Udhëzuesi i fundit për të përdorur TrueCrypt Për Dropbox

SHENIM I RPORTNDSISHM: TrueCypt ka mbyllje nën rrethana misterioze, ju lutemi vizitoni këtë lidhje për më shumë informacion.

Dropbox (2 GB për 0 $ / vit) është pa dyshim ofruesi më i njohur në botë i ruajtjes së cloud. Por nuk është perfekt. Në vazhdën e zbulimeve në lidhje me programin PRISM, Dropbox është kritikuar për praktikat e saj të kriptimit.

TrueCrypt është cituar si zgjidhja për të metat në politikën e kriptimit të Dropbox. Ne donim të zbulonim nëse softveri ishte një mënyrë realiste, e përdorshme për të shtuar një shtresë të sigurisë së shtuar në llogarinë tonë të ruajtjes së cloud.

Tel me gjemba
Siguria e fortë do të mbajë përmbajtjen e llogarisë suaj Dropbox me të vërtetë private© Royalty Free

TrueCrypt është një aplikacion falas, me burim të hapur. Shtë në dispozicion për Mac, Windows deri në Windows 7 dhe Linux. Nuk ka asnjë version për Windows 8. Në këtë artikull, ne jemi duke përdorur versionin Mac të TrueCrypt dhe Dropbox, por tiparet në dispozicion në versionet e tjera janë gjerësisht të ngjashme.

Për të përdorur këtë udhëzues, duhet të instaloni aplikacionin Dropbox dhe të shkarkoni dhe instaloni TrueCrypt nga http://www.truecrypt.org/downloads. Pasi të keni instaluar të dy aplikacionet, bëni pauzë dhe lexoni pjesën tjetër të udhëzuesit tonë.

Të mësohemi me terminologjinë

Për të kuptuar ndërfaqen TrueCrypt, mund t’ju duhet një abetare e shpejtë në termat teknikë që përdor.

 • A vëllim është një enë virtuale ku ruhen të dhënat. Mendoni për atë si një lloj kovë ruajtjeje. Vëllimet ruhen si skedarë në kompjuterin tuaj dhe, kur montohen, sillen si disqe. Ju nuk mund të përdorni TrueCrypt pa krijuar më parë një vëllim.
 • TrueCrypt cakton vëllime për të drejtuar letra. Këto janë referuar si lojëra elektronike.
 • Për të përdorur terminologjinë e përdorur në TrueCrypt, vëllimet mund të jenë i kaluar dhe zbriti. Nëse përdorni Mac ose Linux, mund të jeni tashmë të njohur me këto terma. Pa hyrë në detaje të panevojshme, duhet të montohet një vëllim përpara se të përdoret.

Kur përdorni TrueCrypt, së pari krijoni dhe vëlloni, vendosni se çfarë doni të ruani në atë vëllim dhe më pas ruani vëllimin si skedar. Për shkak se jemi duke punuar me Dropbox, do të përqendrohemi në ruajtjen e përmbajtjes së Dropbox në një vëllim të koduar të TrueCrypt.

Ne do të montojmë vëllimin dhe do të kontrollojmë se po funksionon.

Duke përdorur TrueCrypt për të Encrypt një Dosje Dropbox

Le ta shohim procesin e kriptimit me TrueCrypt dhe Dropbox. Për thjeshtësi, ne do të encryptojmë një skedar të vetëm brenda dosjes Dropbox, por ju mund të përdorni të njëjtën procedurë për të kriptuar të gjithë dosjen.

  Si ta bëni punën e largët lehtë

1. Krijoni një vëllim

Fillimisht, do të duhet të krijoni një vëllim në TrueCrypt. Ky është një enë ruajtjeje virtuale për skedarin (et) tuaj të koduar.

Klikoni në Krijoni vëllim buton.

Krijoni një vëllim
Krijoni një vëllim© Asnjë

Hapësira e Krijimit të Vëllimit.

2. Krijoni enën

Në ekranin e parë, zgjidhni opsionin e parë: Krijoni një enë skedarësh të koduar.

Krijoni enën
Krijoni enën© Asnjë

Vazhdoni me Wizard.

3. Zgjidhni llojin e vëllimit

zgjedh Vëllimi Standard i TrueCrypt. Për shumicën e përdoruesve të Dropbox, kjo siguron një nivel të duhur sigurie. Një vëllim jo i fshehur është gjithashtu më i lehtë për ne të punojmë.

