Gjendja e reve, Janar 2023

Përshëndetje, dhe të mirëpritur në një Shtet të ri të Re, muskujt e ekipit editorial të Cloudwards.net për muajin e parë mbi gjendjen e teknologjisë në përgjithësi dhe cloud në veçanti. Ju nuk do të habiteni kur mësoni se do të shohim përsëri në vitin 2023 në përgjithësi, si dhe vetëm dhjetorin, në SotC-in e parë të 2023. Plus, ne do të japim disa nga parashikimet tona se çfarë viti përpara mund të sjellë.

2023 ishte viti në të cilin dolën në dritë shkeljet e privatësisë si kurrë më parë, duke sjellë në qendër të vëmendjes gjendjen e keqe të sigurisë së të dhënave tona personale. Ishte gjithashtu viti kur ligjvënësit i morën firmat e mëdha të teknologjisë për të marrë përsipër detyrën për atë siguri të dobët, si dhe mënyrën në të cilën zgjedhjet në të gjithë botën u ndikuan nga ushtritë troll që punojnë në hijet e platformave të mediave sociale.

Sigurisht, ne do të bëjmë më shumë sesa të bluajmë boshtet tona të zakonshme. Ne gjithashtu do të kalojmë mbi disa tendenca që kemi parë në ruajtjen e cloud, rezervimin në internet dhe hapësirat VPN, dhe do të marrim përsipër se si do të duken ato tregje këtë vit. Nëse dëshironi të dini më shumë rreth asaj se si e kemi rritur faqen në internet dhe dëshirojmë ta mbajmë shënimin e saj, ju rekomandojmë të regjistroheni në buletinin tonë më poshtë.

Me përvijimin e bërë me, le të fillojmë me mënyrën më të mirë për të qëndruar krah për ato që po ndodhin në re.

Intimitet dhe perfiditet

Privatësia e vitit 2023

2023 ishte viti kur bota në përgjithësi mësoi për lojërat e ndyra të luajtura me të dhënat e njerëzve falë skandalit në Facebook (për të cilin flasim për herë të parë në edicionin tonë në prill), si dhe zbulime më të vogla, por jo më pak serioze.

Ne themi “bota në përgjithësi” sepse, në veçanti, në Facebook, posaçërisht, dihet që luan shpejt dhe lirshëm me të dhënat e njerëzve. Në fund të fundit, çfarë lloj firme që ofron produktin e saj falas, gjithashtu lëshon si një IPO njëqind miliardë dollarëshe? Rregulli themelor i kapitalizmit është se ju duhet të shisni diçka, në fund të fundit, dhe, në këtë rast, produkti ishte përdoruesit e Facebook.

Thellë në zemrën e tyre të zemrës, njerëzit e dinin këtë, por pak ishin kujdesur për aq kohë sa ajo ishte e kufizuar për të synuar reklama tek ju ndërsa shfletonit Facebook-un. Ato që thjesht nuk pranuan të përdorin Facebook-un. Në fund të fundit, Google po bënte të njëjtën gjë dhe askush nuk dukej se po merrej me këtë.

Sigurisht, shënjestrimi i reklamës së çuditshme është një gjë, dhënia e të dhënave private të njerëzve për firmat kërkimore që e përdorin atë për t’i bërë njerëzit të votojnë në një mënyrë të caktuar është krejt tjetër. Cambridge Analytica, e cila për çudinë e askujt nuk falimentoi disa muaj pasi shpërtheu historia, ishte, thjesht, një kompani shumë e zhgënjyer dhe Facebook nuk kishte asnjë biznes që të prishte kushtet dhe kushtet e veta për të hyrë në biznes me të.

  Gjendja e reve, qershor 2023

Deri më tani, aq keq. Sidoqoftë, siç ndodh shpesh pasi topi i skandalit do të lëkundet, zbulimet filluan të grumbullohen në krye të realizimeve dhe shpejt doli që Facebook kishte bërë të gjitha llojet e sendeve që nuk dukeshin shumë bukur kur ekzaminoheshin nga drita e ndritshme e ditës . Për shembull, ajo, dhe shumë të tjerë, ka ndarë të dhënat e përdoruesve me të gjitha llojet e kompanive dhe aplikacioneve, dhe vazhdon ta bëjë këtë.

Gunneri qeveritar

Dëgjimi i Zuckerberg

Me gjithë atë që po ndodh, qeveritë u detyruan të hynin brenda. Industrisë së teknologjisë i ishte lejuar të vetë-rregullonte deri në një pikë, ndoshta më shumë sepse ligjvënësit nuk kishin asnjë të dhënë sesi funksiononte teknologjia sesa nga një sens besimi, por situata kishte dalë jashtë kontrollit.

