Microsoft Edge Review – En forbedret browser – Opdateret 2023

Microsoft Edge Review

Microsoft Edge gennemgik for nylig en komplet revision, og vi må sige, at vi kan lide det, vi ser. Det har bedre funktionalitet end før, mens det forbliver lige så hurtigt. Problemer med fortrolighed er dog stadig. Læs vores fulde Microsoft Edge-gennemgang for detaljerne.

Slider1

Slider2

Slider3

Slider4

Slider5

Tidligere

Næste

Microsoft Edge er død, længe leve Microsoft Edge. Selvom den gamle Edge længe ikke lykkedes at komme videre til nogens liste over bedste browsere, har Microsoft helt opdateret sin webbrowser ved at basere den på Chromium, hvilket har forbedret sin ydelse, skabt en mere behagelig brugeroplevelse og åbnet døren til Chrome’s bibliotek af udvidelser.

Fortsæt med at læse denne Microsoft Edge-gennemgang for at lære mere om virksomhedens seneste foray til browsermarkedet.

Microsofts historie med webbrowsere er mildest talt turbulent. Selvom den oprindelige browser – Internet Explorer – engang var dominerende, mistede den sin krone til Google Chrome i midten af ​​2000’erne. Det er ikke uden nogen ironi, at Microsoft har besluttet at sætte håb på Chromium-rammen for at genoplive interessen for sin kæmpende browser. 

Du kan downloade Microsoft Edge til Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 og macOS. Desuden er browseren kompatibel med både Android 4.4 og nyere, samt iOS 10.0 og nyere. Til denne gennemgang brugte vi en Acer-bærbar computer, der kører Windows 10 og en iPhone, der kører iOS 12.3 til test.

Styrker & Svagheder

Alternativer til Microsoft Edge

Funktioner

Den største fordel, som den nye Edge-browser får ved at flytte til Chromium-rammen (læs vores Chromium-gennemgang), er, at den nu er kompatibel med Chromes store bibliotek med udvidelser. Selvom Microsoft også driver sin egen butik til dedikerede Edge-tilføjelser, er den dværgfuld af Chrome webshop, der indeholder titusinder af udvidelser.

Kant-Extension-Warning

Selvom ikke alle udvidelser fungerer med Edge, vil de fleste med undtagelsen være dem, der direkte ændrer brugergrænsefladen. Dette betyder, at uvurderlige webapps – såsom extensions til adgangskodehåndtering, annonceblokkere og sikkerhedsudvidelser – alle er tilgængelige for browseren, hvilket i høj grad udvider sin liste over potentielle nye funktioner.

Kant-Tillad-udvidelser

Edge leveres også med en synkroniseringsfunktion, der ligner Chrome. I øjeblikket kan du synkronisere dine favoritter, indstillinger, formindhold og adgangskoder ved hjælp af din Microsoft-konto. Selvom det ikke er implementeret endnu, planlægger Microsoft også at tilføje historie, aktuelt åbne faner, udvidelser og samlinger til denne liste over synkroniserbare elementer.

Edge-Sync

En anden lighed med Chrome er kontekstmenuindstillingerne. Du kan vælge og højreklikke på en hvilken som helst tekst – og endnu vigtigere – billeder – og vælge “søg på internettet” for straks at udføre en tekst eller vende billedsøgning i din valgte søgemaskine. Som standard er dette Bing, men du kan ændre det til Google, Yahoo eller DuckDuckGo.

Kant-søgemaskiner

Ligesom de fleste browsere har Edge en læsetilstand – kaldet “fordybende læser” – der striber alt bortset fra teksten på en webside for at gøre det lettere at læse. 

Der er også en “læst højt” -funktion, der tager markeret tekst, og du gætter på det, læser den højt. Dette fungerer ganske godt til engelsk tekst, men ikke så meget for noget andet sprog (minder os om en række tale-til-tekst software).

  Brave Browser Review - Secure Surfing - Opdateret 2023

Kant-Overvældende-Reader

Mobile funktioner

Microsoft oprettede ikke bare en ny Edge til desktop, men også til Android- og iOS-enheder. Selvom der ikke er en hel masse funktioner på mobilenheder, som vi ikke allerede har dækket, da vi talte om desktopversionen, er der et par bemærkelsesværdige undtagelser, der skiller sig ud.

Først er funktionen “NewsGuard”. Dette er en database, der analyserer nyhedssteder og vurderer dem baseret på opfattet troværdighed. Hver gang du besøger et nyhedssted, vises et lille ikon i adresselinjen.

Kant-Newsguard-Pålidelig

Publikationer, der vides at være generelt pålidelige – såsom The New York Times eller BBC News – vil have et grønt skjold, der siger, at “dette websted generelt opretholder grundlæggende standarder for nøjagtighed og ansvarlighed.” 

I mellemtiden har andre nyhedswebsteder, som InfoWars, et rødt skjold, der siger “fortsæt med forsigtighed: dette websted undlader normalt at opretholde de grundlæggende standarder for nøjagtighed og ansvarlighed.”

