Online Privacy Guide: Sådan forbliver du sikker på Internettet i 2023

I de senere år har privatlivets fred været under angreb. Regeringer verden over har etableret programmer til at observere folks online aktiviteter og registrere personlige data. De spænder fra mild, stort set passiv overvågning, såsom det amerikanske nationale sikkerhedsagentur, der indsamler e-mails og opkald, der er bundet til modtagere i udlandet, til den invasive brug af censur og overvågning steder som Kina.

Bortset fra regeringen kan din internetudbyder se alt, hvad du gør online, hvis du ikke tager de rette forholdsregler. Plus, mange virksomheder er interesseret i at spore din aktivitet på nettet og gør det ved hjælp af flere metoder.

Odds er, at du ikke ønsker, at folk skal se alt, hvad du søger, og hvert websted, du besøger, og forståeligt nok, at du heller ikke vil have virksomheder og regeringen. I denne online fortrolighedsvejledning vil vi tage et dybtgående kig på, hvordan disse enheder sporer dig online, overvåger dine aktiviteter, og hvad du kan gøre for at stoppe det.

Sådan beskytter du dit privatliv online

  1. Brug en VPN til at holde din browsing anonym.
  2. Brug en password manager, så du kan bruge mere sikre adgangskoder
  3. Brug antivirus-software til at slippe af med malware og cookies
  4. Brug online backup, så selvom du bliver inficeret, kan du bare gendanne dine filer
  5. Undgå Googles søgemaskine
  6. Undgå sociale medier, især Facebook

Privatliv under angreb

privatliv under angreb

Vi starter med den mest skræmmende og sværeste fjende for dit privatliv: regeringen. Det ser ud til, at vi over tid er gået tættere på en mere 1984-lignende virkelighed, med regeringer i mange lande, der lobbyer for reduceret online sikkerhed for borgerne ved at svække den slags kryptering, der kan bruges lovligt.

Nogle agenturer, såsom FBI, har også forsøgt at få virksomheder til at designe enheder med udnyttelige bagdøre, der lader agenturerne komme ind i dem. Virksomheder har været tilbageholdende med at gøre det ved at vide, at bagdøren ikke kun vil blive brugt af disse “velvillige” offentlige agenturer, men det vil også sætte deres brugers data i fare for hackere og andre ondsindede organer.

Ser du forbi den truende regeringstrussel mod noget meget mere øjeblikkeligt, kan din internetudbyder logge alt, hvad du gør online. Fra og med 2023 kan den endda sælge disse oplysninger uden følger i USA.

Virksomheder, der er interesseret i denne information, har udviklet metoder til analyse af de data, der maler et klart billede af, hvem du er, hvad du kan lide og hvordan du lever. De kan få en god idé om personlige oplysninger såsom din indkomst, hvor du gik i skole og endda hvor du bor, bare ved at analysere, hvad du lægger i søgemaskiner.

Det er ikke at nævne, at de fleste mennesker har en Amazon Alexa-enhed, Google Home eller endda bare en smartphone, der lytter til hele tiden. Som du læser om i en nylig stat i skyen, registrerer og kender disse slags systemer en forbløffende mængde følsomme oplysninger om dig samt linker det hele til dine sociale mediekonti.

At vide, at praktisk talt enhver virksomhed og din egen regering ønsker dine data og har en million måder at få dem på, kan være skræmmende. Heldigvis er det lige så nemt at bevæbne dig med viden og beskytte dit privatliv, som det er for andre at invadere det.

Trusler mod privatlivets fred

Fordi privatlivstrusler kommer fra mange kilder, er metoderne, der bruges til at invadere din personlige cyberboble, mange.

Betydningen af ​​hver trussel varierer afhængigt af hvad du gør online. Selvom det er vigtigt for den gennemsnitlige bruger at låse din webbrowser og internet, er der nogen, der torrents ting måske vil tage flere skridt mod at beskytte deres anonymitet.

