KeePass vs LastPass: A do të fitojë Burimi i Hapur në vitin 2023?

Që nga fillimi i kohës – në rastin tonë, fillimi i internetit – njerëzit kanë debatuar për burim të hapur kundrejt softuerit komercial. Produktet tregtare vijnë me përfitimin e të qenit zakonisht më i arritshëm, ndërsa softueri me burim të hapur mund të ndjehet sikur ju duhet një diplomë në shkencën e kompjuterit. Ne do të krahasojmë dy produkte të tilla në këtë bashkim KeePass vs LastPass. 

Këto dy mjete ulen midis menaxherëve më të mirë të fjalëkalimeve, në gjendje të mbajnë fjalëkalimet tuaja të sigurta në shumë pajisje. Sidoqoftë, ata kujdesen për një audiencë shumë të ndryshme, ku LastPass përqendrohet në përdorshmërinë dhe KeePass në funksionalitetin. 

Ne do të krahasojmë të dy në një seri raundesh, duke mbuluar sigurinë e tyre, çmimet, lehtësinë e përdorimit, mbështetjen dhe më shumë. Thënë kjo, ne ju rekomandojmë të lexoni rishikimin tonë të LastPass dhe rishikimin e KeePass për të kuptuar më mirë se si këto mjete performojnë kundër tregut më të madh të menaxherëve të fjalëkalimeve.

Vendosja e një luftë: KeePass vs LastPass

Gjatë shtatë raundeve të ardhshme, ne do të krahasojmë pikën KeePass dhe LastPass për pikë, duke marrë hollësi rreth asaj se ku shkëlqejnë dhe ku janë prapa. Rounddo raund vlen për një pikë, dhe në fund të krahasimit, ne do të mbledhim pikët për të shpallur një fitues. Thënë kështu, renditja jonë nuk është gjithçka që duhet të merrni parasysh. 

KeePass dhe LastPass janë dy menaxherë të fjalëkalimeve në anët e kundërta të spektrit. LastPass është një përvojë e përqendruar, e thjeshtë që lejon sigurinë të jetojë në sfond. KeePass, nga ana tjetër, ju jep kontroll, duke sakrifikuar përdorshmërinë në favor të një funksionaliteti më të madh. 

Ata apelojnë te përdoruesit shumë të ndryshëm, kështu që të deklarosh një si përfundimisht më mirë është e vështirë. Fatmirësisht, të dy ofrojnë siguri të shkëlqyeshme, që është aspekti më i rëndësishëm në fund të ditës. Për shkak se sa të ndryshme janë këto mjete, ne ju rekomandojmë të lexoni në secilën pjesë për të marrë një mendim për tiparet dhe funksionet që janë më të rëndësishme për ju.

1

siguri

KeePass dhe LastPass janë të dy menaxherët e shkëlqyer të fjalëkalimeve kur bëhet fjalë për sigurinë, megjithëse ato kanë disa pengesa të ndryshme për tu kapërcyer. LastPass është një mjet i bazuar në shfletues, duke ju lejuar të ruani sa më shumë fjalëkalime që dëshironi dhe t’i sinkronizoni ato në pajisjet tuaja. KeePass, nga ana tjetër, është një menaxher vetëm me fjalëkalim lokal. 

Ashtu si Menaxheri i Fjalëkalimit Steganos, KeePass nuk ofron vetë-sinkronizim të shumë pajisjeve. E vetmja mënyrë për të sinkronizuar fjalëkalimet tuaja është duke përdorur një shtojcë të palëve të treta që integrohet me shërbimet e ruajtjes së cloud, si Google Drive (lexoni rishikimin tonë të Google Drive). Si pasojë, kjo do të thotë gjithashtu se sinkronizimi është i vështirë për tu rregulluar. 

