Gjendja e reve, shkurt 2023

Përshëndetje dhe mirëseardhje në këtë Gjendja më e re e Re, kolona mujore ku ekipi editorial i Cloudward hedh një vështrim në lajmet më të fundit të teknologjisë. Në këtë botim, ne po marrim një qasje pak të re. Duke kuptuar se ju jeni mirë të aftë të gjeni vetë lajmet kryesore, ne jemi duke u përqëndruar në lajmet e industrisë që ka të ngjarë të fluturojnë nën shumicën e radarëve dhe të rrotullojnë një histori në lidhje me atë.

Kështu që tani e tutje, pritni më pak paraqitje nga Google dhe Facebook, kompani që me siguri i njihni po luajnë me shpejtësi dhe lirshmëri me përgjegjësitë e tyre shoqërore dhe futni në vend të kësaj lojtarë më të vegjël, veprimet e të cilëve prekin më pak njerëz. Shumë lajme specifike për industrinë mungojnë në qendër të vëmendjes nga organizatat më të mëdha të lajmeve, dhe shpresojmë se mund ta mbushim pak atë boshllëk.

Jo se është e gjitha dënimi dhe errësira, natyrisht. Actuallyshtë në të vërtetë në një kufi që po bëhet shumë e mirë për të shpresuar që të pengojë valën kundër megacorps dhe mosrespektimin e tyre për privatësinë dhe shqetësimet e konsumatorëve. Do të kemi gjithashtu disa shembuj të kësaj në këtë edicion, kështu që le të fillojmë.

Zoolz: Një jetë e brengave

Ndërsa të gjithë preferojmë zuzarë mbi heronjtë, megjithatë, së pari do të fillojmë me disa skelete. Shembulli ynë i parë është Zoolz, i cili operon një total prej katër ofruesve rezervë në internet. Dy janë nën emrin Zoolz, një për përdorim individual dhe një për biznes, dhe dy – të ndarë në mënyrë të ngjashme – janë nën emrin BigMIND. 

Nëse e gjithë kjo duket e komplikuar pa nevojë, kjo është vetëm sepse është, por kompania po punon për të zvogëluar opsionet. Një pjesë e kësaj është anulimi i planeve të saj themelore për disa ofrues, si dhe ngadalë duke mos mbështetur të tjerët. Kjo është gjithçka mirë dhe e mirë për sa kohë që pajtimtarëve u jepet shumë njoftim, por ka një kthesë të kësaj historie në lidhje me planet e jetës së kopjimit rezervë Zoolz.

Deri një vit më parë, Zoolz ofroi një plan të jetës për rreth 30 deri 40 $ për 1TB hapësirë ​​rezervë, ne supozojmë si një lloj marrëveshje për t’i interesuar njerëzit për shërbimin. Shumë njerëz – rreth gjysmë milioni, sipas një përfaqësuesi të Zoolz – të regjistruar për atë duke supozuar se ata do të kishin këtë hapësirë ​​për, mirë, për jetën. Sidoqoftë, kjo ndoshta hëngri shumë burimet e kompanisë: 30 dollarë nuk janë shumë para, dhe hapësira e serverëve nuk është saktësisht e lirë.

Duket se Zoolz ndërmori veprime për të zvogëluar dhimbjen e saj dhe dërgoi një email në mes të janarit të këtij viti duke thënë se, duke filluar nga viti i parë i shkurtit, pajtimtarët do të duhet të fillojnë të paguajnë një tarifë mirëmbajtjeje prej 1.50 dollarë në muaj për të mbajtur qasjen në ruajtjen e tyre hapësirë. 

  Gjendja e reve, Janar 2023

Për të shtuar fyerjen ndaj dëmtimit, Zoolz e përshkroi zhurmën dhe një e gjysmë si një “tarifë shumë nominale”, dhe u dha njerëzve një zbritje nëse ata vendosën të paguanin brenda disa ditëve nga marrja e emailit – 13.50 dollarë në vend të 18 $ për një vit.

Marrëveshja e ndryshuar

marrëveshje e ndryshuar zoolz

Sidoqoftë, si zgjidhje e kësaj plage, Zoolz premtoi se pagimi i njerëzve do t’u jepte të drejtë karakteristikave, duke përfshirë pajtueshmërinë me GDPR, mbështetjen e emailit gjatë gjithë orës, përmirësimet e klientëve (mos harroni se një) dhe disa gjëra të tjera që do të donit t’i përcaktonit. për të siguruar abonentë me pagesë sidoqoftë.

