Farë është NAS? Një udhëzues praktik

Ruajtja e bashkangjitur në rrjet, ose NAS, është një mënyrë e shkëlqyeshme për të ruajtur sasi të mëdha të të dhënave, ndërsa gjithashtu i bën ato të arritshme nga kudo. Këtu në Cloudward.net ne rekomandojmë që një NAS të jetë pjesë e ndonjë strategjie të plotë rezervë dhe në këtë artikull do të kalojmë në atë që është NAS dhe më saktësisht, atë që nuk është NAS.

Do të bëjmë një vështrim të shpejtë në atë që një NAS mund dhe nuk mund të bëjë, si dhe si mund ta përdorni atë në konfigurimin tuaj personal për të zmadhuar hapësirën tuaj të ruajtjes, duke mbajtur gjithashtu të dhëna të sigurta për çdo problem të vogël që mund të shfaqet. Mos mendoni, sidoqoftë, se ruajtja e bashkangjitur në rrjet është një zgjidhje rezervë në vetvete: nëse po kërkoni të mbani të sigurta të dhënat tuaja, shikoni shërbimet më të mira për kopje rezervë në internet ose kopjen më të mirë të cloud për artikullin e NAS.

Si funksionon NAS

Në thelb, një NAS është një mini-server që ulet në tryezën tuaj. Ju mund ta lidhni atë drejtpërdrejt me kompjuterin tuaj përmes një kabllo USB, por kjo do të mohonte përfitimin e tij kryesor: rrjetin. Një NAS krijon një rrjet të vogël të gjitha të vetat që çdo pajisje me kredencialet e duhura (emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin) mund të ketë qasje. Një NAS është një hap përpara nga përdorimi i një HDD të thjeshtë të jashtëm, dhe një hap drejt krijimit të ruajtjes tuaj personale të cloud.

Nëse doni të dini më shumë rreth ndryshimeve midis HDD-ve të jashtme dhe NAS, si dhe se si bashkëveprojnë me zgjidhje rezervë cloud, kemi një artikull krahasimi që shpjegon saktësisht atë.

NAS vs Cloud Storage

Nëse keni një konfigurim NAS, mund të ruani të dhëna në të dhe pastaj t’i qaseni nga çdo pajisje tjetër që posedoni, ashtu si me një ofrues të ruajtjes së cloud. Për ata prej jush që pyesin pse jo vetëm të merrni një shërbim që ju paguani 5 dollarë në muaj sesa të blini një kuti 300 $, përfitimet kryesore janë shpejtësia dhe mungesa e një pale të tretë.

NAS është më i shpejtë se një server i largët cloud: ndërsa shpejtësia juaj e shkarkimit dhe e shkarkimit në një server të largët mund të varet nga një mori faktorësh – nga lidhja e Internetit, te firmware serveri, etj – shpejtësia e lidhjes në NAS tuaj është e kufizuar vetëm nga tuaj shpejtësia e rrjetit dhe pajisja e NAS-it. Nëse kjo për çfarëdo arsye rrjeti juaj nuk është mjaft i shpejtë, thjesht mund të lidhni kompjuterin tuaj në NAS tuaj direkt duke përdorur USB dhe transferoni të dhëna me shpejtësinë e leximit / shkrimit të HDD-së tuaj.

  Dropbox vs iCloud: Zgjedhja më e mirë për përdoruesit e Mac

Përfitimi tjetër kryesor për një NAS është se ju jeni duke pritur skedarët vetë, pa ndonjë palë të tretë të bëjë asgjë me të. Ashtu si çdo nga ofruesit tanë më të mirë të njohurive zero, vetëm ju mbani çelësat për të dhënat tuaja dhe nuk keni nevojë kurrë të shqetësoheni për urdhrat e qeverisë ose ndërhyrjet e korporatave. Intimiteti sigurohet kur përdorni një NAS, për aq kohë sa ju vazhdoni të bëni protokollet tuaja të sigurisë (më shumë për atë më vonë).

NAS në një Setup Office

Siç mund ta imagjinoni, NAS është e përkryer për këdo që merret me sasi të mëdha të të dhënave: hobiistë audio dhe video, sipërmarrës të vetëm, madje edhe biznese të vogla dhe të mesme mund të përfitojnë nga të pasurit një NAS në zyrë. Të gjithë ata që punojnë me ju mund të hyjnë në NAS dhe të lënë skedarë ose t’i marrin ato dhe, me programin e duhur, madje të redaktojnë dhe manipulojnë skedarët njëkohësisht.

