Udhëzues anonim për shfletim: Qëndro i sigurt në internet në vitin 2020

Ndërsa bota jonë e teknologjisë bëhet më e ndërlidhur dhe si rrjedhojë e çrregullt, privatësia bëhet një shqetësim më i madh. Me titujt e teknologjisë siç është Facebook duke luajtur shpejt dhe lirshëm me të dhënat e njerëzve, integriteti i kompanive që besojmë me të dhënat tona duhet të vihet në dyshim. Kjo madje është duke injoruar çështjet e dukshme të privatësisë që vijnë me ofruesit e shërbimeve të internetit dhe spiunimin qeveritar, gjithashtu.

Në këtë udhëzues të shfletimit anonim, ne do t’ju bëjmë armët me njohuritë dhe mjetet për të mbrojtur të dhënat tuaja personale nga praktikat e dyshimta të mbledhjes dhe shitjet me hije. Pasi të keni ndërmarrë hapat që ju sugjerojmë, jo vetëm që do të jeni në gjendje të shijoni një internet më të hapur, por edhe atë në të cilin nuk do të duhet të shikoni mbi supin tuaj.

Para se të zhyteni në specifikat, duhet të dini këtë: nuk ka asnjë mënyrë të papërshkueshme nga plumbi për të qenë anonim në internet. Megjithëse jemi këtu për t’ju ndihmuar të mbroni ju nga grumbullimi i keq i të dhënave dhe shfrytëzimit që ekziston në botën tonë në internet, fakti që po përdorni internetin do të thotë që nuk mund të jeni i sigurt nga gjithçka.

Nëse doni anonimitet të vërtetë, mbyllni shfletuesin tuaj dhe hidhni kompjuterin tuaj.

Megjithëse nuk mund të jesh i sigurt nga gjithçka, mund të jesh i sigurt nga shumica e gjërave. Anonimiteti i vërtetë është një ëndërr tubi, por ju mund të bllokoni reklama me qëllim të keq, ndjekjen e fenerëve, përgjimin e rrjetit dhe më shumë. Qëllimi i këtij udhëzuesi është kontrolli i dëmtimit.

Pse duhet të shfletoni në mënyrë anonime

mbikëqyrje

Megjithëse është e lehtë të shqetësohesh me pyetjet qesharake që kongresmenët dhe gratë pyesin titanë të teknologjisë, siç janë Mark Zuckerberg dhe Sundar Pichai, ata nuk janë në Capitol Hill pa arsye. Shumica e faqeve të internetit, përfshirë Facebook dhe Google, përdorin gjurmuesit për të regjistruar se si bashkëveproni me ta. Ata gjurmues madje mund t’ju ndjekin nëpër faqet e internetit.

Kompanitë i përdorin të dhënat për të shitur më mirë hapësirën e reklamave, për të kapur demografinë e tyre ose thjesht të shohin se cilat tipare mund të jenë të dobishme në faqen e tyre të internetit. Sigurisht, koleksioni zakonisht përshkruhet në politikën e privatësisë dhe ju jeni dakord për politikën e privatësisë duke përdorur shërbimin.

Duket e shëndetshme kur vihet në dritë. Linja midis hulumtimit të thjeshtë të audiencës dhe minierave të të dhënave me qëllim të keq është e paqartë, megjithatë. Një histori virale në Forbes, për shembull, tregoi se si Target e dinte që një vajzë e re ishte shtatzënë përpara se babai i saj të bënte.

Pas blerjes në internet dhe blerjes së produkteve të caktuara nga Target, sistemi i saj i automatizuar përcaktoi që vajza mund të mbetet shtatzënë dhe filloi të dërgojë reklama në shtëpinë e saj, ku jetonte me babanë e saj. I zemëruar, babai u tërhoq në Target, duke pretenduar se ekipi i saj i marketingut po inkurajonte vajzën e tij të mbetet shtatzënë. Doli që ajo tashmë ishte.

