Microsoft Edge срещу Chrome: Същата фондация, различна сграда през 2023 г.

Повече от десетилетие Microsoft е нещо на шега, що се отнася до уеб браузърите. Въпреки това, след цялостна преработка на своя браузър Edge, който е изграден върху двигателя на Chromium, компанията отново има шанс за борба на тази сцена. 

В тази битка за Microsoft Edge срещу Chrome ние ще направим най-новите усилия на Microsoft срещу най-популярния уеб браузър в света, за да видим дали промените му са се изплатили.

Тъй като Chrome до голяма степен детронира някога доминиращия Internet Explorer (предшественикът на Edge) като крал на уеб браузърите, не е без ирония, че рамката на Chromium на Google може да бъде това, което осигурява на Edge това, което му е необходимо, за да възобнови битката. 

Това обаче може би не е съвсем изненадващо, тъй като повечето браузъри в наши дни вземат сигнал от Chromium, само с няколко забележителни изключения, като браузърите Safari и Firefox. 

За по-подробна разбивка на състезателите можете да прочетете нашия преглед на Microsoft Edge и Google Chrome. Също така не забравяйте да разгледате нашия списък с най-добрите браузъри и нашия архив за прегледи на браузъри, за да научите всичко, което можете за пазара на браузъри.

Кой е най-добрият браузър за използване с Windows 10?

Въпреки че Chrome и Edge са напълно адекватни браузъри, ние използваме всеки шанс да препоръчаме Vivaldi за Windows 10 устройства. Това се дължи на екстремното му ниво на персонализиране, богат набор от функции и отлична сигурност и поверителност. 

Ако искате да научите повече за пазара на браузъра като цяло, не забравяйте да разгледате някои от другите ни статии, като нашата битка за Chrome срещу Firefox, както и нашите отзиви за браузъра Firefox и Opera..

Настройване на битка: Microsoft Edge срещу Chrome

За наше сравнение, ще използваме двата браузъра през пет отделни кръга, всеки съсредоточен върху един от основните ни критерии, използвани в прегледите на браузъра ни: функции, лекота на използване, производителност, сигурност и поверителност. Който и браузър да управлява три или повече победи, ще бъде обявен за победител, но ние ще продължим през всичките пет кръга, дори ако има ранна победа.

1

Характеристика

Започваме с функции, при които важните фактори включват разширения или добавки, синхронизация на множество устройства и налични опции за персонализиране. Незначителните елементи – като инструменти за заснемане, списъци за четене и мобилни функции – също могат да играят роля.

Microsoft Edge

Преди да пусне своята версия Chromium, Microsoft Edge се бори с функции. Сега обаче браузърът е съвместим с почти всички разширения на Chrome, което значително подобрява потенциалния списък на наличните функционалности, като го сравнява със самия Chrome и други подобни браузъри, като Brave.

Това означава, че вече можете да добавите цял набор от функции към Microsoft Edge, като например мениджъри на пароли, рекламни блокери и различни разширения за сигурност.

Тъй като и двата браузъра са базирани на един и същ двигател, не е много, което ги разделя на работния плот. Едно забележително изключение в полза на Edge е функцията „четене на глас“, която взема подчертан текст и го чете на глас. Това работи доста добре с всичко, написано на английски, но доста ужасно за повечето други езици, доколкото можем да кажем.

Edge-четене на глас

При мобилните устройства има много по-голяма разлика между нашите двама конкуренти. Edge идва с някои наистина изящни функции, които наистина бихме искали да виждаме други мобилни браузъри – като приложението Firefox или всъщност Google Chrome – обърнете внимание на.

Първо е функцията „плаващо видео“, която ви позволява да свиете видеото, което възпроизвеждате, и да го поставите някъде на екрана, докато превключвате към друг уебсайт или раздел.

Edge-Плаващ-Video

Второ и може би по-важното е информационната функция за „охрана на новини“, която анализира новинарските бюра, които посещавате и ви позволява да знаете доколко те са надеждни. Това се проявява като малка икона, която ви уведомява дали сайтът, който посещавате, е известен като фактически или не.

  Настройки за поверителност на Facebook: Как да направите Facebook частен през 2023 г.

Edge-Newsguard

И накрая, Edge ви позволява да синхронизирате различни потребителски данни между устройства чрез вашия акаунт в Microsoft. Понастоящем това включва само отметки (или „любими“, както се наричат ​​в Edge), настройки, съдържание на формуляри и пароли. Microsoft обаче твърди, че работи върху разширяването на това, за да отвори раздели, история и разширения.

