Chromium vs Chrome: Prindërit dhe Fëmijët Duke It Out në vitin 2023

Chrome dhe Chromium janë shfletues të ngjashëm në shumë mënyra. Për shkak se Chromium siguron shumicën e kodit në të cilin mbështetet Chrome, mund të jetë e vështirë t’i dallosh ato herë pas here. Sidoqoftë, ekzistojnë disa dallime të vogla që i ndajnë. Për të pastruar konfuzionin, ne po i vendosim ata kundër njëri-tjetrit në këtë betejë të shfletuesit Chromium vs Chrome.

Për shkak të ngjashmërisë së tyre, të dy shfletuesit morën rezultate shumë të ngushta në shumicën e kategorive. Megjithëse Chrome është sigurisht më i popullarizuar, kjo nuk është për t’u habitur, pasi Chromium kryesisht ka për qëllim që zhvilluesit të testojnë uebfaqet ose softuerin e tyre, sesa për përdorim të gjerë publik.

Ndërsa ne do të përqendrohemi në atë se si shfletuesit krahasohen me njëri-tjetrin drejtpërdrejt në këtë artikull, mund të shikoni gjithashtu rishikimin tonë të Chrome dhe rishikimin e Chromium për një analizë më të thelluar të secilit shfletues.

Vendosja e një Luftimi: Chromium vs Chrome

Ashtu si në betejat tona të shfletuesit, ne do t’i drejtojmë konkurrentët përmes pesë raundeve të veçanta, duke i dhënë një pikë fituesit të secilës. Këto raunde janë, sipas rregullit: tipare, lehtësia e përdorimit, performanca, siguria dhe intimiteti. 

Shfletuesi i parë për të fituar tre pikë fitore, por ne do të vazhdojmë në të pesë raundet për t’ju dhënë fotografinë e plotë, edhe nëse njëri prej tyre arrin fitoren herët.

1

Features

Do të fillojmë me veçori, ku do të shikojmë gjëra të tilla si sinkronizimi i pajisjes ndër-mjet, shtesat në dispozicion dhe versioni celular i secilit shfletues, si dhe elementë të tjerë të vegjël.

Krom

Chromium ka qasje në të njëjtën bibliotekë të madhe shtesë që bën Chrome. Përveç kësaj, ju mund të shkarkoni zgjerime që nuk janë nga Dyqani në Internet Chrome, i cili ju ofron një fushë edhe më të gjerë opsionesh. 

Ndërsa është e mundur të integroni shërbimet e Google – si sinkronizimi, përkthimi dhe të tjerët – kërkon që ju të blini manualisht çelësat përkatëse API, të cilat mund të jenë një proces i gjatë. Shfletuesit gjithashtu i mungojnë kodet e licencuara të mediave, si “.aac”, “.h264” dhe “.mp3”, kështu që do të duhet t’i instaloni këto me dorë nëse dëshironi të përdorni shfletuesin për shërbime si Netflix.

Chromium-NetflixError

Për më tepër, nuk ka gjithashtu asnjë mbështetje për Adobe Flash, por kjo nuk është një marrëveshje e madhe pasi teknologjia ka qenë në rrugëdalje për vite me radhë, sidoqoftë. Për sa i përket tipareve të vogla, Chromium vjen me një lexues të integruar PDF dhe aftësinë për të bërë një kërkim të kundërt të imazhit drejtpërdrejt duke klikuar me të djathtën e një imazhi.

krom

Për shkak se shfletuesit ndajnë bibliotekën e tyre të zgjerimit, Chrome ka qasje në pothuajse të njëjtin numër shtesash të palëve të treta si Chromium, me vërejtjen që ju jeni të kufizuar në ato që mund të merrni në Dyqanin e uebit të Chrome.

Chrome është gjithashtu i integruar mirë me shërbime të ndryshme të Google, të tilla si sinkronizimi midis pajisjeve dhe llogarisë suaj. Një shërbim tjetër është Google Translate, i cili ju lejon të përktheni me lehtësi çdo faqe në internet në 103 gjuhë të ndryshme me një shkallë të saktë të saktë, në krahasim me shërbimet e tjera të përkthimit.

Chrome-GoogleTranslate

Ashtu si Chromium, Chrome përfshin të njëjtin lexues themelor PDF dhe opsionin për të mbrojtur drejtpërdrejt kërkimin për një imazh.

