Mbrojtja më e mirë e vjedhjes së identitetit të vitit 2023: Qëndrimi i sigurt në internet

Vjedhja e identitetit nuk është një koncept i ri, por është i spikatur tani më shumë se kurrë. Me kaq shumë informacione të ndara në mediat sociale – për të mos përmendur revolucionin e blerjeve në internet – më shumë informacione personale ruhen në cloud se kurrë më parë. Edhe pse interneti ka sjellë rreziqe të reja për vjedhjen e identitetit, ai ka sjellë gjithashtu mënyra të reja për t’u mbrojtur kundër tij. 

Në këtë udhëzues për mbrojtjen më të mirë të vjedhjes së identitetit, ne do të nxjerrim në pah shërbimet që ju mbajnë të sigurt nga mashtrimet, mashtrimet dhe çdo shqetësim tjetër penal. Gjatë rrugës, ne do të flasim gjithashtu se si mbrojtja nga vjedhjet e identitetit ju mban të sigurt, si lidhet me krimin në internet dhe çfarë mund të bëni vetë për të ulur rrezikun tuaj. 

Siç do ta shihni së shpejti, ne e vlerësojmë IdentityForce më të lartë se çdo shërbim tjetër. Edhe pse nuk është opsioni më i lirë, është lehtësisht më i miri. Përveç një shërbimi monitorimi me funksion të plotë, IdentityForce ofron burime të gjera mësimore. Ajo gjithashtu ka një provë falas dy-javore, kështu që nuk ka asnjë arsye për të mos e dhënë atë.

Mbrojtja më e mirë e vjedhjes së identitetit

Zgjedhja e mbrojtjes më të mirë të vjedhjes së identitetit de fakto është e ndërlikuar, pasi shërbimi “ideal” për ju është subjektiv dhe varet nga nevojat tuaja. Për shkak të kësaj, ne e kemi ndarë udhëzuesin tonë në pesë seksione – karakteristika, çmimi, lehtësia e përdorimit, mbrojtja dhe mbështetja – secila duke ofruar tre rekomandime, e ndjekur nga disa informacione të përgjithshme rreth vjedhjes së identitetit dhe mbrojtjes. 

Thënë kjo, nëse po kërkoni mbrojtjen më të mirë të përgjithshme për vjedhje të identitetit, IdentitetiForce ia vlen të shikoni. Ka qenë afër e përgjithmonë, dhe gjatë asaj kohe është rritur në një shërbim të fortë dhe të plotë të mbrojtjes së vjedhjeve të identitetit.

Karakteristikat: Mjetet më të mira të vjedhjes së identitetit

Zgjedhja e mbrojtjes më të mirë të vjedhjes së identitetit de fakto është e ndërlikuar, pasi shërbimi “ideal” për ju është subjektiv dhe varet nga nevojat tuaja. Për shkak të kësaj, ne e kemi ndarë udhëzuesin tonë në pesë seksione – karakteristika, çmimi, lehtësia e përdorimit, mbrojtja dhe mbështetja – secila duke ofruar tre rekomandime, e ndjekur nga disa informacione të përgjithshme rreth vjedhjes së identitetit dhe mbrojtjes. 

Thënë kjo, nëse po kërkoni mbrojtjen më të mirë të përgjithshme për vjedhje të identitetit, IdentitetiForce ia vlen të shikoni. Ka qenë afër e përgjithmonë, dhe gjatë asaj kohe është rritur në një shërbim të fortë dhe të plotë të mbrojtjes së vjedhjeve të identitetit.

IdentityForce

IdentityForce shkon përtej monitorimit me një mori karakteristikash të mbrojtjes sociale dhe shfletuesit. Përveç monitorimit të numrit tuaj të sigurimeve shoqërore dhe informacionit të llogarisë bankare, IdentityForce gjithashtu mund të vëzhgojë llogaritë tuaja në Facebook, Twitter, YouTube, Google+ dhe Instagram për çdo aktivitet mashtrues. 

identityforce-slider5

IdentityForce gjithashtu siguron mbrojtje nga phishing dhe keylogging në shfletuesin tuaj. Edhe pse nuk është në nivelin e një antivirusi të plotë, siç është Bitdefender (lexoni rishikimin tonë të Antivirusit të Bitdefender), është më mirë të keni këto mjete sesa të mos. 

