Zgjatjet më të mira të sigurisë së shfletuesit: Surf Secure në vitin 2023

Këto ditë, shumë shfletues vijnë me biblioteka të shtesave ose shtojcave që ju të instaloni në krye të aplikacionit të paracaktuar. Madhësia e këtyre bibliotekave ndryshon shumë, por më e madhja deri më tani është Chrome. Mund të shtoni shtojca në Google Chrome që kryejnë një sërë detyrash, por për këtë artikull do të përqendrohemi posaçërisht në shtesat më të mira të sigurisë së shfletuesit.

Kjo për faktin se Chrome (lexoni rishikimin tonë të Google Chrome) është deri tani shfletuesi më i popullarizuar në botë, me diku midis 45 dhe 70 përqind të përdoruesve të desktopit që favorizojnë Chrome, në varësi të burimit që merrni statistikat tuaja nga.

Për më tepër, shtesat Chrome janë, përgjithësisht, në përputhje me disa shfletues të tjerë që bazohen në Chromium, përfshirë Brave, Vivaldi dhe Opera.

Për shkak të kësaj, ky artikull do të përqendrohet kryesisht në shtojcat më të mira të Google Chrome. Megjithëse të gjitha shtesat nga Dyqani i Internetit Chrome janë në përputhje me vetë Chrome, pavarësisht nëse ata punojnë apo jo me shfletuesit të nxjerra nga Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium) është më shumë gabim. Në përgjithësi mënyra e vetme për të zbuluar nëse funksionon është ta provojmë, gjë që ne kemi bërë.

Mfarë e bën zgjatjen më të mirë të sigurisë të shfletuesit të uebit?

Kjo është një pyetje e vështirë, pasi siguria është një kategori e gjerë që mbulon të gjitha llojet e zgjatimeve. Bllokuesit e reklamave janë ndoshta më të rëndësishmet, pasi reklamat janë një vektor i zakonshëm për malware, dhe një bllokues reklamash zakonisht kryen funksione të tjera të sigurisë dhe intimitetit, siç janë bllokimi i skriptit dhe mbrojtja e ndjekjes.

Edhe pse disa shfletues vijnë me këtë funksionalitet të integruar (siç mund ta shihni në renditjen tonë më të sigurt të shfletuesit të internetit), këto zakonisht nuk janë aq të mira sa shtesat e dedikuara.

adblocker

Duke folur për intimitetin, është e rëndësishme të dalloni këtë koncept nga ai i sigurisë. Ndërsa mund të duken të ngjashme në sipërfaqe, të dy shpesh – por jo gjithmonë – janë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me njëri-tjetrin, pasi siguria më e mirë shpesh sjell humbje të intimitetit. 

Kështu, për këtë artikull do të përqendrohemi thjesht në veçoritë e sigurisë, i cili përjashton disa shtesa të njohura të intimitetit, siç është Ghostery ose Privacy Badger.

Duke vazhduar më tej, menaxherët e fjalëkalimeve janë një lloj shtesë që është tepër e dobishme për sigurinë. Ndërsa shumica e shfletuesve mbrojnë fjalëkalimet tuaja të ruajtura duke përdorur kredencialet e sistemit ose një fjalëkalim master, ky nuk është një zëvendësim i përshtatshëm për një menaxher të veçantë të fjalëkalimit.

Për më tepër, menaxherët e fjalëkalimeve ju lejojnë gjithashtu të krijoni fjalëkalime tepër komplekse që janë të ndryshme për secilën faqe në internet pa pasur nevojë të shqetësoheni për t’i kujtuar të gjitha.

Password-Menaxher

Dallimi midis HTTP dhe HTTPS është një tjetër koncept thelbësor i sigurisë së shfletuesit. Për dallim nga HTTPS, lidhjet standarde HTTP nuk janë të koduara, që do të thotë se trafiku juaj i shfletimit mund të manipulohet në të gjitha llojet e mënyrave, nga mbledhja e thjeshtë e të dhënave deri tek injektimi i malware direkt në kod. Kështu, shtrirjet që detyrojnë faqet e internetit të mos default ndaj HTTPS janë tepër të dobishme.

