Si të shpejtoni lidhjen tuaj në internet: 10 këshilla për shpejtësi më të mirë

Të gjithë e dinë se sa zhgënjyese mund të jetë një lidhje e ngadaltë në internet. Shpejtësia e ngadaltë e shkarkimit, duke mos qenë në gjendje të shikoni Game of Thrones ose livestreams me definicion të lartë, dhe lidhjet e lagështa ndërsa luani lojëra video janë çështje që mund të prishin përvojën në internet.

Fatkeqësisht, jo të gjithë mund të ndërrojnë ofruesit e shërbimeve të internetit. Më shumë se 46 milion familje amerikane kanë qasje vetëm në një ofrues të shërbimit me shpejtësi 25 megabit për sekondë ose më të madhe, gjë që nuk është aq e shpejtë.

Nëse jeni në njërën prej këtyre familjeve, duhet të përfitoni sa më shumë nga ato që keni, dhe kjo do të thotë të rritni shpejtësinë tuaj në internet. Fatmirësisht, ka gjëra që mund të bëni përpara se të përmirësoheni në një plan të nivelit më të lartë me ofruesin e shërbimit tuaj të internetit ose ISP.

Në këtë udhëzues, ne do t’ju japim 10 këshilla për të rritur shpejtësinë e lidhjes tuaj në internet. Shumica e sugjerimeve tona janë falas, dhe ato pak të paguara janë shumë më të lira sesa të azhurnoni paketën tuaj të internetit. Megjithatë, para se të vizitoni këshillat tona, le të shohim nëse madje duhet të kaloni telashe.

A duhet të shpejtoni lidhjen tuaj në internet?

Ju duhet të siguroheni që mund ta përmirësoni situatën përpara se të filloni të përpiqeni të shpejtoni një lidhje interneti. Nëse mendoni se keni internet të ngadaltë, një nga mënyrat më të mira për të konfirmuar dyshimet tuaja është të bëni një test të shpejtësisë në internet.

Speedtest.net është një burim i shkëlqyeshëm për të kontrolluar shpejtësinë tuaj me shtypjen e një butoni, dhe ne e përdorim atë për të gjitha kritikat tona VPN për një arsye. Pasi të keni rezultatet e testit të shpejtësisë, krahasojini ato me shpejtësinë tuaj të premtuar të shkarkimit dhe ngarkimit për të parë nëse tuajat janë aq të ngadalta sa mendoni se janë.

Nëse testi i shpejtësisë së internetit konfirmon dyshimet tuaja, është koha të filloni t’i provoni gjërat në listën tonë.

Rinisni ruterin tuaj

Rinisni ruterin tuaj

Fikja dhe fikja e pajisjeve përsëri është fillimi i zakonshëm i këshillave të teknologjisë sepse nganjëherë rregullon problemin. Ju mund ta bëni atë duke e shkëputur manualisht ruterin tuaj dhe duke e kyçur përsëri brenda, duke shtypur butonin e energjisë (zakonisht të gjetur në pjesën e prapme të njësisë) ose të kyçeni në ruter përmes shfletuesit tuaj dhe ta fikni..

Ne ju rekomandojmë të prisni të paktën 10 sekonda para se të futni routerin përsëri. Koha që duhet për një rivendosje të harduerit ndryshon nga prodhuesi, megjithëse. Në shumicën e rasteve, një minutë duhet të bëjë hile.

Instaloni programin antivirus

Mbrojtja e kompjuterit antivirus

Shtë e mundur që ju të keni shkarkuar diçka që nuk duhet ta keni dhe të përfundoni me malware në kompjuterin tuaj. Zakonisht, malware rrëmben bandën tuaj, e cila ngadalëson shpejtësinë tuaj të internetit.

Nëse nuk përdorni tashmë softver antivirus, ju po vendosni në rrezik informacione të sigurta – si fjalëkalimet tuaja dhe informacionin e llogarisë bankare, përveç ngadalësimit të internetit tuaj. Malware gjithashtu mund të vjedhë burime kompjuterike kritike, siç është CPU-ja juaj.

Shikoni artikullin tonë mbi programin më të mirë antivirus për të gjetur një ofrues shërbimi që funksionon më mirë për ju. Ne gjithashtu mbulojmë tema të tilla si përdorshmëria dhe veçoritë atje. Nëse shqetësoheni vetëm për sigurinë, mund të lexoni gjithashtu udhëzuesin tonë për programin më të sigurt antivirus.

Siguroni Shfletuesin tuaj

Viruset zakonisht vijnë përmes shfletuesit tuaj, kështu që është e rëndësishme të mbroni atë zonë. Hapi juaj i parë duhet të jetë të shkarkoni softuer antivirus, por ju mund ta bëni punën e tij më të lehtë duke përdorur një shfletues të sigurt.