Mbrojtja e phishing do t’ju mbrojë nga emailet me qëllim të keq, ndërsa programi antiklizvues do të sigurojë që çdo gjë që shkruani të mos dërgohet tek një sulmues. 

Për më tepër, IdentityForce përfshin burime të shumta të të mësuarit, përfshirë letrat e mosmarrëveshjeve të kreditit, një fjalor të gjerë të kushteve financiare dhe një kalkulator të krahasimit të kredisë. Ju mund të mësoni më shumë rreth atyre në rishikimin tonë të IdentityForce. 

Garda e identitetit

Thelbi i Gardës së Identitetit është inteligjenca artificiale e “Watson” e IBM, e cila vendos për skanim. Ne do të flasim më shumë për këtë në raundin e “mbrojtjes” më poshtë, por ja vlen të përmendet edhe këtu. Ka të bëjë me mbrojtjen, por Watson është një tipar që nuk shihet me shërbime të tjera të mbrojtjes nga vjedhjet e identitetit, duke çimentuar Gardën e Identitetit mbi konkursin. 

Për më tepër, Garda e Identitetit ofron një seri mjetesh për privatësinë e shfletuesit. Edhe pse nuk përfshin një VPN – lexoni udhëzuesin tonë më të mirë VPN për këtë – zgjerimi i Shfletimit të Sigurt mund ta mbajë shfletuesin tuaj të sigurt. Ajo bllokon reklama dhe kërkesa për flash, detyron HTTPS në faqet e internetit dhe monitoron për URL-të e phishing. 

Identiteti-roje-rishikim-sigurt-shfletim

Për më tepër, zgjerimi i Shfletimit të Sigurt hap një tabelë shfletuesi krejt të re, ku mund të menaxhoni cilësimet tuaja të intimitetit për llogari të ndryshme të mediave sociale. 

Siç mund ta shihni në udhëzuesin tonë të privatësisë në Facebook, menaxhimi i këtyre cilësimeve më vete nuk është i vështirë, por të kesh një pikë të vetme për to nuk duhet të nënvizohet. Ju mund të mësoni më shumë rreth veçorive të intimitetit në rishikimin tonë të Gardës së Identitetit. 

EVERSAFE

EverSafe fiton një vend në raundin tonë të tipareve sepse ofron një kthesë unike në modelin e vjedhjes së identitetit. Në vend që të ofrojë mbështetje vetëm individuale, EverSafe specializohet në mbrojtje familjare dhe të moshuar. Nëse po kërkoni të mbroni shumë njerëz ose keni nevojë të blini mbrojtje në emër të dikujt tjetër, EverSafe është për ju.

EVERSAFE-slider2

Edhe pse anëtari i parë i një plani familjar do të duhet të paguajë çmimin e plotë, çdo anëtar shtesë do të marrë një zbritje prej 30 përqind. Pra, plani “plus” i 14,99 $ do të kushtonte 46,47 $ në muaj për një familje me katër familje. Për më tepër, çdo llogari është e vendosur në një panel të vetëm, kështu që ju mund të monitoroni të gjithë familjen tuaj pa u hedhur rreth. 

Për të moshuarit, EverSafe ju lejon të specifikoni avokatët të cilët do të kenë mundësi të hyjnë në llogarinë tuaj në emrin tuaj. Për shkak se vjedhja e identitetit shpesh synon të moshuarit që mund të jenë të panjohur me mbrojtjen e bazuar në internet, aftësia për të caktuar avokatë është e madhe. Ju mund të mësoni më shumë rreth kësaj në rishikimin tonë EverSafe.

Mimi: Mbrojtja më e përballueshme e vjedhjes së identitetit

Prmimi është i rëndësishëm me çdo shërbim të stilit të pajtimit, por veçanërisht me mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit. E vërteta është se sa më i kushtueshëm të jetë shërbimi, aq më shumë shans do ta anuloni. Qëllimi është që identiteti juaj të mos vidhet kurrë, kështu që në këtë pjesë, ne po kërkojmë mbrojtjen më të përballueshme të vjedhjes së identitetit. 

