Si të ndryshoni adresën tuaj të DNS në vitin 2023

Sa herë që shkruani një adresë në internet në shiritin URL të shfletuesit tuaj, ajo shkakton një seri të ndërlikuar të ngjarjeve që lidhin kompjuterin tuaj me faqen e internetit. Një pjesë e procesit është që kompjuteri juaj të marrë adresën IP të serverit të asaj faqe në internet.

Ky informacion i jepet kompjuterit tuaj nga një sistem DNS ose emri i domain. Shtë një “ndërmjetës” që kujton një operator në shkëmbimin e telefonit me kohë të vjetër. Kompjuteri juaj kontakton DNS dhe i tregon URL-së për faqen në internet që po përpiqeni të arrini. DNS më pas ju jep adresën e asaj faqe në internet dhe ju lidhet me të.

Kjo strukturë do të thotë që DNS që ju përdorni mund të shihni zakonet tuaja të shfletimit, t’ju mohojë qasjen në faqet e internetit të caktuara dhe të ndikojë në performancën.

Për fat të mirë, ka ofruesit e palës së tretë DNS që janë falas dhe të lehtë për t’u vendosur. Vazhdoni të lexoni dhe ne do të shqyrtojmë më shumë detaje në lidhje me avantazhet e ndryshimit të DNS tuaj dhe si ta bëni atë.

Si DNS juaj mund të ndikojë në performancën

ndryshoni DNS

Lidhja juaj duhet të kalojë nëpër DNS pothuajse çdo herë që dëshiron të lidhet me një faqe në internet. Megjithëse disa uebfaqe të vizituara shpesh mund të ruhen në vend për qasje më të shpejtë, sa herë që vizitoni një sit të ri ose fshihet cache, kërkesa për informacion duhet të kalojë në DNS.

Kjo shton një vonesë të vogël por të dukshme në kohën që duhet për shfletuesin tuaj të fillojë ngarkimin e faqes në internet. Ndryshimi i DNS-it tuaj në një më të shpejtë do ta bëjë shfletuesin tuaj të ndjehet shumë snappier nëse jeni duke përdorur një suboptimal.

Për të qenë e qartë, nuk do të përmirësojë shpejtësinë e shkarkimit. Kjo do të ulë sasinë e kohës që duhet të prisni përpara se të ngarkojë një faqe në internet, megjithëse.

Përmirësoni sigurinë duke përdorur një DNS më të Mirë

Nëse jeni një person me mend siguri, pasi të gjithë duhet të jemi në epokën e rrjedhjeve të të dhënave të korporatave dhe krimit në internet, ndryshimi i DNS tuaj është thelbësor. Më shpesh sesa jo, DNS-i juaj i paracaktuar do të jetë ai që ofrohet nga ofruesi i shërbimit tuaj të internetit.

ISP-ja juaj mund të regjistrojë pyetjet që kompjuteri juaj i dërgon në serverin e tij DNS për të dhënat e minave. Njohja se cilat faqe në internet i frekuentoni është e vlefshme për shumë kompani, dhe ata janë të gatshëm të paguajnë ISP-në tuaj më të lartë për ato të dhëna. Nëse nuk dëshironi që dikush të lexojë historinë tuaj të internetit, është e rëndësishme të dilni nga DNS i ISP-së. Kjo tha, falë rregulloreve të BE-së, është konkretisht një problem i Sh.B.A..

Kalimi në një DNS të ndryshëm do të ofrojë një nxitje të konsiderueshme për privatësinë tuaj në internet, por është shumë larg nga e përsosura. Nëse dëshironi të bëheni praktikisht të pashtershëm në internet dhe të siguroni që aktiviteti juaj të jetë i sigurt dhe privat, konsideroni të merrni një rrjet privat virtual. Megjithëse eksplorimi i VPN-ve është jashtë qëllimit të këtij artikulli, duhet të shikoni se çfarë është një artikull VPN për më shumë informacion.

DNS publike mund të ndryshojë botën

Ndonjëherë vendet ose kompanitë do të duan të miratojnë një politikë të censurës në internet. Refuzimi i hyrjes së dikujt në një uebfaqe të caktuar mund të jetë aq i lehtë sa lënia e informacionit IP për të nga serverat DNS.

Për shembull, në vitin 2014 qeveria turke u përpoq të censurojë Twitterin duke porositur ISP-të që të mohojnë kërkesat e DNS për të. Në fillim, kjo ishte efektive për të parandaluar që informacionet të dërgoheshin brenda dhe jashtë vendit gjatë një periudhe trazirash dhe të bëheshin më të vështira raportimet në terren (lexoni udhëzimin tonë më të mirë për VPN për Turqinë për më shumë rreth kësaj).

Njerëzit ishin të shpejtë për të kapur, megjithatë. Një fushatë publike filloi të informojë njerëzit se ata mund të ndryshojnë DNS e tyre në Google DNS. Kjo mori Twitter dhe faqet e tjera të internetit përsëri në duart e njerëzve në Turqi.

Në disa vende, përdoren edhe metoda më të hollësishme të censurës. Megjithëse mohimi i kërkesave të DNS është një pjesë e vogël e censurimit të internetit në një vend si Kina, marrja e aksesit në faqet e internetit mund të jetë shumë më e vështirë. Për këtë, si dhe sigurinë, ju bëjmë thirrje që të shikoni për të marrë një VPN. Lexoni udhëzuesin tonë më të mirë VPN për të parë se cilët ofrues do t’ju japin vlerën më të mirë.

Opsionet më të mira për DNS Publike

Ka shumë ofrues të DNS atje, kështu që ne do të shikojmë në tre opsionet më të mira për shumicën e njerëzve.

