Hola VPN: Pse duhet akoma të shmangni atë në vitin 2023

Kushdo që ka hedhur një sy rreth tregut virtual të rrjetit privat, është i vetëdijshëm se ka shumë mashtrime. Megjithëse VPN-ja jonë më e mirë për iPhone dhe VPN më e mirë për udhëzuesit Android bëjnë rekomandime se cilat shërbime duhet të përdorni në pajisjen tuaj celular, Google Play dhe App Store janë akoma të mjaftueshme me aplikacione problematike.

Një nga shkelësit më të këqij është Hola VPN, një kompani izraelite që i afrohet modelit falas VPN nga një këndvështrim tjetër. Me mbi 184 milion përdorues – të paktën, sipas faqes së saj të internetit – Hola VPN është një nga VPN-të më të njohura përreth, përkundër faktit se kompania që qëndron pas saj ilustron manipulimin e konsumatorit.

Me shkrimet e bëra nga CNN Money and Business Insider, Hola VPN duket se është një shërbim i ligjshëm, por manipulimi i tij i shtypit dhe konsumatorët nuk mund ta gërmojnë atë nga një shërbim i dobishëm, i cili thotë se Hola VPN po shet qasje në tuaj pajisje për bizneset dhe, potencialisht, kriminelët në të gjithë botën.

Isfarë është Hola VPN?

Nëse jeni duke kërkuar falas shërbime VPN, Hola VPN nuk do të shkulet. Ashtu si shumë opsione në internet, është një VPN falas që premton të zhbllokojë shumicën e faqeve të internetit nga çdo vend, por ai e bëri udhëzimin tonë më të dobët falas për VPN për një arsye.

Për dallim nga, të themi, Windscrib, i cili kufizon sasinë e përdoruesve pa të dhëna që mund të përdorin, nuk ka kufizime në planin falas të Hola VPN (lexo rishikimin tonë të Windscrib). Në vend të kësaj, ajo pretendon se mund të funksionojë VPN falas duke krijuar një rrjet kolegësh me kolegë, gjë që do ta bënte atë që kompania të mos ketë nevojë të ruajë serverë në të gjithë botën.

Ky është një model interesant i biznesit, por kushdo që e di se çfarë mund të shkojë keq në lidhjet P2P, tashmë mund të shohë gjakun në ujë.

Le të të shpejtojmë. Një VPN është një rrjet i serverëve që zakonisht ndodhen në të gjithë globin. Ju lidheni me ata serverë përpara se të lidheni në internet, duke maskuar në mënyrë efektive origjinën dhe trafikun tuaj. Hola VPN po bën të njëjtën gjë, por në vend që të ruajë një rrjet të serverëve, po ju kthehet në rrjet.

Thuaj, për shembull, ju jeni të vendosur në Mbretërinë e Bashkuar dhe një banor amerikan dëshiron të transmetojë BBC iPlayer (lexoni VPN-në tonë më të mirë për udhëzuesin iPlayer të BBC). Në vend që të ketë një server të dedikuar në Mbretërinë e Bashkuar, Hola VPN do të përdorë burimet e llogaritjes së pajisjes nga banori i Mbretërisë së Bashkuar. Me pak fjalë, përdoruesi i Sh.B.A do të tunelojë përmes pajisjes së përdoruesit në Mbretërinë e Bashkuar.

Ky nuk është informacion i fshehur. Në fakt, Hola u vlerësua për modelin kur u publikua në vitin 2014. Ideja ishte që pajisjet boshe, siç është smartphone juaj, do të krijonin një rrjet të ofrimit të përmbajtjes që do të tunelonte trafikun dhe do të shpejtonte internetin për njerëzit në mbarë globin. Fatkeqësisht, nuk është ajo që ndodhi.

  Si të vendosni një fjalëkalim të fortë në vitin 2023

Uebfaqja Adios, Hola, e cila u lançua nga nëntë ekspertë të sigurisë, gjeti dobësi të shumta në sistem, dhe ato nuk ishin thjesht mbikëqyrje të thjeshta. Duke kursyer të dhëna përmes pajisjes tuaj, Hola VPN i lejoi çdokujt që tuningon në rrjet që t’ju përcjellë nëpër internet, duke përfshirë drejtorinë tuaj të instalimit, çelësin unik të sesioneve dhe të dhëna të tjera personale.

Farë është më e keqja është se aplikacioni i lejoi kujtdo që të ekzekutojë programe në kompjuterin tuaj, që do të thotë se një haker mund të shkarkonte keqdashjet në pajisjen tuaj pa dijeninë tuaj. Për shkak të lejeve të ngurta që i duhen Hola, përdoruesit kishin gjëra të tilla si rootkits, të cilat janë malware të keqe që edhe programi më i mirë antivirus ka një kohë të vështirë me të, të instaluar në pajisjet e tyre.