Mbrojtja e vjedhjes së identitetit ADT

ADT ofron shërbimin më të lirë për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit që kemi hasur. Nuk do të shqetësohet me nivele të shumta ose tipare të ndryshme. Sshtë një plan i vetëm që kushton 9,99 dollarë në muaj. Ky plan përfshin gjithçka, domethënë ju merrni mbulim prej $ 1,000,000, monitorim të errët të uebit dhe zgjidhje mashtrimi ADT.

Ashtu si EverSafe, mund të shtoni deri në pesë anëtarë në një plan, megjithëse çmimi nuk ndryshon bazuar në numrin e përdoruesve që keni. Secili anëtar drejton të njëjtat $ 10 në muaj, por duke marrë parasysh sa i lirë është, vështirë se ka rëndësi. 

Mimi i ulët është tërheqës, por qasja jo e pakuptimtë e ADT e bart atë në disa zona të pafavorshme. Nuk ka asnjë zbritje për kohëzgjatje më të gjatë, dhe nuk ka një politikë të fortë të rimbursimit. Ju paguani 10 dollarë në muaj – çdo muaj – derisa të vendosni të anulloni. Mund të mësoni më shumë rreth kësaj në rishikimin tonë për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit ADT.

Monitorues i identitetit

ID Watchdog ka disa çështje të përdorshmërisë, por këto janë të lehta për tu anashkaluar sepse çmimi është aq i mirë. Plani bazë është vetëm 15 dollarë në muaj, duke ofruar mbulim prej $ 1,000,000, njoftime të personalizueshme, zgjidhje të menaxhuar të vjedhjes së identitetit dhe monitorim të errët të uebit. Ekziston gjithashtu një plan 20 $ në muaj që shton një raport kredie tre-zyre. 

Mimet në tabelën e mësipërme janë për planet mujore. Sidoqoftë, ID Watchdog gjithashtu ofron një cikël vjetor të faturimit që, si IdentityForce, ju jep dy muaj shërbim falas. Thënë kështu, është rrëzuar një shtyllë në këtë raund sepse nuk ka asnjë periudhë prove dhe politika e rimbursimit është e butë. Ju mund të lexoni në lidhje me atë në rishikimin tonë të Watchdog ID.

IdentityForce

IdentityForce nuk është shërbimi më i lirë atje, megjithëse është larg nga më të shtrenjtat. Shtë më e kushtueshme se ADT dhe ID Watchdog, por tiparet justifikojnë shpenzimin e disa dollarëve shtesë në muaj. Plani themelor, UltraSecure, do të mbulojë plotësisht, duke përfshirë $ 1.000,000 në sigurim, ndihmë të humbur në kuletë dhe monitorim të errët të uebit.. 

Në varg, UltraSecure + Kredia është kryesisht e njëjtë, megjithëse përfshin monitorimin e kredisë tri-byro për një shtesë prej 6 dollarësh në muaj. Pavarësisht se cili plan ju zgjidhni, ju mund të paguani mujore ose çdo vit. 

Shkuarja në planin vjetor do të thotë që ju do të merrni dy muaj shërbim falas, i cili do të përhapë koston e 10 muajve në të gjithë 12. Përveç kësaj, dy javët e para janë falas, kështu që ju mund të provoni IdentityForce pa humbur para.

Lehtësia e përdorimit: Shërbimi më i mirë i Mbrojtjes së Vjedhjeve të Identitetit

Kuptimi i asaj që është ajo që është e rëndësishme nëse vidhet identiteti juaj. Shtë një moment i frikshëm, kështu që një ndërfaqe lehtësisht e tretshme që fillon procesin e restaurimit është parësore. Në këtë pjesë, ne jemi duke kërkuar shërbimin më të mirë të mbrojtjes nga vjedhjet e identitetit që mban gjithçka të lehtë për t’u kuptuar, edhe në rast të një katastrofe.

Garda e identitetit

Nga faqja fillestare tek pulti juaj, Garda e Identitetit e bën të thjeshtë mbrojtjen e identitetit tuaj. Uebfaqja është shtruar mirë, me gati të gjitha butonat që ju drejtojnë drejt faqes së arkë. Pasi të regjistroheni, vendosja e llogarisë tuaj është e thjeshtë; Garda e Identitetit kërkon disa informacione themelore përpara se të të hidhte në pult. 