HTTP-vs-HTTPS

Shumica e shfletuesve këto ditë vijnë me mundësinë për të bllokuar JavaScript. Sidoqoftë, opsioni i paracaktuar për bllokimin e skripteteve zakonisht nuk është shumë fleksibël, dhe përgjithësisht nuk është gjithçka ose në vend që t’ju ofrojë një kontroll më të detajuar mbi llojet e skenarëve që doni të lejoni. Për këtë arsye, rekomandohet shumë instalimi i një bllokuesi të dedikuar për skriptet.

Script-bllokimin

Shumë shfletues përdorin bazat e të dhënave të sigurta të shfletimit – të tilla si Shfletimi i Sigurt i Google – për t’ju bllokuar të hyrni në faqet e internetit me qëllim të keq që mund të infektojnë kompjuterin tuaj me malware ose t’ju tërheqin në skemat e phishing.

Nëse dëshironi mbrojtje shtesë, do të dëshironi të kërkoni një pjesë të softverit antivirus që ofron një zgjatje, pasi këto do të bëjnë një punë edhe më të mirë për t’ju mbajtur të sigurt nga ato që rri në qoshet e errëta të internetit..

SafeBrowsing-Baza e të dhënave

Më në fund, instalimi i një shtese VPN përmirëson shumë sigurinë tuaj gjatë shfletimit në internet. Përveç anonimitetit që një VPN e konfirmon, ai gjithashtu kodon trafikun tuaj, i cili ju mbron nga injeksioni i malware dhe krimi tjetër në internet në një mënyrë madhore. 

VPN

Sidoqoftë, duke pasur parasysh të gjitha opsionet për një shtesë të shkëlqyeshme të Chrome VPN, ne i mbulojmë këto veçmas në VPN-në më të mirë për renditjen e Chrome.

Origjina uBlock

uBlock Origin është një reklamues dhe reklamues i shkëlqyeshëm. Ajo e kryen detyrën e saj kryesore – bllokimin e reklamave – në mënyrë të mrekullueshme dhe ju siguron një mori karakteristikash të tjera të sigurisë, për të filluar. Për shembull, mund ta bëni atë të bllokoni skriptet, pop-ups, fontet e ngarkuar nga distanca dhe elemente të mëdha të mediave, siç janë videot.

uBlock-Settings

Si parazgjedhje, uBlock Origin vjen me mijëra rregulla dhe filtra të paracaktuar që bllokojnë ndonjë gjë nga reklamat në faqet e internetit me qëllim të keq, elementët e bezdisshëm të faqes në internet, gjurmuesit dhe më shumë. Ju gjithashtu mund të vendosni filtrat tuaj personal, i cili ju jep një kontroll të një shkalle të madhe.

uBlock-Filtrat

Përveç Google Chrome dhe Chromium, uBlock Origin është i pajtueshëm me të gjithë shfletuesit e tjerë të bazuar në Chromium që i kemi testuar ato, domethënë Opera, Vivaldi dhe Brave (lexoni rishikimin tonë Brave). 

Duhet të theksohet se shtesa e degëzuar në dy aplikacione të veçanta të quajtura uBlock dhe uBlock Origin përsëri në 2015, dhe i pari nuk është askund afër aq i mirë sa ky i fundit.

LastPass

Edhe pse DashLane ishte fituesi në krahasimin tonë Dashlane vs LastPass dhe është zgjedhja jonë për menaxherin më të mirë të fjalëkalimeve, ajo përfundon në përmendjet e nderuara këtu ndërsa LastPass gëzon një vend në listën kryesore.

Edhe pse kjo mund të duket e paqëndrueshme në shikim të parë, në këtë artikull ne po shikojmë ekskluzivisht në shtesat e shfletuesit dhe duke injoruar aplikacionet amtare të desktopit. Meqenëse LastPass nuk ofron me të vërtetë një aplikacion desktop, kjo do të thotë që të gjitha tiparet e tij janë përfshirë në shtrirjen e Chrome.

Last-Pass-Homepage

LastPass është një menaxher i shkëlqyer i fjalëkalimeve me një plan të shkëlqyeshëm falas, siç e kemi përfshirë në rishikimin tonë të LastPass. Menaxheri i fjalëkalimeve është në dispozicion në Brave, Vivaldi dhe Opera (lexoni rishikimin tonë të Operës), përveç shfletuesve të Google, por nuk mund të importoni fjalëkalimet tuaja të ruajtura tashmë nga Brave ose Vivaldi.

