Shadow vs GeForce Now: Най-доброто от облачните игри за 2020 г.

Облачните игри са горещите, нови технологии, като компании като Nvidia, Microsoft и Google хвърлят шапките си на ринга. Въпреки безкрайните ресурси, насочени към тези нови услуги, платформите за облачни игри, които съществуват от години, все още показват на големите кучета кой е шеф. 

Ето защо решихме да хвърлим новач и някой от стария страж в мач. В това сравнение Shadow vs GeForce Now, ние правим майсторство срещу парите, за да видим кое царува върховно. В серия от кръгове ние ще сравним двете точки за точки, обхващащи поддръжката на играта, лекотата на използване, производителността, покритието и други. 

Ако искате да научите повече за всяка една от услугите, не забравяйте да прочетете нашия Shadow Review и Nvidia GeForce Now преглед. Също така, не забравяйте да прочетете нашето най-доброто ръководство за игри в облак, за да получите представа за това какво търсим, когато преценявате услуга.

Настройване на битка: Shadow vs GeForce Now

Хвърляме Shadow и GeForce Now на ринга, за да видим кой излиза отгоре за серия от седем кръга. Всеки рунд си струва точка и ние ще раздадем точки на конкурентите си, докато вървим. В края ще изчислим резултатите, за да видим коя от тези услуги в облачните игри е по-добра. 

Въпреки това, както казваме във всичките си сравнения, е добре да прочетете всеки раздел, а не просто да скимирате за победителите. Има някои кръгове, които са силно фокусирани върху личните предпочитания и с две поляризиращи услуги като наши конкуренти, които променят нещата. 

Например Shadow и GeForce Now имат много различни подходи към ценообразуването, така че победителят в този кръг може да бъде различен за вас в зависимост от вашия бюджет. 

В сравнение с другите услуги за облачни игри, Nvidia GeForce Now и Shadow са в горната част на пакета, така че е трудно да се объркате с двете. Това каза, въз основа на нашите тестове, един със сигурност има предимство.

1

Библиотека за игри

Може би най-голямата разлика между Shadow и GeForce Now е библиотеката за игри. Започвайки с GeForce Now, той поддържа само игри от издатели, които са избрали да се интегрират с услугата. 

Въпреки че това е вярно за повечето облачни услуги за игри, много издатели изтеглиха своите игри от услугата през последните месеци, оставяйки бъдещето на библиотеката за игри на GeForce Now несигурно.

GeForce-вече метро

Дори и при издателства като Bethesda, които изваждат заглавията си от виртуалните рафтове, GeForce Now поддържа много игри. Налични са конкурентни заглавия като Fortnite и Counter-Strike: Global Offtack, както и множество по-малки игри, включително Celeste, Salt and Sanctuary и Torchlight II.

За разлика от PlayStation Now обаче ще трябва да притежавате лиценз за тези игри (прочетете нашия преглед на PlayStation Now и нашето GeForce Now срещу PlayStation Now). GeForce Now поддържа шепа DRM платформи, включително Epic Games Launcher, Uplay и, разбира се, Steam. 

Въпреки това само някои заглавия имат поддръжка във всички DRM платформи. Ако притежавате игра на платформа, която GeForce Now не поддържа, дори ако тя обикновено поддържа тази игра, нямате късмет. 

Сянката е много по-прощаваща. Вместо само да поддържа определени игри, Shadow ви предоставя пълна инсталация на Windows в облака. Това означава, че всяка игра, която нормално може да се стартира на компютър, може да работи на Shadow. Подобно на GeForce Now, ще ви е необходим цифров лиценз, за ​​да играете някоя конкретна игра, но това е вярно с повечето облачни услуги за игри. 

сянка-Slider1

Освен че поддържа буквално всяка игра на компютър, подходът на Shadow има много предимства, когато става дума за DRM платформи. Ако притежавате, да речем, The Witcher 3 в GOG, а не в Steam, това не е проблем с Shadow. С GeForce Now обаче е така, тъй като The Witcher 3 се поддържа само в Steam. 

По същия начин можете да играете игри без DRM на Shadow, нещо, което всички други платформи за облачни игри пропускат. Тънката разлика в подхода между Shadow и GeForce Now променя всичко, що се отнася до поддръжката на играта. С несигурното бъдеще на GeForce Now и безкрайната поддръжка на Shadow, победителят е ясен този кръг. 

