Първи стъпки с облачни файлове Rackspace

Rackspace се нарежда като една от най-добрите облачни услуги за инфраструктура днес. Също така може да бъде доста объркващо, ако не знаете пътя си наоколо. Винаги гледайки да направим живота в облака по-удобен, решихме да съставим кратко ръководство за започване на работа с Rackspace Cloud Files.

В това ръководство Cloudwards.net ще обхване процеса на регистрация и какво можете да очаквате да платите на гигабайт с Cloud Files. След това ще говорим за това как можете най-ефективно да качвате файлове в Rackspace според нуждите си, независимо дали това е групово ръчно прехвърляне на съдържание, непрекъсната защита на данните за вашия твърд диск или синхронизиране на файлове между устройства.

След като приключите с четенето, ще можете да използвате облачни файлове Rackspace за изграждане на облачни решения, които да съперничат на най-добрите онлайн резервни услуги и най-добрите услуги за съхранение в облак, без да се налага да съхранявате вашите файлове на повече от едно място.

Тъй като е по-лесно да се покаже, отколкото да разкаже, ще демонстрираме процеса с по-специално три услуги: Cyberduck за групово прехвърляне на файлове, CloudBerry Backup за онлайн архивиране и Storage Made Easy за облачно съхранение. Основните стъпки обаче ще бъдат сходни и за други продукти.

Преди да преминем към изграждането на облачни решения, нека поговорим малко повече за основите на облачните файлове, за да сме сигурни, че сте на правилното място. Ако сте решили, че определено не сте и бихте искали по-опростен път за архивиране или съхранение, нашият инструмент за сравняване в облак е добър стартов панел за намиране на решения „всичко в едно“.

Какво представлява облачните файлове на Rackspace?

Облакът, казано по-просто, се отнася до съхраняване на данни в сървърни съоръжения и достъп и работа с тези файлове през интернет, а не да ги съхранявате на твърдия диск на компютъра. Облакът може да се използва за архивиране на твърди дискове, освобождаване на място на твърдия диск, синхронизиране на файлове между устройства, хостинг на уебсайтове и много други неща.

Докато повечето облачни услуги се фокусират върху една или две от тези задачи, Rackspace Cloud Files използва различен подход. Той предоставя облачна инфраструктура като услуга или облачен IaaS за кратко и може да се използва за съхранение на неограничени файлове за всякакви нужди. Други примери IaaS за облаци включват Amazon S3, Azure, Google Cloud и Backblaze B2.

Недостатъкът е, че за разлика от специализираните облачни услуги, повечето доставчици на облачни IaaS, включително облачни файлове, не предоставят удобно средство за получаване на файлове в облака. Например услугата за съхранение в облак Sync.com ви предоставя 2TB облачно съхранение и папка за синхронизиране за прехвърляне на файлове там. Има много малко работа, тъй като прегледът ни Sync.com може да свидетелства по-добре.

Макар да не е толкова просто като Sync.com или услуга за резервно копие със задаване и забравяне като Backblaze (прочетете нашия преглед Backblaze), CloudFiles се интегрира със софтуер, предназначен да се справя със същите видове задачи за вас и по-скоро лесно чрез създаване на файл „ контейнер ”и използване на API ключ за разрешаване на интеграцията. Ще демонстрираме създаването на контейнер и след това ще намерим вашия API ключ.

Rackspace Cloud Files таксува на гигабайт за съхранение на файлове, така работят повечето доставчици на облачни IaaS. Това ви дава предимството на мащабируемото съхранение, което означава, че не е необходимо да плащате за 1 ТБ хранилище, когато ви трябват само 200 GB, като същевременно ви позволява да съхранявате толкова данни, колкото искате, без да се сблъсквате с капачка.

Цената за гигабайт се основава на това колко всъщност съхранявате в Rackspace Cloud Files. Колкото повече съхранявате, толкова по-малко трябва да плащате за гигабайт.

Разделено пространство: Цена на гигабайт на месец:
Първо 1TB $ 0.10
Следваща 49TB $ 0.09
Следваща 150TB $ 0,085
Следваща 300TB $ 0.08
Следваща 524TB $ 0,075
Над 1024TB $ 0.07

За тези, които използват контейнери за мрежа за доставяне на съдържание в облачни файлове (CDN), има и такси за честотна лента. Ако използвате частни контейнери, които ще качвате в лични файлове, това няма да ви повлияе.

Регистрация за облачни файлове на Rackspace

След като сте решили, че Rackspace е услугата за облачна инфраструктура за вас, за да се регистрирате за услугата, ще трябва да се насочите към уебсайта на Rackspace. Щракнете върху малкия зелен бутон за регистрация.