Ky lloj i minierave të të dhënave dhe atribuimi i profilit është nënvizuar në New York Times artikulli “si kompanitë mësojnë sekretet tuaja”. Tregtarët duan detajet e pista për ju dhe ata duan t’i mbledhin ato pa dijeninë tuaj. Politikat e privatësisë janë të vështira për tu deshifruar, përhapur me legalizëm dhe janë krijuar për t’i lejuar organizatat të ndërtojnë sa më shumë hollësi një profil marketing për ju ashtu siç dëshirojnë..

Kjo është një shkelje e qartë e intimitetit, por nuk është aq e egër sa përcjellja e qeverisë. Në Sh.B.A., projekti PRISM shkaktoi një trazirë në 2013, por askush nuk e ka mbajtur përgjegjës Agjencinë e Sigurisë Kombëtare të Sh.B.A-së gjatë gjashtë viteve që nga ajo kohë. Disa vende evropiane kanë ligje më të mira për privatësinë, por shumë janë po aq të këqija nëse jo edhe më keq.

Plus, është i mërzitur. Edhe pa botën e Philip K. Dick që ngrihet lart, mbledhja dhe ndjekja e të dhënave është imorale dhe bruto. Për t’i bërë gjërat më keq, madje edhe shfletuesi juaj ndjek më shumë të dhëna nga sa mendoni.  

Si ju ndjekin shfletuesit

përcjellja e të dhënave

Shumica e njerëzve janë të njohur me cookies. Në ueb, cookies kanë për qëllim të ofrojnë një mekanizëm që faqet e internetit të mbajnë mend informacionin rreth një përdoruesi dhe të regjistrojnë aktivitetin e tyre të shfletimit. Për shembull, cookies përdoren për të ruajtur adresën tuaj të emailit në hyrje ose për të kujtuar atribute të caktuara në lidhje me kohën kur keni shfletuar për herë të fundit në faqen e internetit.

Cookies të palës së parë, të cilat bëhen dhe zbatohen nga faqja e internetit që po shfletoni, janë ekskluzive për palën që drejton faqen e internetit. Thënë kështu, do të gjeni edhe cookie nga palë të treta që ju përcjellin nëpër faqe të shumta. Zakonisht, ato injektohen përmes rrjeteve të reklamave.

Për shembull, le të themi se shkoni në një faqe në internet që kishte reklama të Google AdSense në shiritin anësor. Ju pastaj lini atë faqe interneti dhe shkoni në atë që shet pajisje audio. Ajo kompani shet reklama në Google AdSense, kështu që, për një javë më pas, ju shihni një shitje nga ajo kompani para çdo videoje në YouTube që shihni.

Në një studim të bërë nga Universiteti Prince, studiuesit zbuluan se 482 nga 50,000 faqet e internetit më të mëdha regjistruan çdo detaj në lidhje me të dhënat tuaja të shfletimit. Kjo përfshin emrin tuaj, informacionin e kartës së kreditit, adresën, moshën dhe shumë më tepër. Nëse doni të dini detajet rreth asaj që dërgon shfletuesi juaj, ju rekomandojmë të ekzekutoni një skanim me Panopticlick.

Edhe pa dhënë të dhëna personale, ju mund të identifikoheni përmes shtypjes së gishtave të shfletuesit. Shfletuesi juaj dërgon shumë metadata me secilën kërkesë, duke përfshirë sistemin tuaj operativ, shtojcat e shfletuesit, rezolucionin e ekranit, gjuhën, platformën, shkronjat e sistemit, zonën kohore dhe më shumë. Kombinuar me adresën tuaj IP, që mund të përdoret për të përcaktuar se ku dhe kush jeni.

Ne u zhvilluam një provë me të gjithë mbrojtjen e intimitetit të fikur për këtë udhëzues. Panopticlick zbuloi se gjurmët e gishtave të shfletuesit tanë ishin unikë në mesin e 154.045 testeve të zhvilluara gjatë 45 ditëve të mëparshme.

