Преглед на Microsoft Edge – Подобрен браузър – Актуализирано 2023 г.

Преглед на Microsoft Edge

Наскоро Microsoft Edge претърпя пълен ремонт и трябва да кажем, че харесваме това, което виждаме. Той има по-добра функционалност от преди, като остава също толкова бърз. Проблемите с поверителността обаче остават. Прочетете нашия пълен преглед на Microsoft Edge за подробности.

Slider1

Slider2

Slider3

Slider4

Slider5

предишен

Следващия

Microsoft Edge е мъртъв, жив е Microsoft Edge. Въпреки че старият Edge отдавна не успява да го включи в списъка на най-добрите браузъри, Microsoft напълно обнови уеб браузъра си, като го базира на Chromium, което подобри производителността му, създаде по-приятно потребителско изживяване и отвори вратата към библиотеката на Chrome на разширения.

Продължете да четете този преглед на Microsoft Edge, за да научите повече за най-новото нахлуване на компанията на пазара на браузъри.

Историята на Microsoft с уеб браузъри е най-малкото бурна. Въпреки че първоначалният му браузър – Internet Explorer – някога беше доминиращ, той загуби короната си на Google Chrome в средата на 2000-те. Тогава не е без някаква ирония, че Microsoft е решила да възложи надеждите си на рамката на Chromium, за да съживи интереса към борбата си браузър. 

Можете да изтеглите Microsoft Edge за Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10 и macOS. Освен това браузърът е съвместим както с Android 4.4, така и с по-нова версия, както и с iOS 10.0 и по-нови версии. За този преглед използвахме за тестване лаптоп Acer с Windows 10 и iPhone с iOS 12.3.

Силни & Слабости

Алтернативи за Microsoft Edge

Характеристика

Най-голямото предимство, което новият браузър Edge получава от преминаването към рамката на Chromium (прочетете нашия Chromium преглед), е, че сега е съвместим с огромната библиотека с разширения на Chrome. Въпреки че Microsoft разполага и със собствен магазин за специални добавки Edge, той е джудже от уеб магазина на Chrome, който съдържа десетки хиляди разширения.

Edge-Extension-Предупреждение

Въпреки че не всички разширения ще работят с Edge, повечето ще са, с изключение на тези, които директно променят потребителския интерфейс. Това означава, че безценните уеб приложения – като разширения за мениджър на пароли, блокери на реклами и разширения за сигурност – са достъпни за браузъра, което значително разширява списъка му с потенциални нови функции.

Edge-Позволи-Extensions

Edge също предлага функция за синхронизиране, подобна на тази на Chrome. Понастоящем можете да синхронизирате вашите любими, настройки, да формирате съдържание и пароли, като използвате вашия акаунт в Microsoft. Въпреки че все още не е внедрена, Microsoft също планира да добави история, текущи отворени раздели, разширения и колекции в този списък на елементи за синхронизиране.

Edge-Sync

Друго сходство с Chrome са опциите на контекстното меню. Можете да изберете и щракнете с десния бутон върху всеки текст – и по-важното – изображения – и да изберете „търсене в мрежата“, за да извършите незабавно търсене на текст или обратен образ в избраната от вас търсачка. По подразбиране това е Bing, но можете да го промените на Google, Yahoo или DuckDuckGo.

Edge-Search-Двигатели

Подобно на повечето браузъри, Edge има режим на четене – наречен „потапящ четец“ – който премахва всичко, освен текста на уеб страница, за да се улесни четенето. 

Има и функция „четене на глас“, която взема подчертан текст и, както се досетихте, го чете на глас. Това работи доста добре за английски текст, но не толкова за всеки друг език (напомняйки ни малко софтуер за говор в текст).

Edge-потапяне-Reader

Мобилни функции

Microsoft не създаде само нов Edge за десктоп, но и за Android и iOS устройства. Въпреки че няма много функции на мобилни устройства, които вече не сме обхванали, когато говорихме за версията за десктоп, има няколко забележителни изключения, които се открояват.

Първо е функцията „NewsGuard“. Това е база данни, която анализира новинарските съобщения и ги оценява въз основа на възприеманата надеждност. Всеки път, когато посещавате сайт за новини, в адресната лента ще се появи малка икона.

Edge-Newsguard-Надежден

Публикациите, за които се знае, че като цяло са надеждни – като The New York Times или BBC News – ще имат зелен щит, който гласи, че „този уебсайт обикновено поддържа основни стандарти за точност и отчетност“. 

