МЕГА преглед – безплатно облачно съхранение или не? – Актуализирано 2023г

МЕГА преглед

MEGA е интересна услуга за съхранение в облак, която претърпя много промени. В настоящото си въплъщение е толкова сигурен, колкото винаги, но е свил отделението си за свободно пространство за съхранение; споделянето се подобри, но все пак може да бъде по-добро. Прочетете за пълния преглед на MEGA.

Отзиви за съхранение в облак

Облачното хранилище MEGA е основано от прословутата Ким Дотком през 2013 г. Той вече не работи там, но компанията продължи и сега се рекламира като „компания за поверителност“. Той не е толкова способен, колкото най-добрите услуги в нашия списък с най-добри услуги за съхранение в облак, но има някои интересни функции, включително криптиране с нулево знание, за които ще научите повече в този преглед на MEGA.

Услугата за съхранение в облак е сред най-добрите услуги с нулево познание. Защитата се разпростира и до това, което споделяте, защото можете да използвате частно криптиране, за да защитите вашите файлове и папки и се уверете, че само хората, които упълномощавате, могат да ги четат.

MEGA не свети в отдела за сътрудничество, тъй като облачната услуга няма интеграции и функции за редактиране. Ако имате нужда от тях, вижте нашата най-добра облачна памет за статия за сътрудничество.

Въпреки това облачната услуга MEGA има 100 милиона потребители, силна сигурност, приятно потребителско изживяване и способни възможности за споделяне на файлове. Ако това е необходимо, придържайте се към нас, докато обсъждаме MEGA по-подробно в секциите по-долу.

Силни & Слабости

Алтернативи за MEGA

Характеристика

Освен стандартните функции за съхранение в облак и споделяне на файлове, които ви позволяват да преместите работата си в облака и да избегнете потенциална загуба на данни поради неизправности на твърдия диск, MEGA има интересна функция и няколко добавки.

мега-чат

Тази функция е чат, който можете да стартирате с контакти, които сте добавили в MEGA. Той използва криптиране, за да осигури вашата комуникация в реално време.

мега-megabird

Добавката MEGAbird позволява споделяне на големи файлове с помощта на Mozilla Thunderbird.

За тези, които искат да предприемат по-практичен подход, MEGAcmd е инструмент от командния ред, който ви позволява да използвате вашата ИТ магия за работа с файлове.

мега-megacmd

Версирането ви позволява да имате няколко версии на един и същ файл и да замените текущата с предишна версия, ако някой направи грешка или изтрие файл. Той е активиран по подразбиране в настройките на MEGAsync. Ако качите или синхронизирате файл със същото име като съществуващ файл на същото място, ще бъде създадена нова негова версия. Файловете, които имат версии, се обозначават с икона на часовник.

мега-версиите

Ако смятате, че силните възможности за версия ще ви бъдат от полза, прочетете нашите най-добри облачни хранилища за версия.

Облачното хранилище MEGA също може да визуализира вашите снимки и да възпроизвежда видеоклипове. Това е хубав вариант за медии, но не е достатъчно добър, за да го включите в списъка ни с най-добрите услуги за съхранение в облак за снимки и видеоклипове. Все пак тази възможност не се разширява до документи и MEGA не предлага интеграции с Microsoft Office или G Suite чрез Google Drive.

Ценообразуване

Услугата за съхранение в облак обикновено предлага множество планове, което увеличава гъвкавостта и ви позволява да получите такъв, който най-добре отговаря на вашите нужди. MEGA следва същата логика, като ви дава избор между един безплатен план и четири премиум плана.

Колкото повече планове за съхранение в облак се предлагат за по-малко пари, толкова по-добра е тяхната стойност. Ако това е вашият приоритет, не забравяйте да прочетете нашите най-добри оферти в статията за съхранение в облак.

Трансферната квота е количеството данни, което можете да прехвърляте между устройствата си и облака MEGA на месец.

MEGA рекламира Pro, който планирам като най-популярния, и не е трудно да разберем защо. Той предлага 1TB облачно съхранение, което е добра сума, но не може да съвпада с най-добрите оферти на пазара, като например плановете за облачно съхранение от 2TB от pCloud или Sync.com.

  4Sync преглед - актуализиран 2023 г.