Edge-Sync

Google Chrome

Chrome не може да предложи много по отношение на функции, които вече не сме обхванали в раздела Microsoft Edge на този кръг, така че няма много повече да кажем. 

Едно изключение е, че Chrome е много добре интегриран с различни приложения на Google, като Google Drive и Google Docs, както и с Google Translate. Това приложение за превод значително превъзхожда алтернативата на Microsoft, Bing Translate, тъй като включва поддръжка за почти два пъти повече от броя езици.

Chrome-Google-Превод

Друго предимство за Google Chrome over Edge е по-цялостен процес на синхронизация. Влизайки с вашия акаунт в Google, можете да синхронизирате своите отметки, история, разширения, отворени раздели и др. За момента това е много повече, отколкото можете да синхронизирате с Edge чрез вашия акаунт в Microsoft.

Chrome-Sync

Кръгла първа мисъл

Въпреки че двата браузъра сега имат повече общи неща, отколкото имат разлики, поради изграждането им на една и съща обща рамка, има някои забележителни разлики, които ги разделят. 

Въпреки че Chrome може да направи повечето от това, което прави Edge, първият пропуска някои отлични функции, особено при мобилни устройства. Това дава на Microsoft изненадваща победа в този кръг, дори ако няма толкова много разделяне на двете.

Кръг: Характеристики Точка за Microsoft Edge

Лого на Microsoft Edge
Лого на Google Chrome

2

Лесно използване

Следващата е лесна употреба. Този критерий се върти около това колко лесен за потребителя е всеки браузър, като се фокусира главно върху неща като процеса на настройка (например, импортиране на отметки и настройки от други браузъри), управление на раздели и други малки функции за удобство.

Microsoft Edge

Настройката на Microsoft Edge за първи път е лесен процес. Когато стартирате за първи път новия Edge, преминавате през съветника за настройка, който ви позволява да импортирате отметки и настройки от други браузъри, както и ви помага да настроите процеса на синхронизиране между устройства.

Edge-Intro

За съжаление можете да импортирате отметки само директно от Internet Explorer, Google Chrome и Firefox, така че ако преминавате от всеки друг уеб браузър, ще трябва да импортирате ръчно чрез HTML файл.

Edge-Import

Управлението на раздели е доста основно, тъй като няма хоризонтално превъртане. Това означава, че ако отворите голям брой раздели, може да бъде донякъде трудно да се каже кой е кой. Можете обаче да закачите раздели, за да се уверите, че те остават отворени, както и да ги дублирате и заглушите.

Edge-Tabs

На страницата на новия раздел можете да избирате между няколко различни стила. Основното извлечение от тях е, че можете да изберете да видите „изображението на деня“ на Microsoft като тапет в браузъра си, както и персонализираната емисия новини, която ви показва най-горните заглавия за деня според мястото, където се намирате.

Edge-New-Tab

Google Chrome

Процесът на настройка за Chrome е почти идентичен с този на новия Edge. Браузърът ви помага да настроите своя акаунт в Google за синхронизиране, импортиране на настройки и отметки от други браузъри и да изберете облика на новата си страница в раздела.

Chrome-Import

Ако предпочитате да импортирате отметките ръчно, може да искате да се насочите към нашето ръководство за това как да експортирате и импортирате отметки в Google Chrome.

Що се отнася до управлението на раздели, още веднъж е малко, за да се разграничи Google Chrome от новия Edge. Разделите са подобно безкрайно минимизирани, без хоризонтално превъртане. Също така имате на разположение същите опции, включително раздели за закрепване, дублиране и заглушаване. 

Една съществена разлика е, че Chrome ви позволява директно да изпратите раздел на друго устройство, което може да бъде много полезно.

Хром-Tabs

Кръгли две мисли

Този кръг е най-близкият в това сравнение, тъй като практически няма разлика между новите браузъри Edge и Google Chrome по отношение на лекотата на използване. Въпреки това, ние ще дадем този кръг на Google Chrome поради способността му да изпраща раздели на различни устройства. 

  Как да проследим IP адрес през 2023 г.: Заспиване за новата ера

Това довежда резултата до 1-1, оставяйки браузърите Microsoft и Google обвързани, докато тръгнем към третия кръг от нашето сравнение Edge с Chrome.

Кръг: Точка за лесна употреба за Google Chrome

Лого на Microsoft Edge
Лого на Google Chrome

3

производителност

Друг важен аспект на интернет браузъра е ефективността му, което означава колко бързо зарежда уеб страници и различни уеб приложения, като например JavaScript приложения, както и колко системни ресурси изразходва. 

