Isfarë është SOCKS5? Një udhëzues i shpejtë për vitin 2023

Për cilindo të aftë për teknikë, proxies janë të lehtë për tu kuptuar: ata thjesht kalojnë lidhjen tuaj përmes një serveri për të zëvendësuar adresën tuaj IP. Thënë kështu, ekzistojnë lloje të ndryshme të proxies – disa prej të cilave janë përfshirë në udhëzuesin tonë më të mirë falas të proxy – që mund të ndryshojnë aspekte të ndryshme të lidhjes tuaj.

Një nga ato tipa është SOCKS, ose, më saktësisht, SOCKS5. Përgjatë këtij udhëzuesi, ne do të shqyrtojmë se çfarë është SOCKS5, si ndryshon nga llojet e tjera të proxies dhe si mund të përdorni një proxy SOCKS5 në mënyrë të sigurt.

Në shumicën e rrethanave nuk duhet të përdorni vetëm një përfaqësues, por ka disa arsye që dëshironi të konsideroni një përfaqësues SOCKS5, veçanërisht për përrua. Lexoni më tej për të mësuar se çfarë është një përfaqësues dhe si mund të krijoni një rrjet virtual privat.

Farë është SOCKS5?

Para se të kuptoni SOCKS5, duhet të kuptoni se çfarë është një përfaqësues. Fatmirësisht, është një koncept i thjeshtë për tu kuptuar. Proxies veprojnë si një njeri i mesëm për lidhjen tuaj në internet. Para se të udhëtoni në internet të hapur, lidhja juaj do të kalojë përmes proxy, domethënë çdo server pas kësaj pike do ta trajtojë lidhjen tuaj sikur të ishte nga proxy.

Në praktikë, kjo do të thotë nëse po përpiqeni të shikoni Netflix amerikan nga, të themi, në Mbretërinë e Bashkuar, serverët Netflix do të zbulojnë përfaqësuesin e SHBA, jo adresën e Mbretërisë së Bashkuar. Siç mund ta lexoni në udhëzuesin tonë për ndalimin e Netflix VPN, kjo nuk është plotësisht e vërtetë sepse Netflix zakonisht mund të zbulojë se jeni duke përdorur një përfaqësues. Thënë kjo, për një demonstrim teorik, le të supozojmë se do të funksionojë.

SOCKS5 është një protokoll në internet që mund të përdoret për t’u lidhur me një proxy, shumë si protokolli VPN. Nëse shihni një përfaqësues SOCKS5, ai bën të njëjtën gjë si çdo përfaqësues tjetër, por mënyra se si lehtësohet lidhja është e ndryshme.

Megjithëse fillestarët e teknologjisë mund të mos shohin se si një ndryshim i madh, përfaqësuesit SOCKS5 kryejnë një funksion shumë më të ndryshëm sesa proxies HTTP. Proxies SOCKS5 janë agnostik të trafikut, do të thotë se ata thjesht kalojnë çfarëdo trafiku që po dërgoni përmes serverit dhe marrësit.

Në mënyrë të veçantë, proxies SOCKS5 krijojnë një lidhje TCP për ju, dhe duke bërë kështu, janë në gjendje të transportojnë pako UDP nëpër lidhje. Me pak fjalë, ju dërgoni paketat UDP në server, të cilat më pas i përcillen marrësit përmes një lidhje TCP.

  Si të gjurmoni një adresë IP në vitin 2023: Fjetja për epokën e re

Kjo është e vërtetë për çdo server SOCKS. SOCKS5 ka përparësinë e vërtetimit, megjithëse. Në vend që të lidheni vetëm me serverin, shfletuesi juaj duhet të kryejë një “shtrëngim dore” të rrjetit me të, duke vendosur që ju jeni ata që thoni se jeni dhe duke hapur lidhjen.

Proxies HTTP funksionojnë ndryshe. Megjithëse ata akoma veprojnë si ndërmjetës, proxies HTTP mund dhe interpretojnë trafikun që po dërgoni përmes serverit. Për shkak të kësaj, disa të dhëna mund të ruhen dhe dërgohen më shpejt, me anën e gabimit që mund të përpunojë vetëm trafikun HTTP.

