Shadow vs Project xCloud през 2023: Мишката, която ревеше

Shadow е едно от най-големите имена в облачните игри и то с добра причина. Оборудван с пълен работен плот на Windows 10 и поддръжка за всяка игра, която работи на операционната система на Microsoft, това е най-близкото нещо, което открихме до локалните игри в облака. 

Службата на Microsoft за облачни игри, която все още не е пусната, Project xCloud, е компетентна сама по себе си, въпреки че се бори, когато става въпрос за поддръжка и производителност на игрите. В това съвпадение Shadow vs Project xCloud ще сравним двете функции, цени, лекота на използване, покритие, поддръжка за игри, поддръжка на платформа и производителност, за да видим коя е по-добрата опция. 

Преди да се гмуркате, не забравяйте да разгледате нашия преглед на Shadow и преглед на Project xCloud. Въпреки че ще разгледаме подробно нашите конкуренти тук, специализираните прегледи предоставят малко повече контекст, както и сравнения с останалата част от пазара в облачни игри.

Настройване на битка: Shadow срещу Project xCloud

Ние хвърляме Shadow и Project xCloud на ринга в седем категории, всяка от които се докосва до различен аспект на облачните игри. Във всеки рунд ние ще присъдим точка на услугата, която цари върховно, и която услуга да има повече точки в края ще бъде наш шампион. 

По време на всеки кръг ще сравняваме точките на конкурентите за точка, като виждаме кой е по-добрият вариант. За съжаление, не винаги има ясен победител. Както е при сравняването на повечето софтуер, често се налага да рисуваме в нюанси на сивото. Победителят в определена категория може да бъде различен за вас в зависимост от различни фактори. 

Често използваме покритието като пример. Например Project xCloud е наличен в далеч повече региони от Shadow. Въпреки това, докато живеете в регион, който Shadow поддържа, това няма значение. Поради това препоръчваме да прочетете кръгове, за да добиете представа защо сме присъдили точката по начина, по който го направихме.

1

Библиотека за игри

Съденето на библиотеката на Project xCloud в момента е сложно. Налични са около 100 игри, 50 от които дойдоха само няколко месеца след стартирането на визуализацията. Услугата в крайна сметка трябва да се интегрира с Xbox Game Pass, също така, като общата сума ще бъде някъде в съседство с 300 игри. 

xcloud-игра-библиотека

Присъстват всички тежки хитове от първа страна, включително Gears 5 и Halo: The Master Chief Collection. Project xCloud също има забележителна поддръжка от трети страни. Можете да зареждате игри като Tales of Vesperia и Bloodstained: Ritual of the Night за услугата. След като интеграцията с Xbox Game Pass премине на живо, списъкът ще бъде още по-впечатляващ. 

Все пак това не е съвпадение за Shadow. Както ще говорим за това сравнение, Shadow ви предоставя пълен компютър с Windows 10, така че всяка игра, която бихте могли да играете в Windows 10, можете да играете в Shadow. Това включва класически заглавия от услуги като GOG, както и по-нови игри в Steam и Epic Games Store. 

Всъщност трябва да купите тези игри, точно както трябва с GeForce Now (прочетете нашия преглед на GeForce Now). Не е ясно дали ще трябва да купувате игри с Project xCloud, но това е сигурен залог. 

И все пак е трудно да се оплачеш, когато Xbox Game Pass е на масата. Microsoft твърди, че Game Pass и xCloud ще бъдат под един и същ абонамент, като ви предоставят голяма библиотека от игри, както прави PlayStation Now (прочетете нашия преглед на PlayStation Now). 

сянка-Slider1

Ние все пак само предполагаме Както е сега, Project xCloud не може да се сравни със Shadow, когато става дума за поддръжка на игри. Просто има повече игри на компютър и Shadow ви позволява да играете всички тях.

Кръг: Библиотечна точка за игри за облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

2

Ценообразуване

Трудно е да се говори за цените, защото и двамата ни конкуренти са в малко преходен период. Shadow съвсем наскоро преработи ценовата си структура, като добави два нови нива на обслужване и леко увеличение на цените. Проектът xCloud, който в момента е наличен само в ограничен преглед, няма никакви цени. 