Së pari, ekziston DNS publike e Google, e cila ka një adresë të lehtë për t’u kujtuar 8.8.8.8. Që nga viti 2014, ai është serveri më i madh publik DNS në botë, dhe ka qenë i shkëlqyeshëm në sigurimin e një interneti më të hapur për shumë njerëz. Sportet gjithashtu kohë të forta reagimi.

Thënë kështu, për intimitetin midis jush, Google DNS regjistron dhe kursen informacione. Ai fshinë adresën tuaj IP jashtë serverit të tij brenda 48 orësh, por informacione të tjera, të tilla si vendndodhja dhe ISP, ruhen përgjithmonë.

Nëse dëshironi DNS më të sigurt dhe private, një kompani e quajtur Cloudflare ofron 1.1.1.1. Isshtë i shpejtë dhe nuk i ruan të dhënat. Cloudflare mban regjistrat pa eshtra të kërkesave të DNS për 24 orë për ta ndihmuar atë të debugojë sistemin e tij nëse diçka shkon keq, por pas kësaj, të gjitha informacionet pastrohen nga sistemi i tij.

Më në fund, nëse thjesht po kërkoni të merrni një ecuri të mrekullueshme, ekziston një softuer falas për krahasimin me DNS që mund t’ju tregojë se cili është DNS më i shpejtë në zonën tuaj. Softueri është i thjeshtë për t’u përdorur dhe ju siguron një zgjedhje më të mirë më të mirë për shpejtësinë dhe performancën.

Adresa-Rezultatet e DNS

Si të ndryshoni DNS tuaj

Windows 10

Hapi 1: Hapni menunë e fillimit dhe shkoni në panelin e kontrollit. Mund të shkoni atje duke shtypur atë në menunë e fillimit pasi të jetë ngritur.

Adresa DNS-StartMenu

Hapi 2: Në panelin e kontrollit, zgjidhni “rrjetin dhe internetin”.

Adresa e Kontrollit DNSPanel

Hapi 3: Klikoni tek “qendra e rrjetit dhe e ndarjes”.

Adresa e Rrjetit të Rrjetit DNS

Hapi 4: Në anën e majtë, zgjidhni “ndryshoni cilësimet e përshtatësit”.

Adapter-Adresa DNS

Hapi 5: Klikoni me të djathtën në lidhjen që dëshironi të konfiguroni dhe zgjidhni “pronat”. Ju do të duhet të jeni administratori i kompjuterit tuaj për ta bërë këtë.

Karakteristikat e adresave të DNS

Hapi 6: Kur hapet menyja e pronave, klikoni dy herë mbi “versionin e protokollit të internetit 4 (TCP / IPv4).”

Adresa e DNS-IPv4

Hapi 7: Në dritaren tjetër, ndërroni “merrni automatikisht adresën e serverit DNS” për të “përdorur adresën e mëposhtme të serverit DNS”, pastaj futni DNS që dëshironi të përdorni.

Nëse planifikoni të përdorni Cloudflare, 1.1.1.1 duhet të jetë në fushën e preferuar të serverit dhe 1.0.0.1 duhet të jetë në fushën alternative. Për Google, 8.8.8.8 preferohet me 8.8.4.4 është një alternative. Kjo tepricë lejon kompjuterin tuaj të vazhdojë të funksionojë normalisht nëse njëri prej serverëve është i zbehur.

Hapi 8: Shtypni “ok” dhe kthehuni te dritarja e pronave. Shkoni poshtë për të gjetur “protokollin e Internetit versioni 6 (TCP / IPv6)”. Klikoni dy herë në të dhe bëni të njëjtën gjë që keni bërë për IPv4. Ndërroni “merrni adresën e serverit DNS automatikisht” për të “përdorur adresën e mëposhtme të serverit DNS”, por shkruani këto këto herë:

Google: 2001: 4860: 4860: 8888 për të preferuar dhe 2001: 4860: 4860: 8844 për alternative.

Cloudflare: 2606: 4700: 4700 :: 1111 për të preferuar dhe 2606: 4700: 4700 :: 1001 për alternative.

Mobile (Android dhe iOS)

Në Android dhe iOS, ndryshimi i DNS-it tuaj duhet të bëhet në bazë të rrjetit dhe, nganjëherë, me anë të aplikacionit. Metoda ndryshon nga versioni në version, gjithashtu, veçanërisht me Android. Ka shumë kohë dhe e bën të shkruarit një udhëzues jopraktik për shkak të ndryshimeve dhe kërkesave.

Për fat të mirë, Cloudflare ofron një aplikacion për Android dhe iOS. Ne sugjerojmë ta përdorni sepse është i thjeshtë për t’u instaluar dhe kërkon vetëm një shtypje të një butoni për të punuar. Plus, parandalon që gjërat të rrëshqasin nëpër çarje.

Mendimet përfundimtare

Nëse jeni duke kërkuar një mënyrë më private, më të shpejtë ose më të hapur për të hyrë në internet, ndryshimi i DNS-it tuaj mund të shkojë në një rrugë të gjatë. Shtë e thjeshtë për tu bërë dhe zgjat vetëm disa minuta. Shtë gjithashtu falas.

Thënë kështu, ndryshimi i DNS nuk e bën lidhjen tuaj me internetin më të sigurt. Nëse jeni duke kërkuar për lidhjen më të sigurt dhe private të mundshme, ju këshillojmë të kontrolloni vlerësimet tona VPN. Fillimi me një VPN falas është një mënyrë e shkëlqyeshme për të parë nëse është për ju.

A keni ndryshuar DNS tuaj? Na tregoni se si shkoi në komentet më poshtë. Faleminderit per leximin.