Në të kundërt, përdorimi i LastPass me Chrome ose Opera ju lejon të importoni fjalëkalimet tuaja ekzistuese pa pasur nevojë t’i eksportoni ato më parë.

LastPass-Import

Përveç ruajtjes së të gjitha fjalëkalimeve tuaja, LastPass gjithashtu ju lejon të ruani në mënyrë të sigurt shënimet, kartat e pagesave, llogaritë bankare dhe adresat. Të gjitha këto artikuj mund të gjenden në kasafortën tuaj, dhe LastPass gjithashtu ju lejon të krijoni dosje për t’i organizuar ato. 

Mund të shtoni bashkëngjitjet për çdo artikull, dhe megjithëse hyrjet mbrohen gjithmonë nga fjalëkalimi juaj master, mund ta ndizni dhe çaktivizoni këtë për llojet e tjera të artikujve.

Ekziston një gjenerator i integruar i fjalëkalimeve që krijon fjalëkalime unike të sigurta për çdo shërbim ose uebfaqe të re për të cilën regjistrohesh. Gjeneratori ju jep disa rregullime për tu rregulluar, duke ju lejuar të vendosni gjatësinë maksimale dhe nëse të përfshini ose jo numra, simbole dhe shkronja të mëdha, si dhe cilësime për ta bërë fjalëkalimin të lexueshëm ose të lehtë për t’u thënë.

LastPass-Sharing-Center

Ju gjithashtu mund të përdorni qendrën e ndarjes për të ndarë shënime ose t’i jepni dikujt tjetër akses në njërën prej llogarive tuaja, pa pasur nevojë t’u jepni atyre fjalëkalimin aktual. Fatkeqësisht, duhet të regjistroheni në planin “premium” ose “familje” për të hyrë në këtë funksion.

HTTPS Kudo

HTTPS Kudo është një shtrirje e thjeshtë sigurie që bën pikërisht atë që thotë në kallaj. Kurdo që të lidheni me një faqe në internet për një lidhje të pasigurt – domethënë HTTP të rregullt – zgjatja kontrollon nëse faqja e internetit ofron një lidhje HTTPS dhe e detyron atë të përdorë atë në vend.

Ndërsa shumë uebfaqe tani janë të paracaktuar për HTTPS, ende ka një numër befasues prej tyre që nuk e bëjnë. Siç e përmendëm më herët në këtë artikull, nëse jeni duke përdorur një lidhje të rregullt HTTP, trafiku juaj është i prekshëm nga të gjitha llojet e manipulimeve, duke filluar nga përgjimi i thjeshtë deri në shpërndarjen e malware në pajisjen tuaj.

HTTPS Everywhere-

Edhe pse HTTPS Everywhere nuk do t’ju ndihmojë me faqet e internetit që nuk ofrojnë lidhje të sigurta fare, kjo është një gjë gjithnjë e më e rrallë për t’u hasur. Nëse dëshironi siguri shtesë, megjithatë, mund të aktivizoni gjithashtu “kriptimin e të gjitha siteve”, i cili automatikisht do të bllokojë çdo kërkesë të padkriptuar në shfletuesin tuaj. 

Zgjatja vjen para-instaluar me shumë shfletues të njohur, si Brave dhe Tenta (lexoni rishikimin tonë Tenta), dhe versioni i disponueshëm në Dyqanin Google Chrome është i pajtueshëm me Opera dhe Vivaldi, si dhe me standardin Chrome dhe Chromium.

NoScript

NoScript është një zgjatje tjetër e thjeshtë që përmirëson shumë sigurinë tuaj gjatë shfletimit. Megjithëse qëllimi i tij kryesor është thjesht të bllokojë JavaScript nga ekzekutimi në një faqe në internet, kjo është diçka që shumica e shfletuesve ofrojnë vendas këto ditë. 

Sidoqoftë, NoScript ju jep një kontroll shumë më të madh kontrolli sesa vendosja e instaluar në përgjithësi, dhe kjo e bën atë shumë të dobishëm.