  Как да използвате облачно съхранение като професионалист

Ще трябва да въведете някаква лична информация и да настроите метод за таксуване. Кредитната ви карта няма да бъде таксувана за услуга в продължение на 30 дни, но Rackspace може да постави такса за 1 долар върху нея, за да се увери, че всичко е копатично.  

След като сте готови, ще имате достъп до облачния панел за управление на Rackspace.

Облачен контролен панел на Rackspace

Облачният контролен панел е център за всички ваши събития в облачни файлове. За да стигнете до там, щракнете върху бутона за вход.

Ще кацнете на табло, където можете бързо да наблюдавате дейността на акаунта и да предприемате определени ключови действия. Това включва преглед и създаване на билети за поддръжка, преглед и създаване на сигнали и достъп до базата знания и статии за продуктите.

Има и бързи шаблони за изграждане на статични уебсайтове, виртуални сървъри и бази данни, наред с други неща. Ние обаче няма да разглеждаме тези в това ръководство, тъй като сме фокусирани върху по-основни нужди за съхранение на файлове (плюс, трябва да напишем пълна книга, за да покрием всичко това).

За основното съхранение на файлове най-важната връзка в облачния контролен панел е в горната част на страницата, под опцията на менюто за „съхранение“. Връзката се нарича „файлове“ и там ще отидете да създавате контейнери.

Създаване на контейнери на Rackspace

Преди да започнете да добавяте файлове към Rackspace Cloud Files, ще трябва да създадете контейнер за съхранение на файлове. Контейнерът е еквивалент на това, което се нарича „кофа“ с много други услуги на IaaS; това е място за изпращане на файлове.

За да създадете контейнер от облачния контролен панел, както споменахме, трябва да щракнете върху „съхранение“ в горната част на екрана и да изберете „файлове“ от падащото меню.

Ще бъдете пренасочени към прозорец с облачни файлове, показващ всички контейнери, които сте създали, с опция да правите нови, като кликнете върху бутона „създаване на контейнер“.

Единствените стъпки, необходими за създаването на контейнера, са да изберете име на контейнер, регион и един от трите типа: частен, публичен или статичен уебсайт.

Опцията за регион показва къде се намира центъра за данни на Rackspace, който ще използвате. Има пет варианта: Северна Вирджиния, Чикаго, Сидни, Далас и Хонконг. Изберете най-близкия до вас регион за по-бързи прехвърляния на файлове. Това ще стане особено удобно за онлайн архивиране, което може да включва първоначални качвания на стотици гигабайти.  

Що се отнася до типа, изберете „частен“, тъй като той се използва за съхраняване на файлове и ви позволява да получите достъп до тях или чрез Cloud Control Panel или API връзка. Типът „обществен“ е за мрежи за доставяне на съдържание (CDN), използваеми за изграждане на приложения, в които клиентите ще имат достъп до файлове. Статичният тип уебсайт е за хостинг (барабанни) статични уебсайтове.

След като сте готови, кликнете върху „създаване на контейнер“. Новият ни контейнер, който нарекохме „mytestcontainer“, сега ще се покаже в списъка на наличните контейнери.

За да добавите файлове в контейнер или достъп до файлове в него, просто щракнете върху името на контейнера. Ще се отвори нов екран, където можете да изпращате съдържание в облака, като щракнете върху „качване на файл“.

Проблемът с качването на файлове чрез облачни файлове е, че можете да избирате само един файл (и няма папки) наведнъж, така че освен ако нямате търпение от гигабайта, ще искате да извървите друг маршрут.

За щастие, има няколко далеч по-ефективни методи за вкарване на вашите файлове в облачни файлове, включително използване на групово качване с FTP, онлайн архивиране или клиент за съхранение в облак. За да използвате някой от тях обаче, ще ви трябва API ключ.

Намиране на ключа за API на Rackspace

API означава „интерфейс за програмиране на приложения“, който е компютърен код, който позволява на две програми да разговарят помежду си. Ключът API се използва за идентифициране на програми за обаждания, като CloudBerry Backup, предотвратяване на достъп на злонамерените програми до контейнерите ви в Cloud Files.

За да получите своя ключ за API на Rackspace, ще трябва да влезете в облачния контролен панел. В горния десен ъгъл щракнете върху името си, след това кликнете върху „моя профил и настройки“.