Sigurimi i Shfletuesit tuaj

shfletim i sigurt

Hapi i parë drejt shfletimit në mënyrë anonime është sigurimi i shfletuesit tuaj. Megjithëse duke bërë kështu nuk do t’ju mbrojë nga spiunimi i bërë nga qeveria dhe ISP-ja juaj, ai mund t’ju mbrojë nga grumbullimi i të dhënave me qëllim të keq nga faqet e internetit në të gjithë rrjetin.

Blloko të dhënat e shfletuesit

Nëse doni të shkoni në modalitet të thjeshtë, ia vlen të hedhni shfletuesin tuaj dhe të përdorni një të sigurt, siç është Brave. Sidoqoftë, Chrome është akoma shfletuesi më i sigurt nga tre të mëdhenjtë, dhe ka mjete që mund të instaloni për të ndihmuar që ta bëni atë edhe më shumë.

Mjeti i parë është një bllokues i reklamave dhe gjurmuesve. Ju mund të lexoni udhëzuesin tonë për bllokuesit më të mirë pop-up për një listë të plotë, por ne ju rekomandojmë origjinën uBlock. Sshtë një bllokues i reklamave me burim të hapur që mund të gjendet në dyqanet e internetit të Chrome, Firefox, Edge dhe Opera. Megjithëse e bën atë që bën mirë, uBlock Origin tregon gjithashtu numrin më të vogël të rrjedhjeve të intimitetit nga bllokuesit kryesorë të reklamave.

uBlock Origin nuk është bllokuesi më i bukur ose më i lehtë për t’u përdorur, megjithëse. Nëse jeni duke kërkuar më shumë opsione, lexoni pjesën tonë në 99 mjete falas për të mbrojtur privatësinë tuaj.

Ka disa shtesa të tjera që mund të instaloni përveç një bllokuesi reklamash. Për shembull, Private Badger është një mjet për të bllokuar gjurmuesit e padukshëm nëpër faqet e internetit. Ajo u zhvillua nga Fondacioni Elektronik Kufitar – krijuesi i Panopticlick – dhe dërgon një sinjal Mos Mos Ndiqni sa herë që një cookie të përpiqet t’ju gjurmojë.

EFF gjithashtu siguron HTTPS Everywhere, i cili detyron faqet e internetit të ngarkojnë faqet e koduara. Shumë uebfaqe janë të paracaktuar për faqet e pakriptuara të HTTP ose për të përcjellur kërkesat në domenet e pasigurta. HTTPS Kudo i ndryshon kërkesat që po i dërgoni vetëm për të ngarkuar faqet e internetit të koduara.

Ka shumë zgjerime të intimitetit, por shumica ziejnë për bllokimin e reklamave dhe gjurmuesve. Eksperimentoni me të ndryshme nëse dëshironi dhe kontrolloni dy herë nëse po punoni me Panopticlick. Nëse nuk doni të kaloni nëpër telashe, rekomandimet tona duhet t’ju shërbejnë mirë.

Fshihni fëmijët tuaj, fshehni fjalëkalimet tuaja

Shfletuesit janë bërë më të sofistikuar pasi numri i llogarive të përdoruesve të ruajtur me ta është rritur. Thënë kështu, menaxheri i integruar i fjalëkalimit të shfletuesit tuaj është gjëja më e keqe që mund të përdorni. Megjithëse integrimi i Safari me iCloud Keychain është më i mirë se ruajtja e fjalëkalimit të Chrome, një menaxher i veçantë i fjalëkalimit është më i mirë se të dy.

Menaxherët e fjalëkalimeve ju lejojnë të ruani, organizoni dhe mbushni fjalëkalimet tuaja në internet. Ato ofrojnë qasje të përshtatshme për letrat kredenciale tuaj dhe ju ndihmojnë të qëndroni më të sigurt në internet duke shmangur krimin në internet. Për shkak se ju keni një vend të veçantë për të ruajtur fjalëkalimet tuaja, ju mund të përdorni kombinime të gjata, unike për llogaritë tuaja, duke e bërë më të vështirë për një haker të hyjë në to.