Zgjatja krijon tre kategori: parazgjedhur, të besuar dhe jo të besueshëm. Për secilën prej tyre, ju mund të zgjidhni se cilat elemente dëshironi të bllokuar, përfshirë skriptet, objektet, media, kornizat që shfaqin faqe të tjera të internetit, shkronjat e largëta, elementët e WebGL dhe kërkesat tek API të palëve të treta. 

Nëse nuk vendosni asnjë leje të faqes vetë, shumica e faqeve të internetit do të bien nën “parazgjedhje”, e cila bllokon gjithçka përveç kornizave dhe API-ve të largëta.

NoScript-bllokueshme-Elements

Një listë e faqeve të internetit përfshihet automatikisht në kategorinë “besim”, për të cilën asgjë nuk bllokohet. Më në fund, mund të shtoni me dorë faqet në kategorinë e pabesueshme, e cila si parazgjedhje bllokon gjithçka që përmendet më lart. Sigurisht, pikërisht ajo që bllokohet në këto kategori mund të shkulet dhe ndryshohet, duke ju dhënë një kontroll të drejtpërdrejtë mbi procesin.

NoScript-Kategoritë

NoScript është i pajtueshëm me të gjithë shfletuesit Chromium për të cilët ne i provuam ato, padyshim duke përfshirë Google Chrome dhe Chromium, por edhe Brave, Opera dhe Vivaldi (lexoni rishikimin tonë Vivaldi).

Siguria Online Avast

Edhe pse patjetër duhet të keni të instaluar një nga programet më të mirë antivirus për të siguruar që pajisja juaj të mbrohet, nëse gjithçka që bëni me kompjuterin tuaj është duke kërkuar në internet, një zgjatje antivirus do të shkojë në një rrugë të gjatë drejt sigurimit të sigurt.

Avast-Control Panel-

Malware, skemat e phishing dhe krimi tjetër në internet janë të gjitha rreziqet me të cilat përballemi kur shkojmë në internet, dhe megjithëse shumica e shfletuesve kanë baza të të dhënave të sigurta, këto nuk janë gjithmonë të mjaftueshme. 

Avast Online Security skanon rezultatet e kërkimit tuaj dhe faqet e internetit që vizitoni për malware, atëherë ju paralajmëron. Kur kërkoni, secili rezultat shënohet me një ikonë për t’u thënë përdoruesve nëse faqja në internet me të cilën është e lidhur është e sigurt apo jo.

Avast-search-Results

Nëse përpiqeni të vizitoni një uebfaqe me malware të futur në kodin e tij, Avast do të bllokojë kërkesën tuaj dhe do t’ju informojë se uebfaqja që po përpiqeni të vizitoni është e pasigurt, duke ju kursyer nga një infeksion i mundshëm me qëllim të keq të pajisjes tuaj. 

Nëse doni të rrëzoni gjykimin e zgjatjes (megjithëse ne këshillojmë kundër tij), mund t’i thoni që të besojë në site ose fusha specifike, duke anashkaluar bllokun.

Avast-Website-Block

Avast bllokon gjithashtu gjurmuesit, që është një përfitim i mirë për privatësinë, edhe nëse nuk ndikon vërtet në sigurinë tuaj. Gjatë testimit, ne morëm që Avast të punojë me të tre shfletuesit me bazë Chromium me lehtësi, duke mos kërkuar më shumë konfigurim sesa që bëri për Google Chrome ose Chromium.

Edhe pse ne nuk e renditëm atë si një nga programet më të sigurt antivirus, Avast gjithashtu ofron një program tradicional antivirus për desktopin tuaj, për të cilin mund të mësoni më shumë rreth rishikimit tonë Avast Pro.

Mënyra të nderuara

Nëse instaloni të gjitha pesë – apo edhe vetëm një çift – të shtesave të listuara më lart, siguria juaj do të jetë më shumë se e fortë në shumicën dërrmuese të rasteve. Sidoqoftë, nëse nuk i pëlqeni rekomandimet tona për shtesat më të mira të sigurisë për Chrome, ne kemi bashkuar disa përmendje të nderuara që mund të shërbejnë si alternativa të përkryer të përshtatshme.