  Как да гледате Hotstar отвсякъде

Кръг: Библиотечна точка за игри за облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

2

Ценообразуване

Наскоро Shadow представи ново ценообразуване, а Nvidia GeForce Now просто остави безплатна, затворена бета версия, така че има много да се говори за този кръг. 

Започвайки с по-простия от двата, GeForce Now има два абонаментни нива в момента на писане. Има безплатна версия, която включва ограничена продължителност на сесията и стандартен достъп до игри, както и платена версия, включваща шепа екстри. 

За 5 долара на месец получавате приоритетен достъп до игри – което означава, че не е необходимо да правите опашки – продължителност на сесията до шест часа, проследяване на лъчите в реално време и безплатен 90-дневен въвеждащ период. Безплатната версия, от друга страна, предлага само едночасови сесии за игра и стандартен достъп, така че може да се наложи да изчакате да играете определени игри, в зависимост от търсенето. 

Има голямо предупреждение с цените на Nvidia GeForce Now: това ще се промени. Планът на основателите на 5 долара на месец е приложим само за 12 месеца. След този период абонатите ще трябва да платят каквото Nvidia реши да плати по това време, което вероятно ще бъде по-високо от текущата цена.

Ценообразуването прави GeForce Now да се чувства по-малко като напълно пуснат продукт и повече като платена бета версия. Въпреки че много от изводите са изработени – ще поговорим повече за тези по-късно – обвързаното с времето ценообразуване предполага, че Nvidia бърза GeForce Now да пусне на пазара и ще разбере икономиката по-късно. Вероятно е отговор на Google Stadia (прочетете нашия преглед на Google Stadia и нашето сравнение на Google Stadia vs GeForce Now). 

Новата цена на Shadow

Shadow наскоро преработи своята ценова структура, предлагайки много повече разнообразие в зависимост от вашия бюджет. Въпреки че е много по-скъп от GeForce Now, Shadow предлага пълен работен плот на Windows 10. Освен това за момента ценообразуването е статично. Няма да е необходимо да се притеснявате за скока на цената на абонамента си след година. 

Има три плана, но само един е наличен към момента на писането. Планът Boost струва между 15 и 12 долара на месец, в зависимост от това дали купувате година предварително или плащате за нея месечно. 

На тази цена получавате еквивалент на GTX 1080 с поддръжка за пълно HD игри при 60 кадъра в секунда. Абонатите на Boost също получават 256GB съхранение извън портата, с възможност за надграждане. 

Плановете Ultra и Infinite все още не са налични – Shadow има списък с чакащи, но те се подобряват при Boost по много начини. И двата плана са оценени за 4K игри с проследяване на лъчите в реално време и те се предлагат с надстройка за съхранение, за да се стартира. Тези планове трябва да стартират през май, така че ако се регистрирате в списъка на чакащите, можете да получите достъп до тях веднага. 

Този кръг е труден. Shadow несъмнено е по-скъп, но това е само защото Nvidia все още не е пуснала напълно цените си за GeForce Now. Ако плащате, Shadow е по-сигурният залог. Въпреки това GeForce Now има безплатен план, а Shadow не. Това е достатъчно, за да поставите GeForce Now на борда на този кръг. 

Кръг: Ценова точка за GeForce сега

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

3

Характеристика

Що се отнася до облачните игри, функциите са десетина десетки, а компаниите пускат маркетингови точки за технологиите, които просто стават на крака от земята. Все пак нашите двама конкуренти имат някои уникални предложения, които ги отличават от останалата част от пазара.

Дори и с маркетинговия хоопла, Shadow има най-подходящата функция от всяка услуга в облачните игри: пълен работен плот на Windows 10. Когато купувате в Shadow, не просто купувате възможността да играете игри в облака. По-скоро купувате достъп до персонализиран отдалечен работен плот.

сянка на Windows настройки

Всичко, което бихте могли да направите на нормален компютър, можете да правите с Shadow (извън торентите; това е не-не). Вашият отдалечен компютър е снабден с хардуера, който всеки игрален компютър също би. С плановете от висок клас Shadow поддържа проследяване на лъчите в реално време с еквивалент на Titan RTX, 32 GB RAM и гигабитна мрежа. 

Nvidia GeForce Now е ограничен до стрийминг на игри, но това идва с няколко предимства. А именно, игрите се инсталират автоматично и се лепят от първото движение, така че можете да скочите веднага. Няма и място за съхранение, за което да се притеснявате. Един от недостатъците на Shadow е, че игрите заемат място за съхранение на вашия отдалечен компютър. 

