Най-добрият безплатен софтуер за възстановяване на данни 2023: Вашите данни обратно без разходи

Случайното изтриване на файлове или повреждане на файлове може да бъде главоболие, особено ако не използвате облачно съхранение или онлайн архивиране. И двете обикновено поддържат възстановяване на изтрити файлове и версия, за да ви помогнат да излезете от такива задръствания. В случай, че не използвате облака, често единственият ви шанс да възстановите загубени или повредени данни е да хвърлите заробите със софтуер за възстановяване на данни.

Има два проблема с този подход. Първият е, че софтуерът за възстановяване на данни не винаги работи. Второто е, че софтуерът за възстановяване на данни може да бъде скъп, като най-добрите инструменти струват около $ 100 или повече за лиценз.

В това ръководство ще очертаем някои от най-добрите безплатни възможности за възстановяване на данни. Вместо избор на второстепенни, много от споменатите инструменти са пробни версии на професионални инструменти като Stellar Data Recovery и Prosoft Engineering Data Rescue: имена, които ще откриете в най-доброто ни софтуерно ръководство за възстановяване на данни..

Преди да стигнем до списъка обаче, нека поговорим малко за някои функции и черти, които търсехме при съставянето му.

Какво прави безплатния софтуер за възстановяване на данни най-добрият

Има много неща, които трябва да търсите в инструмент за възстановяване на данни и само защото търсите безплатна опция, не означава, че ще трябва да се примирите с бъги или тромав софтуер.

Много от най-добрите опции ви позволяват само да възстановите определено количество данни, преди да се наложи да преминете към платена версия. Въпреки това, най-често хората търсят безплатни решения за възстановяване на данни, защото това не е инструмент, от който се нуждаят рутинно.

Имайки това предвид, ние избрахме да включим софтуер с ограничено възстановяване, за да можем да предложим опции, които не само като цяло са по-лесни за използване, но и по-способни от повечето винаги безплатни решения.

В тази бележка ние поставяме голяма тежест върху ефективността, както по отношение на времето за възстановяване, така и на успеха на възстановяването. Разгледахме и какви видове файлове могат да бъдат възстановени, включително документи, видеоклипове, изображения и аудио файлове.

И накрая, разгледахме потребителското изживяване. Тествахме редица инструменти за възстановяване на данни и се натъкнахме на твърде много помия, трудни за навигация инструменти. Само защото софтуерът е проектиран да бъде полезна, не означава, че трябва да изглежда така, както е разработен през 1990 г..

  Как да изтриете своя Dropbox акаунт през 2023 г.

Съветник за възстановяване на данни на EaseUS

Името на EaseUS Wizard Wizard е най-горната опция за тази статия. Причината за това е, че докато лицензът EaseUS струва приблизително същото като лидера в индустрията Stellar, можете да възстановите два пъти повече данни безплатно, преди да трябва да платите за него.

2 GB възстановяване на данни може да ви извади от много задръствания. EaseUS също поддържа възстановяване на повечето типове файлове, включително документи, музика, изображения и видео. Въпреки че не е в състояние да възстанови данни от оптични носители, Data Recovery Wizard поддържа външно устройство, SD карта и възстановяване на флаш устройство в допълнение към работата с твърдия диск на компютъра ви.

С EaseUS обаче не можете да ограничите сканирането до конкретни типове файлове и той може да сканира само чрез дял, а не от целия ви твърд диск наведнъж. Можете обаче да сортирате резултатите по тип на файла и да ги визуализирате преди възстановяване. Това ще ви помогне да извлечете максимума от тези 2 GB безплатно възстановяване.

Бързото сканиране с EaseUS отне около две секунди в нашето тестване за 518GB дял, докато дълбокото сканиране отне близо два часа. Всички наши тестове доведоха до успешното възстановяване на нашите тестови файлове, както можете да прочетете в пълния ни преглед на съветника за възстановяване на данни на EaseUS.

Други причини, които харесваме съветника за възстановяване на данни на EaseUS

EaseUS надхвърля поддръжката с някои от най-отзивчивите и точни техници, с които се сблъскахме. Предлагат се и имейл, и чат на живо. За самопомощ компанията има и задълбочена и търсена база от знания.

За потребители, желаещи да закупят лиценз, се поддържа и възстановяване на RAID за сървъри и свързани с мрежата устройства за съхранение (NAS).

Piriform Recuva

Макар да не е толкова фантастичен или изпълнен с функции като най-добрите решения като Stellar и EaseUS, Piriform Recuva е далеч по-благоприятен за бюджета. Тази оценка включва 100-процентова безплатна версия на инструмента, която, за разлика от тези решения от най-горната линия, не поставя ограничение за това колко данни можете да възстановите, преди да трябва да закупите лиценз.

Както беше обсъдено в нашия пълен преглед на Piriform Recuva, безплатната версия на софтуера няма никаква поддръжка, така че ще трябва да се чувствате удобно да го правите сами. Безплатната версия също не включва автоматични актуализации на софтуера или възстановяване на оптични носители.

Ако това са необходими функции, добрата новина е, че лиценз за Recuva Pro струва само 20 долара годишно. Въпреки че не препоръчваме този софтуер за ИТ специалисти, има и бизнес лиценз за 35 долара годишно.