Kant-Newsguard-Ikke-Pålidelig

En anden stor mobilfunktion er indstillingen “flydende video”. Dette er noget, vi meget gerne vil se i andre browsere som Chrome eller Mozilla Firefox, og det giver dig mulighed for at flytte en video til en slags “billede i billede” -ramme, så du kan holde øje med, mens du flytter til en anden webside eller fane.

Kant-Variabelt Video

Microsoft Edge leveres med sin egen oversættelsesmotor – Bing Translator – indbygget på mobil. Dette er godt, hvis du ofte besøger websteder på sprog, du ikke kan læse. Sammenlignet med Google Translate falder tjenesten dog en smule kort. 

Bing Translator kan i øjeblikket håndtere 69 sprog, mens Google Translate inkluderer så mange som 103 og bedre nøjagtighed til at starte. Funktionen er også tilgængelig på skrivebordet, men du skal tilføje den manuelt fra Microsoft-butikken.

Kant-Reading-liste

Endelig kommer Edge til mobil med en læseliste, hvor du kan tilføje websteder og artikler til senere læsning. Dette er anderledes end at gemme et bogmærke, fordi du får offlineadgang til den gemte side, hvilket er godt for brugere med kasketter på deres mobildata, eller hvis du rejser et sted uden modtagelse.

Brugervenlighed

Den nye Edge-browser har et glat og let at bruge design, der uden tvivl vil være velkendt for alle, der har brugt Chrome eller andre Chromium-afledte webbrowsere.

Kant-Intro-Import

Når du først installerer Edge, er du gennemgået en introduktion, der hjælper dig med at opsætte browseren. Først kan du importere bogmærker fra Chrome eller Internet Explorer, men hvis du vil importere fra andre browsere, skal du først eksportere dine bogmærker til en HTML-fil og importere derfra. Se vores guide til, hvordan du sikkerhedskopierer Firefox-bogmærker for et eksempel på, hvordan du gør det.

Kant-Intro-Sync

Derefter bliver du bedt om at konfigurere synkroniseringsprocessen samt vælge en “fanestil”, der passer til dig. Denne “fanestil” er dybest set, hvad du vil se, når du åbner en ny fane. Du kan vælge mellem “fokuseret”, “inspirerende”, “informativ” og “brugerdefineret.”

Kant-Intro-Tab-Style

Der er ikke nogen enorm forskel mellem disse, da det dybest set koger ned til, om du vil have en personlig nyhedsfeed på din startside, samt aktivere eller deaktivere “dagens billede” som dit Microsoft-tapet. Du kan vælge et land til nyhedsfeeden, som derefter viser dig dagens overskrifter, der er relevante for din placering.

  Safari Review - Apples standardbrowser - Opdateret 2023

Kant-News-Feed

Udover den nye faneblad er der ikke en hel masse tilpasning tilgængelig. Du kan skifte mellem et lyst og mørkt tema samt downloade og installere yderligere skrifttyper, men begge disse er funktioner, der almindeligvis er inkluderet i de fleste webbrowsere i disse dage.

Kant-Tilpas-Ny-Tab

Brugervenlighed på mobil

På mobilen har Microsoft Edge-appen et typisk browserlayout. Dine grundlæggende kontroller – inklusive navigationskontroller, fanen menu, en delingsknap og startmenuen – er placeret nederst på skærmen og adresselinjen øverst på toppen.

Kant-Mobile-app

Startmenuen indeholder dine favoritter, historie, læseliste og indstillinger samt mere avancerede kontroller, inklusive søgning, læse-højfunktionen og desktop-tilstand. Du kan omarrangere denne menu uanset hvad du finder passende, hvilket er en dejlig touch, som du ikke ofte ser med mobile browsere.

Kant-Mobile-Tilpas-menu

Ydeevne

Uden tvivl var præstation den største svaghed ved den gamle kant, og det er det område, hvor Edge stod for at vinde mest ved at skifte til Chromium-rammerne.

Det har bestemt betalt sig, da den nye Edge opnår nogenlunde de samme hastigheder – både på desktop og mobil – som Chrome, endog lidt bedre end sidstnævnte. Selvom andre browsere som Vivaldi eller Firefox stadig er hurtigere, er dette et perfekt acceptabelt resultat, især sammenlignet med den gamle Edge, der var smerteligt langsom.

Høj RAM-brug er typisk en af ​​faldgruberne i Chromium-baserede browsere, men i vores test lykkedes det Edge at gøre det samme job som Chrome, mens hun brugte cirka 30 procent mindre hukommelse.

Hvis du er nysgerrig efter, hvordan vi udfører disse test, eller hvilken webbrowser der er den hurtigste, kan du læse vores liste over de hurtigste browsere for mere information.

Sikkerhed

Selvom Edge nu deler mange ligheder med Google Chrome, er sikkerhed, hvor Edge adskiller sig mest. I stedet for at bruge Googles sikre browsing til at beskytte mod ondsindede websteder, benytter Edge i stedet Microsoft Defender SmartScreen-systemet, der overgår Googles system med hensyn til at beskytte dig mod malware og phishing-ordninger.