Për përdoruesit individualë, proxies SOCKS5 janë përgjithësisht më të mirë për shkak të vërtetimit të tyre dhe pranimit të çdo lloj trafiku. Thënë kështu, proxies HTTP kanë vendin e tyre nëse ju, për shembull, krijoni një bot përmes një përfaqësuesi për të shtypur të dhënat e faqes në internet.

Përdorni Rastet për Proxy SOCKS5

Ka shumë arsye që dëshironi të zëvendësoni adresën tuaj IP, por në të shumtën e rasteve, ajo zbret në geoblocks. “Geoblocks” është një term që i referohet procesit të bllokimit të trafikut nga vende të caktuara, duke kufizuar në mënyrë efektive kush mund të shohë atë në internet. Ndërsa nuk është censurë vetvetiu, është një kushëri.

Geoblocks janë veçanërisht të përhapura në mesin e platformave streaming. Për shembull, Netflix ka biblioteka të ndryshme në varësi të vendit ku lidheni në botë (lexoni udhëzuesin më të mirë të hacks Netflix për të parë se si të përdorni ato), dhe iPlayer BBC është në dispozicion vetëm për banorët e Mbretërisë së Bashkuar (lexoni VPN-në tonë më të mirë për BBC iPlayer udhëzuesin).

Proxies nuk janë më të mirët për të provuar të anashkalojnë geoblocks, sepse ata që imponojnë geoblocks kanë mënyra për të zbuluar që po përdor një. Ne do të flasim për këtë në pjesën tjetër.

Thënë kështu, proxies SOCKS5, në veçanti, janë të shkëlqyeshëm për përrua. Torrentimi, nëse nuk jeni në dijeni, i referohet një lidhje peer-peer për shkarkim skedarësh. Në thelb, kompjuteri juaj është duke u lidhur me shumë kompjuterë dhe duke shkarkuar një pjesë të skedarit nga secili.

Jashtë çështjeve ligjore që mund të vijnë me përrua (lexoni tonë është përhapja e udhëzimeve të paligjshme për më shumë), ka edhe çështje shpejtësie. Torrentimi kërkon shumë bandwidth, gjë që mund të bëjë që ofruesi i shërbimit tuaj të internetit të kufizojë sasinë e të dhënave që mund të transferoni menjëherë..

  Mbrojtja më e mirë e vjedhjes së identitetit të vitit 2023: Qëndrimi i sigurt në internet

Proxies SOCKS5 ndihmojnë në torrent për dy arsye. E para është që adresa juaj IP të zëvendësohet, domethënë ISP-ja juaj nuk duhet të jetë në gjendje të shpejtojë. Ju duhet të përdorni një përfaqësues SOCKS5 me një VPN për të siguruar që ISP-ja juaj nuk mund të ngre trafikun tuaj, por ne do të arrijmë në atë në seksionin tjetër.

Avantazhi kryesor është se proxies SOCKS5 u ofrojnë përdoruesve UDP të plotë, do të thotë që ju mund të lidheni me secilin bashkëmoshatar në një swarm. Duke u lidhur në atë mënyrë, zakonisht do të jeni në gjendje të shkarkoni skedarë më shpejt sepse do të merrni pjesë të skedarit nga të gjithë bashkëmoshatarët njëherësh.

Kjo do të thoshte, lidhja juaj ende nuk do të jetë e koduar duke përdorur një prokurë SOCKS5, e cila është një problem kur përroni. Për këtë, do t’ju duhet një VPN. Vazhdoni të mësoni në lidhje me VPN, pse ata janë më të mirë se sa përfaqësuesit dhe si mund t’i përdorni të dy së ​​bashku.

VPN vs Proxy

Megjithëse proxies SOCKS5 sigurojnë vërtetim, ata nuk sigurojnë kriptim. Siç është rasti me ndonjë përfaqësues, nuk sigurohet asnjë siguri shtesë, kështu që ajo që ju sjellni është ajo që merrni. Proxies HTTPS, të cilët merren me trafikun për një lidhje SSL / TLS, sigurojnë kriptim, por jo më shumë kriptim sesa një lidhje normale në internet.

