Най-добър браузър за Android през 2023 г.: Сърфиране в движение

Тъй като световната мрежа проникна във всяка страна на обществото, уеб браузърите се превърнаха в голяма част от ежедневието на повечето хора. За съжаление е обичайно за тях да са отлични на една платформа, но много по-малко на друга. Ако сте потребител на Android, който търси нов начин да сърфирате в мрежата чрез телефона си, този списък с най-добрите браузъри за Android ще ви помогне да намерите такъв, който да отговаря на вашите нужди.

За да преценим кой е най-добрият браузър за Android, в по-голямата си част ще разгледаме нашите стандартни критерии за прегледи на браузъра, но изцяло ще се съсредоточим върху версиите за Android. Критериите са функции, лекота на използване, производителност, сигурност и поверителност, всички те са важни аспекти.

Въпреки че смятаме, че Vivaldi е най-добрият браузър като цяло, версията му за Android все още е в ранната бета фаза и като такава оставя малко да се желае. Поради това други опции на интернет портала с по-установено присъствие в платформата го изтласкват от този списък.

Вместо това Puffin е победител, тъй като неговият уникален подход за „стрийминг“ означава, че предлага отлична сигурност, поверителност и производителност на смартфони с Android, като същевременно успява да предостави множество полезни второстепенни функции. Всъщност сигурността на Puffin е толкова добра, че го нарекохме най-сигурния уеб браузър на пазара, което също му помогна да се издигне до върха на това сравнение.

Най-добър браузър за Android 2023

Какво прави браузъра най-доброто за Android?

Освен нашите редовни критерии, какво трябва да имате предвид, когато определяте кой е най-добрият браузър за Android? Очевидно е, че трябва да предложи версия за платформата Android, така че да изключи харесванията на Safari (прочетете нашия преглед на Safari) и Internet Explorer (прочетете нашия преглед на Internet Explorer).

Ефективността на браузърите в Android също е важна, както и междусистемната синхронизация. Ако е наличен в платформи, различни от Android, искаме да видим солиден процес на синхронизация, който позволява на потребителите да пренасят всички части от интернет опита си между устройствата си, включително история, настройки, отметки, отворени раздели и други.

И накрая, въпреки че разширенията и добавките са често срещани за уеб браузърите на работния плот, те са значително по-редки в Android. Някои браузъри обаче им предлагат, така че това може да бъде още един огромен бонус.

Най-добър браузър за Android: Puffin

Puffin е отличен браузър за Android, до голяма степен поради това как Puffin „излъчва” целия ви уеб трафик чрез собствените си сървъри. Това е не само чудесно за сигурност и поверителност, но също така води до отлични показатели. Всъщност Puffin е по-бърз от всеки браузър, който сме тествали на Android, което е резултат от това, че уебсайтовете са лишени от ненужно размазване, преди да достигне до вас.

Освен с голяма бързина, това ви спестява и добра част от честотната лента, тъй като уебсайтовете често се намаляват до части от реалния им размер, преди да бъдат показани на екрана ви. 

Puffin-Data-Saving

Както накратко споменахме, това също води до отлична сигурност и поверителност, защото уебсайтовете няма да могат да ви проследят по-далеч от сървърите на Puffin и зловредният софтуер, вграден в уебсайтове, никога няма да достигне до вашето устройство. 

Това означава, че повечето от редовните критерии за сигурност са без значение, тъй като няма нужда от блокиране на скриптове или безопасно сърфиране в бази данни, за да ви предпазят от киберпрестъпници.

Управлението на раздели също е отлично. В горната част на екрана има лента с раздели в допълнение към по-традиционното меню за мобилни устройства. След като отворите достатъчно раздели, те стават превъртащи се, което на практика е необходимост на малък мобилен екран. В момента активният раздел е уголемен, което улеснява забелязването. Самото меню на раздели ви позволява да регулирате размера на визуализациите, което е приятно докосване.

Puffin-Tab-Меню

Puffin позволява на потребителите да записват файлове директно в облака, като Dropbox, Google Drive и OneDrive са достъпни като опции. Ако се интересувате от използването на някоя от тези облачни услуги, не забравяйте да проверите нашето сравнение Dropbox спрямо Google Drive срещу OneDrive, както и нашия Dropbox преглед, преглед на Google Drive и OneDrive преглед. 

Никой от тях обаче не е избран от нас за най-добрата услуга за съхранение в облак, което е чест на Sync.com (прочетете нашия преглед на Sync.com).