Edhe menaxherët më të mirë të fjalëkalimit ruajnë informacionin tuaj në formë të koduar, kështu që është e pamundur që një haker të depërtojë. Zgjedhja jonë kryesore është Dashlane për lehtësinë e përdorimit, sigurinë superiore të fjalëkalimeve dhe marrjen e karakteristikave. Mund të mësoni më shumë rreth saj në rishikimin tonë të Dashlane.

Nëse nuk keni para, LastPass është menaxheri më i mirë falas i fjalëkalimeve. Comesshtë afër Dashlane – ju mund të shihni se sa afër në krahasimin tonë Dashlane vs LastPass – por, siç mund ta lexoni në rishikimin tonë të LastPass, ka të meta të sigurisë..

Fshini historinë e kërkimit tuaj

Ka shumë arsye për të fshirë historinë tuaj të kërkimit – ne mund të mendojmë të paktën një – por është një bezdi dhe lehtë mund të bjerë në kategorinë e gjërave që dëshiron të bësh por nuk u mbajtën vazhdimisht. Në vend që ta bëni atë me dorë, opsioni më i mirë është të përdorni një motor kërkimi që nuk e mban në radhë të parë historinë tuaj.

Motorët e kërkimit janë ndër shërbimet më të uritur për të dhëna në internet, me Google është një shkelës veçanërisht i tmerrshëm. Motorët e kërkimit të përqendruar në privatësi zakonisht përdorin Google, Yahoo dhe Bing për të kombinuar rezultatet dhe për t’i shfaqur ato për ju. Për shkak se asgjë nuk është mbledhur për ju, rezultatet nuk janë personalizuar.

Ndoshta motori më i famshëm i kërkimit të përqendruar në intimitet është DuckDuckGo. Përveç ofrimit të shërbimeve të saj falas, DuckDuckGo është një mbrojtës i fortë i intimitetit dhe ka dhuruar mbi 1 milion dollarë për organizata të ndryshme të intimitetit gjatë 11 viteve të biznesit të tij. Ju mund ta bëni atë opsionin e paracaktuar të kërkimit në Safari dhe Firefox, por, për çudi, Google nuk e ka integruar atë.

Sigurimi i mediave tuaja sociale

media e sigurt sociale

Nëse doni të jeni anonim, nuk duhet të keni media sociale. Nëse keni një biznes ose dëshironi të lidheni me miqtë dhe familjen, megjithatë është një e keqe e nevojshme. Shumica e hapave për sigurimin e mediave sociale janë të njëjta me sigurimin e shfletuesit tuaj, prandaj sigurohuni që të filloni atje.

Nëse jeni duke përdorur një plugin për bllokimin e gjurmuesve, duhet të përfshiheni në mediat sociale. Thënë kështu, ata bllokues nuk mbrojnë informacionin që ju me dëshirë ju jepni. Përdorimi i mediave sociale nuk do të thotë gjithçka që duhet të jetë e saktë. Përgjigjet për sigurinë, datat e lindjes dhe adresat janë mënyra e mirë për të hedhur një pikëllim në makinën e mbledhjes së të dhënave.

Megjithatë, ekziston një aspekt unik për mediat sociale: lidhje të jashtme. Ka një ton – valë duart me ne – lajme të rreme në mediat sociale. Megjithëse Zuckerbergs të botës po shkatërrojnë atë, ju do të duhet të përdorni gjykimin tuaj për të ndarë atë që është e vërtetë dhe çfarë nuk është.