Identiteti-roje-rishikim-pult

Pasi të jeni në pult, ju mund të shikoni njoftimet tuaja të reja, shihni cilat llogari Identiteti Garda po monitoron dhe kontrolloni nëse ndonjë nga informacionet tuaja ka dalë në sipërfaqe të errët. Ekziston gjithashtu një skedë “menaxhimi i rrezikut”, ku mund të shikoni rezultatin tuaj të rrezikut. Identiteti Guard gjeneron këtë rezultat bazuar në një seri pyetjesh që ju përgjigjeni pasi të zbarkoni në pult për herë të parë. 

Pyetjet kanë të bëjnë me zakonet tuaja, të tilla si atë që dyqanet në dyqan dhe në cilën industri ku punoni. Me këtë informacion, Garda e Identitetit nuk është në gjendje të sigurojë vetëm një rezultat rreziku, por edhe të aftësojë Watson për zakonet tuaja. Për shkak të kësaj, Garda e Identitetit mund të identifikojë çdo sjellje anormale. 

EVERSAFE

Duhet të habisë që EverSafe është i lehtë për t’u përdorur, pasi është një shërbim për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit, i përqendruar te të moshuarit. EverSafe kryeson procesin, do të thotë se po futni informacionin tuaj ndërsa regjistroheni. Kjo e bën atë që të mbroheni tashmë kur të shkoni në pultin e llogarisë. 

EVERSAFE-rishikim-add-llogari

EverSafe është e kundërta e Gardës së Identitetit dhe IdentityForce kur bëhet fjalë për pultin. UI është i pastër, duke ofruar vetëm informacione themelore për atë që monitorohet. Jashtë alarmeve tuaja, ju mund të ndryshoni cilësimet e njoftimit dhe të aprovoni ose refuzoni llogaritë që EverSafe ka gjetur në raportin tuaj të kreditit.

Edhe pse EverSafe nuk ofron funksionalitetin e Gardës së Identitetit dhe IdentityForce, qasja e tij pa kuptim do të jetë tërheqëse për disa përdorues. 

IdentityForce

IdentityForce ka disa çështje kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një plani. Rreshtimi është mjaft i thjeshtë, por ka shumë mundësi në faqen kryesore, gjë që e bën konfuz të gjetjes së faqes së arkëtimit. 

Thënë kjo, pasi të regjistroheni për një llogari, IdentityForce është një ëndërr. Pasi të keni kontrolluar, do t’ju kërkohet të shkruani të gjitha informacionet tuaja personale në mënyrë që IdentityForce të fillojë t’ju mbrojë menjëherë. 

identityforce-rishikim-pult

Në pult, ju mund të shihni shpejt se cilët elementë IdentitetiForce po skanon dhe çfarëdo alarmi që mund të keni. Ekziston gjithashtu një skedë “burimesh” ku mund të gjeni fjalorin dhe kalkulatorët për qiratë e automjeteve, hipotekat dhe kartat e kreditit.

Shkëlqimi i IdentityForce vjen në aftësinë e tij për të segmentuar informacionin. Paneli është miqësor dhe i dobishëm, duke ju lejuar të shihni shpejt informacionin përkatës ndërsa siguron gjithashtu një thesar të burimeve të të mësuarit.

Mbrojtja: Mbulimi më i mirë i vjedhjes së identitetit

Tri shërbimet e ardhshme ofrojnë mbulimin më të mirë të vjedhjes së identitetit. Kjo do të thotë se ata ofrojnë një kombinim të sigurimit të mirë, shumë burime mësimore dhe një sistem monitorimi të sofistikuar për t’ju mbajtur të mbrojtur. 

IdentityForce

Ne i dhamëm IdentityForce një vlerësim 98 përqind për vlerësimin tonë, që është rezultati më i lartë i mbrojtjes që ne i kemi dhënë një shërbimi të mbrojtjes nga vjedhjet e identitetit. Mbulimi bazë është i shëndoshë, me IdentityForce monitorimin e numrit tuaj të sigurimeve shoqërore, informacionin e llogarisë bankare dhe llogaritë e mediave sociale. Sidoqoftë, qëllimi i këtij monitorimi është i madh. 