Puffin-Save-To-Cloud

Освен това Puffin е отличен избор за тези, които искат да играят игри с браузър на своето устройство с Android, тъй като се предлага с вграден виртуален геймпад, както и поддръжка за клавиатура и мишка.

Puffin-Gamepad

Има функция за театър, която прави флаш плейърите на цял екран, но за съжаление поддръжката на флаш е достъпна само през деня, освен ако не направите еднократна покупка на Puffin Pro за $ 4,99. 

Друго ограничение на безплатната версия е, че няма включен рекламен блокер и тъй като Puffin не поддържа разширения, закупуването на „про“ вариант е единственият начин да се спасите от досадната онлайн реклама.

Въпреки че няма много възможности за персонализиране, можете да превключвате между светла и тъмна тема. За съжаление вие ​​сте също толкова ограничени в избора си, когато става дума за търсачки по подразбиране, като са налични само четири опции: Google, Bing, Naver и Yandex.

  Най-добрият софтуер за шифроване до 2023 г.: Boxcryptor, NordLocker и др

Тупик за търсене двигатели

Освен ограниченията на безплатната му версия, единственият основен проблем с Puffin е пълната му липса на междусистемна синхронизация. Въпреки това – както ще стигнем до следващия раздел – настолният браузър на Puffin е в най-добрия случай посредствен, така че не е толкова голяма загуба, колкото би могла да бъде. 

Предупреждението за несигурни HTTP връзки не съществува, но това има значение за Puffin, отколкото за другите браузъри, тъй като така или иначе сте защитени чрез сървърите му.

Други причини, които харесваме пуфин

Въпреки че Puffin за Android е отличен браузър, същото не може да се каже и за неговата настолна версия. За да използвате Puffin дори на Windows или Mac, трябва да се регистрирате за абонамент, който ще ви извежда или $ 12 на година, или $ 2 на месец. Това е изключително необичаен модел за осигуряване на приходи за уеб браузър и плащането на пари за нещо, което можете да получите безплатно, рядко е популярна опция.

Въпреки това Puffin поддържа отличната си сигурност и поверителност на работния плот, но за съжаление не бързината си. Въпреки че изпълнението от страна на сървъра води до по-високи скорости на Android, по някаква причина резултатът е обратен на работния плот, където Puffin страда от ниска скорост, изоставане и бавно време за реакция. Ако искате да научите повече, разгледайте нашия преглед на Puffin.

смел

Brave е друг отличен избор, ако търсите най-добрия браузър за Android. Въпреки че отличната производителност, сигурността и поверителността на Puffin не позволяват на Brave да бъде на едно място, това със сигурност не изостава, тъй като скоростта на Brave е отлична, не толкова бърза, колкото Puffin.

Brave се предлага с функция за синхронизация, която ви позволява да синхронизирате отметките си между устройствата. Това става без нужда от акаунт – вместо браузърът да избира вместо еднократни кодове за потвърждение – което е отлично за поверителност, тъй като означава, че синхронизираните ви данни не са обвързани с вашата идентичност. За съжаление обаче се ограничава само до отметки, което е по-малко от идеално.

Brave-Sync

Има вграден рекламен блокер, който се предлага с функция „регионален рекламен блок“. Ако по някаква причина искате все още да виждате някои реклами – може би да поддържате любимия си уебсайт, – но все още не ви е приятно да се профилирате според физическото си местоположение, тази опция ви позволява да правите точно това, тъй като ще ви се показват реклами, които не са локализирани във вашата част на света.

Brave-Adblocker

Удобното меню „екрани“ в горния десен ъгъл на екрана ви позволява да видите колко се блокира на текущия уебсайт, включително реклами, скриптове и отпечатъци. Можете също да коригирате някои настройки за защита тук, като включване и изключване на рекламния блокер, както и активиране на блокиране на скрипт и защита на пръстови отпечатъци.

Brave-Шийлдс

Подобно на Puffin, Brave на Android ви ограничава до списък с предварително определени търсачки по подразбиране. Изборът обаче е малко по-добър, състоящ се от Google, Bing, Qwant, Yandex, Startpage, DuckDuckGo и DuckDuckGo Lite. Въпреки че предпочитаме да можем да добавим всяка търсачка, тези опции най-вероятно са достатъчни за огромното мнозинство от потребителите.

Храбри търсенето двигатели

Мениджърът на отметки на Brave е отличен в сравнение с други мобилни браузъри. Вашите пароли са защитени с системните идентификационни данни, което е добре, но все пак силно препоръчваме да изтеглите един от най-добрите ни мениджъри на пароли за допълнителна защита.