Nëse nuk jeni të sigurt se po përdorni një shfletues të sigurt, duhet të hidhni një sy në udhëzuesin tonë për të siguruar shfletuesit. Ju gjithashtu mund të merrni shfletues ekstra të sigurt për bankare ose transaksione të tjera të ndjeshme me Bitdefender ose AVG. Lexoni rishikimin tonë të Antivirusit të Bitdefender dhe rishikimin e AVG për më shumë rreth këtyre shërbimeve.

Përdorni bllokuesit e reklamave

Blloko reklama

Reklamat janë të bezdisshme dhe mund të dëmtojnë përvojën tuaj të shfletimit, veçanërisht nëse keni një lidhje të ngadaltë për të filluar. Nëse nuk keni nevojë të ngarkoni reklama, nuk duhet të bëni, pasi tërheq më shumë të dhëna nga shumë serverë dhe kërkon një pritje më të gjatë para ngarkesave të faqes në internet.

Ne ju rekomandojmë që të kontrolloni zgjedhjen tonë të bllokuesve më të mirë të shfaqur. Shkurtimi i sasisë së të dhënave të dërguara në kompjuterin tuaj duke bllokuar reklamat mund të rritë shpejtësinë tuaj të shfletimit sepse reklamat shpesh ngarkohen para përmbajtjes tjetër në faqen e internetit. Plus, e bën përdorimin e internetit më të durueshëm.

Flush Records DNS

Kompjuteri juaj regjistron informacione për adresat IP që vizitoni ndërsa shfletoni internetin në mënyrë që të mund të shpejtojë vizitat e ardhshme në të njëjtën faqe interneti. Ky informacion është një rekord i DNS. Kur një faqe në internet lëviz serverët dhe ju duhet të ridrejtoheni, regjistrimet tuaja DNS mund të bëhen një pengesë shpejtësie sesa një pajisje shtesë.

Ju mund të pastroni cache për të marrë shpejtësi më të shpejtë. Në qarqet e teknologjisë, kjo quhet “duke ndezur DNS tuaj” dhe është çuditërisht e lehtë.

Nëse jeni në Windows 10, veproni si më poshtë:

  • Klikoni në menunë e fillimit dhe kërkoni për “komandën e shpejtë”.
  • Djathtas-klikoni mbi të dhe zgjidhni “drejtuar si administrator”. Vetëm administratorët mund të skuqen DNS.
  • Kur të hapet komanda, shtypni:
  • ipconfig / flushdns
  • Pastaj goditi “hyr”.

Pas rreth një sekondë, do të merrni një mesazh që Windows ishte në gjendje të pastronte cache. Ju jeni bërë dhe mund të mbyllni menjëherë urdhrin.

Windows-i Flush-DNS

Fshi historikun tënd të Internetit

Historia e shfletuesit filloi

Ju gjithashtu mund të dëshironi të pastroni historinë tuaj të internetit. Një histori e gjërë, shkarkime të ruajtura, cookie dhe imazhe të cached mund të kontribuojnë të gjitha në një lidhje më të ngadaltë.

Hapat për ta bërë këtë do të ndryshojnë bazuar në shfletuesin që përdorni, por hapat për Chrome janë përshkruar më poshtë.

Klikoni në tre pikat në një kolonë vertikale në këndin e sipërm të djathtë të Chrome. Zgjidhni “cilësimet” nga menyja dropdown që shfaqet, e cila do të hap një skedë të re.

Shkoni në fund të faqes dhe klikoni “përparuar”.

Klikoni “pastroni të dhënat e shfletimit”. Një dritare pop-up do të hapet me katër opsione që janë të sigurta për të pastruar: “historia e shfletimit”, “historia e shkarkimit”, “cookies dhe të dhënat e tjera të faqes” dhe “imazhet dhe skedarët e ruajtur”. Të gjitha zgjidhen si parazgjedhje.

Ju gjithashtu keni mundësinë për të pastruar fjalëkalimet tuaja, të mbushur automatikisht të dhënat dhe më shumë. Pastrimi i tyre nuk do të bëjë shumë, nëse ndonjë gjë, për të shpejtuar shfletimin tuaj në internet dhe do t’ju detyrojë të mbani mend të gjitha ato fjalëkalime që keni ruajtur dhe që atëherë i keni harruar.

Ruajtja e fjalëkalimeve tuaja në shfletuesin tuaj nuk është e sigurt, megjithatë. Ne ju rekomandojmë t’i pastroni ato pasi të regjistroheni me një menaxherët tanë më të mirë të fjalëkalimit.