Fatmirësisht, ka mjete që mund t’ju ndihmojnë ta bëni atë. Windscrib, i cili është VPN më i mirë falas, përfshin një mjet që ju lejon të kontrolloni lidhjet para se t’i klikoni ato. Do t’ju tregojë informacione si numrin e reklamave dhe gjurmuesve në faqe, dhe do t’ju japë një rezultat të përgjithshëm për privatësinë. Mund të mësoni më shumë rreth kësaj në përmbledhjen tonë në Windscrib.

Sigurimi i lidhjes tuaj në internet

Lidhja VPN e sigurt

Tani që shfletuesi juaj dhe media sociale janë mbyllur, është koha për të siguruar burimin. Asnjë sasi e zgjatjeve të shfletuesit dhe bllokimi i gjurmuesve nuk mund të mbrojë të dhënat që rrjedhin në ISP-në tuaj, dhe me ofruesit e internetit që shesin historinë e shfletimit të përdoruesit, ky është një mendim i frikshëm.

Shumë njerëz mendojnë se përdorimi i një përfaqësuesi është mënyra më e mirë për të siguruar lidhjen tuaj, zakonisht sepse ato janë falas. Siç është shpjeguar në udhëzuesin tonë VPN vs. Proxy vs Tor, proxies janë më të mirët kur përdoren për detyra me rrezik të ulët në internet ku dëshironi të maskoni adresën tuaj IP. Megjithatë, ata janë një mundësi e keqe sepse nuk sigurojnë kriptim dhe mund të vijnë me pasoja të padëshiruara.

Shtë një ide më e mirë për të përdorur një rrjet virtual privat. Një VPN siguron lidhjen tuaj të internetit duke kriptuar të dhënat që ju dërgoni dhe anonimizuar atë përpara se të zhvendosni kërkesën në ISP tuaj dhe në web më të madh. Siguria e VPN është një temë e ndërlikuar, por për qëllimet e këtij udhëzuesi, është mënyra më e mirë për të siguruar lidhjen tuaj në internet.

Ofruesit më të mirë VPN ofrojnë encryption AES 256-bit të nivelit të lartë dhe politika të rrepta pa prerje. Me pak fjalë, në vend që të drejtoni kërkesa te serverët DNS të ISP-së tuaj, kërkesat i dërgohen ofruesit të VPN për kurs. Meqenëse asnjë regjistër nuk mbahet atje, në thelb bëheni të padukshëm kur përdorni internetin.

Fatkeqësisht, nuk është aq e thjeshtë sa të zgjidhni një VPN që pretendon se mban “pa prerje”. Ofruesit si HideMyAss dhe IPVanish pretenduan se jo, atëherë u gjet se ishin shtrirë në gjykatë. Ju mund të mësoni për ato incidente në rishikimin tonë HideMyAss dhe rishikimin IPVanish.

Ofruesit që renditemi shumë në rishikimet tona VPN, kanë vërtetuar se ato nuk mbajnë regjistrat, megjithatë. Zgjedhja jonë kryesore është ExpressVPN për lehtësinë e përdorimit, sigurisë dhe qëndrimit të fortë për privatësinë. Mund të mësoni më shumë rreth saj në rishikimin tonë ExpressVPN.

Mendimet përfundimtare

Megjithëse përdorimi i internetit do të rrezikojë anonimitetin tuaj, ju mund të ndërmarrni hapa për të siguruar shumicën e të dhënave tuaja personale. Praktikat më fyese janë ndjekja ndër-faqe në internet dhe mbledhja e të dhënave nga ISP dhe agjencitë qeveritare. Fatmirësisht, ju mund të luftoni kundër të dyve.

Bllokuesit e reklamave dhe gjurmuesve do t’ju marrin njëfarë mënyre, por një VPN është një mjet thelbësor për privatësinë në internet. Mbron gjithçka në burim, kështu që nuk do të duhet të shqetësoheni për kërkesat që rrëshqiten nëpër të çara dhe ekspozojnë identitetin tuaj.

Stepsfarë hapash po ndërmerrni për të mbrojtur shfletimin tuaj? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me