Zgjidhni llojin e vëllimit
Zgjidhni llojin e vëllimit© Asnjë

4. Zgjidhni Ruaj Vendndodhjen

Tani, ne duhet të vendosim se ku ta ruajmë vëllimin tonë të ri. Ka disa pika të rëndësishme për tu përmendur këtu.

 • Edhe pse kjo buton thotë Zgjidhni skedarin, ne në fakt duam të krijojmë një skedar të ri këtu.
 • Nëse zgjedhim një skedar ekzistues, ai do të rishkruhet përgjithmonë.
 • Përzgjedhja e një skedari ekzistues nuk e kodon atë.
 • Skeda duhet të jetë e vendosur brenda dosjes Dropbox.

Në shembullin tim, unë kam krijuar një dosje krejt të re, OnlineBackupReviews, brenda dosjes Dropbox. Vëllimi im TrueCrypt do të ruhet si një skedar i ri i quajtur Shembull TrueCrypt.

Zgjidhni Ruaj Vendndodhjen
Zgjidhni Ruaj Vendndodhjen© Asnjë

5. Zgjidhni metodën e kriptimit

Në këtë kuti dialogu, ne mund të ndryshojmë llojin e kriptimit dhe algoritmin hash për vëllimin që po krijojmë.

Zgjidhni metodën e kriptimit
Zgjidhni metodën e kriptimit© Asnjë

Le ta shohim më shumë hollësisht këtë dialog.

Rreth Algoritmit të Kriptimit

Kutia e dialogut rendit opsionet e mëposhtme për kriptim:

 • AES
 • gjarpër
 • Twofish
 • AES-Twofish
 • AES-Twofish-Serpent
 • Serpent-AES
 • Serpent-Twofish-AES
 • Twofish-Serpent

Duke parë listën, mund të shohim se ekzistojnë tre algoritme të kriptimit: AES, Gjarpri dhe Twofish. TrueCrypt lejon që secila prej këtyre të përdoret vet, ose në bashkëpunim me të tjerët. Vini re renditjen e opsioneve, gjithashtu: AES-Twofish-Serpent është ndryshe nga Serpent-Twofish-AES.

Sa e rëndësishme është kjo metodë e kriptimit?

Epo, AES-256 raportohet se do të duheshin një miliard miliardë vjet për të goditur – shumë më gjatë sesa ekziston universi. Por disa njerëz pohojnë se Agjensia Kombëtare e Sigurisë e SHBA tashmë e ka bërë atë. 

E vërteta është se askush nuk e di se sa e sigurt është AES-256; gjithçka që mund të bëjmë është ta hamendësojmë. Për sigurinë më të mirë, duhet të përdorni një kombinim të metodave të kriptimit.

Rreth Algoritmit Hash

Algoritmi hash përdoret në lidhje me gjeneratorin e numrave të rastësishëm TrueCrypt për të krijuar vargje pseudorandom letrash dhe numrash për çelësin e enkriptimit. (“Pseudorandom” thjesht do të thotë që vargu nuk është me të vërtetë i rastësishëm, por është “aq i rastësishëm” sa të jetë e mundur duke pasur parasysh kufizimet e sistemit.)

Opsionet këtu janë:

 • RIPEMD-160
 • SHA-512
 • vorbull

Algoritmi hash thjesht maskon vargun origjinal pseudorandom. Për shumicën e përdoruesve, parazgjedhja, RIPEMD-160, është e mjaftueshme.

6. Vendosni një madhësi vëllimi

Tani TrueCrypt pyet se sa i madh duhet të jetë vëllimi. Konsideroni madhësinë e llogarisë suaj të ruajtjes së Dropbox dhe madhësinë e skedarëve që dëshironi të ruani kur vendosni madhësinë e vëllimit këtu. Dropbox gjithmonë do të “shohë” një skedar të kësaj madhësie, pavarësisht nga përmbajtja e vëllimit.

  Si të kopjoni mesazhe me tekst në iPhone

Vendosni një madhësi vëllimi
Vendosni një madhësi vëllimi© Asnjë

7. Zgjidhni një fjalëkalim

Një fjalëkalim i dobët do ta bëjë enkriptimin tuaj plotësisht të paefektshëm, kështu që kjo është një pjesë e rëndësishme e procedurës së konfigurimit. Nuk ka asnjë pikë në skedarët e sigurisë me teknologji të kriptimit të gradës ushtarake nëse i siguroni ato me një fjalëkalim të thjeshtë si fjalëkalimin1.