Përdorni Ethernet

Kabllo Ethernet

Të gjithë përdorin WiFi këto ditë, që do të thotë që bandat e bandës që përdor për të dërguar informacione pa tel mund të tronditen, veçanërisht nëse ka shumë pajisje dhe ruterë afër njëri-tjetrit.

Ky mund të jetë një problem i madh në komplekset e apartamenteve ose konvikte, ku të gjithë përdorin një pajisje pa tel. I gjithë trafiku krijon bllokime që mund të ngadalësojnë shpejtësinë tuaj.

Për të marrë rreth këtij problemi, kaloni te përdorni një kabllo Ethernet të lidhur me ruterin tuaj. Ethernet në përgjithësi ka shpejtësi maksimale maksimale, dhe nuk i nënshtrohet të njëjtit trafik që bllokon gjerësinë e bandës WiFi.

Ky është një veprim i shkëlqyeshëm, veçanërisht nëse përdorni WiFi publik, i cili mund të mos jetë aq i sigurt sa mendoni.

Kaloni në 5GHz

Shumica e trafikut WiFi është dorëzuar në brezin 2.4GHz. Kompanitë e ruterit kuptuan se kishte një problem në zhvillim të trafikut dhe zhvilluan ruterë të aftë për të transmetuar në bandën 5GHz për ta adresuar.

Brezi 5GHz nuk përhapet aq larg dhe mund të ketë më pak forcë të sinjalit, por është akoma më mirë sepse shmang ndërhyrjen nga pajisjet, të tilla si mikrovalët dhe hapësit e dyerve të garazhit.

Ai gjithashtu largon pajisjet tuaja nga bandat që mund të përdoren nga fqinjët tuaj. Plus, është një veprim i mirë afatgjatë sepse grupi 5GHz ka 23 kanale, në krahasim me 11 në bandën 2.4GHz. Ju gjithashtu mund të eksperimentoni me ndryshimin e kanalit në disa ruterë dhe pajisje, derisa të gjeni një nga më të efektshmet për pajisjet tuaja.

Nëse keni blerë një ruter me një lidhje me “band të dyfishtë”, ju keni qasje në 5GHz. Zakonisht, ruteri juaj do të transmetojë një rrjet të dytë të quajtur diçka si “routername_5”.

Përdorni një Rrjet Virtual Privat

Shpejtoni me VPN

Ndonjëherë ISP-të mbajnë bandwidth për të ulur shpejtësinë strategjike të internetit tuaj. Shpesh, ata e bëjnë këtë sepse ju keni goditur një kapak të caktuar të dhënash. Ata gjithashtu mund ta bëjnë këtë bazuar në programimin që po shihni.

Ata synojnë faqet e internetit të videove, të tilla si YouTube, dhe shërbimet e transmetimit, të tilla si Netflix ose Twitch, sepse transmetimi i përmbajtjes së videos merr shumë gjerësi bande.

Nëse ISP-ja juaj nuk e di se nga vjen trafiku juaj, nuk mund ta rrëzojë atë. Thënë kështu, nëse merreni me goditje, një VPN mund të ndihmojë duke ridrejtuar trafikun tuaj në mënyrë që ISP-ja juaj të mos mund ta identifikojë atë. Nëse jeni të interesuar të mësoni më shumë rreth marrjes së mbulimit VPN për pajisjet tuaja, shikoni artikullin tonë në VPN më të shpejtë.

Kalimi në një VPN nuk do të rritë shpejtësinë e lidhjes suaj përtej maksimumit të imponuar nga ISP-ja juaj, por, në shumë raste, mund të zgjidhë gjuajtjen e brezit.

Përdorni një ruter të gatshëm VPN

Nëse mendoni se një VPN do t’ju ndihmojë të merrni shpejtësi më të shpejtë të internetit, investimi në një ruter të gatshëm VPN mund t’i rritë ato edhe më shumë. Ne kemi një udhëzues të dobishëm për ruterët më të mirë VPN, të cilat mund t’ju ndihmojnë të mësoni për disa nga modelet më të mira në treg.

Mendimet përfundimtare

Marrja e cilësimeve optimale mund të marrë eksperimente. Sigurohuni që ju të provoni shpejtësinë tuaj në pajisjet tuaj çdo herë që ndryshoni diçka, në mënyrë që të dini nëse po e përmirësoni ose po e përkeqësoni atë. Anydo prej këtyre mashtrimeve mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemit tuaj, por zgjidhja mund të qëndrojë në një kombinim të mësipërm, kështu që mos kini frikë të provoni gjërat.

Nëse keni pyetje të mëtejshme se si të bëni shpejtësinë tuaj në internet, na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë. Faleminderit per leximin.