Dashlane

Pavarësisht se zgjedhja jonë kryesore për menaxherin më të mirë të fjalëkalimeve në përgjithësi, shtrirja e Chrome e Dashlane ka mungesë të shumë karakteristikave të përparuara që lejuan që ajo të ngrihet në krye të renditjes së menaxherit tonë të fjalëkalimeve. 

Për shembull, duhet të eksportoni dhe importoni manualisht fjalëkalimet tuaja të ruajtura tashmë në Chrome (për të cilat mund të ndiqni udhëzuesin tonë se si të eksportoni dhe importoni faqerojtësit e Chrome).

Dashlane-Faqe Hyrëse

Thënë kështu, Dashlane është ende një zgjatje e shkëlqyer e sigurisë dhe lehtë kryen të gjitha detyrat që prisni nga një menaxher fjalëkalimi ndërsa janë në përputhje me të gjithë shfletuesit me bazë Chromium, të cilin i kemi provuar (Vivaldi, Brave dhe Opera). Si gjithmonë, shikoni rishikimin tonë Dashlane për foton e plotë.

AdBlock Plus

AdBlock Plus është shtesa më e popullarizuar për bllokimin e reklamave për shfletuesit Chromium, dhe megjithëse ne nuk e përfshinë atë në pesë të parat tona, është ende një zgjedhje e mirë për këtë detyrë. 

Problemi kryesor me AdBlock Plus është se nuk bllokon të gjitha reklamat, pasi disa kompani u paguajnë atyre një tarifë për të listuar listat e tyre. Ky është një shqetësim mjaft serioz, pasi arsyeja e vetme që dikush instalon shtesën për të filluar është bllokimi i reklamave.

AdBlock-Plus-Control Panel-

AdBlock Plus gjithashtu vjen me më pak lista filtër të instaluar sesa origjina uBlock, si dhe më pak opsione dhe cilësime. Sidoqoftë, UI është dukshëm më i lehtë për t’u përdorur, që është avantazhi i tij i vetëm. Ashtu si Origin uBlock, AdBlock Plus është në përputhje me Brave, Opera dhe Vivaldi.

ScriptSafe

ScriptSafe është një bllokues alternative i skripteteve të NoScript. Edhe pse lejon shumë të njëjtin funksionalitet – siç është grupimi i faqeve të internetit në nivele të ndryshme besimi me parametra të ndryshëm – zbuluam se në testet tona nuk ishte aq i efektshëm në bllokimin e elementeve të ndryshëm të faqes në internet siç ishte NoScript. 

Thënë kjo, është akoma një zgjedhje krejt e mirë për bllokimin e skenarëve, dhe vjen me një ndërfaqe më të këndshme të përdoruesit, për të filluar.

Script-Safe

Si me të gjitha shtesat e listuara në këtë artikull, ScriptSafe është i pajtueshëm me Brave, Opera dhe Vivaldi, përveç Chrome dhe Chromium të paracaktuar..

Mendimet përfundimtare

Me këtë, ne përfundojmë listën tonë të shtesave më të mira të sigurisë. Për shkak se termi “shtrirje e sigurisë” mbulon kaq shumë gjëra të ndryshme, këto pesë opsione nuk janë domosdoshmërisht në rregull, duke parë pasi të gjithë plotësojnë role të ndryshme.

Thënë kjo, rendi i tyre bazohet në faktin se sa e rëndësishme janë ato për sigurinë, me një reklamues dhe një menaxher fjalëkalimi që janë dy më të rëndësishmit. 

Në fund të ditës, nëse thjesht do të instaloni një shtrirje sigurie, ai patjetër që duhet të jetë një bllokues reklamash, pasi funksionaliteti i përfshirë në diçka si origjinën uBlock do të shkojë shumë përpara drejt sigurimit të mbrojtjes kur kërkoni Interneti.

Megjithëse shkarkimi i të pesëve do të sigurojë mbrojtje maksimale, ekziston një mbivendosje në funksionalitetin e tyre, kështu që marrja e një çifti prej tyre ndoshta do të jetë e mjaftueshme, përveç nëse jeni të interesuar veçanërisht për sigurinë e shfletuesit. Cilat shtesë të sigurisë së shfletuesit përdorin? Na ka munguar një që ju pëlqen? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.