Планът на pCloud е по-евтин, предлага повече пространство за съхранение в облак и дава отстъпка, ако плащате за годината. Sync.com изисква да платите за годината предварително, но цената на месец е само 8 долара, което е дори по-добре от pCloud. За повече информация относно тези планове за съхранение в облак, прочетете нашия преглед pCloud и преглед на Sync.com.

MEGA не ви дава отстъпка, но предлага два месеца безплатно облачно съхранение, ако закупите едногодишен план за програми.

Свободният план за съхранение в облак беше огромна примамка за нови потребители, защото предлагаше 50 GB. Това се промени през 2023 г. и сега услугата за съхранение в облак отнема 35GB след един месец. Въпреки този неподправен ход, MEGA все още е една от най-добрите безплатни услуги за съхранение в облак.

Можете да завършите постижения, като например да инсталирате настолния клиент и мобилното приложение, но облачното хранилище, което спечелите по този начин, ще изчезне след 180 дни. Дори да поканите приятели, получавате облачно хранилище, което изчезва след година, което е голям контраст с услугите, които не поставят такива ограничения във времето.

Лесно използване

Настолният клиент на MEGA има атрактивен интерфейс, който се състои от папка за синхронизация и икона на системна област, която управлява вашата синхронизация и ви позволява да получите достъп до настройките.

мега-настолен

Приложението за настолни компютри представя информация по ясен начин и няма да ви обърка. Работи в Windows, macOS и Linux.

мега-уеб-интерфейс

Уеб интерфейсът е лесен за използване, бърз и лесен. Можете да навигирате през файлове и папки, като използвате менюто на облачното устройство вляво или страницата „Входящи“, до която можете да получите достъп чрез менюто отляво. Освен последните файлове, можете да използвате менюто, за да видите контактите и съдържанието си, споделени с вас, да отворите чат и да стигнете до таблото си за управление.

Вторичните функции са разположени в менюто в горния десен ъгъл на екрана. Можете да извършвате общи действия, като използвате горното меню, докато отделните действия изискват да щракнете с десния бутон върху файл.

мега-смартфон интерфейс

Мобилното приложение, което се предлага за Android и iOS, също е лесно за използване. Файловият браузър заема по-голямата част от екрана, докато долното меню ви позволява да преглеждате качванията на камерата си, да влизате в чата, да виждате споделени папки и вашите офлайн файлове.

Можете също така да настроите мобилното приложение да качва автоматично вашите снимки и видеоклипове. Функцията за чат се възползва от криптирането на MEGA за защита на вашите съобщения. Това е интересно допълнение, но вероятно е излишно предвид многобройните специални приложения за чат на пазара. Ако криптирани съобщения ви интересуват, прочетете нашето ръководство за криптиране на текстови съобщения.

Синхронизиране на файлове & Споделяне

Когато инсталирате настолното приложение, можете да изберете да синхронизирате всичко от вашия уеб акаунт или да изберете конкретни файлове. Ако изберете да изберете файлове, ще трябва да създадете нова синхронизация, която ще включва главната папка в мрежата, за да синхронизирате всичко.

В този случай ще трябва да създадете синхронизация, насочена към главната папка, за да синхронизирате всичко от облака. Това е тромаво и предпочитаме да имаме решение с едно кликване.

мега-синхронизация на папка

Можете да изберете да добавите някоя папка към облака MEGA, като щракнете с десния бутон на мишката и изберете „качване в MEGA“. Това ще копира файла във вашата папка за синхронизиране и вашето уеб пространство. Можете да направите същото, като копирате ръчно файл в папката си за синхронизиране или използвате опцията „качване“ от системната област.

мега-синхронизира

По-добър подход би бил да се даде възможност на контекстното меню да добави избраната папка директно като нова синхронизация. Докато стои, трябва да влезете в менюто с настройки, за да постигнете същия резултат. Имайте предвид, че тя ще работи само ако не сте избрали да синхронизирате всичко.

Интересна характеристика, която облакът MEGA предлага е възможността за поточно предаване на файлове, които не са синхронизирани с вашия компютър.

мега-акция

Уеб приложението на MEGA ви позволява да споделяте вашите файлове, като генерирате връзка, която можете да защитите с ключ. Това ги прави нулеви знания, така че само хора, на които давате ключа, могат да ги четат. Можете да прикачите ключа с вашата връзка, което означава, че всеки с връзката може да получи достъп до него или да изпрати ключа отделно. Можете също да прикачите дати или срокове на годност или пароли към връзки.

  Преглед на Woelkli - актуализирано 2023 г.