  Най-добрите добавки на Kodi 2020: За вашето гледане

Подобно на Shadow, GeForce Now също така поддържа проследяване на лъчите в реално време, което не е изненадващо, като се има предвид Nvidia, и прави GPU, които могат да изпомпват тази технология. Най-интересната функция на GeForce Now е как тя се интегрира с други услуги на Nvidia. Nightsia Highlights например ви позволява лесно да заснемате и споделяте своите кадри от геймплей.

Въпреки че това е приятна функция, в този кръг наистина няма състезание. Shadow предлага всичко, което GeForce Now прави и още, с поддръжка на почти всички приложения на Windows извън игри. 

Кръг: Характеристики Точка за Shadow Cloud Game

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

4

производителност

С облачните игри в сегашното си състояние всичко се свежда до производителност. За щастие, GeForce Now и Shadow са сред най-добрите, оставяйки опции като Vortex и Blacknut в праха (прочетете нашето ревю на Vortex и Blacknut преглед). Все пак Shadow има предимството, когато става дума за графична вярност.

Поддържайки всичко справедливо, тествахме Doom, Cuphead и Counter-Strike: Global Offtack за двете услуги. GeForce Now лесно е в крак с всяко от заглавията, дори и с бързото действие на Doom. CS: GO представи няколко хълцания, което го прави неподходящ за конкурентни игри. За някои случайни мачове обаче представянето е добре. 

Най-големият проблем, с който се сблъскахме, беше забавяне на въвеждането в менютата. Въпреки че рядко забелязваме каквато и да е трейдинг игра, нашият курсор изоставаше малко в менютата. Това е малък проблем, но достатъчно, за да означава, че играете в облака, а не локално. 

Бяхме също разочаровани, когато видяхме игри, работещи в full HD, а не 4K. Бета версия на Nvidia GeForce Now поддържа различни резолюции доста впечатляващо.

GeForce-вече slider2

Shadow, от друга страна, беше неотделим от местното гейминг изживяване. В Doom лесно успяхме да удряме 120fps при 1080p и 60fps при 4K. CS: GO и Cuphead също се представиха отлично. Въпреки че имаше случайна грешка в потока, не беше достатъчно да прекъснеш опита. 

сянка-парни инсталирания

Чувстваше се наистина едно към едно от локалното гейминг изживяване, прилягащо на всички графични опции, които един PC плейър може да иска. В момента Shadow е окончателната облачна платформа за игри, с опции като Google Stadia и GeForce Now изглежда повече от няколко години (прочетете нашето сравнение на Google Stadia vs Shadow). 

Кръг: Точка за изпълнение на облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

5

Поддръжка на платформа

Една от точките за продажба на облачни игри е възможността да играете игри на всяко устройство, което искате. За щастие, Shadow и GeForce Сега знаят това и осигуряват отлична поддръжка на платформата. Започвайки с последното, можете да инсталирате GeForce Now на Windows, macOS, Nvidia Shield, Android устройства с 2GB памет или повече и Android 5.0 или по-нова версия. 

Дори и при тези платформи, GeForce Now липсва няколко операционни системи, най-вече Linux и iOS. Shadow поддържа тези платформи и дори повече. В момента има клиенти за Windows, macOS, Android, Android TV, iOS и Linux. В бъдеще ще има и приложения, идващи към смарт телевизорите на LG. 

Shadow има по-дълъг списък с поддържани платформи, но евентуалното му интегриране със смарт телевизори прави разликата за нас. Възможността да стартирате приложение на вашия смарт телевизор и да започнете да играете компютърни игри без допълнителен хардуер е това, което се случва в облачните игри. В момента на писането, Shadow е единствената компания, която търси да реализира тази мечта.

Кръг: Точка за поддръжка на платформа за Shadow Cloud Gaming

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

6

Лесно използване

Докато беше в бета версия, GeForce Now имаше няколко проблема, а именно кога стана въпрос за организирането на вашите игри. От излизането си Nvidia е оборудвала услугата с чисто нов потребителски интерфейс и въпреки че много от оригиналните ни проблеми бяха решени, има няколко новина. GeForce Now не позволява лесно да добавяте нови игри в библиотеката си. 

Процесът работи така: търсите игра, която искате да добавите в библиотеката си, кликнете върху бутона „плюс“ и той се добавя към секцията на главния екран. Това е прост процес, но по вина. Няма специална библиотека или поддържан екран за игри, което означава, че не можете да филтрирате игри в библиотеката си или да откривате нови. Всичко се обработва през лентата за търсене.

