Хром преглед – по-добър от Chrome? – Актуализиран април 2023 г.

Хром преглед

Отворената платформа за разработка на Google, Chromium, е това, което изгражда бехемотът, известен като Google Chrome днес. В този преглед на Chromium ще се върнем към основите и ще видим колко добър е всъщност основният браузър.

Най-добри отзиви за браузъра

Chromium стартира през 2008 г. заедно с Google Chrome. Това е софтуер с отворен код, който служи като база за Chrome и няколко други браузъри, като Opera, Vivaldi и Brave (прочетете нашия преглед на Opera). Този преглед на Chromium ще ви информира как се сравнява с други браузъри на пазара.

Въпреки че Chromium може да се използва като обикновен браузър, той съществува преди всичко, за да позволи на разработчиците да тестват предстоящите версии на Chrome или да създадат свой собствен уеб браузър, използвайки основната структура на Chromium. 

Chromium е бърз браузър, който може да използва огромната библиотека с разширения, направени за Google Chrome, но страда от висока консумация на RAM памет, липса на автоматични актуализации и проблеми с поверителността.

На работния плот Chromium се предлага на Windows 7 и по-нови версии, macOS X 10.10 и по-нови версии и Linux. Съвместимостта на мобилни устройства е по-ограничена, тъй като браузърът е достъпен само на Android 4.4 и по-нова версия, а не на iOS. За нашето тестване в този преглед използвахме лаптоп с Windows 10 и Nexus 5X, работещ с Android 8.1.

Силни & Слабости

Алтернативи за хром

Характеристика

В по-голямата си част функциите на Chromium са идентични с тези на Chrome (прочетете нашия преглед на Chrome). Има обаче няколко изключения. Можете да влезете в своя акаунт в Google на мобилни и настолни компютри, за да синхронизирате вашите настройки, история, отметки и запазени входни данни. Тъй като използва същата инфраструктура на акаунта като Chrome, всички тези данни се синхронизират в двата браузъра.

Google Sync-

Това означава, че можете да синхронизирате всичко между устройствата си с Android и настолни компютри, както и да архивирате всичко в облака на Google. Ако искате да упражнявате повече контрол върху това, което се архивира, прочетете нашето ръководство за това как да архивирате Google Chrome, защото можете да следвате същите стъпки за Chromium.

  Преглед на Microsoft Edge - Подобрен браузър - Актуализирано 2023 г.

Chromium ви позволява също да импортирате и експортирате отметките си като стандартен .html файл. Това работи по същия начин, както при Chrome, така че можете да следвате нашето ръководство за това как да експортирате и импортирате отметки за Chrome за повече подробности.

Хром функции на работния плот

Chromium има същата библиотека с разширения като Chrome. Огромният брой разширения означава, че можете да добавите почти всяка функция, която ви липсва в браузъра, от рекламни блокери до по-дълбока интеграция с платформи за социални медии. Ако е възможно да направите в браузър, вероятно има разширение за Chromium, което го прави.

Има вградена поддръжка за Google Translate, която ви позволява да превеждате всеки уебсайт на чужд език само с две кликвания.

Гугъл преводач

Що се отнася до Chromium vs. Chrome, някои от функциите на последния липсват в Chromium. Няма лицензирани кодеци за мултимедийни файлове като .aac, .h264 и .mp3, така че ако искате да използвате браузъра за поточно предаване на Netflix, ще трябва ръчно да ги инсталирате отделно. Не съществува и поддръжка за Adobe Flash, което не е толкова голяма работа, колкото преди 10 години, но може да е проблем.

От обратната страна Chromium ви позволява да използвате разширения, които не идват от уеб магазина на Google, в които иначе сте заключени, когато използвате Chrome.

Въпреки че опцията на контекстното меню за избрания от Google текст е станала стандартна в повечето уеб браузъри, Chromium ви дава възможност незабавно да извършите обратно търсене на изображение, като щракнете с десния бутон на мишката и изберете „търсене на Google за изображение“.

Контекстно меню

Хромни функции на мобилни устройства

В Chromium не са много по пътя на специфичните функции за мобилни устройства. Можете да включите режим на работния плот, за да спрете уебсайтовете да ви обслужват техните мобилни версии и той ще остане включен, докато не решите да го изключите ръчно.

Desktop-Mode

Можете също така да накарате уебсайтовете за изтегляне на браузъра, така че да можете да ги прочетете по-късно, независимо дали сте свързани с интернет. Те се съхраняват с останалите изтегляния, вместо да използват отделния „списък за четене“ на Chrome в iOS.

Мобилните-Downloads

Лесно използване

Chromium има елегантен интерфейс, който е лесен за навигация и разбиране. На пръв поглед би било трудно да се установи разликата между него и Chrome, тъй като двата браузъра изглеждат идентични на повърхността.

Лесно използване на работния плот

Най-големият удар срещу лесната употреба на Chromium е процесът на инсталиране и актуализиране. Тъй като браузърът не е предназначен за обществена употреба, Google използва трети страни, за да пакетира своите компилации и да ги пусне като изпълними файлове, което може да направи изтеглянето и инсталирането на браузъра объркващо. Най-лесният начин да го актуализирате е да го деинсталирате и изтеглите отново.