  Как да гледате Грим Онлайн през 2023 г.: Лов на чудовища в Орегон

Започвайки там, единственият начин да изпитате xCloud е да хвърлите името си в шапката и да кръстосате пръстите си. Ограничената бета версия бавно дава на потребителите достъп до опит над това, което Microsoft работи. Това каза, че не знаем колко нови потребители приема Microsoft, когато раздава покани. 

Оставаме да спекулираме, в което станахме доста добри при сегашното състояние на облачните игри. Ако приемем, че Microsoft реши да обедини всичките си онлайн услуги Xbox, очакваме месечната цена да бъде около $ 20 до $ 25. Това е по-скъпо от Google Stadia (прочетете нашия преглед на Google Stadia), но като се има предвид колко проект може да предложи xCloud, е трудно да се оплаквате.

За щастие, ние имаме номера за Shadow. Единственият план, наличен в момента на писане, Boost, работи 11,99 долара на месец, когато се таксуват годишно и чисти 15 долара, ако отидете месец на месец. За тази цена получавате 1080p стрийминг и 256 GB място за съхранение, както и стандартната 1Gbps мрежова връзка.

Двата нови нива, Ultra и Infinite, увеличават цената и поддръжката на резолюция. Тези планове предлагат поддръжка за 4K резолюция и увеличават капацитета за съхранение съответно до 512GB и 1TB. За съжаление те са скъпи и в момента не се предлагат. Например планът за безкрайност ще струва $ 49,99, когато бъде таксуван месечно към месец, след като бъде пуснат на пазара. 

Project xCloud е технически безплатен в момента, но това предполага, че всъщност можете да влезете в списъка на тестерите на Microsoft. Сянката е в скъпия край на нещата, дори повече от Vortex (прочетете нашето ревю на Vortex). За това сравнение обаче, той е победител единствено защото всъщност е на разположение за закупуване.

Кръг: Ценова точка за Shadow Cloud Gaming

Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

3

Характеристика

Не е много да се говори по отношение на функциите с Project xCloud, тъй като Microsoft все още е фокусирана върху това услугата да работи, а не да я оборудва с екстри. И все пак има някои интересни технологии зад xCloud. Докато стигнем до кръга „покритие“, xCloud сървърите използват глобалната мрежа на Azure сървърите на Microsoft. 

Всеки xCloud сървър съдържа вътрешностите на четири конзоли Xbox One S. Въпреки че игрите изглеждат страхотно на телефон, Xbox One S започва да показва възрастта си, особено в периоди на зареждане. Той има традиционен твърд диск, а не SSD. 

Както можете да видите в най-доброто ни външно ръководство за SSD, това означава, че е доста бавно. Нямате възможност да свържете външен твърд диск, както бихте искали и с локална конзола (прочетете най-добрия ни външен хард за Xbox One ръководство за повече информация по този въпрос).

xcloud-4

Тъй като xCloud по същество е Xbox One в облака, имате всички функции, които се предлагат с конзолата на Microsoft, включително приятели, постижения, награди на Microsoft и магазин. Липсата на поддръжка на контролери от трети страни или поддръжката на клавиатурата и мишката, обаче, амортизира опитът. 

Сянката е пълна с функции, нито една от които Shadow всъщност не е направена. Услугата е основно компютър с Windows 10 в облака, така че имате достъп до всички функции на Windows, както и до всяко приложение, което работи на платформата. Shadow дори осигурява мрежова връзка с 1Gbps, така че сърфирането в интернет е на масата. 

сянка на Windows настройки

По-впечатляваща е периферната поддръжка на Shadow. Игрите са готови за игра с клавиатура и мишка или вашият контролер по избор, независимо дали се свързвате през USB линия или Bluetooth. Повторното обработване също се обработва чрез Windows приложения. Например, можете да използвате профили на контролера на Steam в игри, които иначе биха се нуждали от клавиатура и мишка. 

Понастоящем сте заключили да използвате Windows 10, което едва ли е оплакване, тъй като можете да конфигурирате отдалечената си машина по какъвто и да е начин. Въпреки това Shadow казва, че работи върху добавянето на поддръжка за Linux. 

