Firefox vs Google Chrome: Outfoxing konkurrencen i 2023

Firefox og Google Chrome er to af de mest populære og mest anvendte browsere i verden. De er begge solide valg for at surfe på nettet med fremragende tilføjelsesbiblioteker, rene brugergrænseflader og god ydelse.

For at hjælpe dig med at tage en mere informeret beslutning, når du vælger, hvilken du vil bruge, besluttede vi at pitche dem mod hinanden i denne Firefox vs. Google Chrome showdown.

Med hensyn til markedsandel er Chrome bestemt dominerende, men Firefox har eksisteret i meget længere tid og har altid været noget af en underdog. De får lignende scoringer i de fleste af vores kategorier, med undtagelse af privatlivets fred, så dette kommer helt ned til ledningen.

Denne artikel vil kun sammenligne de to browsere med hinanden, så hvis du vil have en mere detaljeret oversigt over hver og hvordan de går, når man ser på hele opstillingen af ​​tilgængelige webbrowsere, kan du læse vores Firefox-anmeldelse og Google Chrome-gennemgang.

Opsætning af en kamp: Firefox mod Chrome

Vi vil placere browsere gennem fem separate kategorier og tildele et point for hver rundes sejr. Runderne inkluderer: funktioner, brugervenlighed, ydelse, sikkerhed og privatliv. 

Browseren, der formår at score mindst tre point, erklæres sejreren. Som nævnt vil dette være tæt på, så vi tvivler på, at vi vil se en klar vinder dukke op tidligt.

1

Funktioner

I den første runde ser vi på funktioner. Vigtige faktorer inkluderer udvidelser, tilpasning, synkronisering og mobile funktioner samt mindre bekvemmelighedsfunktioner, såsom indfangningsværktøjer og læsetilstand.

Firefox

Firefox har et stort add-on-bibliotek, og selvom det ikke er så stort som Chrome’s, kan du stadig finde stort set alt, hvad du vil have der.

Browseren leveres også med et anstændigt antal mindre indbyggede funktioner, såsom indfangningsværktøjet. Dette er utroligt nyttigt til at tage skærmbilleder, så du kan tage et billede af fuld skærm, vælge et specifikt område eller oprette et billede af hele websiden, uanset længde.

FirefoxCaptureTool

Andre mindre funktioner inkluderer en læsetilstand, der striber alt indhold, der ikke er relateret til artiklens hovedtekst, skaber en ren grænseflade, der er ideel til læsning, samt en grundlæggende PDF-læser og masser af alternative søgemaskiner til enhver tid tilgængelig under adressen bar.

Der er også en god række tilpasningsmuligheder tilgængelige, da browseren giver dig mulighed for at flytte de fleste UI-elementer, uanset hvor du vil have dem til at være.

På mobil hælder Firefox bestemt mod en ren og enkel brugeroplevelse snarere end at pakke browseren fuld af funktioner. Der er dog et par pæne funktioner inkluderet. Der er en indbygget QR-læser, som kan være nyttig såvel som en nattilstand til at skåne dine øjne og en desktoptilstand, hvis du hellere ikke vil beskæftige sig med nogle websteds dårligt fremstillede mobile versioner.

Google Chrome

Som nævnt er Chromes udvidelsesbibliotek uden sidestykke, så browseren får fulde karakterer i denne kategori.

Browseren er også meget godt integreret med andre Google-tjenester, såsom Gmail, Google Docs og – måske mest markant for browseroplevelsen – Google Translate. Dette er den bedste automatiske oversættelsestjeneste tilgængelig på dette tidspunkt, så du nemt kan oversætte websider til næsten alle sprog.

ChromeGoogleTranslate

Browseren er meget let at konfigurere og få adgang til flere brugere. Dette er fantastisk, selvom det bare er dig, der bruger computeren, da du kan tilpasse brugerprofiler til forskellige formål, f.eks. Arbejde eller underholdning. Chrome har også en indbygget PDF-læser, selvom den er temmelig grundlæggende.

Med hensyn til tilpasning er der ikke meget, som Chrome giver dig mulighed for at ændre, så hvis du vil ændre browserens udseende, skal det ske via tredjepartsudvidelser.

På mobilenheder er der ikke mange funktioner at nævne, men der er en desktoptilstand og en læseliste, der giver dig mulighed for at gemme og organisere websider til senere læsning, selvom du er offline.