  Най-добро облачно съхранение за Android 2023: Съхранение в движение

Piriform Recuva не е наличен за потребители на Mac, но версията на Windows се представя добре в нашите тестове. Можете да сканирате само за конкретни типове файлове и да стартирате сканиране на дялове или пълно устройство. Файлове на външни устройства и сменяеми носители също могат да бъдат възстановени. SD картите не се поддържат и Recuva не може да се използва за възстановяване на изтрити дялове като нашите две най-добри снимки..

Бързото сканиране отнема само секунди, докато дълбокото сканиране на нашия 518GB дял всъщност работи два пъти по-бързо от тези със Stellar и EaseUS. Всички наши тестови файлове също бяха успешно извлечени, така че определено работи.

Други причини, които харесваме Piriform Recuva

Наистина не може да се каже много друго за Recuva. Тя работи и е напълно безплатна и за много потребители това ще бъде достатъчно. Клиентът обаче не е много добре проектиран и поддръжката, дори и да плащате за лиценз, е под средното ниво.

IOBit Undelete

IOBit Undelete е друг функционален инструмент за възстановяване на данни, който никога няма да ви струва и стотинка. Работи с видео, изображения, музика и документи и има един от по-простите интерфейси на всеки инструмент, с който сме играли.

Тази простота го прави добър избор за домашни потребители, които не се нуждаят от инструмент с пакети от функции. Можете да сканирате за конкретни типове файлове, а сканираните файлове често могат да бъдат визуализирани преди да завършите възстановяването, което само по себе си е въпрос на отметка в квадратче и натискане на бутон.

Големият удар на IOBit Undelete е, че той не е в състояние да изпълнява дълбоки сканирания, което означава, че като цяло ще бъде по-малко успешен от другите опции. Въпреки това работи добре за случайно изтриване на файлове и обикновено работи добре за форматиране на дялове и повреждане на файлове.

Други причини, които харесваме IOBit Undelete

Въпреки че е напълно безплатен, IOBit Undelete все още има прилична мрежа за поддръжка благодарение на факта, че компанията печели пари от други продукти, включително Advanced SystemCare Pro и DriveBooster Pro. Опциите за помощ включват имейл и база от знания.

PhotoRec

Не позволявайте на името да ви заблуждава: PhotoRec не е само за възстановяване на снимки, въпреки че работи наистина добре за тази цел. Софтуерът всъщност поддържа стотици различни типове файлове, включително документи, аудио и видео също.

Това, което ще навреди на някои хора, обаче е, че софтуерът е базиран на команден ред. Няма интерфейс или не особено фантастичен (гледайки ви, Ремо) интерфейс, който да улесни живота.

  Как да редактирате PDF през 2023 г. бързо и ефективно

Това каза, че интерфейсът на командния ред не е толкова труден, че повечето потребители не могат да го разберат. По-важното е, че PhotoRec е подкрепен от мощен набор от алгоритми, които могат да свързват дори силно повредени файлове заедно.

PhotoRec също е с отворен код и напълно безплатно. Можете да възстановите толкова данни, колкото искате, без изобщо да се налага да плащате и стотинка. Недостатъкът на това да бъдеш безплатен, с отворен код инструмент е, че поддръжката е доста тънка.

Други причини, които харесваме PhotoRec

PhotoRec работи с широк набор от устройства, а не само с компютри. Това включва цифрови камери, смартфони, таблети, карти с памет и CD-ROM. Въпреки че не се предлага възстановяване на дял, придружаващият софтуер, наречен TestDisk, може да помогне там.

Подобно на PhotoRec, TestDisk може да изглежда малко смущаващ поради подхода на командния ред, но е безплатен и по-важното е, че работи наистина добре.

Почетно споменаване: Wondershare

Подобно на Piriform Recuva, Wondershare е друго удобно за бюджета решение за възстановяване на данни, което наистина харесваме за домашните потребители, макар и не ИТ специалисти. За разлика от Piriform Recuva, обаче, Вие сте ограничени до 100MB за възстановяване на данни, преди да трябва да закупите софтуера.

Пожизненият лиценз струва 40 долара за един компютър, което не е лошо за функциите, които получавате. Те включват бързо и дълбоко сканиране, сканиране по тип на файла, страхотни функции за сортиране и дори клониране. Wondershare работи и за външни устройства и повечето сменяеми носители, но не и за SD карти.

Най-големият недостатък на софтуера е, че пълното сканиране отнема доста дълго време. В нашите тестове, подробно описани в нашия преглед на Wondershare Data Recovery, сканирането от 518 GB отне седем часа.

Заключителни мисли

За тези, които нямат много данни за възстановяване, или тези, които нямат нищо против да работят с неразработен софтуер, можете да опитате цял набор от безплатни опции за възстановяване на данни. Откроихме пет от нашите любими, оглавявани от това, което смятаме за две най-добри опции в клас, безплатни или не: Stellar Data Recovery и Prosoft Engineering Rescue Data.

Въпреки това има много повече опции освен тези, на които кацнахме. Номерът е да намерите инструмент, който има мощни алгоритми за сканиране, в противен случай вероятно ще си губите времето и за някои от нас времето е пари.

Разбира се, най-добрият залог е превенцията и за това препоръчваме да разгледате нашето най-доброто ръководство за резервно копие, където ще намерите реномирани решения като Backblaze, IDrive и CrashPlan. Чувствайте се свободни да звъните със собствените си снимки за безплатно възстановяване на данни отдолу и благодаря за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me