Një mendim i rrumbullakët

Siç mund ta shihni, ka shumë pak ndarje të Chrome dhe Chromium për sa i përket tipareve. Ata të dy kanë qasje në një numër të madh të shtesave dhe kanë saktësisht të njëjtat veçori të vogla dhe të lëvizshme. 

Chrome është shumë më mirë i integruar me shërbimet e tjera të Google, megjithëse, me mbështetjen për sinkronizimin dhe Google Translate të integruar, ndërsa Chromium kërkon që të shtosh çelësat API për këtë. 

  VPN më e mirë për Firefox në vitin 2023: Siguria në përdorim të lehtë

Një tjetër ndryshim i madh midis të dyve është mungesa e kodikëve të licencuar të mediave dhe mbështetja Flash në Chromium, e cila kërkon një hap shtesë gjatë instalimit nëse doni të përdorni shfletuesin për çdo lloj shërbimi streaming.. 

Këta faktorë i japin Chrome një avantazh të lehtë dhe i jep fitoren në këtë raund, pavarësisht kufizimit se nga mund të instaloni një shtesë nga.

Raundi: Pika e veçorive për Google Chrome

Google Chrome Logo
Logo e Kromit

2

Lehtësinë e përdorimit

Tani që kemi mbuluar ndryshimet në veçoritë midis dy shfletuesve, është koha për të vazhduar në lehtësinë e përdorimit. Këtu do të shqyrtojmë ndërfaqet e çdo shfletuesi, sa të rehatshëm janë ata për të instaluar, përdorur dhe azhurnuar, si dhe menaxhimin e skedave dhe veçoritë e lehta të lehtësisë.

Krom

Chromium sportive është një UI e pastër dhe e kuptueshme lehtë. Meqenëse shfletuesi është baza për shumë të tjerë, si Opera ose Brave (lexoni rishikimin tonë të Operës dhe rishikimin Brave), shumica e njerëzve do ta shohin atë shumë të njohur. Ju mund të heshtni dhe vendosni skedat, dhe megjithëse nuk ka lëvizje të skedave, ato ende janë të ndara qartë dhe të lehtë për t’u identifikuar.

Krom-Tabs

Edhe pse shfletuesi është i disponueshëm në të tre platformat kryesore të desktopit (Windows, macOS dhe Linux), nuk ka asnjë version iOS, i cili e kufizon Chromium në celular vetëm në pajisjet Android. Ky është një goditje e madhe për lehtësinë e përdorimit të shfletuesit, pasi të qenit në gjendje të vazhdoni pa probleme sesionin tuaj të shfletimit nëpër pajisje është pothuajse një veçori standarde këto ditë.

Për më tepër, procesi i instalimit për Chromium është i panevojshëm i ndërlikuar dhe i ngathët. Madeshtë përkeqësuar edhe më shumë nëse doni të shtoni një funksionalitet shtesë, siç janë shërbimet e Google ose kodet e licencuara të mediave. Përditësimi është gjithashtu një dhimbje, pasi mënyra më e lehtë për të përmirësuar në një version më të ri është thjesht fshirja e shfletuesit dhe riinstalimi nga e para.

krom

Ashtu si Chromium, Chrome ka një ndërfaqe që është e dizajnuar mirë dhe e lehtë për t’u përdorur, pasi UI bazë është identik midis të dyve. Chrome është gjithashtu i disponueshëm në çdo platformë kryesore si në desktop ashtu edhe në celular, dhe lehtë mund të dërgoni skedat midis pajisjeve ose madje të shihni se cilat skedarë janë aktualisht të hapura në një pajisje tjetër.

Krom-OtherDeviceTabs

Menaxhimi i skedave në desktop është gjithashtu i njëjtë, pasi nuk ka lëvizje horizontale të skedave. Ju gjithashtu keni mundësinë që të heshtni skedat individuale ose t’i vendosni ato në mënyrë që të mos mbyllen aksidentalisht.

Dy mendime të rrumbullakëta

Ndërsa përvoja aktuale e përdoruesit është shumë e ngjashme për të dy shfletuesit, procesi i instalimit të ngathët është një hit serioz për lehtësinë e përdorimit të Chromium. Kjo shtohet nga mungesa e një versioni iOS, duke kërkuar që të përdorni Chrome, sidoqoftë, nëse përdorni një iPhone dhe doni të sinkronizoni të dhënat tuaja të shfletimit.