Междувременно, други новинарски сайтове, като InfoWars, ще имат червен щит, който гласи „продължете с повишено внимание: този уебсайт обикновено не поддържа основните стандарти за точност и отчетност.“

Edge-Newsguard-не-Надежден

Друга чудесна мобилна функция е настройката „плаващо видео“. Това е нещо, което много бихме искали да видим в други браузъри като Chrome или Mozilla Firefox и ви позволява да премествате видео в някаква рамка „картина в картина“, така че да можете да гледате, докато се премествате на друга уеб страница или раздел.

Edge-Плаващ-Video

Microsoft Edge идва със собствен двигател за превод – Bing Translator – вграден на мобилни устройства. Това е чудесно, ако често посещавате уебсайтове на езици, които не можете да четете. Въпреки това, в сравнение с Google Translate, услугата намалява малко. 

Понастоящем Bing Translator може да се справи с 69 езика, докато Google Translate включва цели 103 и по-добра точност за зареждане. Функцията е достъпна и на работния плот, но трябва да я добавите ръчно от магазина на Microsoft.

Edge-четене-Списък

И накрая, Edge for mobile се предлага със списък за четене, където можете да добавяте уебсайтове и статии за по-късно четене. Това е различно от запазването на отметка по това, че получавате офлайн достъп до запаметената страница, което е чудесно за потребители с ограничения на мобилните си данни или ако отивате някъде без прием.

Лесно използване

Новият браузър Edge разполага с гладък и лесен за използване дизайн, който без съмнение ще бъде познат на всеки, който е използвал Chrome или други уеб браузъри, получени от Chromium.

Edge-Intro-Import

Когато инсталирате за първи път Edge, ще преминете през увод, който ви помага да настроите браузъра. Първо можете да импортирате отметки от Chrome или Internet Explorer, но ако искате да импортирате от всеки друг браузър, ще трябва първо да експортирате отметките си в HTML файл и да импортирате оттам. Вижте нашето ръководство за това как да архивирате отметките на Firefox за пример за това.

Edge-Intro-Sync

След това ще бъдете подканени да настроите процеса на синхронизиране, както и да изберете „стил на раздела“, който ви подхожда. Този „стил на раздела“ е основно това, което ще видите, когато отворите нов раздел. Можете да избирате между „фокусиран“, „вдъхновяващ“, „информационен“ и „персонализиран“.

Edge-Intro-Tab-Style

Няма голяма разлика между тях, тъй като по принцип се свежда до това дали искате или не искате персонализирана емисия за новини на началната си страница, както и да активирате или деактивирате „изображението на деня“ като тапет на Microsoft. Можете да изберете държава за емисията на новини, която след това ще ви покаже заглавията на деня, свързани с вашето местоположение.

Edge-News Feed-

Освен новата страница в раздела, не е наличен цял куп персонализиране. Можете да превключвате между светла и тъмна тема, както и да изтегляте и инсталирате допълнителни шрифтове, но и двете са функции, които обикновено са включени в повечето уеб браузъри в наши дни.

Edge-Customize-New-Tab

Лесно използване на мобилни устройства

На мобилно приложение приложението Microsoft Edge има типично оформление на браузъра. Вашите основни контроли – включително навигационни контроли, менюто с раздели, бутон за споделяне и менюто за старт – се намират в долната част на екрана и адресната лента горе.

Edge-Mobile App-

Стартовото меню съдържа вашите любими, история, списък за четене и настройки, както и по-разширени контроли, включително търсене, функцията за четене на глас и режим на работния плот. Можете да пренаредите това меню по всякакъв начин, който сметнете за добре, което е приятно докосване, което не виждате често с мобилните браузъри.

Edge-Mobile-Customize-Меню

производителност

Без съмнение представянето беше най-голямата слабост на стария Edge и това е областта, в която Edge застава да спечели най-много, като премина към рамката на Chromium.

Определено се е изплатило, тъй като новият Edge постига приблизително същите скорости – както на десктоп, така и на мобилни устройства – като Chrome, дори леко превъзхожда последните. Въпреки че други браузъри като Vivaldi или Firefox все още са по-бързи, това е напълно приемлив резултат, особено в сравнение със стария Edge, който беше болезнено бавен.

Използването на висока оперативна памет обикновено е една от клопките на базирани на Chromium браузъри, но в нашите тестове Edge успя да свърши същата работа като Chrome, докато използва около 30 процента по-малко памет.

Ако се интересувате как извършваме тези тестове или кой уеб браузър е най-бързият, можете да прочетете нашия списък с най-бързи браузъри за повече информация.

Сигурност

Въпреки че сега Edge споделя много прилики с Google Chrome, сигурността е там, където Edge се различава най-много. Вместо да използва безопасното сърфиране на Google за защита от злонамерени уебсайтове, Edge вместо това използва системата Microsoft Defender SmartScreen, която превъзхожда системата на Google по отношение на защита от злонамерен софтуер и фишинг схеми.