Смели-пароли

Brave също има превъртаща се лента в горната част на екрана – в допълнение към специално меню, разбира се – което прави управлението на раздели лесно. Задържайки бутона за менюто с раздели, вие получавате възможност незабавно да затворите всички отворени раздели. 

Brave-Tab-Bar

Друго сходство с нашия избор номер 1 е включването на HTTPS навсякъде, но HTTP предупреждението на Brave е по-добро от това на Puffin.

Brave-HTTP-Предупреждение

За персонализиране има светла и тъмна тема, но не много друга. Можете също да настроите браузъра да позволява възпроизвеждане на видео, докато сте на заден план, което ви позволява да превключвате към друг раздел или приложение, без да спирате видеото, което гледате. За по-пълен поглед върху Brave и всички негови версии прочетете нашето ревю на Brave.

Други причини, които харесваме смели

За разлика от Puffin, Brave е отличен браузър на всички налични платформи. Всички споменати по-горе функции също са включени във версията за десктоп, която също има опция за блокиране на вградено съдържание в социалните медии, като секции за коментари или бутони „като“.

Brave-Block-SocialMedia

Тъй като Brave е базиран на Chromium (прочетете нашия преглед на Chromium), той е съвместим с повечето разширения на Chrome, като експоненциално увеличава броя на наличните функции.

Има и вградена поддръжка за настолната версия на Tor в Brave, което е нещо, което много малко браузъри извън самия Tor се притесняват (прочетете нашия преглед на браузъра Tor). Ако не сте запознати с Tor, разгледайте статията ни за VPN vs. proxy vs. Tor за крах на технологията и дали е добра като виртуална частна мрежа или не.

Tenta

Tenta е иновативен и интересен браузър за Android, който се фокусира предимно върху сигурността и поверителността. Безплатен VPN е включен без ограничения за скорост или данни, което обикновено е нещо, за което трябва да платите малко пари. 

  Онлайн измами за запознанства и как да се предпазите от тях през 2023 г.

Не можете обаче сами да изберете вашето виртуално местоположение – с браузъра по подразбиране до „оптимално местоположение“ – освен ако не се абонирате за „про“ версията за 7 долара на месец или 60 долара годишно. Това е малко скъпо за VPN план, който обхваща само едно устройство, така че ако търсите по-добра опция, вижте нашия най-добър VPN списък за Android.

Tenta-VPN

Разделите са групирани в „зони“ и можете да коригирате много от настройките на браузъра за всяка зона, като например вашите VPN предпочитания, какъв DNS да използвате и така нататък. Няма синхронизация между различни устройства от какъвто и да е вид, но това не е много учудващо, тъй като Tenta в момента е достъпна само за Android.

Tenta-зони

Tenta също така ви дава достъп до функцията му „media treult“, която ви позволява да криптирате и споделяте файлове, като същевременно ги организирате по типове файлове, като аудио, видео, снимки и т.н..

Tenta-Media-Vault

Tenta също предлага различни мерки за сигурност, предназначени да ви защитят, ако някой получи физически достъп до вашето устройство. Целият браузър е криптиран, така че трябва да имате root достъп до устройството, за да виждате дори папката и дори тогава файловете ще бъдат безполезни за всеки, който няма вашия ПИН код. 

Можете също да включите настройката на „браузъра за маски“, която деактивира скрийншотите, осигурявайки допълнителна защита от физически атаки.

Tenta-маска-Browser

Функциите за защита не свършват до там, тъй като в браузъра е включен рекламен блокер, както и HTTPS навсякъде, което го принуждава да използва HTTPS връзки, когато е възможно. 

Tenta-Security Extensions-

Когато се окажете на HTTP връзка – което може да се случи, ако уебсайтът изобщо не поддържа HTTPS – има предупреждение, което ви прави наясно с уязвимостта. Tenta не използва база данни за безопасно сърфиране, което е решение, което вероятно произтича от фокуса му върху поверителността.

Tenta-HTTP-Предупреждение

Най-голямата слабост на Tenta обаче – и причината, поради която е номер три в този списък – е посредствената му скорост. Въпреки че е далеч от най-бавния браузър за Android, всяка друга опция в този списък е по-бърза. Освен това Tenta използва доста голяма памет, нещо, което обикновено не е проблем за потребителите на Android.