KeePass është një menaxher me fjalëkalim me burim të hapur, por ndryshe nga Bitwarden, kërkon një qasje shumë të ngushtë (lexoni rishikimin tonë Bitwarden dhe shikoni se si krahasohet me LastPass). Për shkak të kësaj, është e vështirë të thuhet nëse shtesat ose portet jozyrtare janë aq të sigurt sa kodi i burimit. Nëse nuk trajtohen siç duhet, disa shtojcë mund të injektojnë kod me qëllim të keq në drejtorinë tuaj KeePass, duke infektuar kompjuterin tuaj. 

LastPass ka një kontroll më të rreptë mbi sinkronizimin, por kjo vjen me shqetësimet e veta. Për shembull, LastPass pësoi një shkelje të të dhënave në 2015, me sulmuesin që vidhte ton fjalëkalime të koduara. Fatmirësisht, për shkak të modelit me njohuri zero të LastPass, asnjë e dhënë e llogarisë së përdoruesit nuk u rrezikua. 

Kriptimi i të folurit

Me ruajtjen jashtë rrugës, le të flasim encryption. Si një kujdes, ne do të futemi në barërat e këqija këtu, prandaj sigurohuni që të lexoni përshkrimin tonë të enkriptimit nëse nuk i kuptoni konceptet. 

Jashtë kutisë, të dy konkurrentët tanë mbrojnë të dhënat tuaja duke përdorur kriptimin AES-256. Sidoqoftë, KeePass shkon një hap më tej, me mbështetjen për ChaCha20 në instalimin e bazës, plus Twofish, gjarpri dhe GOST përmes shtesave jozyrtare. AES-256 është alternativa më e mirë për shumicën e njerëzve, megjithëse, kështu që ne rekomandojmë të përmbaheni me të. 

Për të zhbllokuar të dhënat tuaja, të dy mjetet përdorin një funksion kryesor të derivacionit, me LastPass duke përdorur 100,000 raunde PBKDF2. KeePass mbështet AES-KDF dhe Argon2 në Edicionin e saj më të fundit, kjo e fundit është KDF më moderne. 

  Bitdefender vs AVG: Paid vs Free në 2023

Edhe pse KeePass përdor më shumë algoritme moderne të kriptimit, siguria e LastPass është më se e mjaftueshme për t’ju mbajtur të mbrojtur. Për ne, shqetësimet rreth përdorimit të shtojcave të palëve të treta janë shumë të mëdha për t’u injoruar. Për shkak të kësaj, ne do të japim fitoren tek LastPass, megjithëse KeePass është akoma një mundësi e shkëlqyer për sa kohë që ju i kontrolloni plotësisht shtojcat që përdorni. 

Raundi: Pika e sigurisë për LastPass

Logo KeePass
Logo e fundit

2

Çmimeve

Edhe pse ne zakonisht kemi një raund të “planit të lirë” në krahasimet e menaxherit të fjalëkalimeve, ne po e kombinojmë atë në raundin e çmimeve për këtë ndeshje. Kjo sepse KeePass nuk ka ndonjë çmim. Completelyshtë plotësisht falas; mënyra e vetme për të mbështetur ekipin e zhvillimit është përmes një butoni dhurimi në faqen e internetit. 

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që KeePass është fituesi automatik. LastPass në fakt mundi KeePass në udhëzuesin më të mirë të menaxherit për fjalëkalim falas. Kjo sepse LastPass ofron sinkronizim të shumë pajisjeve në planin e saj të lirë, si dhe aplikacione për celular. KeePass gjithashtu ka këto karakteristika, por vetëm përmes shtesave të palëve të treta dhe porteve jozyrtare. 

LastPass ofron më shumë për ata që zgjedhin të paguajnë, gjithashtu, duke ju dhënë mundësinë për të ndarë fjalëkalime dhe automatikisht të mbushur fjalëkalime në desktopin tuaj. Për më tepër, pajtimtarët LastPass Premium marrin mbështetje prioritare. Me KeePass, opsionet tuaja të mbështetjes janë të kufizuara në forume të komunitetit. 

Nëse KeePass do të shkonte kundër ndonjë menaxheri tjetër të fjalëkalimeve, do të ishte një vendim i lehtë sepse, mirëpo, është falas. Duke marrë parasysh sa ofron LastPass në planin e saj të lirë, megjithatë, ne po e shtyjmë fitoren në qoshe të saj për këtë raund. 