Në mënyrë ideale duhet të përdorni një gjenerator të fjalëkalimeve për të krijuar një varg të rastësishëm me 20 karaktere; më gjatë nëse është e mundur. Nëse kjo nuk është e besueshme, këtu është një artikull i dobishëm për krijimin e fjalëkalimit që duhet t’ju japë disa ide alternative.

Zgjidh nje fjalekalim
Zgjidh nje fjalekalim© Asnjë

TrueCrypt lejon gjithashtu përdorimin e një keyfile. Ky është një funksion shumë i zgjuar që ju lejon të përdorni çdo skedar për të gjeneruar fjalëkalimin tuaj; pa këtë skedar, përdoruesi nuk mund të fitojë qasje. Ju mund të zgjidhni një mp3 të këngës tuaj të preferuar, një foto JPG të fëmijëve tuaj ose skedarë të plotë me karaktere të rastit (të krijuara nga TrueCrypt ose nga një aplikacion tjetër).

Nëse zgjidhni këtë metodë të tastierës, sigurohuni që kurrë të mos modifikoni tastierën në asnjë mënyrë. Prerja e tastierës JPG, ose ndryshimi i etiketave në mp3, do ta bëjë vëllimin tuaj TrueCrypt të papërdorshëm.

8. Zgjidhni Opsionet e Formatit

Mos u shqetëso: TrueCrypt nuk do të formatojë hard drive-in tënd. Opsionet e Formatit thjesht ju lejojnë të zgjidhni sistemin e skedarëve më të përshtatshëm për vëllimin tuaj të ri. Mos harroni: është në mënyrë efektive një disk virtual i përmbajtur.

Zgjidhni Opsionet e Formatit
Zgjidhni Opsionet e Formatit© Asnjë

Në shumicën e rasteve, do të dëshironi të krijoni një vëllim FAT në Windows dhe një vëllim të zgjatur Mac OS në Mac. Përdoruesit e përparuar mund të përdorin të kundërtën, ose të zgjedhin Asnjë.

9. Zgjidhni Mbështetjen Ndër-Platformë

Shumica e përdoruesve pothuajse me siguri përdorin Dropbox me sisteme dhe pajisje të ndryshme operative, tani ose në të ardhmen. Ne rekomandojmë shumë të zgjidhni këtu opsionin e parë për të shmangur problemet e papajtueshmërisë.

Zgjidhni Mbështetjen Ndër-Platformë
Zgjidhni Mbështetjen Ndër-Platformë© Asnjë

10. Krijoni të dhëna dhe format të rastësishëm

TrueCrypt tani gjeneron një grup të rastësishëm të të dhënave duke regjistruar një varg personazhesh bazuar në lëvizjen e miut tuaj. Zhvendoseni treguesin e miut në një model të rastit për të gjeneruar vargun. Kur të jeni të kënaqur, klikoni format.

Krijoni të dhëna dhe format të rastësishëm
Krijoni të dhëna dhe format të rastësishëm© Asnjë

Duke përdorur vëllimin tuaj të ri

Tani që vëllimi juaj ka krijuar, Dropbox do të fillojë ta ngarkojë atë. Ju duhet ta montoni atë brenda TrueCrypt për të shtuar dhe hequr skedarët.

Së pari, lokalizoni vëllimin duke klikuar butonin Zgjidhni File dhe lundruar në skedarin që përmban vëllimin. Pastaj, klikoni piedestal.

Montimi i një vëllimi TrueCrypt
Montimi i një vëllimi TrueCrypt© Asnjë

TrueCrypt do t’ju kërkojë fjalëkalimin. Skedoni fjalëkalimin në memorje për ta bërë më të lehtë punën me skedarin.

Montimi i një vëllimi TrueCrypt (2)
Montimi i një vëllimi TrueCrypt (2)© Asnjë

Pasi skedari është montuar, ai shfaqet në Slot 1. Nëse klikoj dyfish këtë rresht, unë mund të hap vëllimin tim dhe të tërheq fotografi brenda dhe jashtë sikur të ishte një disk i rregullt.