Други причини, които харесваме Tenta

Tenta е достъпен само за Android, така че няма какво повече да кажем за браузъра, който вече не сме покрили. Според разработчиците, версиите за други платформи са в ход, така че се надяваме това да се промени в близко бъдеще. За повече подробна информация препоръчваме да прочетете пълния ни преглед на Tenta.

Firefox

Firefox съществува отдавна и през десетилетията, които съществува, Mozilla – компанията, която разработва Firefox – не само поддържа браузъра подходящ, но и един от най-добрите на пазара, както се вижда от нашия преглед на Firefox. 

Синхронизацията между устройствата е лесна за настройка и синхронизира всичко необходимо, включително вашите настройки, история, отметки и дори в момента отворени раздели.

Firefox Sync-

Въпреки че Firefox е много бърз браузър както на десктоп, така и на iOS, скоростта му за Android липсва в сравнение с останалите записи в този списък, като само Tenta се представя по-лошо. Това не означава, че скоростта му е лоша, но е достатъчно да се приземи Firefox на четвъртото място, а не по-високо в класацията.

Най-голямата сила на браузъра като цяло е безспорно неприкосновеността на личния живот, която до голяма степен дължи на Mozilla като нестопанска организация, без реална причина да събира и продава информация на своите потребители. Политиката за събиране на данни е лесна за разбиране и казва всички правилни неща, а годишният отчет за приходите на Mozilla като че ли потвърждава нейните твърдения.

Firefox също представя предупреждение, когато сте в несигурна връзка. На десктопа предпочитаме, когато тези предупреждения са представени както със символ, така и с някакъв текст, но като цяло по-малките екрани на устройства с Android означават, че не си струва на тази платформа. Google Safe Browsing, който ви предпазва от злонамерен софтуер и фишинг схеми, също е активиран по подразбиране.

Firefox-HTTP-Предупреждение

В Android най-забележителната функция на Firefox е наличието на добавки. Повечето браузъри не си правят труда да ги предлагат за мобилни устройства, но Firefox е изключение. Въпреки че със сигурност няма голям брой от тях да избирате, има някои удобни добавки за сигурност, като например блокери за реклами, блокери на скриптове и други.

Firefox Addons-

За разлика от предишните записи в този списък, Firefox за Android ви позволява да добавяте всеки доставчик на търсене, който искате, от Wikipedia към YouTube към всичко друго. Има и опция за деактивиране на изображения по време на мобилна връзка, което е невероятно полезно за потребителите на ограничен план за данни.

Firefox за търсене на двигатели

Можете също така да блокирате раздели за автоматично възпроизвеждане на видео или аудио, което е чудесен начин да избегнете досадни уебсайтове, които да рекламират реклами, преди дори да ги гледате. За съжаление, в браузъра не е включен цял куп незначителни функции, но можете поне да конвертирате уеб страници в PDF файлове и има включен основен режим на четене.

Други причини, които харесваме Firefox

Firefox е отличен браузър на всички платформи и е един от нашите най-добри снимки като цяло, както можете да прочетете в нашия списък с най-добрите уеб браузъри. Въпреки че изборът на добавки за Android е ограничен, същото не може да се каже и за десктоп, където има хиляди възможности за избор, предлагащи всякакви допълнителни функции.

  NordVPN срещу CyberGhost: Ефективна битка през 2023 г.

Chrome

В наши дни Chrome се предлага предварително пакетиран с повечето устройства с Android, което без съмнение му е помогнало да стане най-популярният браузър на платформата досега. Това обаче скоро ще се промени за потребителите в Европа поради решение на съда. Независимо от това, Chrome е отличен избор за браузър с Android, дори и да не е най-добрият.

Потребителският интерфейс е чист и лесен за свикване, а Google Translate – може би най-добрият безплатен софтуер за превод – се пече право в браузъра. Това е особено удобно, ако прекарвате много време в чужди страни, тъй като вашето местоположение често ще използва уеб сайтове по подразбиране на местния език.

Chrome-Google-Превод

Синхронизацията между устройствата на Chrome ви позволява да синхронизирате всеки аспект от практическата работа със сърфирането и е лесна за настройка, тъй като всичко, което е необходимо, е да влезете с профила си в Google. Ако сте склонни да давате на Google повече информация за вас, отколкото вече има, можете да направите това и ръчно, като следвате нашето ръководство за това как да архивирате Google Chrome.