IdentityForce shikon të dhënat gjyqësore, shërbimet e huazimit të pagave, listat e shkelësve të seksit dhe bazën e të dhënave USPS Change of Adresa për cilindo nga informacionet tuaja. Për më tepër, ju mund të shikoni ID tuaj mjekësore në pult, për të siguruar që ju jeni i vetmi që përdor sigurimin tuaj shëndetësor. 

identityforce-shqyrtim-calculators

Edhe me atë mbrojtje, burimet dallohen më së shumti. IdentityForce siguron një burim për gjithçka, nga zgjidhja e mosmarrëveshjeve të automobilave deri te zgjidhja e postës spam. Për më tepër, të gjitha këto burime janë në një vend të vetëm. 

Ndërsa shërbimet e tjera të mbrojtjes nga vjedhjet e identitetit presin të shohin nëse diçka do të ndodhë, IdentityForce ofron mjete proaktive, kështu që ka një shans më të vogël në radhë të parë.

Garda e identitetit

Siç u përmend, Garda e Identitetit mundësohet nga inteligjenca artificiale e IBM-së Watson. Edhe pse mund të duket si e pakuptimtë për marketing, Watson është seriozisht mbresëlënëse. ’Shtë përdorur në fusha të shumta, veçanërisht në ilaç, ku është implementuar për të përcaktuar rrugët e trajtimit të kancerit. Për më tepër, Watson nuk është vetëm monitorim; po meson. 

Për dallim nga mjetet e tjera, Watson mund të monitorojë sjelljen tuaj dhe të përdorë atë profil për të identifikuar aktivitetin mashtrues. Si një inteligjencë artificiale, ai mëson bazuar në informacionin që jepni, kështu që kap informacione që mund të bien nëpër çarje me shërbime të tjera. 

Përveç Watson, Garda e Identitetit gjithashtu ofron një menaxher të veçantë të çështjeve për llogarinë tuaj dhe ju njofton nëse ndodhin ndonjë shkelje të të dhënave përkatëse. 

Në vend që të operoni në një aeroplan të vetëm, Garda e Identitetit ofron një qasje me shumë shtresa që zvogëlon shumë mundësinë e vjedhjes së identitetit tuaj. Shtë e lehtë për të monitoruar se sa mirë jeni të mbrojtur, me rezultatin tuaj të menaxhimit të rrezikut. 

Monitorues i identitetit

Në rishikimin tonë, ID Watchdog mori një rezultat gati të përsosur për mbrojtjen e tij. Edhe pse pulti zgjat një kohë për të azhurnuar, shpejt mund të shihni se çfarë informacioni po skanohet dhe çdo njoftim pas një ore ose dy. 

Përveç suiteve standarde të monitorimit, ID Watchdog kontrollon gjithashtu llogaritë tuaja të mediave sociale, por më shumë se kaq, ajo shikon për aktivitete specifike. 

id-mbikqyrës-rishikim-social-media-settings

Llogaritë tuaja të mediave sociale skanohen në 14 kategori, duke filluar nga përmbajtja e alkoolit dhe ilaçeve deri te racizmi. Ju gjithashtu mund të vendosni ashpërsinë për secilën nga ato kategori. Për shembull, nëse jeni, fjala vjen, një banakier dhe postoni shumë për alkoolin, mund t’i thoni ID Watchdog që të mos ju njoftojë kur përmbajtja në lidhje me alkoolin postohet në median tuaj sociale.

Ashtu si Garda e Identitetit, ID Watchdog kombinon të gjithë monitorimin e tij në një raport ekspozimi. Raporti i ekspozimit ka të bëjë kryesisht me mediat sociale, duke ju bërë të ditur nëse ka ndonjë informacion që po ndani që mund t’ju rrezikojë. Nuk është aq gjithëpërfshirëse sa rezultati i menaxhimit të rrezikut të Gardës së Identitetit, por është akoma mirë të kesh.