Kjo është Hola në izolim. Fatkeqësisht, vrima e lepurit nuk ndalet këtu. Megjithëse qasja në pajisjet e përdoruesve është mjaft e keqe, kërkon shumë njohuri. Aq më tepër që mund të jetë më e vështirë sesa të goditni pajisjen e dikujt tjetër. Ajo që është e frikshme për këtë histori është se Hola VPN nuk po funksionon nga një model unik biznesi. Po fiton paratë në adresën tuaj IP.

Hola dhe Luminati

Para se të shkoni shumë thellë, është e rëndësishme që të kuptoni lidhjen midis Hola VPN dhe Luminati. Ofer Vilenski është themeluesi i Hola VPN, HolaCDN dhe Luminati. Ai aktualisht është president i Luminati dhe kryetar ekzekutiv i Hola. Megjithëse askush nuk duket se fshihet se të dy kompanitë janë të lidhura së bashku – nuk është BestVPN dhe Buffered – kjo është prova se ato janë.

Luminati nuk është një VPN, sidoqoftë. Në vend të kësaj, ajo shet rrjete kompjuterash skllevër. Ideja është që telefonat inteligjentë, tabletët dhe kompjuterët janë në punë pa punë gjatë një pjese të ditës, kështu që Luminati shfrytëzon burimet e llogaritjes së atyre makinave gjatë kohës së punës, për të dhënë burime shtesë për bizneset.

Rastet e përdorimit për një shërbim të tillë janë të shumta, sipas Luminati në faqen e tij “rreth”. Për shembull, ju mund të provoni uebsajtin tuaj nëpër shumë qytete në të gjithë botën ose të ekzekutoni skriptet për të mbledhur informacione pa llogaritjen masive të kompjuterave. Megjithëse ato janë nevoja të ligjshme, mënyra se si Luminati i mbush ato nuk është.

Sot, Luminati ka 35 milion adresa IP banimi dhe 2 milion adresë IP mobile. Ajo ishte në gjendje të fitonte një të dhjetën e popullsisë së Sh.B.A duke skllavëruar pajisjet duke përdorur Hola VPN dhe duke shitur adresat IP përmes Luminati. Megjithëse ishte një fakt i njohur në vitin 2015, Luminati pretendon se filloi të funksionojë në mënyrë të pavarur nga Hola në 2016.

  Shfletuesi më i mirë për Android në vitin 2023: Shfletimi në lëvizje

Kjo nuk është e vërtetë, sidoqoftë. Marrëveshja për licencën e përdoruesit fundor të Hola, e cila shënohet si e azhurnuar për herë të fundit në 2023, shprehet qartë se “në këmbim të përdorimit falas të Proxy Hola Free VPN, Hola Fake GPS Location dhe Hola Video Përshpejtuesi, ju mund të jeni bashkëmoshatar në rrjetin Luminati. “

Rreziqet e të qenurit bashkëmoshatar

Megjithëse kemi folur tashmë për rreziqet që Hola VPN të jetë një rrjet i bashkangjitur nga kolegët, ideja që të tjerët mund të blejnë qasje në pajisjen tuaj është edhe më e frikshme. Në thelb, Luminati po shet legalisht botnets, një produkt që normalisht do të ishte në dispozicion vetëm në ueb të errët me qëllim të krimit në internet.

Botnet është i shkurtër për “rrjet robot”. Koncepti është i thjeshtë për tu kuptuar. Shtë një rrjet makinerish që kanë të instaluar bots në to. Bots lejojnë këdo që është në krye të bëjë pothuajse gjithçka që dëshiron në pajisjen tuaj. Duke instaluar Hola VPN, jeni duke rënë dakord të instaloni një bot në kompjuterin tuaj.

Hola nuk e fsheh faktin se do të përdorë burime shtesë në makinën tuaj, por nuk është e qartë se për cilat burime mund të përdoren. Shishet janë një mall i nxehtë, duke gjeneruar mijëra të ardhura për ata që i drejtojnë ato përmes mashtrimit në reklama, minierave të cryptocurrency dhe shpërndarjes së sulmeve të mohimit të shërbimit.

Një nga botet më famëkeqe ishte i njohur si ZeroAccess, i cili mblodhi 1.9 milion adresa IP në një rrjet P2P. Symantec, i cili krijoi Norton Security (lexoni rishikimin tonë të Norton Security), studioi botnet në 2013 për të parë se sa efekt i kishte.

Ajo zbuloi se botnet kishte dy qëllime: minierimin e bitcoin dhe kryerjen e mashtrimit të klikimeve. Minierat e bitcoin gjeneruan rreth 2,000 dollarë në ditë, duke shtuar rreth 800,000 dollarë në vit, ndërsa mashtrimi i klikimeve solli dhjetëra miliona.