Nëse marrësi i kësaj pakësie të nënvlerësimit të korporatës nuk e pëlqen marrëveshjen e re, të ndryshuar të Zoolz, ata kishin dy javë për të hequr skedarët e tyre nga serveri. Pas kësaj, klienti do të azhurnonte automatikisht – një azhurnim i përdoruesit, natyrisht, nuk do të kishte qasje sepse ata nuk regjistroheshin për planin e ri të mirëmbajtjes.

Një taktikë shumë e keqe krejt, dhe Zoolz u përmbyt shpejt me email të zemëruar dhe thirrje telefonike. Shqyrtimi ynë i Zoolz Cloud Backup mori disa komente, disa prej të cilave ne u detyruam t’i fshijmë për shkak të gjuhës së përdorur. Me të drejtë të përdorur gjuhën e keqe, ki kujdes, por prapë. 

Sidoqoftë, veshja e argjendtë është se Zoolz tërhoqi shpejt kërcënimet e saj dhe dërgoi një email me titull “ne duam ta bëjmë këtë të drejtë”. Mesazhi thoshte që klientët në asnjë rrethanë nuk do të humbnin qasjen në skedarët e tyre, dhe fajësoi të gjithë çështjen për komunikim të dobët nga ana e Zoolz (që ishte edhe linja që ushqeheshim kur e pyetëm Zoolz për këtë).

Nëse kjo ishte sinqerisht një rast i aftësive të dobëta të shkrimit të postës elektronike ose, më cinizëm, një tërheqje e shpejtë e një politike të menduar keq, nuk mund ta dimë kurrë. Sidoqoftë, mësimi këtu duket të jetë se ndoshta nuk duhet të regjistroheni shumë shpejt për planet e jetës, përveç nëse e njihni dhe besoni kompaninë që qëndron pas saj. Në fund të fundit, ky është interneti, dhe gjithçka mund të ndodhë.

Avast dhe Bordi: Pirateria e një lloji tjetër

Për të nënvizuar atë ndjenjën e fundit, ne kemi Avast, një kompani që ka kaluar vijën nga e dyshimta në të shtrembër të hapur. Kompania ofron të gjitha llojet e programeve të sigurisë, megjithëse mjaft çuditërisht e bën vetë tregtinë me “Avast”, një zhargon detar i shoqëruar zakonisht me piratët (thjesht do të thotë “ndalesë” ose “ndal”, megjithëse, disa qindra vjet më parë).

  Gjendja e reve, nëntor 2023

Avast është prind i një bande të tërë të markave, të gjitha ju me siguri e dini nëse keni kaluar ndonjë kohë të rëndësishme në internet dekadën e fundit apo më shumë. Ne kemi rishikuar gjithashtu shumicën e këtyre markave në një moment ose në një tjetër, ku më i madhi janë Avast Pro, SecureLine VPN dhe AVG, një nga ofruesit më të mëdhenj të antivirusëve përreth.

Tani, ka pasur histori të botuara në të kaluarën që pretendonin se Avast shiti të dhëna të përdoruesit, dhe madje edhe thashetheme më të pabanueshme, kështu që ne gjithmonë kemi ngulitur një provë mohuese në kritikat tona. Në janar, megjithatë, një hetim i madh nga Motherboard dhe PCMag shpërtheu kapakun drejt praktikave të bërjes së të dhënave të Avast, dhe nuk është një pamje e bukur.

Ne do t’ju referohemi në artikullin e lidhur për të gjithë historinë, por, me pak fjalë, softueri Avast po skanonte në mënyrë aktive pajisjet e njerëzve për të dhënat e të gjitha shiritave, duke i mbledhur ato dhe pastaj t’ia shiste një personi të korporatave përmes filialit të tij Jumpshot. Nëse keni instaluar ndonjëherë një program Avast në kompjuterin ose telefonin tuaj, të dhënat tuaja u shitën.

Sigurisht, operacionet e Jumpshot-it u pezulluan disa ditë pasi u botua pjesa. Sidoqoftë, këtu në Cloudward ne definitivisht rekomandojmë të shmangni produktet e Avast tani e tutje, dhe ne kemi vendosur paralajmërime për të gjitha vlerësimet dhe artikujt përkatës. Do t’i duhet kompanisë një kohë të gjatë për të rimarrë besimin tonë, dhe jemi të sigurt se kjo shkon dyfish për konsumatorët e prekur.

Në VPN Ne kemi besim

peshore-Bilanci-oldfashioned

Një tjetër degë e programeve të sigurisë, rrjetet virtuale private, vuan nga grupi i saj i çështjeve të besimit, të cilat ne i kemi mbuluar në detaje në disa shqyrtime. Disa shërbime, për shembull, shesin të dhënat tuaja ashtu si bën Avast, ose nuk ofrojnë sigurinë që ata premtojnë. Të tjerët janë më këmbësorë pasi nuk do të kthejnë paratë tuaja ose janë në pronësi të recensentëve (duke parë ju, Bufered).