Raundi: Pika e icingmimeve për LastPass

Logo KeePass
Logo e fundit

3

Lehtësinë e përdorimit

Fatkeqësisht, ky raund është goxha i prerë dhe i thatë. KeePass është një mjet pa burim të hapur dhe LastPass është një produkt komercial. Të qenit “burim i hapur” nuk do të thotë se një pjesë e softuerit është më e vështirë për t’u përdorur, por zakonisht ndodh, veçanërisht në krahasim me produktet komerciale. Në këtë betejë KeePass vs LastPass, stereotipi mbretëron i vërtetë. 

KeePass është një menaxher vetëm me fjalëkalim lokal, do të thotë që ju do të duhet të shkarkoni aplikacionin dhe çdo shtesë që dëshironi për të hyrë në fjalëkalimet tuaja. Megjithëse nuk është fundi i botës, procesi nuk ndihet i vlefshëm nëse nuk jeni teknik. E mbushur dendur me opsione, KeePass ka një ndërfaqe të ndërlikuar që nuk luan mirë me teknofobet. 

KeePass-ri-hyrjes

Kjo nuk do të thotë që KeePass është domosdoshmërisht e vështirë për t’u përdorur, thjesht se nuk është shumë e arritshme. Pa asgjë në mënyrën e mbajtjes së duarve, ju jeni të detyruar të gërmoni rrugën tuaj përmes opsioneve të ndryshme për të zbuluar se çfarë bëjnë ata. 

Menaxherët e fjalëkalimeve kanë të bëjnë me përvojën e shfletimit më të lehtë dhe më të sigurt, kështu që ndërsa ne mund të vlerësojmë cilësimet e ndryshme të KeePass, ne jemi të detyruar të theksojmë modelin e saj regresiv. 

KeePass-krijuar-bazës së të dhënave

LastPass është shumë e kundërta. Ai bazohet ekskluzivisht në shfletuesin tuaj, duke ju lejuar juve të hyrni në fjalëkalimet tuaja pa marrë parasysh se në cilën makinë jeni ose në cilin sistem operativ po funksionon. Ndërfaqja e shfletuesit është një gëzim për t’u përdorur, me opsione të shumëfillta filtrimi dhe organizimi, si dhe mbështetje për import për një numër menaxherësh të tjerë të fjalëkalimeve.. 

LastPass-rishikim-Vault

Për më tepër, LastPass ka mbështetje për lloje të ndryshme hyrjesh të ndryshme. Së bashku me fjalëkalimet tuaja, do të keni mundësi të ruani informacionin e llogarisë bankare, numrin e licencës së shoferit tuaj, informacionin e sigurimit shëndetësor dhe më shumë. LastPass madje mbështet llojet e hyrjes me porosi, duke ju lejuar të krijoni shabllonet tuaja. 

LastPass-shqyrtim-kategori

Nuk ka vërtet konkurs këtu. KeePass ka një ndërfaqe të datuar dhe të dendur që, për shumicën e njerëzve, nuk ia vlen sherr. LastPass mund të ketë mungesë të tasteve dhe butonave të konkurrencës së tij, por e bën atë me një ndërfaqe të shfletuar të thjeshtë dhe të lehtë për t’u përdorur. 

Raundi: Lehtësia e përdorimit të pikës për LastPass

Logo KeePass
Logo e fundit

4

Features

KeePass mund të jetë pak e vështirë për t’u përdorur, por kjo sepse është e mbushur në skaj me funksionalitet. Juve ju është dhënë kontrolli kokrrizor mbi mënyrën e krijimit, kriptimit dhe ruajtjes së bazave të të dhënave tuaja, deri në atë metodë të autentifikimit që dëshironi të përdorni dhe formën e kriptimit. Ju madje mund të vendosni numrin e përsëritjeve për funksionin e derivacionit kryesor. 

