Интернет цензура в Китай: как Средното царство блокира мрежата

Ако следите новините, вероятно знаете, че Си Дзинпин, силен Китай, е засилил властта си върху страната по време на последното събиране на комунистическата партия. Въпреки че по-голямата част от обхвата се фокусира върху нововъздигнатия статус на Xi, имаше и някои тревожни новини относно цензурата в Китай (която в случая включва Хонконг и Макао).

Въпреки че в момента има много отлични ресурси на Great Firewall, редакционният екип на Cloudwards.net реши да даде съкратен преглед на причините и какво от всичко това. Също така ще ви дадем идея как да заобиколите китайския цензор. 

За тези, които искат да знаят повече, нека се потопим в лудия свят на цензорите и комунистическите апарати. Оставете чувството си за нормално на вратата.

Цензура в Китай

цензура

Вероятно сте наясно, че Китай строго контролира какви части от интернет имат достъп хората му. Контролираната от комунистите държава прави това чрез Горещата защитна стена, която представлява набор от протоколи, които позволяват на цензорите да регулират достъпа до всичко, което смятат за подходящо (или по-скоро негодно) за обществено потребление. Великата защитна стена е правилно част от проекта “Златният щит”, което е събирателното име за всички инициативи, които целят да цензурират китайския интернет.

Голямата защитна стена е толкова стара, колкото интернет в Китай, с някаква или друга форма, съществуваща още от полагането на първия кабел, встрани от цензурата на по-традиционните медии, която беше въведена много преди това. Ще разгледаме по-подробно как и защо по-подробно по-нататък, но накратко, това пречи на хората в Китай да имат достъп до всякакви сайтове, които правомощията, които се считат за непосилни, по някаква причина.

Блокираните сайтове варират от някакво очевидно, като порно (не че знаем нищо за това, имайте предвид), до откровено глупаво като блог за оцеляване в градовете или дори Facebook и Twitter. Целта на всичко това е просто: уверете се, че китайците не са изложени на дяволски чужди влияния, от една страна, бунтовнически идеали от друга..

Именно поради тази последна причина, например, много нормално достъпни сайтове като BBC и CNN са затворени около 4 юни, когато групата за правата на човека по света (да, дори и в Китай) си спомня клането на площад Тиананмън, когато Народните Освободителната армия (PLA) избива цивилни в своите стотици.

Пример за чуждо влияние са Bloomberg news, които временно бяха потънали в Китай, след като бе установено, че репортерите на агенцията са твърде близо до тайните на един от най-богатите мъже на Средното кралство. В замяна на това, че отново му е разрешен достъп, главният редактор по това време се твърди, че е пръснал (това е вестник за убийството на историята) няколко парчета, които хвърлят лоша светлина върху това как се управлява страната.

  Как да проследим IP адрес през 2023 г.: Заспиване за новата ера

Как Китайски цензури в мрежата

Сега има много държави, които блокират мрежата по някакъв или друг начин, но това, което е удивително за Народната република, е изобретателността, която е приведена в отговор на проблема. От насочването на ключови думи до затварянето на едро на сървъри, китайските цензори са спуснали неразрешено съдържание като армия.

Още през 2013 г. Си Ен Ен съобщи, че Golden Shield наема около два милиона души, за да патрулира целия интернет трафик и има признаци, че този брой е нараснал едва оттогава. Въпреки че това може да изглежда само като спад в кофа в сравнение с общото население от почти 1,4 милиарда души, това показва колко сериозно партията и държавата приемат цензурата; PLA, например, има около 2,3 милиона мъже под оръжие.

Въпреки това, дори просто да ограничаваме информацията, която идва, ние все още говорим петабайти данни всяка секунда, които трябва да бъдат проверени за подозрително съдържание. Въпреки че бихте могли да помислите да го пресеете на ръка (до известна степен това прави Иран), за да направите това до степен, към която Китай се стреми, ще изисква дори повече хора, отколкото Народната република разполага на разположение.

Отговорът на този конкретен проблем е, разбира се, насочването по ключови думи. Докато НСА, ФБР и останалата част от азбуката могат да тъпчат на едро чрез имейлите ни, търсейки думи като „бомба“, „президент“, „терор“ и т.н., китайското правителство се стреми към термини, които смята за подривни и хората трябва да проверяват. получените списъци.

Като страна, това работи като чар: когато Фъргюс беше в Хонконг през 2015 г., той извърши търсене на „Далай Лама“ и бе посрещнат със съобщение „няма резултати“.

Дори това обаче разтегна цензорите до техните граници и наскоро бе разкрито, че китайското правителство се е подобрило драстично върху няколко форми на ИИ, които му помагат да блокира съдържание от своите граждани. Изследването на Станфорд, което свързахме с по-ранните твърдения, че няколко западни корпорации са помогнали на китайското правителство да събере това, което служи като интересна страна на техния конкретен морал, според нас.

По време на писането се знае много малко за това как точно се държат тези ИИ, тъй като може да се посочи като общо правило гадните режими не искат да разкриват как точно рутинно злоупотребяват с правата на човека. Знаем обаче, че филтърът е нелепо ефективен, като спира голямо количество трафик веднага след като кацне на китайска точка за достъп. Ура за инженерите, предполагаме?