Ndihma: Ndihma më e mirë për vjedhjen e identitetit

Mbështetja dhe mbrojtja janë të lidhura ngushtë kur bëhet fjalë për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit. Zakonisht do të arrini të mbështesni nëse ndonjë gjë shkon keq. Për shkak të kësaj, mbështetja telefonike gjatë gjithë kohës është thelbësore, siç është edhe një lloj funksionaliteti i bisedës live.

IdentityForce

Duke pasur parasysh se sa të fuqishëm janë burimet e të mësuarit që ofron IdentityForce, duhet të habisë fakti që mbështetja e tij është e shkëlqyeshme. Baza e njohurive ndërton arsimin dhe mbështetjen duke iu përgjigjur pyetjeve në lidhje me shërbimin dhe duke ju lejuar të merrni një kuptim më të thellë se si të mbroni identitetin tuaj.

identityforce-rishikim-Arkivi

Siç është e vërtetë për çdo shërbim të mirë për mbrojtjen nga vjedhjet e identitetit, IdentityForce ofron mbështetje telefonike gjatë gjithë kohës nëse keni ndonjë problem. Përgjigjet e mbështetjes mund t’ju përgjigjen pyetjeve themelore, por ato janë kryesisht atje për t’ju ndihmuar në rast se merrni një alarm që nuk mund t’i zgjidhni vetë. Nëse keni një çështje më pak të ngutshme, mund të dërgoni gjithashtu një IdentitetForce një email.

LifeLock

LifeLock nuk ka marrë ndonjë nyje në këtë udhëzues sepse është me çmim të lartë dhe nuk ka karakteristika. Thënë kështu, mbështetja është e shkëlqyeshme. Nëse nuk jeni në dijeni, Norton zotëron LifeLock (lexoni rishikimin tonë të Norton Security). Për shkak se LifeLock është i lidhur me një gjigant antivirus, ai mund të përfitojë nga sistemi i fuqishëm mbështetës që Norton tashmë ka krijuar.

lifelock-rishikim-Arkivi

Baza e njohurive është hedhur në mënyrë të pastër, ka një forum ku mund të bëni pyetje dhe përgjigjet e mbështetjes janë në dispozicion në telefon 24/7. Mbështetja është gjithashtu në dispozicion në shumë gjuhë. Kur shikonim në median sociale të LifeLock, gjetëm përgjigje në anglisht, spanjisht dhe madje edhe në japonisht. 

Duke folur për mediat sociale, LifeLock u përgjigjet pyetjeve përmes Twitter dhe Facebook. Edhe pse shumica e shërbimeve për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit kanë media sociale, LifeLock është një nga ato pak që i përgjigjet në të vërtetë postimeve të përdoruesve. Ju mund të lexoni më shumë rreth kësaj në përmbledhjen tonë të LifeLock.

myFICO

myFICO nuk është me të vërtetë një shërbim i mbrojtjes së vjedhjeve të identitetit. Përkundrazi, është një shërbim i mbikëqyrjes së kredisë me ekran të plotë. Megjithëse kjo funksionon dobët për mbrojtje, myFICO është në një ligë të vetën kur bëhet fjalë për mbështetje. Veryshtë shumë një mjet arsimor dhe pasqyron atë. myFICO ofron burime të shumta për të mësuar më shumë rreth kredisë dhe financave. 

Nëse hasni ndonjë problem, mund të arrini përmes emailit ose telefonit. Sidoqoftë, postat elektronike kërkojnë një kohë drejtimi dy-pune dhe mbështetja e telefonit është në dispozicion vetëm gjatë orarit të punës. Fatmirësisht, ju mund të merrni përgjigje 24/7 përmes forumeve të myFICO.

myfico-shqyrtim-Forume

Edhe pse nuk është një zëvendësim i përshtatshëm për mbështetje të drejtpërdrejtë, forume janë shumë aktive. Duke parë postimet e fundit, pothuajse të gjitha temat kishin përgjigje brenda disa minutash. Ju mund të lexoni më shumë rreth forumeve dhe sistemit të mbështetjes në rishikimin tonë të myFICO. 

A është vlerë mbrojtja e vjedhjes së identitetit?

Kjo është një pyetje e vështirë për t’u përgjigjur, pasi mund të jetë një po ose jo në varësi të rrethanave tuaja. Vetëm kështu jemi të qartë, një shërbim për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit nuk bën asgjë që nuk mund të bësh vetë. Jashtë sigurimit të sigurimit, ju mund të monitoroni gjithçka që mund të ketë një shërbim mbrojtjeje. 