Aspekti i bashkëpunimit për të pasur një NAS brenda organizatës tuaj e bën atë shumë tërheqës, me të vërtetë, veçanërisht nëse NAS është i bashkuar me një LAN. Pa vonesën e lidhur me softuerin e bashkëpunimit në re, ju mund të bëni punën të bëhet më shpejt se kurrë në ekipin tuaj dhe të investoni në një NAS të fortë duhet të nënkuptojë që ju do të shihni përplot produktivitetin.

NAS dhe Magazinimi

Jo se të kesh një NAS do të thotë që mund të anulosh abonimet e ruajtjes në cloud: shumica e NAS e goditën kufirin e tyre në shenjën 10TB dhe megjithëse mund të krijosh një lloj grupi RAID të rrjetëzuar për më shumë hapësirë, mund të jetë më mirë të ruash arkivat e tua me ndonjë prej në vend të kësaj, ofruesit tanë më të mirë të ruajtjes së reve. NAS janë të shkëlqyera për ruajtjen e projekteve aktuale që ju nevojiten për të hyrë në rënie të një kapele, ato më të vjetra janë ndoshta më mirë të depozituara në një vend më të lirë.

Vini re se kapaku i ruajtjes është një nga kufizimet e një NAS: nëse keni nevojë për një hapësirë ​​të madhe mund të dëshironi të konsideroni vendosjen e një serveri skedar në vend (lexoni artikullin tonë për serverat më të mirë të përballueshëm për bizneset e vogla nëse ju duan të dinë më shumë). Megjithëse serverët e skedarëve dhe NAS funksionojnë në një mënyrë shumë të ngjashme, një server është shumë më i fuqishëm dhe do t’ju japë kontroll edhe më të madh mbi atë që futet dhe del brenda. Megjithatë, kostoja rritet, dhe gjithashtu jo vetëm që do t’ju duhet pajisje më specifike, do t’ju duhet të paguani dikë për ta ruajtur atë.

  Krijimi më i mirë i Windows Server Backup 2023

Nëse lidhja nuk është shqetësimi juaj kryesor, vendosja e një grupi RAID mund të jetë gjithashtu një mundësi nëse duhet të ruani sasi të mëdha të të dhënave. Ka të ngjarë të jetë shumë më lirë sesa vendosja e një serveri skedar ose NAS dhe do t’ju japë shpejtësi të madhe pasi në thelb është vetëm një hard disk i madh. Për të mësuar më shumë, shikoni artikullin tonë në RAID.

NAS dhe Siguria

Si çdo gjë e lidhur përmes një rrjeti, NAS është e ndjeshme ndaj sulmit nga jashtë nga kriminelët në internet ose spiunimi nga agjensitë e inteligjencës si NSA. Në përgjithësi, masat e sigurisë që vijnë me një NAS janë krejtësisht të përshtatshme, por blerësit duhet të jenë të vetëdijshëm se nuk ndodh gjithmonë kështu. Një shembull i përsosur është agjenti i Europol i cili mori skedarët konfidencialë në shtëpi dhe i ruante ato në NAS të tij, i cili nuk erdhi automatikisht me mbrojtje me fjalëkalim.

Larg idiotësisë burokratike mënjanë, kjo histori tregon se ajo paguan për t’u siguruar që keni ndjekur të gjitha udhëzimet gjatë vendosjes së NAS tuaj. Siguria në re nuk është shaka dhe i paguan kontrollit të dyfishtë që keni bërë gjithçka nga libri. Për më shumë informacion, sigurohuni që të shikoni udhëzuesin tonë të sigurimit në NAS.

Sinologjia dhe QNAP

Megjithëse ka shumë prodhues dhe shitës atje që ofrojnë ruajtje të bashkangjitur në rrjet, konsensusi i përgjithshëm duket të jetë se QNAP Systems dhe Synology ofrojnë zhurmën më të mirë për mendjen tuaj. Megjithëse asnjëra nuk është veçanërisht e lirë (çmimet fillojnë nga 200 dollarë dhe shkojnë lart nga atje), të dy ofrojnë shumë kambana dhe fishkëllima, si dhe masa të përmirësuara të sigurisë.

