Si të Kriptoni Pajisjet Android në vitin 2023

Me shkelje të të dhënave, rrjedhje dhe hacks që ndodhin rregullisht, përdoruesit po i kushtojnë gjithnjë e më shumë vëmendje sigurisë së internetit dhe teknologjisë së kriptimit. Sidoqoftë, dikush që fiton qasje fizike në pajisjen tuaj është një rrugë sulmi që shpesh anashkalohet. Për të mbrojtur kundër kësaj, ne do t’ju tregojmë se si të kodoni pajisjet Android dhe t’i mbani të sigurta aplikacionet, llogaritë dhe të dhënat tuaja personale.

Si të aktivizoni kriptimin në Android

Mundësimi i kriptimit të pajisjes në pajisjen tuaj Android është një proces shumë i drejtpërdrejtë, dhe shumë telefona madje e kanë aktivizuar atë menjëherë jashtë kutisë. Për të përfunduar procesin e kriptimit, telefoni juaj duhet të jetë i pa-kontrolluar (ne do ta diskutojmë këtë më vonë), të kyçeni dhe të keni të paktën 80 përqind bateri.

Nëse procesi është ndërprerë për ndonjë arsye, ka të ngjarë të humbni qasjen në të gjitha të dhënat në pajisjen tuaj. Kështu, këshillohet që së pari të ekzekutoni një kopje rezervë të plotë, vetëm për të qenë të sigurt. Mënyra më e mirë për të bërë kopje rezervë të të dhënave tuaja është duke përdorur një aplikacion të shërbimit rezervë në internet, kështu që drejtohuni tek rezervimi ynë më i mirë në internet për udhëzuesin celular nëse nuk keni tashmë një.

IDrive-Android

Edhe pse një shërbim i rezervuar i dedikuar është gjithmonë basti juaj më i mirë, ekziston gjithashtu një veçori e integruar rezervë në vetë Android. Ndërsa nuk është aq i mirë sa, të themi, IDrive (lexoni rishikimin tonë IDrive), i cili është zgjedhja jonë kryesore për shërbime rezervë mobilë, është akoma mjaft mirë për një punë një herë, kështu që drejtohuni tek udhëzuesi ynë se si të kopjoni Android për të mësuar gjithçka për të.

Android-Backup

Procesi i kriptimit të pajisjes ndryshon pak në varësi të versionit të Android që keni, kështu që ndiqni hapat përkatës më poshtë për versionin tuaj Android. Mund të ndryshojë gjithashtu në varësi të asaj kompanie që ndërtoi pajisjen tuaj, pasi OEM të ndryshëm (prodhuesit e pajisjeve origjinale) ndonjëherë kanë mundësi të ndryshme menuje.

Nëse nuk jeni të sigurt se cili version i Android po ekzekuton në telefonin tuaj, mund ta kontrolloni lehtë këtë duke futur cilësimet, duke shtypur “rreth telefonit” dhe duke lëvizur poshtë tek pjesa e etiketuar “Versioni Android”, ku duhet të shihni numrin e versionit.

Android-Version-Number

Kriptimi i Android 4.4 dhe më i ulët

Nëse pajisja juaj po ekzekuton Android 2.3 (Gingerbread), atëherë basti juaj më i mirë për të hyrë në veçorinë e kriptimit është duke regjistruar në Microsoft Exchange dhe duke koduar pajisjen tuaj në atë mënyrë. Përndryshe, nëse telefoni juaj është një Samsung Galaxy S, S2 ose S Plus, mund të shkarkoni një aplikacion për të mundësuar kriptimin pa pasur nevojë për një llogari Exchange..

  VPN më e mirë për Hong Kong: Mbajtja e Lirë në vitin 2023

Screenlock44

Për Android 3.0 (Honeycomb) e lart, procesi është dukshëm më i lehtë. Së pari duhet të aktivizoni ekranin e kyçjes, të cilin mund ta gjeni duke futur cilësimet dhe më pas duke zgjedhur “sigurinë”. Nga këtu, trokitni lehtë mbi “kyçja e ekranit” dhe zgjidhni metodën tuaj të preferuar të vërtetimit.

Encrypt-Phone44

Pasi të jetë vendosur ekrani i kyçjes, mund të riktheheni te cilësimet e sigurisë dhe të trokitni lehtë mbi “kodimin e telefonit”. Do t’ju jepet një paralajmërim fillestar, i ndjekur nga një shpejtë për metodën tuaj të vërtetimit (për shembull, PIN-i juaj).

Warnings44

Pasi të keni hedhur poshtë paralajmërimin e dytë, pajisja juaj do të fillojë procesin e kriptimit. Kjo duhet të zgjasë rreth një orë dhe procesi nuk mund të ndërpritet, prandaj sigurohuni që të lini pajisjen vetëm derisa të përfundojë. Pasi të përfundojë, pajisja do të rindizet, dhe të gjitha të dhënat tuaja tani duhet të kodohen dhe mbrohen nga vjedhjet e mundshme.