  Windscrib vs NordVPN: Era godet malin në vitin 2023

KeePass-bazës së të dhënave-settings

Karakteristika jonë e preferuar, megjithatë, është KeePass Portable. Ndërsa do të hyjmë në pjesën tjetër, KeePass vetëm zyrtarisht mbështet Windows, megjithëse ka porte për gati çdo platformë nga komuniteti. Përveç aplikacionit Windows, KeePass gjithashtu ka një version të lëvizshëm për Windows. 

Nëse nuk jeni në dijeni, versionet “portative” të softverit nuk kërkojnë një instalim lokal. Në vend të kësaj, ju mund t’i ngarkoni ato në një USB drive ose diçka të ngjashme dhe të nxirrni programin nga çdo makinë. Me KeePass, kjo do të thotë të shfaqni bazat e të dhënave tuaja në një flash drive dhe të mbani fjalëkalimet tuaja kudo që të shkoni. 

Ju mund të argumentoni se sinkronizimi me shumë pajisje është zgjidhja më elegante për këtë, dhe në atë front, KeePass bie e sheshtë. Jashtë kutisë, ajo nuk mbështet asnjë formë të sinkronizimit me shumë pajisje. 

Thënë kështu, ju mund ta integroni atë me shërbimet tuaja të ruajtjes në cloud nëse përdorni shtojca. Për shembull, KeeAnywhere ju lejon të sinkronizoni duke përdorur Shërbime Ueb Web (AWS), Dropbox, Google Drive, OneDrive dhe më shumë. 

Krahasimi i veçorive të LastPass

Në të kundërt, LastPass ofron një listë më tradicionale të veçorive që shihen me menaxherët e tjerë të fjalëkalimeve. Kjo përfshin një sfidë sigurie, ku ju mund të shikoni fjalëkalimet tuaja të dobëta, të ripërdorura dhe të vjetra, si dhe automatizimin automatik pa tel në shfletuesit tuaj. Featuresshtë e qartë se tiparet LastPass janë përqendruar më shumë në përvojën e përdoruesit dhe më pak në funksionalitetin. 

LastPass-rishikim-sigurisë-sfidë

Përveç sfidës së sigurisë, LastPass gjithashtu përfshin një ndërrues automatik të fjalëkalimit të ngjashëm me Dashlane. Sidoqoftë, bazuar në testimin tonë, me të vërtetë nuk funksionon. 

Në letër, LastPass mbështet eBay, Facebook, Twitter dhe më shumë, por ne nuk mund të azhurnojmë fjalëkalimet tona në ndonjë prej këtyre vendeve. Ekzistojnë shqetësime për sigurinë edhe me ndërruesit automatikë të fjalëkalimit. 

Jashtë kësaj, LastPass ofron Authenticator, një mjet i vërtetimit me dy faktorë që bëri udhëzuesin më të mirë të aplikacioneve 2FA. Edhe pse Authenticator i LastPass është i shkëlqyeshëm, ai nuk është veçori e menaxherit të fjalëkalimeve. Ju mund të përdorni Authenticator të pavarur nga LastPass. 

Ky raund është i vështirë, pasi të dy konkurrentët tanë kanë shumë karakteristika, por ato janë tipare të synuara për audienca shumë të ndryshme. Ne kemi dhënë tashmë një mundësi të shkëlqimit të LastPass ‘për të shkëlqyer, kështu që do të shkojmë me funksionalitet për këtë raund. 

Raundi: Karakteristikat Pika për KeePass

Logo KeePass
Logo e fundit

5

Aplikacione celulare

Siç u përmend, KeePass është një menaxher vetëm me fjalëkalim lokal, që do të thotë se nuk ka ndërfaqe të shfletuesit. Kjo gjithashtu do të thotë se nuk ka ndonjë aplikacion zyrtar celular. Si parazgjedhje, ai mbështet Windows Vista deri në 10, megjithëse nuk ka platforma të tjera. Fatmirësisht, ka një mori porte jozyrtare për Android, iPhone, macOS, Windows Phone, BlackBerry dhe më shumë. 