Ne do të lejojmë që cinizmi i lexuesve të vendosë nëse ndërhyrja ishte e motivuar nga një shqetësim për mirëqenien e qytetarëve ose sepse partitë populiste dukej se po rrëmbenin zgjedhjet demokratike përmes manipulimit të mediave sociale.

Shtë e lehtë për të bashkuar shkeljet e intimitetit me çështjet e zgjedhjeve – politikanët duket se e bëjnë këtë – por ato janë dy probleme të ndryshme që sapo kanë ndodhur të ndodhin në të njëjtën kohë. Megjithëse Facebook shet me qëllim të dhënat e njerëzve, nuk ka asnjë provë deri më tani që ajo, ose Google, Twitter, etj., Ndihmuan në përhapjen e dezinformatave që penguan procesin demokratik.

Thënë kështu, ata mund të akuzohen me të drejtë se nuk kanë bërë shumë për të ndaluar atë.

Megjithëse shumë komentues dukeshin më së shumti të interesuar për faktin se ligjvënësit nuk kishin të dhëna se si funksiononte teknologjia – ne nuk jemi të sigurt se senatori mesatar amerikan mund të funksiononte një dolli dolli – pothuajse çdo ekzekutim i dëgjuar pranoi pak ishte bërë për të ndaluar dezinformimin, dhe jo që stuhia e ngatërrimeve të ardhurit nga pankina nuk ishte qesharake.

Gjatë muajve të fundit, megjithatë, kompani të tilla si Twitter dhe Facebook kanë filluar të rriten dhe të heqin llogaritë e trollit. Kjo do të thotë se ata gjithmonë kanë qenë në gjendje, thjesht nuk mund të shqetësohen më parë. E njëjta gjë vlen edhe për Google. Pasi u bë presion për të bërë diçka në lidhje me mashtrimet e reklamave dhe rezultateve të çuditshme të kërkimit, ajo filloi t’i heqë ato.

Do të tregojë se, në disa raste, të gjithë njerëzit kanë nevojë është pak ngurrues, megjithëse është shqetësuese që kompanitë miliardë dollarë duhet të prodhohen për të mbrojtur demokracinë dhe të drejtat e përdoruesve në të njëjtën mënyrë një nënë e egër e merr djalin e saj adoleshent jashtë shtratit në mëngjes.

  Gjendja e reve, nëntor 2023

Po kërkoni përpara: Intimiteti dhe Siguria

Siguria 2023

Duke pasur parasysh sa më sipër, parashikojmë që viti 2023 do të ketë të bëjë me intimitetin dhe sigurinë. Ndërsa duket se vetëm një pakicë e vogël e njerëzve – e lëre më ligjvënësit dhe fuqitë e tjera që të jenë – nxehen nën jakën mbi të, mund të ketë vetëm impuls të mjaftueshëm për ndryshime reale.

Një shembull është se si Rregullorja e Përgjithshme e Privatësisë e të Dhënave duket se është më shumë sesa një copë letër. Ndërsa çdo rregullore e re, gjithëpërfshirëse është e frikshme, gjithmonë ekziston mundësia që të mos ketë më shumë se ajër të nxehtë politik. GDPR nuk është, sidoqoftë. Gjobat tashmë janë dhënë nga rojet kombëtare, dhe Facebook mund të përballet me ndonjë telashe serioze për shkeljet.

Në të njëjtën kohë, ligjvënësit në të gjithë botën po bëjnë presion për rregullimin e Big Tech, shpesh në formën e taksave, por edhe masat e përgjithshme të “intimitetit me dizajn”. Plus, zhurma publike mbi motorin e kërkimit kinez të Google, të quajtur Dragonfly, ishte e mjaftueshme që kompania ta varroste. Shtoni kërcënimin e veprimit të antitrustit në Evropë, dhe forcat e kompanive të teknologjisë i shohin të gatshëm kundër tyre duhet t’i ruajnë ata nga shenanigans e tyre më të këqija.

Thënë kështu, kjo shpatë shkurton të dy mënyrat. Megjithëse qeveritë po bëhen serioze në lidhje me atë se si Big Tech pushton privatësinë tonë, ka një shans të mirë që ata të marrin mjetet për ta bërë atë, gjithashtu.

Edhe tani, presioni është në WhatsApp dhe Facebook për të lejuar prapaskenat në aplikacionet e tyre të sigurta të mesazheve, në mënyrë që agjencitë e sigurisë të lexojnë mesazhet e të dyshuarve. Kjo nuk është një gjë e keqe nëse ata do të shkojnë pas njerëzve që komplotojnë ndonjë fatkeqësi, por kush do të thotë se nuk do të vijnë pas përruesve ose dëshirave të tjera tjetër? Shpatet e rrëshqitshme janë të shumta këtu.