Thënë kështu, duke bërë kështu do të duhen orë të shumta të punës çdo ditë. Edhe pse është e thjeshtë të kontrollosh kredinë tënde këtu dhe atje, shfletimi në ueb i errët dhe tërheqja e bazës së të dhënave USPS Change of Adresa çdo ditë nuk është e lehtë. Në qoftë se nuk mund ta shfrytëzoni një UA për ta bërë atë për ju, monitorimi i secilës zonë që shërbimi i mbrojtjes nga vjedhjet e identitetit nuk është i mundshëm. 

Ju nuk keni nevojë për mbrojtje nga vjedhjet e identitetit, por nuk është ide e keqe ta keni. Ashtu si blerja e sigurimit, vjedhja e identitetit është një lojë me numra, kështu që sa më shumë të mund të grumbulloni kuvertën në favorin tuaj, aq më pak të prirur do të keni vjedhjen e identitetit tuaj.

Llojet e vjedhjes së identitetit

Edhe pse ne kemi përdorur “vjedhjen e identitetit” si një term të gjerë gjatë gjithë këtij udhëzuesi, ka lloje specifike për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm. Shumica e njerëzve janë të njohur me të paktën disa lloje të vjedhjes së identitetit, por ka disa forma që nuk mund t’i keni dëgjuar kurrë. 

Vjedhja e identitetit të llogarisë

Vjedhja e identitetit të llogarisë është forma më e zakonshme e vjedhjes së identitetit. Whenshtë kur një kriminel fiton hyrjen në llogaritë ekzistuese që ju keni, të jetë ai media sociale, bankat ose ndryshe. Për më tepër, kjo formë e vjedhjes së identitetit përfshin kriminelët që hapin llogari të reja në emrin tuaj. 

Fatmirësisht, është e lehtë të vësh re vjedhjet e identitetit të llogarisë, veçanërisht nëse monitoroni llogaritë tuaja të kreditit dhe ato në internet. Edhe pse një shërbim për mbrojtjen e vjedhjes së identitetit ndihmon në sigurimin e numrit tuaj të sigurimeve shoqërore, informacionit të llogarisë bankare dhe më shumë, vjedhja e identitetit të llogarisë është zakonisht rezultat i fjalëkalimeve të dobëta. 

Për të luftuar atë çështje, sigurohuni që të përdorni një fjalëkalim të gjatë, të krijuar rastësisht për secilën llogari që keni. Ju mund të gjeneroni dhe ruani fjalëkalime duke përdorur një nga zgjedhjet tona më të mira të menaxherit të fjalëkalimeve, siç është Dashlane (lexoni rishikimin tonë të Dashlane). 

Vjedhja e identitetit të punësimit

Vjedhja e identitetit të punës përdoret kur një kriminel nuk mund të marrë një vend pune, zakonisht si rezultat i një precedenti penal. Ata do të përdorin numrin tuaj të sigurimeve shoqërore dhe informacionin personal për të aplikuar për një vend pune në emrin tuaj. Edhe pse ata do të mbledhin paycheck në emrin tuaj, ju do të jeni një në goditje për të paguar taksën e të ardhurave çdo vit. 

Vjedhja e identitetit tatimor

Vjedhja e identitetit tatimor është kur një kriminel paraqet taksat në emrin tuaj, duke marrë çfarëdo deklarate tatimore të jetë në tryezë. Nëse i keni regjistruar taksat tuaja në SH.B.A. dhe IRS i ka refuzuar ato, është e mundur që dikush tashmë t’i ketë regjistruar ato në emrin tuaj.

Vjedhja e identitetit mjekësor

Vjedhja e identitetit mjekësor është kur një sulmues merr kujdes duke përdorur sigurimin tuaj shëndetësor. Përveç rrëmujës me të dhënat tuaja mjekësore, vjedhjet e identitetit mjekësor mund të ndikojnë rëndë në kredinë tuaj. Nëse faturat shkojnë të papaguara, do të jeni përgjegjës për shpenzimet. Në varësi të mënyrës sesi sulmuesi përdori informacionin tuaj, është e mundur që të mund të mos jeni të vetëdijshëm për faturat, derisa ato të jenë në koleksione. 

