Как да създадете своя собствена програма за архивиране на безплатни файлове с LibertyBASIC

По популярно търсене ви представяме този урок за това как да създадете проста, но ефективна безплатна програма за архивиране на файлове с LibertyBASIC, инструмент за програмиране на Windows. В по-ранна статия ви показахме прост алгоритъм за създаване на собствена безплатна помощна програма за архивиране на десктоп файлове. Е, днес ние го правим крачка напред, като всъщност създаваме програмата за вас.

Това ще бъде стъпка по стъпка урок с напълно кодирани примери. Нашата програма се нарича SimpleBackupTool и е разработена изцяло с LibertyBASIC, програма за програмиране на Windows. за да се запознаете с LibertyBASIC или да изтеглите компилатора (безплатна пробна версия за Windows) посетете уебсайта на LibertyBASIC.

Избрахме LibertyBASIC, защото това е прост език, който всеки може да научи бързо. Добре, да започнем.

Представяме си SimpleBackupTool

Прост инструмент за архивиране

SimpleBackupTool се основава на същия алгоритъм, който ви показахме в нашата по-ранна статия. Това е основна програма за архивиране на файлове на работния плот, способна да:

  1. Множество копие на файл на резервно копие (поддържа се до 20x)
  2. Резервно копие на много папки (само за първия слой)
  3. Уведомления в реално време (зает / празен „LED“ индикатор, съобщения за състоянието)

С SimpleBackupTool можете да архивирате всички файлове в целевите папки (но не и папки в папки) до 20 пъти за толкова излишъци, колкото предпочитате. Чувствайте се свободни да настроите кода, докато продължаваме, за да добавите допълнителна функционалност или функции на програмата. Но е доста полезно, както е.

Сега, нека да разгледаме вътре: Първата стъпка при разработването на всяка програма е да се състави алгоритъм, който показва как частите работят заедно, за да реализират функциите на програмата. Ето как отново работи:

архивиране на файлове
© Cloudwards.net

И така, както споменахме в по-ранната ни статия, в SimpleBackupTool имаме пет компонента: резервния регистър, резервния резервен резервоар (контролер), агентът за копиране (резервен агент), въвеждането на потребител и мениджъра на отчетите.

Резервен регистър

Регистърът за архивиране е прост TXT файл, който съдържа списъка с папки, които трябва да се архивират. Всички файлове в изброените тук папки ще бъдат архивирани (но не и папки в тези папки). Затова съхранявайте всичките си данни в еднослойни папки, когато е възможно, когато използвате SimpleBackupTool.

Резервен регистър

Снимката по-горе показва две папки в системния регистър, които трябва да бъдат архивирани: „C: \ test1 \“ и „C: \ test2 \“.

Актуализирате този файл с нови резервни цели, ако е необходимо. Също така имайте предвид, че всички файлове са архивирани в една и съща папка – която се именува автоматично по дата, например „” Backup-27 ноември 2013 г. ”, както е показано на снимката по-горе.

Потребителски вход

За тази версия на SimpleBackupTool, потребителското въвеждане е ограничено до дълбочина на копиране (броя пъти, които искате да архивирате всеки файл). Това се избира с помощта на селектора за дълбочина на копиране (показано на първото изображение).

Други примери за въвеждане на потребител за по-сложни реализации могат да включват:

  • Динамични резервни места
  • Автоматично резервно планиране
  • Шифрови ключове, пароли
  • Опции за компресия
  • Опции за архивиране

Мениджър на отчети

Мениджърът на отчети е предназначен да обработва актуализации в реално време. За тази версия на SimpleBackupTool, тя се състои от “LED” индикатор зает / празен ход и бутон за състояние в реално време (показано на първото изображение).

Резервно копие (контролер)

Backup Sentry е логиката, която контролира цялото приложение. В този случай той е скрит зад реализацията на GUI (Graphic User Interface).

Това е човекът, който върши цялата тежка работа за архивиране на файловете. Не можеш да го видиш, защото той е истински човек, който работи зад кулисите. С SimpleBackupTool множество резервни копия на файлове са с префикс с число като 1-sample.txt, 2-sample.txt и така нататък.

8 Снимки на екрана: SimpleBackupTool в действие

Добре, нека да видим някои екранни снимки на SimpleBackupTool в действие.

Резервни снимки на екрана

Сега, когато знаете, че работи, нека направим подробно описание на кода, за да видите как работи и може би добавете свои собствени модификации.

Преглед на код: SimpleBackupTool

Не забравяйте, че този код е изцяло в LibertyBASIC. Може да искате да разчитате на LibertyBASIC, преди да продължите – лесно е, използвайте уроците и примерните програми на уебсайта или компилатора, за да започнете!

Кликнете върху тази връзка за пълния изходен код на SimpleBackupTool. Ще ви трябва, за да продължите.

4-частната инструкция по-долу обяснява ключовите сегменти на кода. Можете също така да поставите кода във вашия компилатор и да стартирате програмата, за да използвате SimpleBackupTool!

Част I: Начални настройки

Това е първоначалната част от програмата, която създава папката на системния регистър и архивиране и слуша събития.

Първоначални настройки за SimpleBackupTool

Нека да видим част втора – как да заредим системния регистър.

Част II: Зареждане на регистъра

Тази част от кода зарежда списъка с регистър в паметта на програмата, така че местата в този списък могат да бъдат достъпни за архивиране в реално време.

Зареждане на регистъра - SimpleBackupTool

Част III: Архивиране

Тази част от ръководството разглежда как всъщност се прави архивирането в цикъл. Изолираме броя на целевите папки (припомнете си, че тези данни вече са запазени в паметта).

След това се използва пакетен процес (циклична конфигурация) за последователен достъп до папките и извличане на списък от файлове в тези папки, които да бъдат въведени в действителния процес на копиране, който ги репликира според избраната дълбочина на копиране.

Архивиране в SImpleBackupTool

Част IV: Програмен интерфейс (графичен потребителски интерфейс)

Накрая ще разгледаме кода, генерирал GUI за SimpleBackupTool.

Прост GUI инструмент за архивиране

Кодът контролира свойствата на прозореца за GUI, включително височина, ширина и положение. Той също така задава свойства за обектите на прозореца, като бутоните, статичните текстови обекти, графичното поле („LED“) и комбинираното поле (селектор за дълбочина на копиране).

Наборът на свойства на обекта включва обработване на позиция, размер и събития (където програмата отива при щракване или задаване). Обработващите събития свързват към „етикет на клона“ като [loadRegistry], който съдържа списък от действия, които трябва да бъдат извършени при иницииране на събитието.

Кодът най-накрая назовава прозореца – в този случай „Simple Backup Tool“ и го стартира, задавайки опции за показване и слушане на събития едновременно.

заключение

Здрасти! Надяваме се, че сте се насладили на четенето на този пост и сте научили много. Ето обща информация за това, което покрихме: разгледахме как да създаваме прости инструменти за архивиране с LibertyBASIC, програма за програмиране на Windows.

Анализирахме SimpleBackupTool, проста и безплатна програма за архивиране на десктоп, използвайки стъпка по секция 4-части кодово ръководство. Предложихме ви пълния изходен код SimpleBackupTool, който да компилирате самостоятелно и да използвате или модифицирате по ваше желание

За въпроси относно SimpleBackupTool конкретно, моля, изпратете имейл до [имейл защитено]. Ако искате да отговорите на тази публикация, изпратете ни коментар! Ще се радваме да чуем от вас.