Mbi të gjitha, Chrome lehtëson dërgimin e skedave në pajisje të ndryshme, gjë që mungon plotësisht në Chromium. Me këtë në mendje, Chrome lehtë fiton këtë raund, duke forcuar epërsinë e saj dhe duke sjellë rezultatin në 2-0 në favor të saj.

Raundi: Lehtësia e Pikës së Përdorimit për Google Chrome

Google Chrome Logo
Logo e Kromit

3

Performance

Me Chrome në prag të fitores, është koha për të kaluar në performancën. Kjo do të thotë të vlerësoni shpejtësinë e secilit shfletues, konsumin e burimeve dhe përdorimin e të dhënave, si dhe çdo çështje të mundshme të stabilitetit.

Krom

Chromium është tepër i shpejtë, në të vërtetë, më i shpejtë se çdo shfletues tjetër që kemi testuar, me përjashtim të Vivaldi (lexoni rishikimin tonë Vivaldi), i cili ka një shpejtësi të ngjashme. 

Konsumi i burimeve është shumë i lartë, megjithatë, kështu që nëse dëshironi të lini të hapura shumë nga skedarët tuaj në të njëjtën kohë, shpejt do të mbaroni nga kujtesa. Për më tepër, nuk ka asgjë në mënyrën e veçorive të ruajtjes së të dhënave të përfshira në shfletuesin.

Kur bëhet fjalë për performancën, gozhda e vërtetë në arkivolin e Chromium është stabiliteti. Për shkak se Chromium është i destinuar për zhvilluesit dhe nuk merr askund afër sasisë së testimit të përdoruesit që bën Chrome, versioni më i fundit shpesh mund të përfshijë gabime, si dhe nivele të ndryshme të performancës dhe vrimave të sigurisë të rastit.

  KeePass vs LastPass: A do të fitojë Burimi i Hapur në vitin 2023?

krom

Chrome, megjithëse jo aq i shpejtë sa Chromium, është gjithashtu ndër shfletuesit më të shpejtë që kemi testuar, si në celular ashtu edhe në desktop. Konsumi i RAM-it është edhe një herë i lartë, që është një problem i ndarë nga të gjithë shfletuesit bazuar në Chromium. 

Gjithashtu nuk ka karakteristika të destinuara për të kufizuar përdorimin e të dhënave, kështu që përdoruesit me një bandë të kufizuar të brezit mund të dëshirojnë të kërkojnë diku tjetër për alternativa, si Puffin (lexoni rishikimin tonë Puffin).

Rreth tre mendime

Ky ishte një raund tjetër shumë i ngushtë midis dy shfletuesve. Megjithëse Chromium është pak më i shpejtë se vëllai i tij më i njohur, ai gjithashtu mbart rrezikun e vazhdueshëm të çështjeve të stabilitetit sepse nuk është i destinuar për përdorim të gjerë publik. Kjo do të thotë se ka shumë më shumë të ngjarë të përmbajë gabime të ndryshme.

Për shkak të kësaj, Chrome fiton në këtë kategori, pavarësisht shpejtësisë së saj disi më të ngadaltë, e cila sjell rezultatin deri në 3-0. Kjo i jep Chrome fitoren e përgjithshme, përpara se të arrijmë në dy kategoritë tona përfundimtare. Ne do të vazhdojmë të vazhdojmë megjithëse, pasi ia vlen të shqyrtojmë se si ato krahasohen në siguri dhe intimitet, pavarësisht se fituesi tashmë është vendosur.

Raundi: Pika e Performancës për Google Chrome

Google Chrome Logo
Logo e Kromit

4

siguri

Në këtë raund, ne do të mbulojmë se sa mirë bën çdo shfletues me sigurinë. Faktorët e rëndësishëm këtu përfshijnë bazat e të dhënave të sigurta të shfletimit, paralajmërimet për lidhjet HTTP, frekuencën e azhurnimit, si dhe bllokuesit e reklamave dhe pop-up.

Krom

Chromium përdor Shfletimin e Sigurt të Google për t’ju mbrojtur nga faqet e internetit me qëllim të keq, malware dhe skemat e phishing. Për më tepër, shfletuesi ju jep një paralajmërim të qartë sa herë që jeni duke u lidhur me një faqe në internet për një lidhje HTTP të pasigurt. 