  Bedste VPN for Vietnam 2023: Sikkerhed og privatliv Pho rejsende

Før vi går ind på de metoder, du kan bruge til at beskytte dig selv, lad os se på nogle af måderne, hvor dit privatliv kan krænkes, fordi det er det halve slag at kende din fjende.

Sporing og browserfingeraftryk

browser fingeraftryk

En af de enkleste måder, hvorpå websteder kan følge dig rundt på nettet og observere din online opførsel, er ved at holde øje med din browser fingeraftryk. Det er let for websteder at se en lang liste med software- og hardwareoplysninger om din computer, såsom hvilken version af hvilken webbrowser du kører, den opløsning din skærm er indstillet til og mange andre specifikationer.

Selvom tusinder af andre mennesker for eksempel besøger et givet websted med Google Chrome hver dag, er det ikke mange der har den samme kombination af Chrome-versionnummer, udvidelser installeret, Windows-versionnummer og andre specifikationer og indstillinger, som du har. I mange tilfælde skaber det en unik kombination af information, der bliver din browser fingeraftryk.

Websteder som Panopticlick og Am I Unique er dejlige til at se, hvordan du adskiller din browsers fingeraftryk. Disse websteder kan vise dig, hvor meget information om din computer er synlig for websteder, og hvor sjældent fingeraftrykket er.

Selvom en mere sikker webbrowser kan hjælpe med det, er en af ​​de bedste ting, du kan gøre, at bruge flere webbrowsere til forskellige applikationer. For eksempel kan du bruge Mozilla Firefox til at få adgang til Facebook og Google Chrome til alt andet.

På den måde kan du forhindre Facebook i at vide om noget privat, som du har tjekket ud på WebMD og WebMD i at finde ud af din identitet fra Facebook.

Der mangler ikke på muligheder, når det kommer til gratis værktøjer, der kan hjælpe med at beskytte dit privatliv mod disse og andre trusler. Du kan læse om dem i vores 99 værktøjer til beskyttelse af dit privatliv.

Offentlig WiFi

offentlig WiFi

Offentlig WiFi er ikke kun produktiv, det forventes praktisk talt på ethvert sted fra avancerede hoteller til den lokale McDonald’s. Derfor ville de fleste ikke tænke to gange på at oprette forbindelse til en router kaldet “Hotel X WiFi” eller “Restaurant Y WiFi.”

Det er en fejltagelse. Det er let, almindeligt, selv for cyberkriminelle at opsætte WiFi-netværk af lokkemad på steder, hvor folk sandsynligvis vil oprette forbindelse til dem. Når du derefter handler om din virksomhed, kan denne person filtrere gennem din online trafik, se på din aktivitet og tage ting som f.eks. Økonomiske oplysninger med lethed.

Vi kiggede nærmere på dette spørgsmål i vores farer ved offentlig WiFi-artikel, men heldigvis er det et let problem at løse med en VPN, som vi snart vil se på.

Din internetudbyder

internet Service udbyder

Som vi diskuterede, fungerer din internetudbyder, ligesom det WiFi-agn, vi kiggede på, som mellemmand for dine online interaktioner. Det skyldes, at din computer først skal have adgang til en DNS-server, der i næsten alle tilfælde drives af din internetudbyder. Det giver dem mulighed for at føre logfiler over, hvor du var på vej, og hvad du holdt op med online, da du gik gennem DNS-serveren.

For at gøre det værre, har mange internetudbydere en oversigt over at sælge disse oplysninger til næsten enhver, der spørger. De kan også aflevere posterne til myndighederne til efterforskning eller andre virksomheder, hvis de mistænker overtrædelse af lovgivningen om ophavsret.

Igen er dette let at afhjælpe. En god start er at manuelt ændre din DNS, og det er nemt at gøre. Du kan skifte fra at blive dirigeret via din ISP’s DNS-server til en mere sikker tredjepartsindstilling, såsom Cloudflares 1.1.1.1.

Browser kapring

En anden slags trussel mod dit online privatliv er kapring af browsere. Det er en teknik, som cyberkriminelle bruger til at ændre subtile eller i nogle tilfælde ikke subtile indstillinger i din browser, f.eks. Standardsøgemaskinen.