Кръг: Характеристики Точка за Shadow Cloud Gaming

  Как да гледате Hotstar отвсякъде
Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

4

производителност

Този кръг е интересен, защото Shadow и Project xCloud са насочени към различни пазари. xCloud е просто различен начин да използвате вашия Xbox One, а не начин да го замените. Shadow, от друга страна, се грижи за онези, които нямат нищо против да изрежат изцяло конзолата, като се фокусират върху пълно игрово изживяване в облака. 

xcloud-2

Започвайки с Project xCloud, тествахме с 5Ghz WiFi връзка. Тъй като xCloud няма компютърно приложение, не успяхме да тестваме с помощта на кабелна връзка. Играейки Halo 5, Gears 5 и Forza Horizon 4, попаднахме на много малко проблеми. Липсваше малко забавяне на въвеждането и стриймващите артефакти бяха малко и далеч между тях. 

Въз основа на нашето тестване силата на сигнала е най-големият фактор при xCloud. Ще се нуждаете и от много по-голяма скорост, отколкото рекламира Microsoft. Тествахме със скорост на изтегляне от 60Mbps, което далеч надхвърля препоръките на Microsoft. Още тогава попаднахме на известия за слаб сигнал и пуснахме кадри. 

xcloud-1

Освен това не изглежда да има мащабиране въз основа на силата на сигнала. Повечето облачни услуги за игри ще намалят качеството на видео потока, за да се настанят слабите сигнали. В случай на xCloud, играта или ще заекне, или напълно ще се затвори, когато сигналът ни започне да угасва. 

Shadow няма този проблем. Тествахме Doom 2016, Counter-Strike: Global Offtack и Cuphead по жична и безжична връзка и в двата случая Shadow достави близо местно изживяване. Извън случайния артефакт за стрийминг, ние ще бъдем трудно да го разберем, освен от компютър за игри. 

Shadow работеше също толкова добре на Android, макар че бяхме разочаровани от липсата на екранен контрол. Трябва да използвате пръста си, за да се движите около курсора и клавиатурата на Android по избор, за да въведете. Като се има предвид колко са малки мобилни екрани, на екрана често има твърде много, което е досадно, когато се опитвате да стартирате игра. 

И все пак не може да се отрече, че Shadow има ръба в този кръг. От всичките тествани услуги за облачни игри, Shadow се доближава най-много до предоставянето на локално изживяване в облака, като срамува услуги като Blacknut (прочетете нашия преглед на Blacknut).

Кръг: Точка за изпълнение на облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

5

Поддръжка на платформа

Проектът xCloud се предлага на една платформа: Android. Ако бъдете приети в визуализацията, ще ви трябва устройство с Android 6.0 или по-нова версия и Bluetooth 4.0 или по-нова версия. Не можете да използвате нито един контролер на трета страна по време на визуализацията. Ако искате да играете Xbox игри, ще ви трябва Xbox One контролер. 

Поддръжката на Shadow е много по-широка, с родни приложения за Windows, macOS, Linux, Android и iOS. Екипът работи и върху приложения за смарт телевизори, което означава, че трябва да можете да зареждате игри на всеки екран в къщата си. 

Това е нечестно сравнение, защото Project xCloud е в предварителен преглед. Все пак Microsoft има дълъг път, преди да поддържа широчината на платформите, които прави Shadow. За нас поддръжката на iOS и смарт телевизия е от значение. Shadow е единствената услуга за стрийминг на игри, която в момента предлага поддръжка за тези платформи.

Кръг: Точка за поддръжка на платформа за Shadow Cloud Gaming

Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

6

Лесно използване

Проектът xCloud е доста голи кости в момента и като такъв е лесен за използване. Все пак внимателният подход на Microsoft при проектирането с приложението xCloud и Xbox One ни дава надежда за пълното издание. Мобилното приложение – единствената налична в момента платформа – е фокусирано единствено върху игри. 

Можете да разглеждате списъка, да преглеждате наскоро изиграните игри и да търсите заглавие. Извън това има раздел за обратна връзка, но това е всичко. Проектът xCloud е без кости, но Microsoft все още прави повече от други услуги за облачни игри. Например в PlayStation Now липсва лента за търсене в неговото приложение за компютър, а GeForce Now няма страница със специална библиотека (прочетете нашия преглед на PlayStation Now). 

xcloud-3

Shadow е по-ангажиран, но все пак също толкова лесен за използване. Когато се регистрирате, ще имате възможност да конфигурирате как се инсталира Windows или да преминете с препоръчаната инсталация на Shadow. След това е игра на чакане. Трябваше да стоим около час в очакване на Shadow да ни изпрати имейл, че нашата отдалечена машина е готова. 