Тази последна част обикновено представлява изоставане на браузъри, базирани на Chromium, тъй като традиционно те са много гладни за RAM, което може да доведе до значително забавяне, особено на по-старите компютри. Ако искате да научите повече за това как тестваме ефективността на всеки уеб браузър, може да искате да разгледате нашата статия за най-бързите уеб браузъри, която подробно описва нашия тестов процес.

Microsoft Edge

Изпълнението вероятно е там, където ще забележите най-голямата разлика между стария и новия Edge. Там, където старият Edge беше бавен и сложен, базираната на Chromium версия е светкавична, лесно съвпадаща с Chrome и дори успява да бъде малко по-бърза.

Новият Edge управлява това, като същевременно използва изненадващо малко RAM, изяждайки едва 70 процента от този на Google Chrome, което е отличен резултат за уеб браузър, базиран на скандално известния Chromium, който е гладен за ресурси.

Google Chrome

Google Chrome, подобно на новия Microsoft Edge, е бърз браузър. За съжаление, той се задържа в тази категория, като е изключително интензивен, като засилва повече RAM памет от почти всеки друг браузър, който прегледахме.

Кръгли три мисли

Ако гледате само на скорост, новите Edge и Google Chrome са почти еднакви, като първата може би е малко по-бърза. Microsoft Edge обаче използва много по-малко оперативна памет, отколкото Chrome, което е впечатляващо с оглед на гладния от природата рамка на Chromium.

По този начин, този кръг е поредната победа за Microsoft Edge, което доведе резултата до 2-1 в полза на Microsoft, докато продължаваме към последните си два кръга.

Кръг: Точка за изпълнение на Microsoft Edge

Лого на Microsoft Edge
Лого на Google Chrome

4

Сигурност

Като се имат предвид всички заплахи, които съдържа сърфирането в интернет – от атаки на човек в средата до киберпрестъпници, експлоатиращи вратички в кода на браузъра – сигурността в мрежата е критично важна за защита на вас и личната ви информация от атака. Важните фактори тук варират от предупреждения HTTPS, честота на актуализиране и бази данни за безопасно сърфиране.

Microsoft Edge

Сигурността на уеб браузъра е единствената област, в която Microsoft Edge винаги е бил доста добър, което означава, че тук нямаше толкова място за нов браузър Edge, както в другите категории.

За да се предпази от извратени уебсайтове – например такива, заразени със злонамерен софтуер или такива, които използват известни фишинг схеми – Edge използва системата SmartScreen на Microsoft. Според проучвания тази система превъзхожда по-често използваната база данни на Safe Browsing.

Ако се окажете на уебсайт, използващ HTTP, а не HTTPS, системата SmartScreen показва ясно предупреждение, което ви уведомява, че може да се слуша вашият трафик на.

Edge-HTTPS-Предупреждение

Най-голямата слабост на Edge, що се отнася до сигурността, определено е честотата на нейните актуализации. Като цяло Edge получава нова актуализация приблизително на всеки шест седмици, което оставя много време на хора с нечестиви намерения да намират и използват вратички в кода.

Google Chrome

Подобно на Microsoft Edge, Google Chrome показва ясно и трудно пропускащо предупреждение всеки път, когато имате достъп до уебсайт през обикновен HTTP, а не HTTPS.

Chrome-HTTPS-Предупреждение

Най-големият резултат от сигурността на Google Chrome е, че той се актуализира невероятно често. Средно Chrome получава актуализация веднъж на няколко дни, което е по-добре от почти всеки друг уеб браузър на пазара.

Подобно на много други уеб браузъри, Chrome използва собствената база данни на Safe Browsing, за да ви предпази от злонамерени уебсайтове. Въпреки че не е толкова ефективна, колкото системата SmartScreen на Microsoft, тя върши работата достатъчно добре.

Кръг четири мисли

Въпреки че SmartScreen системата на Microsoft Edge е по-ефективна от безопасното сърфиране на Google Chrome, все пак ще трябва да го дадем на последния поради по-честите му актуализации.

Това довежда резултата до 2-2, тъй като влизаме в последния кръг от нашето сравнение Edge срещу Chrome, което е фокусирано върху поверителността и ще реши кой браузър да вземе у дома победата.

Кръг: Точка за сигурност за Google Chrome

  VPN vs Proxy vs Tor: Оставащи анонимни онлайн през 2023 г.
Лого на Microsoft Edge
Лого на Google Chrome

5

поверителност

За последния си кръг ще разгледаме поверителността на всеки браузър. Това означава колко данни софтуерът събира върху вас и вашия трафик, както и какво прави компанията – независимо дали това е Google или Microsoft – с тази информация. 

