Internetcensur i Kina: Sådan blokerer Mellemriget på nettet

Hvis du har fulgt nyhederne, ved du sandsynligvis, at Xi Jinping, Kinas stærke mand, har styrket sit greb om landet under den sidste samling i det kommunistiske parti. Selvom de fleste dækning har fokuseret på Xis nyligt ophøjede status, har der også været nogle bekymrende nyheder om censur i Kina (som i dette tilfælde inkluderer Hong Kong og Macau).

Selvom der er masser af fremragende ressourcer derude lige nu på Great Firewall, har Cloudwards.net-redaktionerne besluttet at give et sammenfattet overblik over hvorfor og hvad af alt dette fungerer. Vi giver dig også en idé om, hvordan du omgår den kinesiske censur. 

For dem, der ønsker at vide mere, lad os tage et dyk ned i den skøre verden af ​​censurer og kommunistiske apparatchiks. Efterlad din sans for normal ved døren.

Censur i Kina

Censur

Du er sandsynligvis opmærksom på, at Kina stramt kontrollerer, hvilke dele af internettet dens folk kan få adgang til. Den kommunistisk kontrollerede stat gør dette gennem Great Firewall, som er et sæt protokoller, der giver censurerne mulighed for at regulere adgangen til, hvad de ser som passende (eller rettere, uegnet) til offentligt forbrug. The Great Firewall er korrekt en del af Golden Shield-projektet, som er det samlede navn for alle de initiativer, der sigter mod at censurere det kinesiske internet.

Den store firewall er lige så gammel som Kinas internet, med en eller anden form eksisteret siden det første kabel blev lagt, bortset fra censur af mere traditionelle medier, der var på plads længe før. Vi undersøger hvordan og hvorfor mere detaljeret længere nede, men kort fortalt forhindrer det folk i Kina fra at få adgang til websteder, som de magter, der anses for at være uhensigtsmæssige, uanset grund.

Blokerede websteder spænder fra den ganske åbenlyse, ligesom porno (ikke at vi ved noget om det, husk dig), til den ligefremme fjollede som en blog om urban overlevelse eller endda Facebook og Twitter. Alt dette er enkelt: Sørg for, at det kinesiske folk ikke udsættes for djævelske udenlandske påvirkninger på den ene side, opstandelsesidealer på den anden.

Det er af denne sidste grund, for eksempel, at mange normalt tilgængelige websteder som BBC og CNN lukkes omkring 4. juni, når menneskerettighedsgruppen rundt om i verden (ja, endda i Kina) husker Tiananmen Square-massakren, når Folkets Liberation Army (PLA) slagtede civile i hundreder.

Et eksempel på udenlandsk indflydelse er Bloomberg-nyheder, der midlertidigt blev sortnet i Kina, efter at journalister for agenturet blev fundet at komme lidt for tæt på hemmelighederne hos en af ​​Mellemrigets rigeste mænd. Til gengæld for at have fået tilladelse til at få adgang igen, hævdede dengangs chefredaktør på det tidspunkt angiveligt (dets journal for at dræbe en historie) flere stykker, der kaster et dårligt lys over, hvordan landet styres.

Sådan censurerer Kina Internettet

Nu er der masser af lande, der blokerer for nettet på en eller anden måde, men det, der er forbløffende ved Folkerepublikken, er den opfindsomhed, der er blevet bragt på problemet. Fra målretning af nøgleord til engros nedlukning af servere er Kinas censurerne afstammet af uautoriseret indhold som en hær.

Tilbage i 2013 rapporterede CNN, at Golden Shield beskæftiger omkring to millioner mennesker til at patruljere al internettrafik, og der er tegn på, at dette antal først er vokset siden da. Selvom dette kun kan virke som et fald i en spand sammenlignet med den samlede befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker, viser det hvor alvorligt partiet og staten tager censur; PLA har for eksempel omkring 2,3 millioner mænd under våben.

Selv ved blot at begrænse de oplysninger, der kommer ind, taler vi dog stadig petabytes med data hvert sekund, der skal kontrolleres for mistænkeligt indhold. Selvom man kunne forestille sig at sile gennem det i hånden (til en vis grad er det, hvad Iran gør), at gøre det i en udstrækning, som Kina stræber efter, ville kræve endnu flere mennesker, end Folkerepublikken har til rådighed.

Svaret på det særlige problem er naturligvis søgeordsmålretning. Ligesom NSA, FBI og resten af ​​alfabetet kan trawl engros gennem vores e-mails, der søger efter ord som “bombe”, “præsident”, “terror” osv., Angiver den kinesiske regerings målbetingelser, den synes undergravende og får mennesker til at tjekke de resulterende lister.

Til side fungerer dette som en charme: Da Fergus var i Hong Kong i 2015, søgte han efter “Dalai Lama” og blev mødt med en meddelelse om “ingen resultater fundet”.

Selv dette har imidlertid strækket censurerne til deres grænser, og det blev for nylig afsløret, at den kinesiske regering har forbedret sig drastisk på flere former for AI, der hjælper den med at blokere indhold fra sine borgere. Stanford-undersøgelsen, vi linkede til tidligere, hævder, at flere vestlige selskaber har hjulpet den kinesiske regering med at sammensætte dette, hvilket efter vores mening fungerer som en interessant side til deres særlige moral.

I skrivende stund vides meget lidt om, hvordan nøjagtigt disse AI’er opfører sig, da det som hovedregel kan siges, at grimme regimer ikke ønsker at afsløre nøjagtigt, hvordan de rutinemæssigt misbruger menneskerettigheder. Vi ved dog, at filteret er latterligt effektivt, hvilket stopper en stor mængde trafik lige efter, at det lander på et kinesisk adgangspunkt. Hurra for ingeniørerne, antager vi?