Rundtanker

Lige væk fra flagermus, har vi en meget tæt runde. Ingen af ​​browserne er særlig funktionstunge, men de udgør den med store udvidelsesbiblioteker, selvom Chrome’s er større. Chrome øger derefter sit forspring med solid integration med andre Google-tjenester og support til flere brugere. 

Firefox klarer sig imidlertid bedre på mobilen med en nattilstand og en QR-kodelæser. FireFox leveres også med mere mindre funktioner end dens konkurrent, såsom dens læsetilstand, alternative søgemaskiner og optagelsesværktøj. 

Det giver også brugere mulighed for at tilpasse store dele af grænsefladen, noget Chrome ikke gør undtagen gennem tredjepartsudvidelser. Alt dette lader Firefox sejre i sejren i den første runde, dog ikke så meget.

Round: Funktioner Point for Firefox

Firefox-logo
Google Chrome-logo

2

Brugervenlighed

Herefter skal vi sammenligne browsernes brugervenlighed under hensyntagen til ting som interface-design, navigation, fanehåndtering og eventuelle problemer med kompatibilitet med websteder.

Firefox

Firefox har en meget ren brugergrænseflade, der er let at vikle dit hoved rundt og navigere. Layouten er enkel, og de forskellige funktioner er placeret, hvor du kunne forvente, at de skulle være. 

Faner er nemme at administrere, da når du først har for mange åbne på samme tid, bruger browseren vandret rulning i stedet for at fortsætte med at minimere dem. Du kan også pin og dæmpe faner samt sende dem til en anden enhed.

FirefoxCustomization

Desværre betyder Chrome’s utrolige markedsandel blandt webbrowsere, at nogle udviklere opretter deres websted med det kun (og i forlængelse heraf andre Chromium-baserede browsere) i tankerne. 

Dette betyder, at du lejlighedsvist kan støde på websteder, der fungerer dårligt med Firefox. På flipside kan meget gamle sider undertiden fungere bedre med Firefox, hvis de blev designet før opgangen af ​​Googles browser.

Google Chrome

Chromes interface er også godt designet og lydhør. Da mange browsere er baseret på Chromium (læs vores Chromium-gennemgang), vil de fleste mennesker finde UI-kendt og let at bruge. Når du højreklikker på et billede, får du muligheden for at foretage en omvendt billedsøgning på Google efter det, noget der er meget praktisk.

Faneforvaltning er også god, da du kan fastgøre og slå lydene til. Desværre kommer Chrome dog ikke med fanebladning, hvilket betyder, at det fortsætter med at minimere faner, når du åbner meget på samme tid. 

Fanerne er dog stadig lette at skelne, da Chrome altid viser fanebladets favorit i sin helhed, og der er en klar ændring i farvetone mellem tilstødende faner.

GoogleTabs

Du kan også nemt få adgang til dine åbne faner på skrivebordet via din mobile enhed, da de er gemt i en separat fane-menu. Dette betyder, at du ikke behøver at sende dem til en bestemt enhed på forhånd for at få adgang til dem.

Runde to tanker

Kampen forbliver nakke og nakke i anden runde, da der heller ikke er meget der adskiller de to browsere i denne kategori. Begge har godt designede, rene og let at forstå brugergrænseflader.

Selvom Firefox har vandret rulning efter faner, er de stadig også nemme at administrere på Chrome. Imidlertid er kontekstmenuindstillingen til at foretage en omvendt billedsøgning på Google utroligt nyttig og er noget, som Firefox mangler.

Chrome på mobil giver dig også mulighed for at se alle faner åbne på tværs af dine enheder lige i fanebladmenuen uden manuelt at sende dem, hvilket gør det lettere at hente, hvor du slap, hvis du skifter fra desktop til mobil. Disse mindre fordele giver Chrome en mindre kant og sejren i denne runde.

Runde: Brugervenlighedspunkt til Google Chrome

Firefox-logo
Google Chrome-logo

3

Ydeevne

Med de to browsere bundet, fortsætter vi med at måle hver enkeltes ydelse. Dette betyder at se på deres hastighed og ressourceforbrug. Dataforbrug er også vigtig, såvel som om browsere har indbyggede måder at begrænse det på.

Firefox

Firefox er blandt de hurtigste webbrowsere, både på desktop og mobil. Selvom RAM-forbruget er stort, klarer browseren det godt, når det er under tung belastning (mere end 20 til 30 faner), og bruger relativt få ressourcer pr. Fane i sådanne scenarier.