Shfaqjet pop-up bllokohen si parazgjedhje, dhe megjithëse nuk ka asnjë bllokues të integruar, ka shumë zgjerime në dispozicion për këtë qëllim.

Chromium-PopUpBlocker

E meta më e madhe në sigurinë e Chromium është mungesa e azhurnimeve automatike. Edhe pse frekuenca e azhurnimit është e mirë, përdoruesit duhet të çinstalojnë manualisht shfletuesin dhe të shkarkojnë versionin më të ri nga e para nëse dëshirojnë të qëndrojnë në versionin më të fundit. 

Kjo padyshim që lë shumë përdorues të prekshëm nga shfrytëzimet e ndryshme të sigurisë, diçka për të cilën nuk do të duhet të shqetësoheni më shumë me shfletuesit e tjerë që marrin azhurnime automatike.

krom

Unuditërisht, Chrome përdor gjithashtu Shfletimin e sigurt të Google për mbrojtje. Ju merrni të njëjtin paralajmërim si në Chromium kur kërkoni në një lidhje të pasigurt, dhe pop-ups bllokohen si parazgjedhje. Gjetja e një bllokuesi reklamimi për t’u instaluar është e lehtë, pasi ka mundësi të panumërta për të zgjedhur në Dyqanin e Uebit Chrome.

Chrome-HTTPWarning

Frekuenca e azhurnimit është gjithashtu e shkëlqyeshme, siç vërehet në artikullin tonë në lidhje me opsionet më të sigurta të shfletuesit të internetit. Kjo është e rëndësishme sepse zhvilluesit janë në një luftë të vazhdueshme me krimin kibernetik, duke e bërë të rëndësishme të futni çdo vrimë sigurie sa më shpejt që të jetë e mundur.

Raundi i Katër Mendimeve

Të dy Chromium dhe Chrome kanë mirë me sigurinë. Ata përdorin shfletimin e sigurt të Google për të mbrojtur përdoruesit nga faqet e internetit me qëllim të keq dhe kanë një paralajmërim të qartë kur jeni duke kërkuar në një lidhje të pasigurt.

Frekuenca e azhurnimit është gjithashtu e shkëlqyeshme, me të dy shfletuesit që marrin një azhurnim të ri çdo disa ditë. Edhe pse askush nuk vjen me një adblocker të integruar, kjo është e lehtë për tu gjetur si një shtesë, dhe të dy bllokojnë pop-up-et si parazgjedhje.

Dallimi kryesor midis të dyve në këtë kategori janë azhurnimet automatike. Ndërsa Chrome shkarkon dhe instalon azhurnime të reja pa asnjë input manual të kërkuar nga përdoruesi, kjo nuk është diçka që përfshihet në Chromium. 

  Si të merrni një adresë IP të Singaporit: Dëgjimi i zhurmës së Luanit në vitin 2023

Kjo do të thotë që përdoruesit mund ta gjejnë shpejt veten në një version të vjetëruar, duke i lënë ata tepër të prekshëm ndaj llojeve të ndryshme të sulmeve në internet. Për shkak të kësaj, Chrome kap një fitore tjetër, duke e çuar rezultatin në 4-0.

Raundi: Pika e sigurisë për Google Chrome

Google Chrome Logo
Logo e Kromit

5

intimitet

Në raundin tonë të fundit, ne po shohim në fshehtësinë e të dy shfletuesve. Kjo përfshin shërbime që regjistrojnë historinë tuaj të shfletimit, skandale të intimitetit, politika për mbledhjen e të dhënave dhe çfarë saktësisht përdoren të dhënat tuaja pasi të jenë mbledhur.

Krom

Ndërsa Chromium është me burim të hapur, versioni standard i shfletuesit ende përmban mjaft thirrje telefonike në Google. Karakteristikat si URL që plotësojnë automatikisht dhe sugjerimet e kërkimit gjithashtu janë përfshirë dhe aktivizuar si parazgjedhje, të dyja këto lejojnë Google të mbledhë dhe të analizojë historinë tuaj të shfletimit dhe kërkimit.

Sidoqoftë, ekziston një version i Chromium pa të gjitha këto karakteristika që gjithashtu heqin thirrjet e ndryshme të fshehura për kompaninë mëmë. Kjo quhet Chromium “pa kontroll” dhe mirëmbahet nga vullnetarët në përpjekje për të siguruar një version me intimitet më të mirë sesa Chrome dhe standard Chromium.

