Si të vendosni një fjalëkalim të fortë në vitin 2023

Një fjalëkalim i fortë është linja juaj e parë e mbrojtjes kundër krimit në internet. Në fund të fundit, disa nga informacionet tuaja më të rëndësishme janë të mbyllura pas një numri të madh personazhesh, dhe nuk ka asnjë mungesë të njerëzve që kërkojnë të përdorin çfarëdo mjeti të mundshëm për të gjetur ato karaktere. Sidoqoftë, mos u shqetësoni se do t’ju tregojmë se si të vendosni një fjalëkalim të fortë. 

Për përgjigjen e shkurtër, ju duhet një gjenerues i fjalëkalimeve për të krijuar një fjalëkalim të fortë, i cili përdor një kombinim të shkronjave, numrave dhe karaktereve speciale për të gjeneruar diçka unike. Do të duhet të përdorni një menaxher të fjalëkalimeve, i cili merr ato fjalëkalime të krijuara rastësisht dhe i ruan në një kasafortë të sigurt.

Rekomandimi ynë për të shkuar është 1Password, i cili ndërthur një mori karakteristikash, siguri të shkëlqyeshme dhe një përvojë të pakuptimtë të përdoruesit nën një etiketë mjaft të lirë çmimesh. Ju mund të lexoni rishikimin tonë të 1Password për të parë pse ne e vlerësojmë atë si menaxherin më të mirë të fjalëkalimeve përreth, ose t’i jepni një goditje vetes me një provë 30-ditore falas.

Whatfarë i bën disa fjalëkalime të dobëta?

fjalëkalim i dobët

Me kërkesat minimale për fjalëkalim në pothuajse të gjitha faqet e internetit, shumica e njerëzve kanë një kuptim se çfarë e bën një fjalëkalim të sigurt. Ju duhet të përdorni disa shkronja të mëdha, disa numra dhe, nëse vërtet ndiheni në të, një personazh i veçantë ose dy. Edhe pse është e lehtë të kuptosh se çfarë e bën një fjalëkalim të sigurt, nuk është aq e thjeshtë për të kuptuar se çfarë e bën atë të dobët. 

Kur bëhet fjalë për sigurinë e fjalëkalimeve tuaja, ka të bëjë me mosmarrëveshjet, të cilat do t’i shqyrtojmë gjatë gjithë këtij udhëzuesi. Sulmuesit të cilët dëshirojnë të përdorin fjalëkalimet tuaja zakonisht e bëjnë këtë duke ekzekutuar një program që mund të hamendësojë kombinimet e mundshme. Duke pasur parasysh një sërë kriteresh, makina mund të kuptojë fjalëkalimin tuaj thjesht duke detyruar me forcë çdo kombinim të mundshëm të karaktereve. 

Si shembull, imagjinoni se e keni ditur që një fjalëkalim në llogarinë e dikujt ishte i komprometuar nga tre numra njëshifrorë, përfshirë zero deri në nëntë. Ekzistojnë vetëm 1.000 kombinime të mundshme të atyre tre numrave, kështu që nëse provoni çdo kombinim të mundshëm, jeni të sigurt për të gjetur fjalëkalimin e saktë. 

Kjo është logjika pas asaj që e bën një fjalëkalim të fortë kundrejt të dobët. Kombinimet më të mundshme të fjalëkalimit tuaj ka, aq më e vështirë është të bësh sulm forcash. Ky është parimi përcaktues kur bëhet fjalë për vendosjen e fjalëkalimeve të forta. Qëllimi është që ta bëni fjalëkalimin tuaj të gjatë, unik dhe të rastit, duke e bërë atë të padiskutueshëm që një kompjuter të mendojë.

  VPN më e mirë për Chromebooks: Mbajtja e thjeshtë në vitin 2023

Fjalëkalime vs Fjalëkalimesh

fjalëkalim i fortë

Shumë përdorin “fjalëkalimin” dhe “fjalëkalimin” në mënyrë të ndërsjellë, duke iu referuar çelësit që përdorni për të siguruar llogaritë tuaja në internet. Në botën e sigurisë në internet, megjithatë, të dy frazat kanë kuptime shumë të ndryshme.

Një kërkim i shpejtë në Google se si të vendosni një fjalëkalim të fortë do të rezultojë në një listë të artikujve që detajojnë se si një frazë është e dobishme për të siguruar llogaritë tuaja në internet. Kjo është e vërtetë, megjithëse nuk është zgjidhja më e mirë. Një frazë është një seri fjalësh – zakonisht tre ose katër – të shkruara në sekuencë që është e lehtë për tu kujtuar. 

Një shembull i një frazë mund të jetë “Yellowdogballoon”. Ka një numër përfitimesh për një fjalëkalim si kjo për diçka si “qen805”. Shtë e gjatë, fjalët nuk kanë asnjë marrëdhënie me njëra-tjetrën dhe është e vështirë për një makinë të mendojë jo vetëm fjalët, por sekuencën në të cilën gjenden. 