Luftërat VPN

VPN

Fakti që ndërmarrjet e teknologjisë dhe qeveritë po vijnë pas të dhënave tona private është ndoshta arsyeja pse ne po shohim kaq shumë interes në rishikimet tona VPN sesa më parë. Në fund të fundit, nëse askush nuk do t’ju mbrojë, do të duhet ta bëni vetë. Një rrjet virtual virtual është një nga mënyrat më të lehta për ta bërë atë, kështu që është një vend i mirë për të filluar.

Kjo rritje e interesit, plus fakti që krijimi i një kompanie VPN nuk është shumë e vështirë – vendosja e një VPN të mirë është e vështirë, një mediokër, jo aq shumë – është ndoshta arsyeja pse ne nuk shohim vetëm një rritje të sasisë e VPN-ve, por edhe intensifikimi i konkurrencës në formën e çmimeve të ulura në mënyrë të pjerrët dhe karakteristikave më të mira, nga rrjetet e zgjeruara të serverëve deri tek numri i pajisjeve të lejuara.

Sigurisht, ushtarët vdesin në luftëra. Tashmë ne po shohim se shërbimet që krijojnë dyqan vetëm disa muaj më parë do të zbresin. Për një shembull, lexoni rishikimin tonë të VikingVPN, ku një ofrues shkoi kerplooey, duke e mbajtur aktiv faqen e saj të internetit.

  Gjendja e reve, dhjetor 2023

Presin atë lloj sendi shumë në 2023, si dhe përpjekje gjithnjë e më të mëdha në marketing dhe mbajtjen e klientëve. Një tregues i mirë është sasia e komenteve të spamit nga VPN-të e poshtërueshme që heqim çdo mëngjes. Justshtë thjesht i çmendur.

Ruajtja dhe rezervimi në vitin 2023

siguri

Megjithëse nxehtësia është më e larta në mesin e VPN-ve, mos mendoni se rrjeti tjetër, ruajtja dhe rezervimi ynë është i qetë. Luftërat e depozitave janë shumë larg nesh, por ka ende shumë gjëra që ndodhin, gjëja kryesore është që kompanitë po e kuptojnë hapësirën e ruajtjes është e shtrenjtë.

Sinjali ynë i parë u kthye në vitin 2023, kur CrashPlan mbylli dyert e saj për përdoruesit e rregullt për t’u përqëndruar në bizneset e vogla dhe të mesme në vend. Pastaj, ne pamë që gjithnjë e më shumë ofrues po hiqnin fjalët “të pakufizuara” nga faqet e tyre ose vendosnin një yll pranë saj.

Një tjetër tendencë që shfaqet është se çmimet po luhaten fuqishëm, ndërsa ofertat falas po zvogëlohen.

Ju mund të lexoni në lidhje me një shembull në shqyrtimin tonë MEGA. Dikur ofronte falas deri në 50 GB falas, por e ka ulur atë në mënyrë efektive në 15 GB. Një shembull tjetër është pCloud, i cili më parë ofronte 10 GB plus shtesë për rekomandimin e tij, por tani ofron vetëm 2 GB falas dhe vetëm 8 GB mund të “fitohen”. Lexoni më shumë rreth kësaj në rishikimin tonë të pCloud.

Megjithëse planet e lira po bëhen më të pakta, çmimi shkon lart e poshtë shumë. Nëse mendoni se diçka është shumë e kushtueshme, vetëm prisni disa javë dhe oferta do të ketë ndryshuar. Si zakonisht, klienti është mbret kur luftërat e çmimeve të vazhdojnë, kështu që ai paguan të vijë në vëzhgim për një ulje të cilësisë. Kontrolloni rregullisht rishikimet tona të ruajtjes së cloud për më të fundit në ofruesin tuaj të preferuar.

Mendimet përfundimtare

Megjithëse ne do të dëshironim të jemi më specifikë në parashikimet tona për vitin 2023, ne nuk duam të biem në grackën e paracaktimit të parashikimeve të vitit të ardhshëm me një artikull të turpshëm duke pranuar se sa gabim ishim më parë. Në të njëjtën kohë, ne ndihemi të sigurt se viti 2023 do të jetë viti i korporatave të teknologjisë, qeverive aktiviste dhe marrëveshjeve më të mira për VPN dhe klientët e ruajtjes.

A mendoni se kemi të drejtë? Apo jemi kaq larg nga paratë që nuk janë as qesharake? Na tregoni në komentet më poshtë. Si gjithmonë, ju falënderojmë që lexuat dhe keni një 2023 të mrekullueshëm. Shpresojmë të vazhdoni të kontrolloni gjendjen tonë të pjesëve të reve, si dhe përmbajtjen tonë të tjera. Qëndroni të sigurt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me