Chromium-Ungoogled

krom

Chrome është famëkeq për intimitetin e tij të dobët. I gjithë modeli i biznesit i Google bazohet në reklama dhe ndërsa nuk i shet të dhënat e përdoruesit tuaj kompanive të tjera, ai pranon në politikën e tij të intimitetit që do të përdorë informacionin tuaj për të personalizuar reklamat që ju shërbejnë.

Edhe pse mund të fikni shërbime si përfundimin e automatikës së URL-së dhe sugjerimet e kërkimit, është e vështirë të besosh Google kur thotë se kjo e ndalon atë të shikojë historinë tënde të shfletimit. 

Kjo për shkak se kompania ka qenë e përfshirë në disa skandale të intimitetit, si bashkëpunimi me programin PRISM të NSA dhe vazhdimi i mbledhjes së të dhënave për vendndodhjen, pavarësisht se përdoruesit u mohuan atyre lejen.

Krom-GoogleServices

Politika e privatësisë, e cila përfshin të dy Chrome dhe Chromium, është gjithashtu e tmerrshme, pasi është e vështirë të përcaktosh saktësisht se çfarë të dhënash mbledh kompania dhe sa mund të bësh për ta ndaluar atë.

Rreth pesë mendime

As Chrome dhe Chromium nuk e bëjnë mirë sa i përket privatësisë. Meqenëse ato janë në pronësi dhe zhvillohen kryesisht nga Google, ata ndajnë një politikë të zakonshme të intimitetit dhe reputacion të tmerrshëm për mbledhjen e të dhënave. 

Shërbime si përfundimi automatik i URL-ve dhe sugjerimet e optimizuara të kërkimit janë aktivizuar nga parazgjedhja në të dy shfletuesit, gjë që i jep Google qasje në tërë historinë tuaj të shfletimit dhe kërkimit.

Për fat të mirë, ju mund të fshini të dhënat që Google ka ruajtur për ju duke ndjekur udhëzimin tonë se si të fshini historinë tuaj të Google. Meqenëse Google është kaq i pabesueshëm kur bëhet fjalë për këtë çështje, megjithatë, ne gjithashtu rekomandojmë të lexoni udhëzuesin tonë të shfletimit anonim për të siguruar që jeni duke fluturuar nën radar.

Pavarësisht nga ngjashmëritë, ekzistenca e një versioni “të paprekur” të Chromium i jep një avantazh. Ndërsa ky nuk është versioni standard i shfletuesit, ai megjithatë ju jep mundësinë për të hequr të gjitha thirrjet e ndryshme të telefonit në Google, duke zgjidhur shumë nga shqetësimet e intimitetit të qenësishme për produktet e kompanisë. 

Për shkak të kësaj, Chromium më në fund arrin të shënojë një pikë, duke na lënë me rezultatin përfundimtar 4-1.

Raundi: Pika e privatësisë për Chromium

Google Chrome Logo
Logo e Kromit

6

Mendimet përfundimtare

Ndërsa ishte një konkurs i ngushtë në tiparet dhe raundet e performancës, Chrome prapë arriti një fitore të lehtë duke fituar ngushtësisht të dy dhe duke mposhtur gjithashtu Chromium në lehtësinë e përdorimit dhe sigurinë. 

Dukej sikur Chrome mund të tërhiqte një spastrim të pastër, por intimiteti i tij i tmerrshëm e pengoi atë të bënte këtë dhe i lejoi Chromium të shënojë një pikë ashtu si po beteja po afrohej.

Fituesi: Google Chrome

Edhe pse Chrome është fituesi i padiskutueshëm i kësaj krahasimi, mund të shikoni betejën tonë Firefox vs Google Chrome për një konkurs më të ngushtë. 

Tani për tani, ne do të donim të dimë se çfarë mendoni për Chrome dhe Chromium. A jeni dakord që Chrome e meriton fitoren, apo është ekzistenca e “Chromium” të pakontrolluar dhe privatësisë së tij superiore të mjaftueshme për të pastruar mënjanë fitoret e ngushta të ish-kategorive në kategori të tjera? Na tregoni në komentet më poshtë. Si gjithmonë, faleminderit që lexove.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me