  Marrëveshjet më të mira në ruajtjen në cloud: Si të fitoni më shumë për më pak

Mos harroni: te Dropbox, skedari do të jetë gjithnjë me të njëjtën madhësi me madhësinë e vëllimit që vendosëm në hapin 6, më lart – edhe nëse është bosh.

Nga menyja TrueCrypt, unë gjithashtu mund të:

 • kontrolloni Karakteristikat e vëllimit për të kujtuar veten e opsioneve që zgjodha kur krijova vëllimin.
 • Fshini cache (i cili heq fjalëkalimet nga RAM).
 • Rezervoni, rivendosni ose rikonfiguroni vëllimin e zgjedhur duke përdorur Mjetet e vëllimit.
 • çmontoj vëllimin e zgjedhur ose zgjidhni Hidhni poshtë të gjitha për të pastruar listën.

Pro dhe kundrat TrueCrypt

TrueCrypt është qartë një aplikim shumë i aftë, por paraqet disa sfida për përdoruesin mesatar të Dropbox.

 • Nëse jeni i vendosur të përdorni Dropbox si ofruesin tuaj të ruajtjes së cloud, TrueCrypt do të sigurojë shtresën shtesë të kriptimit të nevojshme për t’i mbajtur skedarët tuaj të sigurt nga sytë e prishjes.
 • Shtë falas, kështu që nuk ka asgjë për të humbur.
 • Pasi skedari është i koduar, do të humbni disa nga veçoritë më të mira të Dropbox: versionimi i skedarëve, shpërndarja etj.
 • Nëse nuk keni mendje teknike, ndërfaqja e përdoruesit e TrueCrypt mund të jetë konfuze.
 • Stillshtë ende një rrugëdalje për të metat e Dropbox dhe nuk është as një rrugëdalje e përsosur.

Ka shërbime të tjera për ruajtjen e cloud që ofrojnë kriptim më të mirë sesa Dropbox menjëherë në raft:

 • SpiderOak () është një shërbim i ruajtjes në cloud që ofron sinkronizim dhe rezervë (prandaj ju jep më shumë fleksibilitet sesa Dropbox). Po fiton tërheqje për shkak të angazhimit të saj për sigurinë e fuqishme të reve. SpiderOak ofron veçori të ngjashme me Dropbox dhe nuk do t’i humbni ato kur të dhënat tuaja janë të koduara. Lexoni më shumë në artikullin tim SpiderOak vs Dropbox.
 • Mega () është shërbimi i ruajtjes së reve, i themeluar nga Kim Dotcom, një nga figurat më të larta në industri. Mega ishte sigurisht shërbimi i parë që vendosi fazën e qendrës së enkriptimit në diskutime rreth cloud. Mund të mos jetë perfekte, por është më e lehtë për t’u përdorur sesa TrueCrypt.

Përfundimi im

Unë jam i impresionuar nga fuqia e TrueCrypt, dhe nëse keni paguar për një llogari të Dropbox tashmë, sigurisht që ia vlen ta përdorni. Fillimisht duket pak mahnitëse, por Wizard merr pjesën më të madhe të dhimbjes nga krijimi i vëllimeve.

Po kështu, nëse jeni angazhuar të përdorni Dropbox në zyrë, është më lehtë të shtoni TrueCrypt në përzierje sesa të përpiqeni të detyroni një ndryshim të kulturës dhe të kaloni në një ofrues krejtësisht të ri të ruajtjes së cloud. Padyshim që varet se si e përdorni Dropbox-in.

Ështja më e madhe është humbja e veçorive të Dropbox. Fakti që ju humbni gjëra si versionimi, e bën TrueCrypt një kompromis të caktuar dhe nëse jeni të shqetësuar me të vërtetë për sigurinë në re, ka mënyra më të mira për të arritur të njëjtin rezultat.

Unë ende preferoj SpiderOak si një zgjidhje të sigurt; përdoruesit marrin të njëjtat përfitime të Dropbox për sa i përket karakteristikave, por me sigurinë e shtuar të TrueCrypt. SpiderOak sigurisht i di gjërat e saj kur bëhet fjalë për kriptimin dhe praktikën më të mirë.

Ai zbret në një ekuilibër midis sigurisë dhe komoditetit, si shumica e shërbimeve në internet. TrueCrypt e bën një shërbim të koduar dobët shumë më të sigurt, kështu që ne do ta rekomandojmë atë për çdo përdorues hardcore Dropbox.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me