Duke parë që këto lloj praktikash po dëmtonin seriozisht besueshmërinë e tyre, disa ofrues kryesorë të VPN janë bashkuar dhe formuan Nismën e Mirëbesimit VPN. Duke shkuar në faqen e saj të internetit, kjo organizatë ka si qëllim të veprojë si përfaqësues i industrisë VPN si dhe të vendosë një formë të vetë-rregullimit.

Seksioni i anëtarëve të VTI është një koleksion i disa prej emrave më të mëdhenj në tregun VPN, shumica e tyre mirë në rajonet e sipërme të renditjes sonë. Përfaqësohen ExpressVPN dhe NordVPN, si dhe Frog Golden (me famë VyprVPN) dhe IPVanish, midis shumë të tjerëve.

Vetë-rregullimi ose vetë-lumturimi?

Ne nuk jemi ata që kërkojmë një ide të mirë, por pyesim veten për përfitimet e vetë-rregullimit të korporatave. Megjithëse shumica e emrave në listën e VTI janë ato që ne kemi besim, besimi shpesh bazohet në gjykimin tonë dhe jo në fakte të vështira. Shtë shumë e vështirë të sigurohesh që një shërbim është mbi bord, për një numër arsyesh.

  Gjendja e reve, dhjetor 2023

Së pari, VPN-të janë krijesa jo-materiale. Shumë prej tyre janë me seli në strehimore në det të hapur, për shembull, dhe më shpesh sesa jo ne kemi marrë asgjë tjetër përveç një seri korporatash shell kur gjurmojmë origjinën e tyre. 

Kjo i bën punët e tyre të brendshme të paqarta, për të thënë të paktën, dhe i mban ato larg nga rregullimi i qeverisë. Në shumë mënyra kjo është një gjë e mirë, pasi shpesh janë qeveritë nga të cilat kemi nevojë për mbrojtje, por gjithashtu e bën të vështirë vendosjen e një standardi që duhet të mbahen për VPN.

Për më tepër, nuk ka asnjë mënyrë të mirë për të kontrolluar se në çfarë mase një shërbim mban regjistrat, dhe, nëse ata bëjnë, nëse i shesin apo jo ato të dhëna. Skandali i Avast ilustron këtë bukur: ishte një kallëzimtar që i hodhi kapakun, dhe jo një auditor që përpiqej të kuptonte ndonjë kod mbrapa.

Të marra së bashku, ne mendojmë se Iniciativa e Mirëbesimit VPN është një gjë e mirë sepse kur askush nuk është në fuqi të rregullojë këtë industri, një standard i praktikave më të mira është gjëja tjetër më e mirë. Sidoqoftë, ju tërheqim vërejtjen që të mos besoni në mënyrë implicite ndaj kësaj organizate, pasi disa nga nënshkruesit janë më pak të pastër se të tjerët. Për shembull, Encrypt.me është mishërimi i ri i Buffered. 

Shtoni në të problemet e qenësishme të vetë-rregullimit – më e madhja prej të cilave është se është me lehtësi t’i përmbaheni standardeve kur i vendosni vetë – dhe ne kemi vendosur të bëjmë një qasje pritjeje dhe shikimi përpara se të vini në ndonjë përfundim. Ndoshta zgjidhja është t’i bëni të gjitha aplikacionet VPN me burim të hapur dhe të kontrollohen plotësisht, siç bëri ProtonVPN.

Mendimet përfundimtare

Me ato mendime, ne do të të lëmë për muaj. Janari kishte disa histori mjaft të mira të dalë nga industritë që ne mbulojmë, dhe shkurti tashmë po formëson për ta mposhtur atë në atë drejtim, në disa mënyra. 

Sigurisht, ne mbështetemi tek ju, i dashur lexues, për të na njoftuar kur këto gjëra po ndodhin, kështu që ju lutemi dërgoni me email kryeredaktorin tonë sa herë që kapni diçka hinky. Historia Zoolz, për shembull, kurrë nuk do të kishte marrë formë, përveç nëse dy lexues nuk do të kishin dërguar në një thesar absolut korrespondence me kompaninë, për të cilën i falënderojmë.

Whatfarë mendoni për të gjitha sa më sipër? A ishte çështja Zoolz thjesht një rast i keqkomunikimit? A nuk bëri asgjë keq me Avastin? A na ka munguar shenja në VTI? Na tregoni në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, ju falënderojmë që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me