Encrypting44

Si të Kriptoni Android 4.4 dhe më të Ulët

 1. Hapni cilësimet Android nga menyja e aplikacioneve
 2. Takoni “sigurinë”
 3. Nëse nuk është vendosur ekrani i kyçjes, trokitni lehtë mbi “kyçja e ekranit”
 4. Zgjidhni metodën tuaj të preferuar të vërtetimit (rrëshqitje, model, PIN ose fjalëkalim)
 5. Kthehu te cilësimet e sigurisë
 6. Takoni “telefonin e koduar”
 7. Heq poshtë paralajmërimin e parë
 8. Vendosni kodin PIN ose fjalëkalimin
 9. Heq poshtë paralajmërimin e dytë
 10. Prisni që telefoni juaj të kodohet

Kriptimi i Android 5.0 dhe më i lartë

Nëse pajisja juaj Android po ekzekuton versionin 5.0 dhe më të lartë, shanset që kriptimi është aktivizuar tashmë nga parazgjedhja. Nëse nuk është kështu, hapat për ta mundësuar atë janë edhe një herë të drejta. Emrat e saktë të menutë mund të ndryshojnë pak në varësi të prodhuesit të telefonit tuaj, por në përgjithësi nuk duhet të ketë shumë ndryshim.

Android-Settings50

Filloni duke hyrë në cilësimet Android dhe lundroni në menunë “sigurisë” (nganjëherë të quajtur “siguri”) & vendndodhja “). Nga këtu, ju mund të shihni tashmë një hyrje për të koduar telefonin tuaj. Nëse jo, shikoni për një menu të quajtur “encryption & kredencialet, “ku do të gjeni cilësimin e lartpërmendur.

Android-Security-Settings50

Nëse telefoni juaj tashmë është i koduar si parazgjedhje, ai do të thotë kështu këtu, dhe nëse po, puna juaj është bërë dhe ju mund të mos pranoni pjesën tjetër të hapave. Nga ana tjetër, nëse nuk është e kriptuar, procedoni duke shtypur cilësimin e “telefonit të koduar”, në të cilën pikë do të paraqiteni me dy paralajmërime të veçanta që mbulojnë të gjitha masat paraprake të përmendura më herët në këtë artikull.

  HTTP vs HTTPS në vitin 2023: Cilat janë ata dhe cilat janë ndryshimet?

Warnings50

Pasi të keni kapur këto paralajmërime, telefoni juaj do të fillojë procesin e kriptimit. Kjo duhet të zgjasë rreth një orë, kështu që thjesht vendosni telefonin tuaj poshtë dhe lëreni vetëm derisa procesi të përfundojë. Kjo është e rëndësishme, pasi çdo ndërprerje mund të rezultojë në humbjen e plotë të të gjitha të dhënave tuaja, pa asnjë mënyrë për t’i rikuperuar ato, pasi ato do të jenë tashmë të koduara pjesërisht.

Megjithëse Android 5.0 dhe më lart nuk kërkon nga përdoruesit të ndizni një ekran të kyçur për të mundësuar enkriptimin e pajisjes, prapëseprapë ju rekomandohet që ta bëni atë sidoqoftë, pasi një telefon i koduar pa ndonjë formë autentifikimi nuk mbrohet vërtet..

Si të Kriptoni Android 5.0 dhe sipër

 1. Vendosni cilësimet Android
 2. Takoni “sigurinë” ose “sigurinë” & vendndodhja “
 3. Zgjidhni “kriptimin & kredencialet ”dhe / ose“ telefoni i koduar ”
 4. Heq poshtë paralajmërimet
 5. Prisni që telefoni juaj të kodohet

Hfarë ndodh kur fshikoni telefonin tuaj

Në terma themelorë, kriptimi është një proces që përdor një çelës për të “përplasur” të dhënat e një përdoruesi, duke e bërë atë të palexueshëm për këdo pa çelësin e “moskërkimit” të tij përsëri. 

Shtë e qartë se ka shumë më tepër prapa skenave, me forma të ndryshme të kriptimit që kryejnë detyrën e synuar në mënyra të ndryshme. Për një vështrim më të thelluar në teknologjinë e kriptimit, në përgjithësi, shikoni përshkrimin tonë të kriptimit.

Pajisjet që funksionojnë Android 6.0.1 (Marshmallow) dhe përdorin më herët encryption në disk të plotë bazuar në dm-crypt dhe mbrohen nga një çelës 128-bitësh AES. Për shkak se asgjë në disk nuk mund të lexohet pa autentifikim, asnjë aplikacion nuk do të jetë në gjendje të kryejë detyrat e tyre nëse pajisja juaj ka rindërtuar dhe nuk keni hyrë ende fjalëkalimin tuaj. 