Той има страница „споделено с мен“, но няма такава, която показва какво сте споделили с другите.

мега-папка-акция

Можете да споделите папка, като генерирате връзка, която работи по същия начин, както за файловете, или поканите други чрез имейл адреса им. Ако направите това, можете да зададете разрешения „само за четене“, „четене и писане“ и „пълен достъп“. За да поканите други да качат във вашата папка, включително потребители, които не са MEGA, можете да я превърнете в папка „MEGAdrop“.

Приложението за настолни компютри ви позволява също да споделяте, но само чрез генериране на връзка и не ви позволява да споделяте с други хора чрез имейл адреса им. Не можете да каните други хора в папки или да генерирате връзки за качване.

скорост

Средно отне около 36 минути, за да качите 1GB папка с цип, което е с 10 минути по-бавно, отколкото бихме очаквали. При три опита MEGA качи нашите файлове за около 25 минути, но в друг отне повече от час. Имайки предвид това, MEGA има проблем с поддържането на постоянни скорости, а не постигането на бързи.

мега-уеб-интерфейс

Използвахме WiFi връзка в Белград, Сърбия, със скорост на качване от 6 мегабита в секунда и скорост на изтегляне от 102 Mbps. Потребителите съобщават, че са постигнали по-бързи скорости, когато са изключили настройката „използвайте http“ в раздела за честотна лента на настолното приложение.

Имайте предвид, че може да видите различни резултати, ако сте по-близо до сървърите на MEGA в Европа, Канада и Нова Зеландия.

Въпреки че MEGA няма синхронизиране на ниво блок, което ускорява прехвърлянето в облака само чрез преместване на промени, настъпили в качени файлове, представител на компанията ни каза в имейл, че функцията работи.

Сигурност & поверителност

Използването на услуга за съхранение в облак може да представлява риск, ако тя няма подходяща сигурност, тъй като в интернет има много опасности, например хакери, които няма да се поколебаят да насочат вашите данни с ransomware или man-in-mid- атаки. Може да се опитат да откраднат вашите данни за вход, за да получат пълен достъп също.

Облачната сигурност използва много протоколи и криптовалути, за да защити вашите файлове при транзит и в покой. Те включват TLS протокол за спиране на атаки от човек до средата, двуфакторна автентификация за предотвратяване на достъпа до акаунта ви, ако някой открадне вашите идентификационни данни за вход и лично, криптиране от край до край, за да гарантира поверителността ви, като пази никого освен вас от пълен достъп за четене на вашите файлове и папки.

мега-сигурност

Тъй като облакът MEGA подчертава неговата поверителност, не е чудно, че използва частно криптиране за криптиране на файлове от страна на клиента.

Нивото на криптиране в покой е 128-битов AES, който не е толкова силен като 256-битовия AES, но това не би трябвало да има значение, тъй като разрушаването или ще отнеме милиони години. Протоколът TLS добавя още един слой защита на файловете в транзит. MEGA също предлага двуфакторна автентификация.

Изходният му код също е публичен, така че всеки, който иска да провери сигурността на MEGA, може да го направи.

Поверителност на MEGA

Центровете за данни за съхранение в облак на MEGA са в Люксембург, Германия, Франция, Холандия, Канада и Нова Зеландия, които бяха определени от Европейската комисия за адекватно ниво на защита съгласно член 45 от Общия регламент за защита на данните.

За да научите повече за законите, които управляват данните, прочетете какво трябва да знаете за законите и разпоредбите в облака, нашето ръководство за GDPR и нашата статия за това кои държави имат най-добрите закони за поверителност в света..

MEGA дори разширява регламентите за данни на GDPR за всички свои потребители, а не само за тези, които са от ЕС. Член 16 от Политиката за поверителност гласи, че MEGA няма да продава вашите файлове, данни за акаунти или метаданни на трета страна, освен ако не е разрешено от нейната политика, така че няма да имате скандал с Cambridge Analytica..

Можете да намерите това, което правилата позволява и счита за „законосъобразно и подходящо“ в член 14, който казва, че MEGA има право да предоставя вашите файлове, чатове, данни за използване на акаунти и уебсайтове на органите на реда, ако това се изисква от закона във всяка юрисдикция. Това няма да има предвид, като се има предвид криптираното от нула знание, но има метаданни, които остават в некриптиран вид.

  Преглед на MediaFire: Безопасен ли е MediaFire през 2023 г.