  Как да изтрием Facebook завинаги през 2023 г. (и Instagram, докато сме на него)

Цензурни решения на Lo-Tech

Освен, че наема армия от отрепки и AI другари, Китай също блокира мрежата по по-прости начини. Най-техничният от тях е бутон, който по принцип просто изключва китайския интернет или поне оскърбителната част.

Публикация, по-предразположена към фантазия от Cloudwards.net, вероятно ще ви накара да повярвате, че всъщност има голям червен бутон в паднал офис в Пекин, който има потен, зачервен апаратчик в униформа, публикуван до него. Единствената задача на този униформен мъж е да забие бутон всеки път, когато своенравен тийнейджър в Никъде, Алабама публикува „Jinping suxxor“, докато крещи нещо подходящо комунистическо.

Уви, това не е така, но на практика това е по-малко или по същия начин: Китай може, а от време на време и просто, просто да затвори цели части от интернет, защото в тяхната система се появи нещо обидно. За разлика от всяка демокрация, Интернет се влива в страната само в определени моменти, така да се каже, че е лесно просто да го отрежете.

Прекомерни бутони настрана, Комунистическата партия използва и няколко тактики, които студентите от Съветска Русия или други неприятни страни ще разпознаят. Основното е, че публикациите са отговорни за това, което е отпечатано, така че ако някой отиде във вашия форум – тийнейджърът от нашата малка фантастика по-горе, например – и каже нещо лошо за режима, вие носите отговорност и изключвате.

Резултатът от това е, че повечето китайски уебсайтове, както и по-традиционните медийни самоцензури или наемат специален цензор (който може или не може да бъде член на партията), за да се уверят, че цялата представена от тях информация преминава към събиране. Ако искате да знаете повече за това как това работи на практика, бихме искали да препоръчаме едно отлично и също много забавно парче от Мич Моксли.

Как да избегнем китайската цензура

Сега, когато имаме груба представа как работи всичко това, какво могат да направят хората в Китай или посетителите на страната, за да избегнат цензурата? Не че препоръчваме да поставите планове за сваляне на режима, докато сте на обиколката си на воините на теракота и Забранения град, имайте предвид, но би било хубаво да публикувате вашите преживявания във Facebook или да можете да изпратите странния туит.

Най-простият начин е да се използва VPN, което правят работниците по правата на човека, както и китайските бизнесмени, които искат да направят няколко долара, правят години наред, въпреки многото прекъсвания при използването им. Имаме списък с най-добрите VPN за Китай, макар че с някои собствени експерименти вероятно бихте могли да намерите още един от нашите най-добри доставчици на VPN, също се справя със задачата.

  Най-добър VPN за мобилни устройства 2023: Запазване на безопасността на Android и iOS

Ако не сте сигурни дали изобщо ще ви се наложи да използвате VPN, ние тук от Cloudwards.net събрахме един прост инструмент, който ще ви позволи да проверите дали вашите любими сайтове са блокирани или не. Като просто въведете адреса, инструментът може бързо да провери дали минава през проверки на китайското съдържание или не. Можете сами да го разгледате малко по-долу.

Тествайте дали даден сайт е блокиран в Китай

Използването на VPN е най-лесният начин за чужденците да получат достъп до безплатния интернет, но китайците трябваше да разработят други начини за комуникация, често защото са изложени на много по-голям риск от пробивите, които споменахме – арестуването на чужденец за използване на VPN би довело до ненужно внимание на практиките на комунистическия режим.

Критичните към правителството в Китай в момента използват одобрени от правителството сайтове като Baidu и Weibo, за да общуват, но разбира се, не пряко (освен ако наистина не се чувстват като униформени главорези за чай). Вместо това те използват каламбури и други форми на игра на думи в често хомофоничния китайски език, за да общуват. Колко сложен е резултатът, можете да прочетете в тази статия, за скорошна забрана на каламбури, изпълнена от партията.

Това, разбира се, не е безпроблемен начин за комуникация, но дава възможност на хората поне да издухат малко пара и да си кажат един на друг какво наистина се случва, когато им е писнало да четат един и същ стар шофьор, който четат всеки ден в вестници.

заключение

Накратко, как работи китайската цензура и как можете да я заобиколите. Въпреки това, преди да мислите, че това е нещо, с което само гражданите и посетителите в определени страни трябва да се справят, има шанс хората в по-развитите демократични страни да се окажат нужда да използват VPN, за да проверят имейла си или да публикуват мнение.

Китай наскоро започна да изнася своята специална марка за враждебност на пресата за Турция, докато в САЩ скоро интернет доставчиците ще могат да продават данни за сърфиране на клиенти (сякаш PRISM и законът за патриоти не са били достатъчни). Като цяло, това става страшен свят навън, надяваме се скоро да не публикуваме инструмент за цензура като този по-горе за САЩ или ЕС..

Надяваме се, че сте харесали да прочетете нашето парче и ще приветстваме всяка дискусия в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето и бъдете в безопасност.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me