Når man får adgang til et websted via almindelig HTTP i stedet for HTTPS, giver Edge en klar advarsel i form af et symbol og en tekst, der siger “ikke sikker.” Dette er godt, da det gør det nemt for brugerne at se, hvornår de potentielt er i fare for angreb fra mand til midten. For mere information om, hvad alt dette indebærer, se vores oversigt over HTTP vs. HTTPS.

Kant-HTTP-Warning

Som de fleste browsere inkluderer den nye Edge en grundlæggende adgangskodemanager, der gemmer dine adgangskoder. Disse er beskyttet ved hjælp af dine systemoplysninger, hvilket er godt, fordi det sparer dig for at opsætte en hovedadgangskode, men det efterlader dig også sårbar, hvis du ikke har konfigureret en adgangskode til hele din enhed.

Edge-adgangskoder

For mere dybtgående adgangskodehåndtering, herunder stærk adgangskodegenerering, anbefaler vi, at du tjekker vores liste over de bedste adgangskodeadministratorer. Hvis du hellere vil springe lige til vores vinder, kan du læse vores Dashlane-anmeldelse.

Den nye version af Edge er stadig ganske ung, så det er svært at se nøjagtigt, hvor ofte den vil blive opdateret. Når det er sagt, får beta-versionen en opdatering hver sjette uge, som er mindre hyppigt, end vi gerne vil, da cyberkriminelle altid arbejder på at finde nye smuthuller og fejl, der skal udnyttes.

  Brave Browser Review - Secure Surfing - Opdateret 2023

Selvom der ikke er nogen annonceblokerer som standard, kan du nemt downloade en gennem Chrome webshop. uBlock Origin er vores favorit, men du kan se vores liste over de bedste annonceblokkere for en fuld oversigt. Selvom det ikke blokerer annoncer lige ud af porten, blokerer Edge pop op-vinduer, hvilket er godt, fordi de er en af ​​de mest almindelige vektorer til malware.

Kant-Popup-Blocker

Hvis sikkerhed er en stor bekymring for dig, når du vælger din standardbrowser, skal du sørge for at læse vores mest sikre webbrowser-placering.

Privatliv

Privatliv er langt den største svaghed ved den nye Edge. Selvom det ikke er så dårligt som Chrome i denne henseende, lader det stadig en hel masse tilbage at ønske.

Microsofts privatlivspolitik er et rod, da det ofte er uklart, hvilke specifikke produkter der er tale om. Der er ingen omtale af at sælge personlige data til annoncører, hvilket efterlader os indtryk af, at dette er en praksis, som Microsoft udøver.

Når det er sagt, kan du deaktivere en masse af indsamlingen af ​​oplysninger i selve Edge. Men hvis du bruger Windows, indsamler Microsoft sandsynligvis det meste af disse data om dig.

Kant-beskyttelse-Modes

Hvis du deaktiverer tjenester som SmartScreen, personalisering og navigation forudsigelse, er det muligt at gøre Edge mindst noget privat, dog på bekostning af sikkerhed og brugervenlighed. Når det er sagt, hvis du er specielt interesseret i privatliv, skal du sørge for at give vores anonyme browseguide en læsning.

Edge-Services

Med hensyn til sporing af forebyggelse tilbyder Edge tre tilstande: “grundlæggende”, “afbalanceret” og “streng.” Du kan også se en liste over trackere, der er blevet blokeret, samt opsætte individuelle undtagelser fra den blokeringsregel, du vælger at gå med.

Kant-Tracking-Undtagelser

Du kan også få Edge til at udslette bestemte data, hver gang du lukker browseren, såsom din browserhistorik, cookies eller adgangskoder.

Kant-Wipe-Data

Tilladelser er lige så lette at administrere, da Edge giver en liste over alle tilladelser, og hvordan de har adgang til på websteder.

Dommen

Det afslutter vores gennemgang af den nye kant. Browseren er bestemt et stort skridt op fra den gamle Edge i kraft af Chrome-webshop. Det har også forbedret ydelse og brugervenlighed, faktorer, der muligvis får den nye trækkraft hos brugerne. 

Imidlertid er privatlivets fred stadig ikke stor, så brugere, der er bekymrede for dette, kan være nødt til at tjekke bedre alternativer, såsom Vivaldi, Brave eller Tenta.

Da den nye Edge er baseret på Chromium – og dermed meget ligner både det og Google Chrome – kan du tjekke vores artikler om Firefox vs. Chrome og Chromium vs. Chrome for at få en værdifuld kontekst. Hvis du vil have en mere direkte sammenligning af Edge, skal du læse vores artikel om Microsoft Edge vs. Chrome.

Hvad syntes du om vores anmeldelse? Er du enig i, at den nye version af Edge er en enorm forbedring af dens forgænger, eller er du mindre interesseret i Chrome-udvidelser og mere bekymret for dit privatliv? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Tak fordi du læste.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me