Според член 7.3 оставащите незашифровани метаданни са:

 • Тип браузър и операционна система на устройствата, от които сте влезли в MEGA
 • Информация за IP адрес и порт за вход, използване на API, качване на файлове, създаване на папки и експортиране на връзки
 • Страната, от която MEGA очаква, че ще получите достъп до нейните услуги, което се прави чрез съответствие на вашия IP адрес с публична база данни
 • Размери на файловете, ред на версия, времеви отметки и връзки между файлове родител и дете
 • Часове за изтриване
 • Имейл адресът на всеки, с когото сте се свързали специално с помощта на системите на MEGA

Обърнете внимание, че вашите файлове и папки могат да бъдат споделяни частно чрез покана на посочен имейл адрес или споделяни по-общо, като създадете връзка или файл за папка и ключ за декриптиране.

 • Свържете се с имейл адреса на всеки участник в чата, времето за започване на чата и продължителността и активността на чата
 • Вземания и спиране на акаунти
 • Комуникацията на MEGA с вас
 • Настройките на личния ви акаунт, включително аватарните снимки

Дори и с някои от вашите метаданни в незашифрован вид, MEGA върши добра защита на вашата поверителност, като се има предвид нейното частно криптиране, придържането към GDPR, което е разширено до всички потребители и споделянето на криптирани връзки. Можете да намерите повече информация за прилагането на MEGA на тези в нейната политика за поверителност.

Нейните центрове за данни използват RAID за предпазване от загуба на данни. Плюс това, MEGA съхранява потребителски данни, разпространени на множество географски места, за да гарантира, че дори големи мащаби няма да могат да го компрометират.

Поддръжка на клиенти

мега-подкрепа

Помощният център е добре организиран. Той е разделен на категории, които улесняват намирането на отговора, който търсите, а в горната част има полезна лента за търсене.

Можете да използвате списък с често задавани въпроси за бързо намиране на въпрос, но ако не можете да намерите отговор, можете да се свържете с поддръжката на клиенти, като използвате формата за съобщение.

Използвахме го, за да зададем въпрос и получихме отговор само за 20 минути. Това е впечатляващо време за реакция на клиентите, най-малкото, което е полезно, като се има предвид, че няма опция за чат. Екипът за поддръжка на клиенти ни увери в имейл, че работи 24/7. Плюс това, Pro потребителите получават приоритетна поддръжка.

Присъдата

MEGA не приема поверителността ви за даденост, така че гарантира, че никой освен вас не може да чете вашите данни. Основните ресурси, които използва за това, са криптиране с нулево знание и силна политика за поверителност, която разширява правилата на GDPR за всички потребители на MEGA.

Когато добавите силни защитни функции, приятно потребителско изживяване и способни опции за синхронизиране и споделяне, получавате добра услуга за съхранение в облак. Може да е още по-добре, ако има по-конкурентни цени, характеристики на производителността и постоянни скорости. Все пак той има безплатен план за съхранение в облак с 15 GB място за съхранение, което го прави примамливо да тествате услугата и да видите дали работи за вас.

Какво мислите за MEGA? Вашата добра привързаност към поверителността е добра причина да го изпробвате или да преминете от услугата за съхранение в облак, която използвате сега? Уведомете ни в коментарите по-долу и вижте как се сравнява с друго голямо име в нашето сравнение Dropbox срещу MEGA. Благодаря ви за четенето.

Често задавани въпроси за MEGA

 • Безопасно ли е MEGA Cloud Storage?

  Да, използваното криптиране и неговата политика за поверителност означават, че вашите файлове са безопасни от увреждане от трети страни. Имайте предвид обаче, че вашите файлове могат да бъдат изтрити от самата MEGA, когато изтече свободното ви пространство от 35 GB.

 • Безплатна е MEGA?

  Да, 15GB пространство е безплатно. 35GB от 50GB, които първоначално ви се предлагат, изтичат след шест месеца, така че не разчитайте, че ще се придържат завинаги.

 • Законно ли е MEGA?

  Да, абсолютно. Първоначалният основател Ким Дотком беше и е в тясно място с органите на реда, но вече не е в екипа на MEGA. Услугата е чиста като свирка.

 • Надежден е MEGA?

  Зависи от кого питаш. Имахме само незначителни проблеми, когато го използваме сами, но някои от коментаторите под този преглед разказват различна история. Изглежда е случаят с рисуването на късата сламка.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me