  Как да гледате Шерлок онлайн през 2020 г.: Това не е елементарно

GeForce-вече метро

Изглежда малко, но на практика липсата на специална страница на библиотеката кара потребителския интерфейс на GeForce Now да се чувства наполовина изпечен. Библиотеката ви се показва на плъзгач, пет игри едновременно. Въпреки че това е добре за 15 или 20 игри, проблемът става явен, ако имате библиотека от, да речем, 100 или повече. Табаването на вашите игри по пет наведнъж е просто досадно. 

GeForce-вече разширен игра

Shadow е много по-лесен за използване, защото това е само Windows. Процесът на регистрация е безболезнен, Shadow просто пита къде се намирате и как искате да инсталирате Windows. В противен случай всичко, което трябва да направите, е да потвърдите имейла си и да инсталирате приложението Shadow.

сянка-регистрация

Не можете да започнете да играете игри веднага. Shadow отнема известно време, за да инсталирате Windows и да конфигурирате всичко, преди да сте готови да влезете. Процесът не е твърде дълъг – получихме достъп след по-малко от час, но не е толкова мигновен като GeForce Now. Освен това ще трябва да инсталирате игрите, които искате да играете, след като вашата машина е готова. 

сянка-стартиране

Все пак чакането си заслужава. Shadow се зарежда с Microsoft Edge и Shadow Control Panel, последният от които ви дава няколко бързи клавиши, за да стартирате от системата. Тъй като това е пълна инсталация на Windows, лесно успяхме да инсталираме Google Chrome и да стартираме Steam (прочетете нашия преглед на Google Chrome). 

След това Shadow е точно като използването на Windows. Въпреки че отнема малко време, за да се настрои всичко, не е много лошо, като се имат предвид всички неща. В сравнение с GeForce Now, Shadow предлага много по-модерно изживяване, дори без специално приложение. 

Кръг: Точка за лесна употреба за облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

7

обхват

Както видяхме в други области, Shadow и GeForce Now използват много по-различни подходи за покритие. Започвайки от Shadow, услугата е достъпна само в континенталния САЩ и дори тогава някои държави се поддържат повече от други: 38 от континенталните 48 се считат за „живи“, което означава, че изцяло поддържат Shadow. 

Останалите 10 са състояния на „режим на проучване“. Въпреки че Сянката е технически подкрепена в тези държави, различни фактори могат да попречат на опита, включително липса на инфраструктура или труден терен. Ако сте във Вашингтон, Айдахо, Монтана, Вайоминг, Юта, Колорадо, Аризона, Алабама, Джорджия или Флорида, може да имате някои проблеми със Shadow. 

сянка-покритие

GeForce Now покрива много по-големи площи със своите сървъри. Той е достъпен в САЩ и Европа, без конкретни ограничения за райони в тези места. Въпреки че е впечатляващо, решението на Nvidia да рисува с широки щрихи може да означава непостоянно изпълнение, в зависимост от това къде се намирате. 

В нашето тестване за ефективност Shadow се представи много по-последователно от GeForce Now, въпреки че нашето място за тестване беше официално поддържано и от двамата. Въпреки че покритието на Shadow изглежда по-малко впечатляващо на хартия, на практика работи по-добре. Като оставя покритието централизирано на определени места, Shadow е в състояние да осигури много по-добро изживяване в областите, които поддържа. 

Нито един от тях не е на ниво Облачен проект (прочетете нашето сравнение Shadow vs Project xCloud), с неговата способност да използва мрежата на Microsoft Azure за разширяемост (прочетете нашия преглед на проекта xCloud). Все пак трябва да дадем победата на Shadow. GeForce Now има по-широко разпространение, но това бързо разширяване не се превежда на практика.

Кръг: Точка на покритие за облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
GeForce Now Logo

8

Заключителни мисли

От седемте кръга в този мач на Shadow vs Nvidia GeForce Now, Shadow е на върха с шест победи на един от GeForce Now, което е интересно, като се има предвид, че двамата са врат и шия в нашите отзиви за облачни игри. Ако не друго, то ще покаже колко млади облачни игри са нова технология и освен това Shadow е далеч от конкуренцията. 

Победител: Сянка

Съгласен ли сте, че Shadow е по-добрият вариант или сте настроен с GeForce Now? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me