Për më tepër, një frazë është e lehtë për tu mbajtur mend, për këtë arsye është përshëndetur si zgjidhja ideale për sigurimin e llogarive tuaja në internet. Një zgjidhje shumë më e mirë është një fjalëkalim i gjatë dhe i rastësishëm që e ruani me një menaxher të fjalëkalimit. Sigurisht, një pako gibberish nuk është e lehtë, apo edhe e mundur, të kujtohet, por është më e sigurt. 

Thyerja e Matematikës

encryption

Menaxherët e fjalëkalimeve zakonisht vijnë me një gjenerator të fjalëkalimeve (nëse jo, ju mund të përdorni gjeneratorin tonë të fjalëkalimit). Këto mjete përdorin një gjenerues të numrave të rastit me një listë të kritereve, siç është numri i karaktereve dhe shkronjave të caktuara, për të krijuar një fjalëkalim të ri. Kjo zgjidhje është shumë më e vështirë për tu thyer sesa një frazë. 

Para se të shkoni në disa matematikë, le të flasim se si ndodhin sulmet me fjalëkalim. Kur një haker vjedh fjalëkalimet, ato janë në një formë të nxituar, duke i bërë ato të palexueshme. Për të zbuluar fjalëkalimet, sulmuesi përdor një program që mund të mendojë fjalëkalimet dhe kombinimet e mundshme, shpesh të referuara si një sulm fjalori. 

Duke përdorur shembullin e mësipërm “yellowdogballoon” dhe fjalët 470,000 ose më shumë në fjalorin anglisht në Oxford, ekzistojnë 1.03823e + 17 kombinime të mundshme të tre fjalive frazash (më shumë se 103 katrilionë, për ata të panjohur me shënimin shkencor). 

Ne mund të aplikojmë të njëjtën matematikë në një fjalëkalim me të njëjtin numër karaktere, megjithëse me secilin personazh të jetë unik. Ka 94 karaktere të mundshme në një tastierë amerikane, duke mos përfshirë një hapësirë. Duke aplikuar të njëjtën llogaritje të përshkallëzimit me 16 ndryshore në vend të tre, marrim 3,7157429083e + 31 – ose 37.16 tetor – kombinime të mundshme. 

Sistemi i fjalëkalimeve është akoma një zgjidhje më e mirë sesa të përdorni të njëjtin fjalëkalim, të lehtë për t’u kujtuar në të gjitha llogaritë tuaja. 

  VPN më e mirë për Android 2023: Dndërrimi i deleve elektrike

Faktorizimi në faktin se menaxherët me fjalëkalim ekzistojnë, megjithatë, përdorimi i frazave është duke u përpjekur të zgjidhë një problem që nuk ka nevojë të ekzistojë. Sipas numrave, fjalëkalimet e krijuara në mënyrë të rastësishme janë më të sigurta, duke e bërë një menaxher të fjalëkalimeve thelbësore në luftën kundër krimit kibernetik.

Këshilla si të vendosni një fjalëkalim të fortë

fjalëkalim i fortë

Pasi të keni siguruar disa njohuri në lidhje me ato që i bëjnë disa fjalëkalime më të sigurta se të tjerët, është koha të kalojmë katër këshillat tona për vendosjen e një fjalëkalimi të fortë. 

Këto janë parime udhëzuese kur regjistroheni për një llogari, por ju mund të kaloni hoopla vetëm duke përdorur një gjenerues të fjalëkalimeve me çdo menaxher të fjalëkalimeve. Ekzistojnë edhe shumë mundësi falas, pasi mund të lexoni në udhëzuesin më të mirë të menaxherit për fjalëkalim falas. 

Bëni Rastësisht

Rastësia është emri i lojës kur bëhet fjalë për vendosjen e një fjalëkalimi të fortë. Edhe pse rastësia e vërtetë është disi një ëndërr e tubit, ju mund të afroheni me një gjenerator të fjalëkalimeve. Në mënyrë ideale, kur regjistroheni për një llogari të re në internet, do të krijoni një fjalëkalim me menaxherin tuaj të fjalëkalimit. 

Për shembull, LastPass mund të krijojë dhe të plotësojë një fjalëkalim unik sa herë që regjistrohesh për një llogari të re (lexo përshtypjen tonë të LastPass për më shumë në lidhje me të). Gjëja e rëndësishme këtu është që fjalëkalimi nuk duhet të njihet me asnjë model.

Bëni Unike

Në izolim, rastësia duhet ta bëjë fjalëkalimin tuaj unik, por ky nuk është fokusi i këtij tipi. Secila prej llogarive tuaja në internet duhet të ketë një fjalëkalim të ndryshëm të krijuar duke përdorur një menaxher të fjalëkalimit. Në atë mënyrë, numri i kombinimeve të mundshme të fjalëkalimeve nëpër llogaritë tuaja rritet ndjeshëm. 

Logjika që qëndron pas kësaj praktike nuk është e vështirë të kuptohet; nëse një sulmues zbulon një fjalëkalim për njërën prej llogarive tuaja, ata kanë fjalëkalimin për të gjithë ata. Për më tepër, fjalëkalimet unike në llogaritë tuaja ofrojnë një kontroll të dëmeve. 