NAS më e lirë zakonisht vjen me rreth 1 TB ruajtje dhe janë perfekte për njerëzit që nuk u duhet shumë hapësirë, por dëshirojnë të kenë qasje në server të vogël, personal, të largët. Disa hapa larg se vijnë gjiret më të mëdha që mund të përshtaten deri në 10TB dhe janë të shkëlqyera për organizatat e mesme. Anydo më e madhe se kaq dhe ju jeni duke humbur në territor më teknik, ku HDD-të mund të shkëmbehen sipas dëshirës në vargje gjithnjë e më të mëdha.

Këtu në Cloudward.net, ne jemi veçanërisht adhurues të mëdhenj të Synology (që është arsyeja pse kemi një artikull të dedikuar për kopjen më të mirë të cloud për Synology) dhe kemi bashkuar një video me pesë këshilla thelbësore që duhet të dini kur përdorni DiskStation tuaj Synology.

Softueri NAS

Në të dy rastet, megjithatë, tërheqja kryesore është softveri që vjen me NAS. Synology dhe QNAP ofrojnë një program të nivelit të lartë, miqësor për përdoruesit, i cili do të bëjë krijimin e NAS lehtë dhe duke e përdorur atë edhe më shumë. Për më tepër, përdoruesit më me përvojë do të jenë në gjendje të konfigurojnë NAS e tyre duke përdorur këtë softuer të pronarit për të bërë kutinë e tyre të vogël në ruajtjen e tyre personale të cloud..

  Shtesa më të mira Kodi për Sport

Vini re, megjithatë, se nëse ruajtja personale e cloud është qëllimi përfundimtar, ju mund të dëshironi të konsideroni përdorimin e Rezervimit të CloudBerry në vend të kësaj. Ky është një softuer shumë i zhvilluar që do t’ju lejojë të konfiguroni NAS-in tuaj, ta integroni atë me çdo ruajtje ekzistuese cloud që mund të keni dhe gjithashtu të konfiguroni kopjen rezervë për të gjithë shebangun. Për një vështrim më të detajuar të këtij shërbimi, shikoni rishikimin tonë të CloudBerry Backup.

NAS dhe Backup

Duke folur për backup, kjo na sjell rreth të plotë në fillim të artikullit: NAS janë të shkëlqyera dhe një alternative e mrekullueshme për ruajtjen e cloud, por një zgjidhje rezervë ato nuk janë. Nëse diçka ndodh fizikisht në NAS tuaj (zjarri, përmbytja, lëvizja elektrike), ato të dhëna janë zhdukur për mirë.

Sidoqoftë, një NAS mund të zërë vendin e ruajtjes së cloud në një strategji të plotë rezervë hibride dhe ka shumë mundësi të shkëlqyera atje për njerëzit që duan të kopjojnë një NAS. Përdorimi i ndonjë prej kopje rezervë më të mirë në internet për shërbimet e NAS do t’ju lejojë të qëndroni të lehtë duke ditur që të dhënat tuaja, të vijnë ato që mund të jenë të rezervuara në mënyrë të sigurt diku në një server të largët dhe të sigurt. 

përfundim

NAS janë makina të mrekullueshme që janë të përsosura për këdo që dëshiron të ruajë sasi të mëdha të të dhënave, por dëshiron që të jetë në gjendje ta përdorë atë nga kudo. Nëse jeni të prangosur në kompjuterin tuaj në shtëpi dhe vetëm skedarë hyrje nga atje, ju mund të dëshironi të shikoni vendosjen e një grupi RAID në vend të një NAS, por organizata të vogla dhe të mesme, si dhe njerëz që shpesh janë në masa gjatë punës, do ta pëlqejë fleksibilitetin dhe shpejtësinë që ofron NAS.

Dobësitë në NAS janë se modelet e mira nuk vijnë më të lira dhe siguria duhet të jetë një shqetësim që ju mbani mend në çdo kohë. Ne rekomandojmë që njerëzit e papërdorur të merren me teknologji të marrin kohën e tyre kur krijojnë NAS-in e tyre për të mos përfunduar si agjenti ynë Europol i përmendur më parë. Gjithashtu, të kesh një plan të mirë rezervë në vend asnjëherë nuk dëmton.

A jeni një përdorues i NAS? Ndani përvojat tuaja më poshtë në komente, ne do të dëshironim të dëgjonim marrjen tuaj të gjithë kësaj. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me