  Как да гледате Шерлок онлайн през 2023 г.: Това не е елементарно

сянка-регистрация

След това обаче сте готови да започнете, няма нужда от актуализации на Windows или драйвери. Въпреки че можете да скочите в Windows веднага – Shadow просто има пусково устройство с голи кости – не можете да започнете да играете игри. Абонаментът ви идва с ограничено количество място за съхранение, така че ще трябва да изтеглите игри, преди да можете да ги играете. 

Опитът с Windows обаче е отличен. Извън някои специфични клавишни комбинации за сенки можете напълно да използвате преки пътища на Windows, за да се заобиколите. Освен това можете лесно да преминавате между прозореца Shadow и вашата локална сесия. Shadow не изисква конкретни разрешения за въвеждане. 

сянка-стартиране

Shadow-разумно, Shadow не е по-сложен от Windows. Като услуга за облачни игри обаче има проблем. Услуги като Stadia и Project xCloud работят толкова добре, защото можете да стартирате игра веднага, не се изисква кръпка или инсталация. За да има откритост, която прави Shadow, трябва да подходи към проблема по различен начин. Все пак това поставя амортисьор на преживяването. 

Трудно е обаче да спечелим печалбата на xCloud. Въпреки че мобилното приложение е впечатляващо за това, което е, не е много. Shadow, като търговски продукт, е в състояние да разшири дизайна си, въпреки факта, че ще трябва да изчакате да инсталирате игри.

Кръг: Точка за лесна употреба за облачни игри в сянка

Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

7

обхват

Подобно на цените и поддръжката за игри, ние работим с ограничена информация, когато става въпрос за покритие на Project xCloud. Визуализацията е ограничена до САЩ, Великобритания, Канада и Южна Корея. Южна Корея е интересно включване, тъй като повечето услуги за стрийминг на игри са пропуснали миналите азиатски пазари. 

Когато стартира, обаче, xCloud бързо ще обвие земното кълбо. Глобалната мрежа на Azure на Microsoft вече обслужва 140 държави и въпреки че повечето от тези центрове за данни все още не се използват за xCloud, Microsoft казва, че те ще бъдат в бъдеще. Центровете Azure с xCloud сървъри понастоящем покриват Северна Америка, Европа и Азия. 

xcloud-лазурно-сървър-мрежа

Дори при ограничения обхват на xCloud по време на бета, той унищожава Shadow, когато става въпрос за покритие. Сянката поддържа само континенталния САЩ и дори тогава само 38 от тези държави са напълно подкрепени. Сянка маркира останалите като „режим на проучване“, които включват Вашингтон, Айдахо, Монтана, Юта, Аризона, Колорадо, Вайоминг, Алабама, Джорджия и Флорида. 

Това означава, че потребителите в тези държави няма да имат толкова добър опит, базиран на инфраструктура, терен и други фактори. Все още можете да си купите Shadow, но ще бъдете податливи на повече вход и изоставане на връзката. Що се отнася до международната подкрепа, Shadow все още не е обявила нищо. 

Въпреки че Shadow обслужва състоянията, които напълно поддържа добре, разпространението не е толкова широко, колкото xCloud, което е още по-неудобно, тъй като Microsoft все още не е стартирала услугата си за стрийминг на игри. Поради това даваме точката на екипа Xbox.

Кръг: Точка на покритие за проект xCloud

Shadow Cloud Gaming лого
Лого на xCloud на проекта

8

Заключителни мисли

В свлачище Shadow взе победата в шест от нашите седем кръга, оставяйки Project xCloud напред само в една категория: покритие. Това обаче не ни изненадва много, тъй като виждаме, че Shadow е наличен в търговската мрежа продукт и Project xCloud все още е в бета версия. Независимо от това, Shadow е нашият победител. 

Победител: Сянка

Въпреки че xCloud все още е в бета, най-големият ни проблем е производителността. Майкрософт работи за затягане на услугата, особено когато става въпрос за слаби връзки. След като проблемите с представянето са решени обаче, тя ще бъде много по-впечатляваща и ще може да се състезава с, макар и не надвишаваща, Shadow. 

Съгласни ли сте, че Сянката е по-добра? Имали ли сте късмета да получите достъп до Project xCloud? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me