Когато осъществява достъп до уебсайт през обикновен HTTP вместо HTTPS, Edge предоставя ясно предупреждение под формата на символ и текст, казващ „не е защитено“. Това е добре, тъй като улеснява потребителите да виждат кога са потенциално изложени на риск от атаки на човек в средата. За повече информация за това какво включва всичко, вижте нашата разбивка на HTTP спрямо HTTPS.

Edge-HTTP-Предупреждение

Подобно на повечето браузъри, новият Edge включва основен мениджър на пароли, който съхранява вашите пароли. Те са защитени с помощта на вашите системни идентификационни данни, което е добре, защото ви спестява да зададете главна парола, но също така ви оставя уязвими, ако не сте задали парола за цялото си устройство.

Край на паролите

За по-задълбочено боравене с парола, включително силно генериране на парола, препоръчваме да разгледате нашия списък с най-добрите мениджъри на пароли. Ако предпочитате да прескочите право до нашия победител, можете да прочетете нашия отзив за Dashlane.

Новата версия на Edge е все още доста млада, така че е трудно да се каже точно колко често ще се актуализира. Въпреки това бета версията получава актуализация на всеки шест седмици, което е по-рядко, отколкото бихме искали, тъй като киберпрестъпниците винаги работят за намиране на нови вратички и бъгове, които да използват.

Въпреки че по подразбиране няма рекламен блокер, можете лесно да го изтеглите през уеб магазина на Chrome. uBlock Origin е наш фаворит, но можете да разгледате нашия списък с най-добрите рекламни блокери за пълно избиране. Въпреки че не блокира рекламите направо от портата, Edge блокира изскачащи прозорци, което е добре, защото те са един от най-разпространените вектори за злонамерен софтуер.

Edge-Popup Blocker-

Ако сигурността представлява голяма грижа за вас, когато избирате браузъра си по подразбиране, не забравяйте да прочетете най-сигурното класиране на уеб браузъра.

поверителност

Поверителността е най-голямата слабост на новия Edge. Въпреки че в това отношение не е толкова лошо, колкото Chrome, все пак остава много желано.

Политиката за поверителност на Microsoft е безпорядък, тъй като често не е ясно за какви конкретни продукти се говори. Не се споменава продажбата на лични данни на рекламодатели, което ни оставя с впечатлението, че това е практика, в която Microsoft се ангажира.

Това каза, че можете да деактивирате много от събирането на информация в самия Edge. Ако обаче използвате Windows, Microsoft вероятно така или иначе събира повечето от тези данни върху вас.

Edge-защита-режими

Ако изключите услуги като SmartScreen, персонализиране и прогнозиране на навигацията, е възможно Edge да стане поне донякъде частен, макар и с цената на сигурността и лекотата на използване. Това каза: Ако сте особено загрижени за поверителността, не забравяйте да прочетете нашето анонимно ръководство за сърфиране.

Край на услугите

По отношение на предотвратяването на проследяването Edge предлага три режима: „основен“, „балансиран“ и „строг“. Можете също така да видите списък с блокирани проследявачи, както и да зададете отделни изключения от правилото за блокиране, с което решите да отидете.

Edge-проследяващ Изключения

Можете също така да накарате Edge да изтрива определени данни всеки път, когато затворите браузъра, например историята на сърфирането, бисквитките или паролите си.

Edge-Wipe-Data

Разрешенията са еднакво лесни за управление, тъй като Edge предоставя списък на всички разрешения и начина на достъп до тях от уебсайтовете.

Присъдата

С това завършва нашия преглед на новия Edge. Браузърът със сигурност е огромна крачка от стария Edge благодарение на уеб магазина на Chrome. Освен това има подобрена производителност и лекота на използване, фактори, които могат да спечелят нова тяга с потребителите. 

Въпреки това, поверителността все още не е голяма, така че потребителите, загрижени за това, може да искат да проверят по-добри алтернативи, като Vivaldi, Brave или Tenta.

Тъй като новият Edge е базиран на Chromium – и следователно много подобен както на него, така и на Google Chrome – можете да разгледате нашите статии Firefox срещу Chrome и Chromium vs. Chrome, за да спечелите някакъв ценен контекст. Ако искате по-директно сравнение за Edge, не забравяйте да прочетете нашата статия за Microsoft Edge срещу Chrome.

Какво мислите за нашия преглед? Съгласни ли сте, че новата версия на Edge е огромно подобрение на предшественика си или по-малко се интересувате от разширенията на Chrome и повече се занимавате с поверителността си? Уведомете ни в коментарите по-долу. Благодаря ви за четенето.