ZeroAccess përdori kompjuterat skllevër për të falsifikuar klikimet në reklama, duke e bërë të dukej sikur reklamat të ishin më të njohura se sa ishin. Vetëm nga kjo, botnet gjeneronte 488TB trafik në ditë, gjë që dëmton ata që ishin të mbështjellur me të. Userdo përdorues që ishte pjesë e botnet harxhonte rreth 110 dollarë më shumë në energji elektrike në vit, duke shtuar deri në 204 milion dollarë në vit.

Për ta parë këtë në perspektivë, sasia e energjisë elektrike e përdorur ZeroAccess mund të ketë energji mbi 100,000 shtëpi.

Ky është një rrjet prej 1.9 milion adresash IP. Luminati është ulur me 37 milion. Ndërsa shpërndahet në mesin e shumë përdoruesve, efektet mjedisore dhe ekonomike janë akoma të pranishme. Duke qenë një bashkëmoshatar në rrjetin Luminati, ju jeni duke rritur potencialisht faturën tuaj të energjisë elektrike, duke vendosur para në duart e kriminelëve dhe duke vjedhur energji elektrike të nevojshme.

Ne nuk po themi që të gjithë që përdorin Luminati janë një kriminel. Ka raste të përdorimit të ligjshëm për të. Megjithatë, mund të përdoret për krimin në internet. Dëmtimet në sistemin Hola VPN lejojnë përdoruesit e Luminati të ofrojnë malware në pajisjet e përdoruesve dhe të shfrytëzojnë fuqinë e një rrjeti për të kryer ndonjë prej krimeve që mund të kryhen me një botnet.

  Avast SecureLine VPN vs NordVPN: Kush rrah kujt në 2023?

Ruani dhimbjen e kokës

Megjithëse ne e kuptojmë që kursimi i parave është i rëndësishëm, privatësia juaj është diçka që duhet ta vlerësoni. Nuk ia vlen rreziku i mundshëm i përdorimit të një VPN falas, siç është Hola VPN, për të zhbllokuar filmat e rinj në Netflix ose për të mbrojtur përrua. Në fund, ju jeni gjithmonë duke paguar, dhe çmimi i ulët mujor që ngarkojnë legjitime VPN përfundon të jetë më i lirë në afat të gjatë.

Ne do t’ju ​​falim duke kërkuar të kaloni VPN-në më të mirë, ExpressVPN, nëse jeni me një buxhet. Megjithëse ne mendojmë se ia vlen çmimi – mund ta shihni pse në rishikimin tonë ExpressVPN – pa dyshim që është një nga opsionet më të shtrenjta.

Megjithatë, ekzistojnë mundësi buxheti, veçanërisht CyberGhost dhe Aksesi në Internet. Pricemimi mujor i CyberGhost nuk është mbresëlënës – është i njëjtë me atë të ExpressVPN – por kontratat e tij shumëvjeçare janë të pakrahasueshme. Për të njëjtin çmim si një shërbim me vlerë të një viti nga ExpressVPN, mund të merrni tre vjet me CyberGhost (lexoni rishikimin tonë CyberGhost).

CyberGhost është ofruesi më i lirë që ne ende e konsiderojmë si raft top, por PIA nuk është shumë poshtë saj. PIA është shumë më e lirë gjithashtu. Me gjysmën e normës mujore të CyberGhost, me zbritje të konsiderueshme në planet shumëvjeçare, PIA është vlera më e mirë në treg (lexoni rishikimin tonë të ANP-së).

Për vetëm disa dollarë në muaj, ju mund të keni një VPN të ligjshme që ju mbron. Opsionet falas janë tërheqëse, por keqpërdorimi i rëndë i pëlqimit tuaj mund të çojë në një skenar makthi. Hola VPN është ajo makthi. Edhe kur një ofrues nuk është aq i degjeneruar sa Hola, VPN falas zakonisht nënkupton që të dhënat tuaja po mblidhen dhe shiten për fitim.

Mendimet përfundimtare

Fatkeqësisht, Hola VPN nuk është e vetmja në llojin e saj. Megjithëse mund të jetë i vetmi që ndalon kaq ulët, ka shumë mashtrime VPN në internet. Asnjëherë nuk është një ide e mirë për të lira, dhe kjo është veçanërisht e vërtetë me VPN-të. Nëse po kërkoni të transmetoni, përroni ose thjesht mbroni veten në internet, sigurohuni që të shkoni me një shërbim të ligjshëm.

Ata nuk janë të vështirë për t’u gjetur. Shqyrtimet tona të VPN tregojnë se cilët ofrues mendojmë se qëndrojnë mbi pjesën tjetër, dhe ne kemi testuar rreth 50 gjerësisht. Nga shpejtësia e vlerësimit deri te gërmimi në detaje në lidhje me intimitetin, ne kemi bërë punën e ndyrë, në mënyrë që të gjeni një VPN që funksionon për ju.

Cilin VPN po përdorni? Na tregoni mendimet tuaja në lidhje me të në komentet më poshtë dhe, si gjithmonë, faleminderit për leximin.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me