Lo-Tech censurløsninger

Udover at ansætte en hær af nørder og AI-ledsagere, blokerer Kina også internettet på enklere måder. Den mest tekniske af disse er en knap, der stort set bare slukker for det kinesiske internet, eller i det mindste den krænkende del.

En publikation, der er mere udsat for fancy end Cloudwards.net, ville sandsynligvis få dig til at tro, at der faktisk er en stor rød knap i et dyster Beijing-kontor, der har en sved, rød ansigt apparatchik i uniform placeret ved siden af. Denne uniformerede mands eneste opgave er at smadre ned på knappen, hver gang en kvis teenager i Intetsteds, Alabama udlægger “Jinping suxxor”, mens han skrigede noget passende kommunistisk.

Desværre er dette ikke tilfældet, men i praksis er det mere eller mindre på samme måde: Kina kan, og lejlighedsvis, gør det blot lukke hele bunker af Internettet, fordi noget stødende dukkede op på deres system. I modsætning til ethvert demokrati flyder Internettet kun ind på landet på bestemte punkter, så at sige, hvilket gør det let at blot afskære det.

Overkilleknapper til side bruger kommunistpartiet også et par taktikker, som studerende i Sovjet-Rusland eller andre ubehagelige lande vil genkende. Det vigtigste er, at publikationer holdes ansvarlige for det, der udskrives, så hvis nogen går ind på dit forum – teenageren fra vores lille fiktion herover, f.eks. – og siger noget dårligt om regimet, holdes du ansvarlig og lukker ned.

Resultatet af dette er, at de fleste kinesiske websteder samt mere traditionelle medies selvcensur eller ansætter en særlig censur (som måske eller måske ikke er et partimedlem) for at sikre, at al information, de præsenterer, passerer mønster. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan det fungerer i praksis, vil vi gerne anbefale et fremragende og også meget morsomt stykke af Mitch Moxley.

Sådan undgår man kinesisk censur

Nu hvor vi har en grov idé om, hvordan alt dette fungerer, hvad kan folk i Kina eller besøgende til landet gøre for at undgå censur? Ikke at vi anbefaler at lægge planer for at vælte regimet, mens du er på din tur til terrakotta-krigere og den forbudte by, husk dig, men det ville være dejligt at sende dine oplevelser til Facebook eller være i stand til at sende den ulige tweet.

Den enkleste måde er at bruge en VPN, hvilket er hvad menneskerettighedsarbejdere såvel som kinesiske forretningsfolk, der ønsker at tjene et par dollars har gjort i årevis nu, på trods af de mange nedbrud på deres brug. Vi har en liste over bedste VPN for Kina, selvom du med nogle egne eksperimenter du sandsynligvis kunne finde en anden af ​​vores bedste VPN-udbydere også op til opgaven.

Hvis du ikke er sikker på, om du overhovedet skal bruge en VPN, har vi her på Cloudwards.net sammensat et simpelt værktøj, der giver dig mulighed for at kontrollere, om dine yndlingswebsteder er blokeret eller ej. Ved blot at placere adressen, kan værktøjet hurtigt kontrollere, om det passerer gennem kinesisk indholdskontrol eller ej. Du kan selv give det en gå lige nedenfor.

Test, om et websted er blokeret i Kina

Brug af en VPN er den nemmeste måde for udlændinge at få adgang til gratis internet, men kinesere har været nødt til at udvikle andre måder at kommunikere på, ofte fordi de har en meget større risiko for de nedbrud, vi nævnte – at arrestere en udlænding til VPN-brug ville trække unødigt opmærksomhed på kommunistregimets praksis.

De, der er kritiske over for regeringen i Kina, bruger i øjeblikket regeringsgodkendte websteder som Baidu og Weibo til at kommunikere, men selvfølgelig ikke direkte (medmindre de virkelig har lyst til at have nogle uniformerede bøller over til te). I stedet bruger de ordspil og andre former for ordspil i det ofte homofoniske kinesiske sprog til at kommunikere. Hvor detaljeret det bliver, kan du læse om i denne artikel om et for nylig forbud mod ordspil implementeret af partiet.

Dette er naturligvis ikke en skudsikker måde at kommunikere på, men det tillader mennesker i det mindste at sprænge lidt damp og fortælle hinanden, hvad der virkelig sker, når de er trætte af at læse det samme gamle drivværk, som de læser hver dag i aviser.

Konklusion

Det er i et nøddeskal, hvordan kinesisk censur fungerer, og hvordan du kan komme omkring det. Før du tror, ​​at dette er noget, som kun borgere af og besøgende i visse lande har brug for at gøre med, er der en chance for, at folk i mere udviklede, demokratiske lande kan finde sig selv nødt til at bruge en VPN til blot at kontrollere deres e-mail eller sende deres mening.

Kina er for nylig begyndt at eksportere sit særlige mærke af pressefindlighed til Tyrkiet, mens internetudbydere i De Forenede Stater snart vil være i stand til at sælge på kundesøgningsdata (som om PRISM og patriotloven ikke var nok). Alt i alt bliver det en skræmmende verden derude, forhåbentlig offentliggør vi ikke et censurværktøj som det ovenfor for USA eller EU snart som helst.

Vi håber du nød at læse vores stykke og ville byde velkommen til enhver diskussion i kommentarerne herunder. Tak, fordi du læser og forbliver i sikkerhed.