  MEGA срещу Google Drive срещу Dropbox срещу OneDrive срещу SugarSync и още

На следващата страница превъртете надолу до заглавката за „настройки за сигурност“. Трябва да има поле за вашия ключ за API на Rackspace. Щракнете върху бутона, който казва „покажи“, за да разкриете ключа на API и го копирайте.

За да свържете софтуер към облачните файлове, ще трябва да подадете този по-мек този ключ. Ще ви покажем къде да правите това, докато демонстрираме с помощта на Cyberduck, CloudBerry Backup и Storage Made Easy, излизайки.

Rackspace и FTP клиенти

FTP клиентът е инструмент, който ви позволява да качвате и изтегляте файлове на сървър. Това е технология, която съществува от известно време и макар да не е толкова напреднала като облачно съхранение или архивиране, такива клиенти остават популярни за прехвърляне на лодка от съдържание.  

Ще ви покажем как да качвате файлове с помощта на Cyberduck, но FileZilla, WinSCP и много други FTP клиенти са на разположение и повечето няма да ви струват и стотинка.

Изтеглете инсталатора на Cyberduck за вашата операционна система и преминете през инсталационния процес. След това стартирайте клиента.

За да свържете Cyberduck към Rackspace, щракнете върху „отворена връзка“, бутон в горния ляв ъгъл. Ще се отвори прозорец за връзка с няколко полета. Кликнете върху падащото меню в горната част и ще можете да изберете протоколи за връзка като WebDAV и FTP, както и да се свържете директно към облачни услуги като Amazon S3, Backblaze B2 и Rackspace Cloud Files.

Изберете Rackspace Cloud Files. Оставете всички останали полета празни, включително потребителско име и парола, и кликнете върху „свързване“.

Ще бъдете помолени да въведете потребителското си име Rackspace и ключа API, който току-що ви показахме как да изтеглите в предишния раздел.

Въведете тази информация, натиснете бутона „свързване“ и връзката ви с Rackspace Cloud Files трябва да се установи доста бързо, след което ще можете да видите всички контейнери, които сте създали преди. Ако все още не сте създали контейнери, вижте нашите по-ранни инструкции за това.  

За да качите файлове в контейнер, щракнете с десния бутон върху него и изберете „качване“.

Ще можете да преглеждате и качвате няколко файла наведнъж или да качвате цели папки.

След като направите своя избор за качване, Cyberduck ще ви информира за процеса на качване, който не би трябвало да отнеме много време, освен ако не качвате съдържание от гигабайт.

Има и други полезни действия, които можете да предприемете и върху контейнера си Rackspace Cloud Files, като например създаване на папки, защитени с парола и изтегляне или изтриване на файлове. Можете също така да синхронизирате контейнери с папки на вашия компютър, така че не е нужно да управлявате качването на ново съдържание, което се добавя към тези папки.

Като цяло Cyberduck стои като прост, но много полезен инструмент за прехвърляне на основни файлове към и от Rackspace Cloud. За по-усъвършенствани функции обаче ще искате да потърсите пълноценни клиенти за архивиране в мрежата или за съхранение в облак. 

Rackspace и онлайн архивиране

За да използвате Rackspace за възстановяване при бедствия, ще ви е необходим софтуер, който може да се свърже с облачни файлове и да обработва основни операции за архивиране като непрекъснато архивиране и криптиране. Има няколко безплатни услуги, които можете да използвате, като Duplicati е добър (прочетете нашия преглед на Duplicati).

По-добрият вариант и това, което ще използваме, за да демонстрираме процеса на архивиране, е CloudBerry Backup.

Можете да прочетете нашия преглед на CloudBerry Backup за по-добро обяснение защо го предпочитаме, но няколко акцента включват хибридно архивиране, архивиране въз основа на изображения и възможност за свързване и архивиране на файлове към над 50 различни облачни услуги, включително Rackspace Cloud Files. Всъщност е най-добрият ни избор за създаване на 3-2-1 резервна система.

За да свържете CloudBerry Backup към облачните файлове, трябва да създадете нов архив „локален към облак“ от клиента на CloudBerry Backup.

След това кликнете върху „добавяне на нов“ акаунт.

Изберете Rackspace от списъка на облачните услуги.

След това ще бъдете помолени да въведете екранно име, което е каквото искате да извикате резервния си план, както и две части информация от вашия Rackspace CloudFiles акаунт: вашето потребителско име и ключът ви за API, който ви показахме как да намерите по-рано.

Преди да продължите, ще трябва също да изберете контейнер за облачни файлове, до който да изпращате вашите файлове. Ако преди това сте създали контейнер в Rackpace Cloud Control Panel, използвайки стъпките, които ви показахме преди, можете да го изберете в полето на контейнера в долната част на прозореца. Ако не сте го направили, можете удобно да го създадете директно в клиент CloudBerry Backup.