Selvom der ikke er nogen databesparelsestilstand, kan du vælge at deaktivere billeder på mobil, hvilket kan spare dig for en betydelig mængde båndbredde, hvis du har en begrænset plan.

FirefoxDisableImages

Google Chrome

Google Chrome er også en meget hurtig browser på alle enheder, men især på desktop. RAM-forbrug er dog utroligt stort, hvilket er et problem, som Chrome er berygtet for. Der er heller ikke noget i vejen for datasparefunktioner, hvilket er et problem for mobilbrugere med begrænset båndbredde.

Runde tre tanker

Dette er endnu en tæt runde, da begge browsere scorer højt i denne kategori. Begge browsere er meget hurtige, da Chrome er lidt hurtigere på skrivebordet og Firefox lidt hurtigere på mobilen. De er begge også ressource-sultne, selvom Firefox bliver mere effektiv end Chrome, jo flere faner du har åbent.

Historien svarer til dataanvendelse, hvor begge browsere er stort set identiske. Firefox giver dig dog mulighed for at deaktivere alle billeder på mobilen, hvilket er en nyttig funktion, hvis du er lav på data. Denne funktionalitet, parret med bedre ydeevne under tung belastning, giver Firefox mulighed for at vinde i endnu en sejr i tredje runde.

Round: Performance Point til Firefox

Firefox-logo
Google Chrome-logo

4

Sikkerhed

Når Firefox tager føringen igen, er det tid til at se på, hvilken slags sikkerhed hver browser tilbyder. Vi ser på pop-up- og annonceblokkere – uanset om de er indbyggede eller tilgængelige som udvidelser, sikker browserdatabaser eller usikre forbindelsesadvarsler – og hvor godt browserne beskytter dine login-oplysninger samt deres opdatering frekvens.

Firefox

Firefox leveres med en indbygget pop-up-blokering, men ingen annonceblokering. Du kan dog vælge mellem et væld af muligheder blandt det store bibliotek med Firefox-tilføjelser, herunder nogle af vores bedste pop-up-blokkere. 

Browseren bruger Googles database med sikker browsing for at beskytte brugere mod websteder med kendt ondsindet indhold. Denne funktion er som standard tændt, hvilket er godt for sikkerheden, men dårligt for privatlivets fred. Derudover modtager browseren hyppige opdateringer, der downloades automatisk.

Firefox advarer dig, når du får adgang til et websted via en usikker forbindelse (ikke-HTTPS), men advarslen er temmelig lille og let at gå glip af, da den ikke inkluderer nogen tekst.

FirefoxHTTPWarning

Du kan indstille en hovedadgangskode til at beskytte alle dine loginoplysninger, der er gemt i browseren. Du skal dog gøre dette manuelt, så der er sandsynligvis mange brugere med adgangskoder, der er helt ubeskyttede fra nogen, der har fysisk adgang til deres enheder. Hvis dette er noget, du er bekymret for, kan du tjekke nogle af de bedste passwordadministratorer.

Google Chrome

Mange af de samme ting, der er sagt ovenfor om Firefox, gælder også Google Chrome. Der er en indbygget pop-up-blokering og masser af tredjeparts-annonceblokkere tilgængelige i Chrome-webshop. Ikke overraskende bruger browseren også Google Safe Browsing til at blokere ondsindede websteder.

Den advarsel, du får, når du bruger Chrome til at oprette forbindelse til et websted via en almindelig HTTP-forbindelse er klar og let at bemærke. Derudover modtager browseren hyppige opdateringer, som regel hvert par dage, som installeres uden at kræve brugerhandling. Chrome beskytter også dine adgangskoder godt, hvilket kræver, at din enhed har systemoplysninger for at få adgang til dem.

ChromeHTTPWarning

Runde fire tanker

Dette var endnu en tæt runde, da begge browsere inkluderer de fleste af de samme sikkerhedsbeskyttelser, såsom Google Safe Browsing, pop-up-blokerere, snesevis af annonceblokerende udvidelser og advarsler om usikker forbindelse. De modtager begge hyppige opdateringer og sikkerhedsfejl ved patch, når de opdages.

Som vi konkluderede i vores artikel om, hvilken webbrowser der er den mest sikre, har Chrome en lille kant, da det gør et bedre stykke arbejde med at beskytte brugernes adgangskoder ved at låse dem som standard bag enhedens systemoplysninger, snarere end at have brugeren manuelt oprette en hovedadgangskode. 