Shumë shërbime në internet kanë praktika joefektive të sigurisë, duke lejuar një sulmues dinak të kuptojë fjalëkalimin tuaj. Nëse ata e përdorin atë, të paktën ata do të godasin vetëm një fjalëkalim. Si pasojë, kjo është vetëm një fjalëkalim që duhet të ndryshosh gjithashtu.  

Më e gjatë është më mirë

Siç përshkruhet më lart, sa më shumë karaktere të keni fjalëkalimin tuaj, aq më e ashpër është të thyeni. Në shembullin e mësipërm, kemi përdorur 16 karaktere të rastit, duke çuar në 37 oktilionë kombinime të mundshme. Duke zbritur në 10 karaktere të rastësishme, kombinimet e mundshme janë rreth 53 kuintilonë (18 zero pas 53). 

Shtë një numër masiv nga çdo metrikë, por nuk është aq masive sa 16 karaktere. Characterdo karakter shtesë që i shtoni fjalëkalimit tuaj në mënyrë eksponenciale rrit numrin e kombinimeve të mundshme që mund të ketë fjalëkalimi juaj, duke e bërë atë shumë më të vështirë për tu goditur. Ne rekomandojmë diku mbi 12 karaktere, por dukshëm më i lartë është dukshëm më i mirë.

  HTTP vs HTTPS në vitin 2023: Cilat janë ata dhe cilat janë ndryshimet?

Ndryshoni atë Shpesh

Ndryshimi i fjalëkalimeve tuaja shpesh është një praktikë e mirë e sigurisë, megjithëse një e lodhshme. Fatmirësisht, menaxherët modernë të fjalëkalimeve e bëjnë të lehtë të azhurnoni se sa të vjetër janë fjalëkalimet tuaja. Për shembull, Dashlane ofron një tabelë identiteti që tregon të gjitha fjalëkalimet tuaja të vjetra, si dhe nëse fjalëkalimet tuaja shfaqen në ueb të errët (lexoni rishikimin tonë të Dashlane). 

Dashlane gjithashtu përfshin një ndërrues automatik të fjalëkalimeve, i cili mund të azhurnojë hyrjet tuaja me një fjalëkalim të fortë me një klik të vetëm. Lista e vendeve të mbështetura nuk përfshin gjithçka, por disa platforma kryesore, siç është Reddit, shfaqen ende. 

Sigurisht, azhurnimi i një fjalëkalimi të dobët në një fjalëkalim tjetër të dobët nuk e zgjidh vërtet problemin. Qëllimi me ndryshimin e fjalëkalimeve tuaja shpesh është të kaloni nga një fjalëkalim i sigurt në një tjetër, duke e bërë më të vështirë të përcaktoni login e një llogarie të vetme.

Futni menaxherin e fjalëkalimit

Fatmirësisht, nuk do të duhet të shqetësoheni për ndonjë nga këto këshilla për sa kohë që përdorni një menaxher fjalëkalimi. Këto mjete ju lejojnë të ruani hyrjet tuaja brenda një kasafortë të koduar dhe t’i plotësoni ato në shfletuesin tuaj. Përveç bërjes së fjalëkalimeve tuaja më të sigurta, menaxherët e fjalëkalimeve e bëjnë përvojën e shfletimit më të lehtë. 

Ka mundësi të panumërta të disponueshme, me mjete si Dashlane, 1Password, Keeper dhe Bitwarden në krye të listës (lexoni rishikimin e Keeper-it dhe rishikimin e Bitwarden). 

Edhe pse shumica e menaxherëve të fjalëkalimeve janë në shënjestër të individëve, ka shumë mundësi të shumë përdoruesve, siç mund të shihni në menaxherin tonë më të mirë të fjalëkalimeve për familjet dhe menaxherin më të mirë të fjalëkalimeve për udhëzuesit e biznesit të vogël. 

portieri-Slider1

Duke vepruar si një qendër qendrore për të gjitha hyrjet tuaja, një menaxher i fjalëkalimeve është një mjet thelbësor për çdo shfletues modern. Me një, ju mund të ndaloni luftimin e betejës përpjetë duke u përpjekur të mbani mend fjalëkalime për të gjitha llogaritë tuaja, ndërsa shtoni sigurinë tuaj në internet me fjalëkalime të gjata, të krijuara rastësisht për secilën prej llogarive tuaja.

Mendimet përfundimtare

Edhe pse është e rëndësishme të mbani mend këshillat tona për vendosjen e një fjalëkalimi të fortë, nuk do të duhet të shqetësoheni për to nëse përdorni një menaxher të fjalëkalimit. Ata ju mundësojnë të krijoni fjalëkalime të gjata, të rastësishme, unike për secilën prej llogarive tuaja në internet, duke ndihmuar sigurinë dhe përdorshmërinë në shfletues.. 

Ka shumë mjete të tjera kritike kur bëhet fjalë për të siguruar veten në internet, përfshirë një antivirus dhe një rrjet virtual privat. Sidoqoftë, asnjë prej tyre nuk është aq i lirë dhe i lehtë për t’u zbatuar si menaxher fjalëkalimi. 

Si po i siguroni fjalëkalimet? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me