LastPass nuk ka gjerësinë e mbështetjes së platformës, por e ndihmon atë me përvojat e thjeshtuara të iOS dhe Android. Në fakt, LastPass fitoi një vend në menaxherin tonë më të mirë të fjalëkalimeve për udhëzuesin iOS. Shtë gjithashtu një port zyrtar, që do të thotë se nëse hasni ndonjë problem, mund të kontaktoni LastPass për rregullimin e tyre. 

Kjo është arsyeja më e madhe për të përdorur LastPass në lëvizje. KeePass ka më shumë mbështetje të platformës, por do të duhet të provoni shumë porte përpara se të gjeni atë që është i duhuri për ju. Shumë nga këto porte kanë gjithashtu një tarifë abonimi. Për shembull, KeePassium, një port për iOS, kushton rreth 15 dollarë në vit nëse doni të dhëna dhe cilësime të pakufizuara. 

Natyra à la carte e softuerit me burim të hapur është e fortë me KeePass, dhe megjithëse ka shumë produkte dhe shërbime të disponueshme nga kodi burim, ju do të duhet t’i kërkoni ato vetë. Me LastPass, fjalëkalimet tuaja janë automatikisht në pajisjen tuaj celular; gjithçka që duhet të bëni është të shkarkoni aplikacionin. 

Raundi: Pika e Aplikacioneve Mobile për LastPass

Logo KeePass
Logo e fundit

6

Planet e biznesit

Zyrtarisht, KeePass nuk ofron një plan biznesi, megjithëse shumë përdorues mund të hyjnë në të njëjtën bazë të dhënash, e cila mund të jetë e dobishme në një mjedis biznesi. LastPass, nga ana tjetër, ofron plane të shumta për grupet e përdoruesve, duke mbuluar gjithçka nga skuadrat e më pak se 50 përdoruesve deri tek ndërmarrjet e mëdha. 

Le të fillojmë me KeePass. Ju mund të autorizoni përdorues të shumtë për të hyrë në të njëjtën bazë të dhënash të ruajtur në një lloj pajisje të bashkangjitur në rrjet. Sidoqoftë, KeePass nuk i trajton përdoruesit individualisht. Do person që hyn në bazën e të dhënave duhet të përdorë të njëjtën fjalëkalim master ose skedar kyç për të zhbllokuar përmbajtjen e kasafortës. 

  Menaxheri më i mirë i fjalëkalimeve për biznesin e vogël 2023

Për më tepër, nuk ka kontroll të përdoruesit, individualisht ose në grup. Kjo është jashtë kutisë, sidoqoftë. Për shkak se KeePass është me burim të hapur, ju mund ta modifikoni atë për të funksionuar më shumë si LastPass. Kjo, sigurisht, po supozon se keni njohuri teknike dhe kohën për ta bërë këtë. 

LastPass ofron një gamë të planeve kushtuar përdoruesve të shumtë, megjithëse janë paguar, ndryshe nga KeePass. Në përfundim të ulët është plani i Ekipeve, i cili mbulon midis pesë dhe 50 përdorues dhe vjen me mjete themelore të menaxhimit të fjalëkalimit shumë-përdorues. Këto përfshijnë menaxhimin e centralizuar të përdoruesit dhe kontrollin e qasjes. 

LastPass-rishikim-biznes-çmimi

Në varg është plani i Ndërmarrjes, i cili mbulon çdo biznes me më shumë se pesë përdorues. Sidoqoftë, ne rekomandojmë planin e identitetit. Shtë njësoj si Enterprise, por vjen me vërtetimin kontekstual multi-faktor të LastPass (lexoni rishikimin tonë të OneLogin për të mësuar më shumë rreth kësaj). Për më tepër, integrohet me Active Directory, siç bën Zoho Vault (lexoni rishikimin tonë të Zoho Vault). 