За да развалите нещата малко, нито Chrome, нито Edge са страхотни в тази категория, така че не забравяйте да проверите нашето анонимно ръководство за сърфиране, за да научите какви стъпки можете да предприемете сами.

Microsoft Edge

Въпреки че Edge със сигурност не е най-добрият избор за уеб браузър, ако сте загрижени за поверителността, той включва някои удобни начини да ограничите каква информация се събира върху вас, докато сърфирате в мрежата..

Има три основни режима за проследяване на защитата, а именно „основен“, „балансиран“ и „строг“. Браузърът също така ви позволява да задавате отделни изключения за уебсайтове, за да заобиколите правилата на всеки режим. Той също така предоставя списък на блокирани тракери, за да ви даде някаква представа как сте защитени.

Edge-проследяване-режими

За съжаление, политиката на поверителност на Microsoft е голяма каша. Предвид големия брой продукти, които компанията предлага, е невероятно трудно да се каже какво се отнася конкретно за Edge и какво се отнася за друг софтуер на Microsoft, като Windows 10. Също така не се споменава дали Microsoft продава вашите данни на рекламодатели или не, което оставя широко отворена врата за този тип практика.

Ако поверителността е по-важна за вас от сигурността и лекотата на използване, можете да деактивирате различни функции – като SmartScreen, прогноза за навигация и персонализиране – за да ви даде поне малко допълнителна анонимност.

Край Забранете Функции

Google Chrome

Google е изградил целия си бизнес върху събиране на лична информация от своите потребители, така че не е изненадващо, че Chrome е може би най-лошият браузър на пазара за тези, които се занимават с поверителност.

Въпреки че Google не продава директно данните, които събира на вас чрез Chrome, всъщност не е необходимо. Вместо това той използва информацията, за да адаптира рекламите, които виждате, и дори резултатите, които получавате в услугите му като Google Търсене и YouTube.

Теоретично бихте могли да деактивирате някои от събирането на данни на Google в Chrome, като изключите различни функции, като Безопасно сърфиране, автозавършване при търсене и предложения за навигация. Въпреки това, предвид дългата и безпорядкова история на Google със скандали за поверителност, ние не сме убедени, че това всъщност им пречи да събират посочените данни.

Chrome-Забранете Функции

Google предлага начин да изтриете събраната от вас информация, което можете да направите, като следвате нашето ръководство за това как да изтриете историята си в Google, но отново, дали това наистина работи или не, е трудно да се знае.

Що се отнася до контрола за поверителност на Chrome, можете да ограничите тракерите и „бисквитките“ или на всеки сайт, или като ги блокирате изцяло.

Хром-неприкосновеността на личния живот Controls

Кръг пет мисли

Не трябва да е изненада, че Google – може би най-скандалният нарушител на поверителността в интернет – се справя ужасно в тази категория. Въпреки че Microsoft със сигурност не е ангел в това отношение, Google Chrome поставя ниска лента за победа, което дава на Microsoft Edge още една победа и оставя крайния резултат при 3-2 в полза на Edge.

Кръг: Точка за поверителност за Microsoft Edge

Лого на Microsoft Edge
Лого на Google Chrome

6

Заключителни мисли

С това заключаваме нашето сравнение на браузъра Google Chrome с Microsoft Edge. Въпреки че това беше много близка битка, тъй като има малка разлика между двете в първите ни четири категории, Edge надрасква тясна печалба благодарение на малко по-здравия си набор от функции и значително по-добрата поверителност.

Браузърът на Microsoft със сигурност измина дълъг път от дните на Internet Explorer. Преминаването към версия, базирана на хром, очевидно превърна Edge в свят на доброто и ние сме развълнувани да видим как продължава да се развива, когато става все по-утвърдена.

Chrome е по-добър от ръба в Windows 10?

Въпреки че спечелихме Microsoft Edge над Chrome в това сравнение, всичко се свежда до това, което най-много цените в браузъра. Ако функциите за достъпност, проверката на източниците на новини и поверителността са важни аспекти за вас, тогава бихме препоръчали Microsoft Edge през Google Chrome всеки ден от седмицата, особено що се отнася до поверителността.

От друга страна, ако сте по-загрижени за сигурността, отколкото сте на поверителност, Chrome е вероятно по-добрият вариант поради много по-честата програма за актуализиране.

Какво мислите за нашето сравнение на браузъра Google Chrome с Microsoft Edge? Съгласни ли сте, че няма голяма разлика между двете, сега когато Edge е базиран на рамката на Google Chromium? Смятате ли, че Edge извлича печалба главно поради по-добрата поверителност или все още предпочитате по-популярния браузър Chrome? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me