Nëse nuk jeni të panjohur, kriptimi i referohet scrambling të dhënave tuaja ndërsa është në tranzit në mënyrë që askush në mes të zinxhirit të rrjetit të mos mund të shohë atë që po dërgoni. Ai i kthen kërkesat nga plaintext në kodifikim duke përdorur një algoritëm dhe çift kyç. Ju përdorni një çelës për të kriptuar të dhënat dhe marrësi përdor çelësin tjetër për të deshifruar ato.

Përshkrimi ynë i kriptimit hyn në specifikat e procesit, por ky është një përmbledhje e përgjithshme. Proxies nuk ofrojnë ndonjë kriptim shtesë, por VPN e bëjnë. Ngjashëm me një përfaqësues, lidhja juaj drejtohet përmes një serveri të largët, duke zëvendësuar adresën tuaj të IP dhe informacionin e gjeolokacionit. Thënë kështu, lidhja juaj fillestare me serverin e largët është e koduar.

Kjo është e rëndësishme sepse një lidhje fillestare e koduar e bën gjurmimin e rrugës të vështirë, nëse jo të pamundur. Proxies SOCKS5, sepse nuk ofrojnë kriptim, lejojnë marrësin të gjurmojë gjurmët, gjë që u mundëson atyre të shohin burimin e trafikut përtej proxy. Megjithatë, me një VPN, serveri i largët bëhet një mur guri.

  KeePass vs LastPass: A do të fitojë Burimi i Hapur në vitin 2023?

Kërkesat tuaja origjinale janë të koduara, domethënë adresa juaj e IP-së nga burimi fshihet pothuajse nga gjithçka. Megjithëse ka ndryshime në sigurinë VPN, për sa kohë që po përdorni një ofrues nga udhëzuesi ynë më i sigurt VPN, do të jeni mirë.

ExpressVPN renditet në krye të asaj liste. Përveç që është VPN më i shpejtë që kemi testuar, ai zuri vendin e parë në shumë kategori në udhëzuesin tonë më të mirë VPN. Nga siguria në shpejtësinë në mirëdashësinë ndaj përdoruesit, ExpressVPN merr gjithçka në rregull. Ju mund të mësoni më shumë në rishikimin tonë të ExpressVPN ose ta provoni me garancinë e tij për 30 ditë kthimin e parave.

Megjithëse është më e mira për shumicën e gjërave, ExpressVPN nuk është më e mira për gjithçka. Për shembull, nëse jeni të interesuar të përroni, VPN-ja jonë më e mirë për përrua, NordVPN, mund të jetë më e mirë për ju. Megjithëse nuk është aq mbresëlënëse kur bëhet fjalë për shpejtësinë, NordVPN qëndron larg ExpressVPN me një gamë të serverëve specialiteti.

Midis listës janë serverat P2P (përrua), të mprehtë dhe DoubleVPN. Kjo tha, për qëllimet e këtij neni, ajo ka një avantazh tjetër. Ju mund të përdorni një proxy SOCKS5 NordVPN me një lidhje VPN, e cila, siç u përmend, duhet të sigurojë performancën më të mirë kur përroni.

Ju mund të mësoni më shumë rreth NordVPN në rishikimin tonë të NordVPN ose të shihni se si ju pëlqen me garancinë e kthimit të parave prej 30 ditësh.

Mendimet përfundimtare

Proxies SOCKS5 janë opsioni më i mirë për shumicën e përdoruesve, por ato ende vijnë me dobësitë e përshkruara këtu dhe në udhëzuesin tonë VPN vs proxy kundër Tor. Thënë kështu, ju prapë mund të përdorni fuqinë e tyre, veçanërisht për përrua, nëse përdorni proxy SOCKS5 në lidhje me një VPN.

NordVPN është ndër të paktat që sigurojnë funksionalitetin. Kjo tha, nëse nuk jeni të interesuar të përroni, një përfaqësues SOCKS5 është zakonisht më i keq se një VPN i shpejtë, dhe për këtë, ExpressVPN mbretëron suprem. Nëse dëshironi më shumë mundësi, lexoni përshtypjet tona të tjera VPN.

Për çfarë po përdorni një përfaqësues SOCKS5? A keni edhe një VPN? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me