe nëse je vigjilent.

Safari-HTTPS-dry

Për shkak të kësaj, ju lehtë mund të gjendeni në një situatë kur të dhënat tuaja të shfletimit mund të merren dhe manipulohen nga palët e jashtme, pa marrë parasysh që edhe ju të jeni të vetëdijshëm për rrezikun.

krom

Chrome është një nga shfletuesit më të sigurt të internetit përreth, dhe nuk duhet të befason që shfletuesi përdor gjithashtu Shfletimin e sigurt të Google për të bllokuar faqet e internetit me hije ose me qëllim të keq. Siç kemi mbuluar më lart, kjo është një zgjedhje solide për sigurinë, por vjen me pjesën e vet të shqetësimeve të privatësisë.

Sidoqoftë, frekuenca e azhurnimit të Chrome është ndër më të mirat, pasi shfletuesi përgjithësisht merr një azhurnim të sigurisë brenda një dite ose dy nga një dobësi që po zbulohet, si dhe një copëz më të përgjithshme çdo dy deri në tre javë, që është e shkëlqyeshme.

Shfaqjet pop-up janë bllokuar si parazgjedhje, por prapëseprapë dëshironi të shkarkoni një nga bllokuesit tanë më të mirë të shfaqjes, pasi këta janë shumë më të aftë se opsioni i paracaktuar i Chrome. Bllokimi i reklamave do të kërkojë shkarkimin e një shtesë, por biblioteka masive e Chrome do të thotë që ju keni shumë mundësi për të zgjedhur në këtë drejtim.

Krom-Popups

Më në fund, Chrome gjithashtu u tregon qartë përdoruesve kur janë duke vizituar një faqe në internet që përdor një lidhje të pasigurt HTTP, duke shfaqur një paralajmërim që përmban si një simbol dhe tekstin “jo të sigurt”, duke e bërë të vështirë të humbasë.

Chrome-HTTPSWarning

Raundi i Katër Mendimeve

Edhe pse ekzistojnë disa ngjashmëri midis dy shfletuesve për sigurinë, në fund Safari nuk mbeti asnjë shans i vërtetë për të fituar këtë raund. 

Përkundër përdorimit të të njëjtës bazë të dhënash të shfletimit të sigurt dhe lejimit të përdoruesve për të bllokuar të dy pop-ups dhe JavaScript, zgjedhja e vogël e reklamuesve të Safari, frekuencën e saj të azhurnimit të akullnajave dhe paralajmërimin e tmerrshëm HTTP i jep Chrome një përparim të rëndësishëm. Të dy shfletuesit përdorin gjithashtu kredencialet e sistemit për të mbrojtur fjalëkalimet tuaja, por prapëseprapë dëshironi të përdorni një nga menaxherët tanë më të mirë të fjalëkalimeve.

Raundi: Pika e sigurisë për Google Chrome

Logo Safari
Google Chrome Logo

5

intimitet

Meqenëse Chrome shënoi pikën e tretë në raundin e fundit, ajo tashmë ka siguruar fitoren e përgjithshme në këtë betejë. Sidoqoftë, ne do të vazhdojmë të shkojmë në raundin tonë përfundimtar për të parë se si shfletuesit krahasohen me privatësinë, që është një kategori që Chrome ende nuk ka fituar në ndonjë prej krahasimeve të saj. 

  Zgjatjet më të mira të privatësisë për Chrome në vitin 2023

Gjëra të rëndësishme për tu mbajtur në mend në këtë raund janë politikat e mbledhjes së të dhënave, regjistrimi i secilës kompani dhe kontrollet e intimitetit.

ekspeditë gjuetine

Edhe pse Safari ju lejon të bllokoni cookie-t dhe gjurmuesit, është gjithçka ose asgjë. Në mënyrë ideale, përdoruesit duhet të jenë në gjendje të zgjedhin dhe të zgjedhin se çfarë lloj cookie duan të lejojnë, pasi disa lloje janë shumë më pak të këqij se të tjerët.

Safari-privacy-Cilësimet

Pruditërisht, Apple në të vërtetë ka një rekord mjaft të pastër në lidhje me privatësinë në krahasim me gjigandët e tjerë të teknologjisë. Skandale të rëndësishme të intimitetit janë të pakta për kompaninë, dhe madje shënoi vetë një shtyp pozitiv për këtë çështje kur ajo refuzoi të bashkëpunonte me autoritetet për të zhbllokuar pajisjet e kriptuara. 

Shtë shumë e mundur që kjo ishte vetëm një marifet PR, megjithëse, pasi ka prova, kompania bashkëpunon me programin PRISM të NSA-ve.

Nga ana tjetër, politika e tij e intimitetit nuk është e madhe. Ashtu si kompanitë e tjera të teknologjisë me një gamë të madhe produktesh, politika nuk është specifike për asnjë program kompjuterik. Kjo qasje e përgjithësuar do të thotë se është mjaft e vështirë të dallosh saktësisht se çfarë vlen për Safari vetë dhe çfarë vlen për pjesën tjetër të softuerit të Apple.