Për pjesën më të madhe, ky nuk është një problem i madh. Sidoqoftë, në rastin e një rindërtimi të papritur, disa aplikacione, siç janë alarmet dhe kujtesat, nuk do të fiken derisa përdoruesit të vërtetojnë veten e tyre.

Ndryshimet e kriptimit në Android 7.0

Ky problem u zgjidh me Android 7.0 (Nougat), i cili e ndryshoi procesin e kriptimit në një skedar të bazuar dhe futi “boot drejtpërdrejtë”, duke lejuar që disa aplikacione (siç janë alarmet) të funksionojnë në një kapacitet të kufizuar, madje edhe pa hyrë në pajisje me fjalëkalimin ose kodin PIN. Kriptimi i ri i bazuar në skedarë gjithashtu rriti madhësinë e çelësit në AES 256-bit, duke përmirësuar shumë sigurinë.

Me secilën metodë, kriptimi është i njëanshëm, që do të thotë që pasi të keni përfunduar procesin dhe të kodoni pajisjen tuaj, nuk ka asnjë mënyrë ta fikni përsëri pa kryer një rivendosje të plotë të fabrikës në pajisjen e koduar.

  Menaxheri më i mirë i fjalëkalimeve 2023

Për më tepër, ju mund të përjetoni një goditje të vogël në performancën – veçanërisht nëse pajisja juaj është e vjetër – pasi të gjitha skedarët në telefonin tuaj duhet të deshifrohen në kohë reale kur përpiqeni të përdorni ato. Sidoqoftë, për pajisjet më të reja dhe më të fuqishme, kjo mezi duhet të vihet re, pasi ato duhet të jenë më se të afta për të kryer llogaritjet shtesë.

Nëse pajisja juaj është e rrënjosur – do të thotë që ju keni fituar qasje të plotë të administratorit (ose qasje rrënjësore) në nënsistemet Android – nuk mund të kodohet menjëherë. Përkundrazi, së pari duhet të zhbllokoni pajisjen tuaj dhe më pas të aktivizoni kriptimin përpara se ta rrënjosni përsëri. 

Kjo është tepër e rëndësishme për t’u mbajtur në mend, pasi përpjekja për të kriptuar një pajisje të rrënjosur mund të ketë pasoja katastrofike për çdo të dhënë që nuk i keni mbështetur.

A mund ta shifroj telefonin tim Android? 

Kriptimi u shtua në telefonat Android gjatë gjithë kohës në versionin 2.3 (Gingerbread), i cili u lëshua në vitin 2010. Kjo tha, vendosja nuk ishte lehtësisht e arritshme pa disa hacks para versionit 3.0 (huall) në tableta dhe versionin 4.0 (Ice Cream Sandwich ) në smartphone, të dy të lëshuar në 2011. 

Kështu, nëse nuk jeni duke ekzekutuar një version të Android pothuajse një dekadë më parë, duhet të jeni në gjendje të kriptoni me lehtësi pajisjen tuaj dhe të siguroni që të dhënat tuaja personale janë të mbrojtura. Nga ana tjetër, nëse ende përdorni një pajisje që ekzekuton Android 2.3, procesi bëhet dukshëm më i komplikuar, duke kërkuar aplikime dhe llogari të palëve të treta.

Mendimet përfundimtare

Aty e keni atë, gjithçka që duhet të dini rreth kodimit të telefonit ose tabletit tuaj Android. Për pajisjet e reja, shanset janë që shifrimi i pajisjes tashmë është aktivizuar, por nëse jo, është një nga hapat më të mëdhenj që përdoruesit mund të ndërmarrin për të siguruar që ato mbrohen nëse pajisja e tyre është vjedhur ose humbur.

Si paralajmërim i fundit, sigurohuni që të merrni masat paraprake të rekomanduara përpara se të filloni procesin e kriptimit. Rezervoni të dhënat tuaja të ndjeshme duke përdorur ruajtjen më të mirë të cloud për Android, siç është Sync.com, e cila është një zgjedhje e shkëlqyeshme (lexoni rishikimin tonë të Sync.com).

Ju gjithashtu duhet të siguroheni që pajisja të mos jetë e rrënjosur, dhe të kujdeseni ta lini atë vetëm dhe të futeni deri në përfundimin e kriptimit. Mosrespektimi i këtyre masave paraprake mund të rezultojë në humbjen e të gjitha të dhënave tuaja, pa asnjë mënyrë për t’i rikuperuar ato përsëri.

Whatfarë mendoni për udhëzuesin tonë? A e patët të lehtë për t’u ndjekur, apo ndonjë nga hapat tanë nuk ishte i qartë? Ndoshta ju keni rënë në ndonjë gabim ose problem që nuk është përfshirë në këtë udhëzues? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me