  Преглед на Firefox - Скорост, защита и поверителност - Актуализирано 2023 г.

Раздели, навигационни контроли, многофункционално име – името на Google за комбинираната лента за търсене и адрес – и отметките са разположени в горната част на екрана. Управлението на раздели е основно, тъй като не можете да групирате раздели и няма преглед, когато задържите курсора върху тях. 

Няма и хоризонтално превъртане, за да не се свиват твърде много, когато има много отворени. Това каза, можете да закачите раздели, за да предотвратите затварянето им.

Desktop-UI

Лесно използване на мобилни устройства

Точно както на десктопа, инсталирането на Chromium на мобилни е болка. Не можете да намерите браузъра в Google Play Store, така че единственият начин да го инсталирате е като изтеглите ръчно .apk файла.

След като инсталирате браузъра, той е лек за използване и тъй като оформлението е толкова подобно на другите браузъри, лесно е да свикнете. 

Омнибарът, менюто с раздели и настройките са разположени в горната част на екрана, а навигационните контроли, отметките, историята и изтеглянията са в менюто с настройки.

Mobile-UI

производителност

Chromium е бърз браузър за мобилни устройства и настолни компютри. Версията за десктоп е дори по-бърза от обикновения Chrome и е приблизително еквивалентна на Vivaldi (прочетете нашия преглед на Vivaldi). Междувременно версията за Android е доста по-бавна от Chrome, която вече е по-бавна от Firefox (прочетете нашия преглед на Firefox).

Chromium също консумира доста RAM памет, което не е изненадващо, тъй като други браузъри, базирани на Chromium, включително Chrome, страдат от същия проблем. Ако искате да поддържате много отворени раздели едновременно или използвате машина с ограничена RAM памет, това бързо може да се превърне в проблем.

Тъй като браузърът е предназначен предимно за разработка и тестване, той също страда от проблеми със стабилността. Последната версия във всеки един момент може да включва редица грешки и проблеми с производителността, тъй като не е предназначена за широко обществено използване.

Хром-Стабилност-Предупреждение

Сигурност

Най-голямата слабост в сигурността на Chromium е липсата на автоматични актуализации. Освен ако не сте бдителни и не актуализирате ръчно браузъра на редовни интервали, което е тромаво, рискувате да останете изложени на известни пропуски в сигурността дълго време, след като са били коригирани от Google.

  Преглед на смел браузър - Сигурно сърфиране-Актуализирана 2023 година

Браузърът показва предупреждение, когато осъществявате достъп до уебсайт през несигурна HTTP връзка, и предупреждението е ясно и лесно видимо, тъй като включва предупредителен триъгълник и текст с надпис „не е защитено“.

HTTPS-Предупреждение

Безопасното сърфиране в Google е активирано по подразбиране, което е чудесно за сигурността, тъй като е най-добрата система за защита срещу уебсайтове, за които се знае, че носят злонамерен софтуер или фишинг схеми. Както винаги обаче, това е компромис с поверителността, тъй като услугата изпраща данните ви за сърфиране до Google за анализ.

поверителност

Често се приема, че тъй като Chromium е с отворен код, той не изпраща данни до Google. Въпреки това, размерът на изходния код и честотата на актуализациите направи това трудно за потвърждаване и има противоречиви доклади. Ако сте загрижени за поверителността на сърфирането си, трябва да приемете, че Chromium събира точно толкова данни за вас, колкото Chrome.

Chromium попада в същата декларация за поверителност като Chrome, която изглежда умишлено неясна, за да обърка какви данни се събират от коя услуга или продукт. Ясното е обаче, че данните, събрани от Google, независимо от източника им, ще бъдат използвани за персонализиране на рекламите Ви.

Плюс това, няколко услуги на Google, които изискват събиране на данни, за да функционират, като например прогнозиране на търсенето, автоматично завършване и безопасно сърфиране, са включени по подразбиране, което е поредният удар срещу поверителността на браузъра.

Можете да изтриете част от информацията, която Google е събрал за вас, като следвате нашето ръководство за това как да изтриете историята си в Google.

Google услуги

Въпреки това е възможно да изтеглите „ungoogled“ версия на Chromium, която да премахва браузъра на обратните обаждания към Google и нейните услуги. За повече съвети как да поддържате сърфирането си възможно най-лично, вижте нашето анонимно ръководство за сърфиране.

Присъдата

Подобно на Chrome, Chromium е солиден браузър с големи опасения за поверителност. В допълнение, липсата на автоматични актуализации е потенциален проблем със сигурността за по-малко бдителните потребители, които могат да се окажат опасно изложени на кибератаки, след като позволят на браузъра да изостава достатъчно зад най-новата версия.

Тъй като не може да се справи много по-добре от Chrome, освен леко увеличение на скоростта, няма убедителна причина да използвате Chromium. Chrome се предлага с допълнителни функции, по-добра сигурност и по-добра стабилност.

Какво мислите за Chromium? Достатъчни ли са малко по-бързите скорости, за да го използвате през браузъра Chrome, въпреки липсата на автоматични актуализации? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me