Thënë kjo, politika e bën të qartë se Apple mund të mbledhë të gjitha llojet e informacionit në lidhje me njerëzit që përdorin produktet e saj, duke përfshirë emrat, adresat IP, vendndodhjet fizike dhe më shumë. 

Ai gjithashtu rezervon të drejtën për të shpërndarë këtë informacion për një sërë arsyesh të paqarta që mund të zbatohen lehtësisht për pothuajse çdo skenar. Pyetjet e kërkimit janë mbledhur gjithashtu nga Apple, por kompania pretendon se këto nuk janë të lidhura me përdorues të veçantë.

krom

Pak kompani janë po aq të mashtrueshme sa i përket intimitetit si Google. Meqenëse kompania bazon pjesën më të madhe të të ardhurave dhe modelit të saj të biznesit në shpërndarjen e reklamave, mbledhja dhe përdorimi i të dhënave tuaja të shfletimit është një pjesë thelbësore e operacioneve të saj. 

Megjithëse Google pretendon se nuk e shet plotësisht këtë informacion, ai haptazi pranon se është përdorur për të krijuar profile reklamimi për përdoruesit e tij në mënyrë që t’u shërbejë atyre reklama më të rëndësishme.

Google është gjithashtu tepër i pabesueshëm për këtë çështje, dhe gjithçka që thotë duhet të merret me një kokërr të madhe kripe. Kjo për shkak se ato janë provuar të jenë të pandershme shumë herë ndër vite, të tilla si kur ajo vazhdoi të mbledhë të dhëna për vendndodhjen për përdoruesit që kishin zgjedhur, ose atë kohë kur ajo përdorte makinat e saj të rrugës për të mashtruar rrjetet WiFi të pambrojtura.

Kompania gjithashtu ishte e përfshirë në programin PRISM të NSA-së, do të thotë që Google është më shumë se i lumtur t’ju shesë tek autoritetet kur kërkohet. Politika e tij e intimitetit është gjithashtu e paqartë dhe e ndërlikuar dhe është pothuajse e pamundur të tregoni se cilat pjesë të tij aplikohen në Chrome në mënyrë të veçantë sesa ofertat e tjera të softuerit të kompanisë.

Disa veçori të Google që komprometojnë intimitetin gjithashtu janë aktivizuar si parazgjedhje, siç janë parashikimi i kërkimit dhe sugjerimet e URL-së. Ju gjithmonë mund t’i fikni këto, por është e vështirë të thuani nëse kjo në të vërtetë ju ndihmon sepse është e pamundur të marrësh Google me fjalën e saj. Edhe pse Chrome ofron disa kontrolle të intimitetit, ato nuk janë aq fleksibël sa mund të jenë.

Krom-PrivacyControls

Edhe pse Google ofron një mënyrë për përdoruesit të fshijnë atë që ka ndërmarrja mbi to – që është diçka që mund të bëni duke ndjekur udhëzuesin tonë se si të fshini historinë tuaj të Google – edhe një herë, është e vështirë të besoni plotësisht se sa efektive është kjo.

Krom-GoogleServices

Rreth pesë mendime

Në fund të ditës, asnjë shfletues nuk është një zgjedhje e shkëlqyeshme për intimitetin. Ata të dy operohen nga gjigantë të teknologjisë që kanë punuar me autoritetet kur mendojnë se askush nuk po kërkon, dhe politikat e tyre përkatëse të privatësisë janë po aq të paqarta. 

Pavarësisht nga cili nga këta shfletues që përdorni, qëndrimet e tyre për privatësinë do të thotë që duhet të kontrolloni udhëzuesin tonë të shfletimit anonim.

Kjo tha, duke pasur parasysh që e gjithë rrjedhja e të ardhurave të Google mbështetet në reklama, të dhënat e përdoruesit tuaj janë shumë më të vlefshme për këtë kompani sesa për Apple. Kjo, e kombinuar me kontrastin e qartë midis shumë skandaleve të intimitetit të Google dhe rekordit çuditërisht të pastër të Apple, do të thotë që Safari merr në shtëpi pikën për intimitet, duke e çuar rezultatin në 3-2.

Raundi: Pika e privatësisë për Safari

Logo Safari
Google Chrome Logo

6

Mendimet përfundimtare

Me këtë, beteja jonë ka përfunduar. Chrome u nis në një fillim të shkëlqyeshëm duke mposhtur me lehtësi Safarin në të dy tiparet dhe lehtësinë e përdorimit, por më pas humbi një vrull ndërsa Safari rrëmbeu fitoren në rendiment për shkak të konsumit të tij tepër të ulët të burimeve. 

Kjo nuk ishte e mjaftueshme për të shpëtuar Safarin, megjithëse, siguria e tmerrshme e shfletuesit ishte gozhda e fundit në arkivol, megjithë menaxhimin e një fitoreje në raundin tonë të fundit për privatësinë.

Fituesi: Chrome

Whatfarë mendoni për Chrome dhe Safari? A jeni dakord që shfletuesi i Apple të ndihet i çuditshëm dhe i paramenduar, apo jeni një tifoz i ndërfaqes së tij? Përndryshe, a jeni më i interesuar për punën dhe privatësinë sesa jeni me karakteristika dhe siguri, dhe kështu preferoni Safarin? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me