Chromes advarsel om usikker forbindelse er også meget lettere at se end Firefox’s. Disse to faktorer lader Chrome trække sig lidt foran og vinde denne runde og lader browserne være bundet.

Runde: Sikkerhedspunkt til Google Chrome

Firefox-logo
Google Chrome-logo

5

Privatliv

Det er tid til at beslutte denne konkurrencedygtige kamp, ​​og det hele kommer til denne sidste runde om privatlivets fred. Vi vil se på track record og pålidelighed for hver virksomhed, deres privatlivspolitik og eventuelle indbyggede privacy-funktioner, f.eks. Sporingsbeskyttelse, VPN’er eller proxies.

Firefox

Firefox er fantastisk med privatliv. Virksomheden er en nonprofit og får ikke indtægter fra annoncer, hvilket betyder, at det er meget lettere at stole på, hvad Firefox siger om at beskytte dine data. 

Mozillas privatlivspolitik fastlægger klart, hvilke oplysninger den indsamler, og hvad de bruges eller ikke bruges til, samt at den aldrig sælger eller giver dine data til tredjepart af en eller anden grund.

Browseren har også fremragende kontrolbeskyttelse for sporingsbeskyttelse, som er meget fleksible. Du kan individuelt blokere trackere, cookies, crypto minearbejdere og fingerprintere, så du kan vælge og vælge nøjagtigt, hvad du vil tillade.

FirefoxTrackingProtection

Google Chrome

Privatliv er sandsynligvis Chromes største svaghed som browser. Google er kendt for at indsamle alle de data, den kan til sine brugere, og hele dens forretningsmodel er baseret på at bruge disse data til at generere indtægter gennem annoncer. 

Selvom det er muligt at slette de data, Google har om dig (læse vores guide til, hvordan du sletter din Google-historie), er det vanskeligt at stole på, hvor effektiv dette er. Det skyldes, at virksomheden har været involveret i forskellige privatlivsskandaler, såsom at samarbejde med NSAs PRISM-program og fortsætte med at indsamle lokationsdata, på trods af at brugere slukker for lokationstjenester.

Der er masser af Google-tjenester som standard aktiveret i Chrome, der indsamler en masse data om brugere, såsom URL-forudsigelse og søgeforslag. Privatlivspolitikken er også unødvendigt kompliceret og vanskelig at læse, hvilket gør det vanskeligt for de fleste brugere at spore nøjagtigt hvad af deres oplysninger Chrome indsamler. Browseren har dog stærk sporingsbeskyttelse, så det er en lille sølvfor.

GoogleTrackingProtection

Fem runde tanker

Dette var den første runde, hvor der virkelig ikke var nogen konkurrence. Chrome – og faktisk Google, i sig selv – er kendt for at se bort fra sine brugers privatliv. I mellemtiden har Firefox været meget mere over bord. 

Begge browsere har ret god sporingsbeskyttelse indbygget i dem, men du har mere kontrol med Firefox over nøjagtigt, hvilken slags trackere du vil blokere.

Hverken inkluderer nogen form for VPN eller proxy, men dette er ikke nøjagtigt en standardfunktion for de fleste browsere. Hvis dette er noget, du leder efter, kan du se vores liste over de bedste VPN-udbydere. 

Derudover står Googles forskellige privatlivsskandaler og ærligt talt forfærdelige privatlivspolitik i skarp kontrast til Mozillas meget renere registrering og dens meget kortfattede og let at forstå fortrolighedserklæring. Selvom du bruger Firefox, vil du dog læse vores anonyme browseguide for at sikre, at du er beskyttet.

Round: Privacy Point for Firefox

Firefox-logo
Google Chrome-logo

6

Afsluttende tanker

Denne kamp var nakke og nakke lige fra starten med meget tæt resultat i de første fire runder, hvilket efterlod browserne bundet. Firefox eked ud smalle sejre i funktioner og ydelsesrunder, mens Chrome gjorde det samme med brugervenlighed og sikkerhedsrunder.

Vinder: FireFox

Imidlertid formåede Firefox at bringe det hjem til sidst ved at bestone Chrome i privatlivets runde, hvilket gjorde det til vinderen af ​​denne sammenligning. Sidste runde var den første, der ikke var en ekstrem smal sejr, hvilket gjorde det til en passende afslutning på vores kamp.

Hvad synes du om Firefox og Chrome? Er du enig i vores vurdering af, at Firefox bærer dagen, eller synes du, at Chrome fortjente det i stedet? Fortæl os det i kommentarerne herunder. Som altid tak for at have læst.