Vjedhja e identitetit kriminal

Më në fund, vjedhja e identitetit kriminal është kur dikush përdor informacionin tuaj për një krim të kryer. Kjo zakonisht manifestohet përmes letërnjoftimeve të rreme, siç është kur dikush mund të thotë, të marrë një biletë të shpejtë dhe t’i japë oficerit të policisë një ID të rreme me informacionin tuaj. 

Si të raportoni vjedhjet e identitetit

Raportimi i vjedhjes së identitetit do të ndryshojë bazuar në vendin ku jetoni. Duke supozuar se jetoni në Sh.B.A, raportimi nuk është i vështirë. Identiteti në internettheft.gov siguron një proces të thjeshtë, tre-hapësh për raportimin e vjedhjeve të identitetit. Edhe pse ky është hapi i parë që duhet të ndërmerrni për të raportuar vjedhjet e identitetit, nuk është i fundit. 

identiteti-vjedhje-raporti

Për më tepër, ju mund të telefononi Komisionin Federal të Tregtisë në Linjën e Vjedhjes të Identitetit (877-438-4338). Atje, një agjent do t’ju ndihmojë të qetësoni nervat tuaja dhe të krijoni një plan shërimi. Shtë gjithashtu një ide e mirë për të thirrur tre zyrat kryesore të kredisë – Equifax, TransUnion dhe Experian – për të vendosur një alarm mashtrimi në rekordin tuaj të kreditit. 

Pas kësaj, është çështje e pritjes dhe të shpresosh që dëmi të mos jetë shumë i rëndë. Nuk ka të ngjarë që një kriminel të shkaktojë shumë probleme nëse keni një shërbim të mbrojtjes nga vjedhjet e identitetit, megjithëse, pasi të keni mundësi të zbatoni këto veprime menjëherë pasi shërbimi të zbulojë një problem.

Sigurimi i vjedhjes së identitetit dhe parandalimi i vjedhjes së identitetit

Shumica e shërbimeve të mësipërme ofrojnë sigurim dhe parandalim të vjedhjes së identitetit. Sidoqoftë, është e rëndësishme të dihet ndryshimi midis të dyve. Sigurimi i vjedhjes së identitetit ju mbulon në rast se vidhet identiteti juaj. Anydo para që është marrë ose ndonjë shpenzim jashtë xhepit për rivendosjen e identitetit tuaj zakonisht mbulohen nga politika. 

Parandalimi i vjedhjes së identitetit, nga ana tjetër, përpiqet ta ndalojë atë që të ndodhë në radhë të parë. Përmes një serie shërbimesh monitorimi, parandalimi i vjedhjes së identitetit ju mban në lak se ku janë informacionet tuaja dhe si po përdoren.

Megjithëse monitorimi vjen nga një prej zgjedhjeve tona më lart, ju gjithashtu mund të merrni pjesë në parandalimin e vjedhjes së identitetit. Ka mënyra të panumërta për të mbrojtur veten, disa prej të cilave përfshijnë copëtimin e çdo dokumenti të rëndësishëm, mbajtjen private të mediave tuaja sociale dhe instalimin e një programi antivirus (lexoni udhëzuesin më të mirë të softuerit antivirus).

Mendimet përfundimtare

Ka shumë mundësi për mbrojtjen e vjedhjeve të identitetit, megjithëse nuk ju rekomandojmë disa nga ato më të njohura, siç është LifeLock. Bazuar në studimin dhe përvojën tonë, dy opsionet më të mira janë Garda e Identitetit dhe IdentitetiForce. Të dy ofrojnë mbrojtje të gjerë dhe shumë karakteristika, për tu ngritur. Edhe pse nuk është aq e lirë sa, të themi, ADT, kostoja shtesë ia vlen. 

Nëse po blini për një familje ose në emër të një të moshuari, EverSafe është gjithashtu një mundësi e mirë. Po kështu, ne na pëlqen çmimi i Watch Watchdog. 

Me çfarë mbrojtje të vjedhjes së identitetit jeni duke shkuar? Pse e zgjodhët? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.