Chrome-Sync

Въпреки че библиотеката с разширения на Chrome за настолни компютри е масивна, за съжаление няма поддръжка за разширения с версията за Android. Като се има предвид, че Google разработва операционната система Android, това е малко разочароващо, тъй като други браузъри като Firefox са доказали, че е възможно.

Chrome също е един от най-бързите браузъри, които можете да намерите в Android, но все пак е малко по-бавен от Puffin и Brave. Има и „летен режим“, който, когато е активиран, премахва ненужни данни от уебсайтовете, които посещавате, за да ви спести честотна лента.

Chrome-Data-Saving

Браузърът се предлага с лента с раздели, която, за разлика от версията си за десктоп, всъщност позволява хоризонтално превъртане. Това прави намирането на конкретен раздел много по-лесно и е мистерия защо това не е пренесено на работния плот.

Chrome-Tab-Bar

По отношение на сигурността, вие сте предупредени, когато се свързвате чрез несигурна HTTP връзка, а Google Safe Browsing е активиран по подразбиране, за да ви предпази от злонамерени уебсайтове. Има опция за блокиране на JavaScript, но за съжаление нито един за блокиране на реклами. Това не е много изненадващо, тъй като Google има голям интерес да гарантира, че потребителите му получават реклами.

Chrome-HTTP-Предупреждение

Chrome ви позволява да избирате между четири браузъра за търсене по подразбиране: Google, Yahoo, Bing и DuckDuckGo. Въпреки че този избор не е лош, бихме предпочели да можем да добавим всяка търсачка (както можем с Firefox) или поне да имаме повече опции.

Chrome за търсене двигатели

Най-голямата слабост на Chrome е поверителността. Тъй като Google прави всичките си пари чрез показване на реклами, той събира всякаква и цялата информация, която може на своите потребители, преди да я използва за оптимизиране на рекламите си. Политиката за поверителност признава това напълно, въпреки че твърди, че компанията никога не продава директно информацията на други компании.

Google предлага на потребителите начин да изтрият съхранената информация за тях, което можете да направите, като следвате нашето ръководство за това как да изтриете историята си в Google. Въпреки това, имайки предвид безброй скандали, свързани с неприкосновеността на личния живот, е трудно наистина да се доверите, че това изтрива постоянно всичко.

Други причини, които харесваме Chrome

На работния плот Chrome има масивна библиотека с разширения с хиляди и хиляди приложения, които ви дават достъп до всякакви функции. Ако е възможно да направите нещо в браузър, най-вероятно има разширение за Chrome, което ви позволява да го правите. 

Освен това сме фенове на простия и интуитивен потребителски интерфейс на Chrome, както и на неговата стабилна интеграция с други услуги на Google, като Google Translate. За по-обща информация вижте нашия преглед на Google Chrome.

Уважаеми споменавания

Въпреки че петте браузъра, обхванати по-горе, са любимите ни снимки за Android, има двойка, която едва не направи списъка.

Вивалди

Vivaldi е любимият ни многофункционален браузър и въпреки че показва много обещания, версията му за Android все още липсва в някои аспекти, по-специално по отношение на производителността. Vivaldi за Android едва наскоро пусна като бета версия, така че със сигурност ще се подобри и ще стане по-съобразен с времето с отличната настолна версия. Прочетете нашия преглед на Vivaldi за повече информация.

опера

Opera е друга прилична опция за сърфиране в Android. Той се предлага с вграден VPN, рекламен блокер и функция за запазване на данни, както и множество незначителни функции, като известия за новини, криптовалута и други. За подробно представяне на всичките му силни страни, прочетете нашия преглед на Opera.

Opera-UI

Въпреки това позицията на Opera за поверителност на потребителите е ужасна, тъй като си запазва правото да събира и споделя вашата информация. Освен това VPN е безполезен, ако искате да заобиколите геоблок, тъй като можете да избирате само между Европа, Азия и Америка за вашето виртуално местоположение. 

По този начин, ако искате да заобиколите ограниченията за геоблокиране, вместо това трябва да помислите за една от най-добрите ни VPN-карти.

Заключителни мисли

Изборът на браузър, който работи добре с всичките ви устройства, е сложна и смущаваща задача. Въпреки че всички браузъри по-горе са отлични в Android, някои от тях са разочароващи в други платформи като Windows. 

В крайна сметка решението кой от тези браузъри е най-подходящ за вас се свежда до вашите нужди и предпочитания, но не можете да се объркате с нито един от нашите пет избора. Какъв браузър използвате на Android? Дали това е един от нашите пет избора или смятате, че беше несправедливо оставен извън списъка? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me