  Има ли Jolidrive заместимост на работния плот?

Кликнете върху „добре“ и Rackspace ще бъде добавен като избираем акаунт в CloudBerry.

Изберете Rackspace като вашия акаунт, след което щракнете върху „Напред“, за да продължите да създавате своя резервен план.

След като знаете как да вземете вашия API ключ за свързване на софтуера към Rackspace Cloud, всичко останало се улеснява от съветника за архивиране на CloudBerry Backup. Ще имате шанс да зададете нива на криптиране, да изберете файлове и папки за архивиране, да създадете резервни филтри (напр. Изключване по тип на файла) и да зададете график за архивиране, сред другите опции. 

След като сте готови, ще имате възможност да прегледате обобщение на плана си. Щракнете върху „Напред“, ако е добре и процесът на архивиране ще започне.

В бъдеще компютърът ви ще бъде архивиран до Rackspace Cloud Files.

Rackspace за облачно съхранение

Докато онлайн архивирането ще помогне за защитата на вашите файлове чрез репликиране на твърдия диск на компютъра ви, облачното хранилище има различен набор от цели, основно освобождаване на дисково пространство, синхронизиране на файлове между устройства и споделяне на файлове.

За съжаление няма много платформи за съхранение на собствени нужди, създадени да работят с облачни файлове или други облачни IaaS по този въпрос. Има обаче един много добър в съхранението, направено лесно (МСП).

Лесно съхранение е мощен инструмент, който се конкурира с много от най-добрите услуги за синхронизиране и споделяне на корпоративни файлове. Има безплатна версия, но тя ви ограничава до три облака и 5 GB честотна лента на месец. Подобно на CloudBerry Backup обаче, разходите за лиценз са разумни, като са налични както лични, така и бизнес възможности.  

След като създадете акаунт за МСП, свързването с Rackspace Cloud Files е доста просто. Започнете, като влезете в уеб GUI и кликнете върху бутона, който гласи „добавяне на нов доставчик“ в средата на таблото за управление.  

Изберете Rackspace Cloud Files от списъка с опции.

Както при Cyberduck и CloudBerry Backup, ще бъдете помолени да въведете вашето потребителско име и ключ за API на Rackspace. Ще трябва също да посочите облака (какво ще кажете „Fluffy?“) И да въведете региона на вашия център за данни Rackspace Cloud Files.

След като се установи връзката с облачните файлове, ще бъдете помолени да изберете съществуващ контейнер или да създадете нов. Направете своя избор и натиснете „продължи“.

С това вече можете да започнете да добавяте файлове, като щракнете върху връзката „файлов мениджър“ в горната част на уеб GUI за МСП. Това ще отвори виртуална облачна система (ако имате нужда от компютър за клиент, ще трябва да закупите еднократен лиценз за Windows Cloud Tools; жалко е, че не е включен безплатно).

В рамките на файловия мениджър ще искате да отворите контейнера си Rackspace, който е представен от папка, като щракнете двукратно върху него.

След като влезете вътре, можете да щракнете върху бутона „качване“ в горната част или да преместите и изтегляте файлове и папки в пространството, за да ги изпратите в облака Rackspace.

След като качването приключи, вашите файлове ще бъдат видими в пространството. Можете да кликнете върху файлове, за да ги споделите с други хора или дори да ги редактирате, ако инсталирате добавката CloudEdit.

Storage Made Easy също може да синхронизира файлове между устройства. Въпреки че трябва да закупите настолните приложения за еднократна такса, по време на това писане мобилните приложения за Android и iOS са безплатни, като ви осигуряват достъп в движение до съдържанието, което сте съхранили в облачните файлове.

Заключителни мисли

Първите стъпки с облачните файлове на Rackspace могат да бъдат ужасяващи в началото. След като научите оформлението на облачния контролен панел Rackspace и намерите някои прилични приложения на трети страни, за да направите качването на файлове по-удобно, ще преодолеете фактора на страха доста бързо.

Да се ​​надяваме, че това кратко ръководство ви помогна да намерите основата, която ви е необходима, за да започнете, независимо дали използвате Cloud Files за онлайн архивиране, съхранение в облак или просто получаване на файлове там с основен FTP клиент. Ако не, оставете въпросите си в коментарите по-долу и ние ще направим всичко възможно да им отговорим. Препоръки за други инструменти на трети страни за използване с Rackspace също са добре дошли. Благодаря за четенето!  

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me