Duke pasur parasysh që KeePass është me burim të hapur, ju mund ta merrni atë të kandidojë për biznesin tuaj, me karakteristika më të larta ose më të mëdha se LastPass. Sidoqoftë, në atë pikë ju po ndërtoni mjete të reja mbi një themel të fortë. Nëse dëshironi të kaloni bujë, LastPass ofron plane me karakteristika të plota nga marrja e sipër, dhe gjithashtu vjen me vërtetimin shumë të sigurt të shumë faktorëve (MFA). 

Raundi: Pika e planeve të biznesit për LastPass

Logo KeePass
Logo e fundit

7

mbështetje

Ashtu si seksioni “lehtësia e përdorimit”, ky raund është goxha i prerë dhe i thatë. Edhe pse KeePass ka një numër të burimeve mbështetëse për të qenë me burim të hapur, ato akoma janë të vendosura në një uebfaqe të datuar. Për më tepër, sepse është falas, nuk ka asnjë mbështetje të drejtpërdrejtë. Nëse keni nevojë të gjeni një përgjigje, ose do të keni lënë gërmime nëpër qendrën e ndihmës ose duke kërkuar forume. 

KeePass-help-Center

Siç kemi theksuar në rishikimin tonë, është e vështirë për ne që të fajësojmë KeePass, duke marrë parasysh që është falas. Duke pasur parasysh këtë, burimet e mbështetjes janë shumë mbresëlënëse, me menaxherin e fjalëkalimeve të detajuar në lidhje me versionet e tij aktual dhe të trashëgimisë. Forumet janë gjithashtu shumë aktive, me postime të shumta në ditë dhe përgjigje të shpejtë në pyetje. 

KeePass-Forume

Sidoqoftë, nuk ka mohuar që LastPass ofron më shumë burime mbështetëse, edhe nëse nuk janë në nivelin e Dashlane ose 1Password (lexoni rishikimin tonë Dashlane dhe rishikimin 1Password). Ekzistojnë po aq tema në bazën e njohurive, megjithëse LastPass ‘është shumë më e lehtë për të lundruar sesa KeePass’. 

LastPass-rishikim-Arkivi

Për më tepër, LastPass ka opsione kontakti. Sigurisht, forma e kontaktit është varrosur nën artikuj të shumtë të bazave të njohurive, por opsioni është ende atje nëse ju nevojitet. LastPass gjithashtu ka forume, dhe ato janë edhe më aktive se KeePass, me disa fije që marrin mijëra shikime dhe dhjetëra përgjigje. 

LastPass-shqyrtim-Forume

As LastPass dhe KeePass nuk ofrojnë mbështetje të shkëlqyeshme, me LastPass që të detyron të kalosh bazën e njohurive dhe KeePass i mungon ndonjë mbështetje e drejtpërdrejtë. Sidoqoftë, kur vihet në kontekstin e një beteje të KeePass vs LastPass, është e qartë se LastPass është fituesi. Ka mbështetje për ndihmë të vetë-ndihmës dhe mundësi të shumta kontakti. 

Raundi: Pika e Mbështetjes për LastPass

Logo KeePass
Logo e fundit

8

Mendimet përfundimtare

Nga shtatë raundet, LastPass ka gjashtë fitore dhe KeePass ka vetëm një. Edhe pse LastPass është fituesi i qartë bazuar në pikat, nuk është kjo histori e plotë. Ne vazhdimisht duhej të gjykonim çështjen e përdorimit normal për dikë që kërkonte një menaxher të fjalëkalimit. Në atë kontekst, përdorshmëria është një faktor kryesor, dhe LastPass rreh KeePass me lehtësi në atë front.

Fituesi: LastPass

Sidoqoftë, nuk do të thotë që LastPass është mjeti më i mirë për të gjithë. Ata që e konsiderojnë veten teknik, ka të ngjarë të shijojnë natyrën à la carte të KeePass, për të mos përmendur faktin se është burim i hapur. Për më tepër, KeePass ka parametrat e sigurisë që LastPass nuk i ofron, duke e bërë atë një shitje të lehtë për ata që shqetësohen për gjurmën e tyre në internet. 

Whatfarë mendoni, pse? A ju pëlqen LastPass më shumë, apo opsionet e KeePass janë më tërheqëse? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me