Det giver dem mulighed for at omdirigere meget af din internettrafik gennem deres søgemaskine eller hjemmeside og indsamle en masse information om dig. Andre former for kapring af browser inkluderer ændring af din startside og endda ændring af din standardbrowser.

  Sådan får du en norsk IP-adresse i 2023: Går over Oslo

Heldigvis har Microsoft taget skridt for at forhindre det ved at tilføje en check i Windows, der involverer brugergodkendelse, før disse ændringer foretages automatisk. Det er et godt eksempel på vigtigheden af ​​at holde øje med tingene og udøve sund fornuft, når det kommer til privatlivets fred.

Microsoft fandt ud af, at trods den ekstra kontrol for godkendelse vedvarede disse angreb, fordi folk ikke læste advarslen, som Windows tilbød, og klikkede “ja” på impuls. Hold øje med vinduer, der dukker op, mens du gennemser og er opmærksom på, hvilke websteder du er på, går langt i retning af at forbedre cybersikkerheden.

Beskyttelse af dit privatliv

Nu hvor vi har set på de vigtigste måder, dit privatliv kan krænkes, lad os se på nogle ting, du kan gøre for at beskytte dig selv. Igen, ikke alle disse vil være nødvendige for alle.

Afhængig af hvad du gør online og hvilke slags sikkerhedsbrud du er mest bekymret for, kan der indføres forskellige forholdsregler for at beskytte dig selv.

Brug en VPN

VPN

En VPN eller et virtuelt privat netværk er en måde, du kan maske din internetaktivitet til at ligne noget andet end hvad det er. Det kan ikke kun smide mellemmænd, såsom din internetudbyder eller dem, der ser dig fra offentlig WiFi, men også virksomheder, der forsøger at spore dig fra websted til webside ved hjælp af en fingeraftryk i browseren.

Grundlæggende fungerer en VPN ved at afvise din internetforbindelse gennem en server et andet sted i verden for at få dig til at se ud som om du er en anden fra et andet sted.

Det kan fordreje, hvad din internetudbyder eller nogen med falske offentlige WiFi ser. Til sidst ser det ud til, at du opretter forbindelse til VPN-serveren, og din trail vil faktisk ende der. Det forhindrer dem i at vide, hvilke websteder du har adgang til.

Websteder vil ikke længere se dig som at have din egen IP-adresse, men vil i stedet se IP-adressen på VPN-serveren, som vil skjule dig for mange former for sporing. Det kan også bruges til at omgå ting som Kinas store firewall, der håndhæver censur af landets internet.

VPN’ernes rene nytteværdi og den enorme stigning i privatlivets fred, de tilbyder, betyder, at markedet er oversvømmet af muligheder. Nogle er gode, og andre er det ikke. Hvis du er nysgerrig efter at se, hvordan det er at bruge en VPN, er der flere gratis VPN-tjenester med begrænsede muligheder. Når det er sagt, har mange tvivlsomme privatlivspolitikker, der kan lade dem sælge dine oplysninger ligesom din ISP ville.

Der er også masser af betalte VPN’er, hvis du er villig til at tage det næste skridt, så vi opfordrer dig til at tjekke vores bedste VPN-roundup. Alternativt kan du gå direkte til vores ExpressVPN-gennemgang for at se, hvorfor det er vores top anbefaling.

Brug en Password Manager

password manager

Næsten alle kender det grundlæggende inden for kontosikkerhed, som at indstille en stærk adgangskode i stedet for bare at bruge “password1” eller noget i den retning. Desværre inkluderer det grundlæggende inden for sikkerhedsadgang også brug af forskellige adgangskoder på forskellige websteder og at ændre din adgangskode hver gang til vigtige konti.

Med de hundreder af konti, som de fleste har online, er det praktisk taget umuligt at administrere antallet af adgangskoder og ændre dem manuelt så ofte som du skulle. Det er her dedikeret adgangskodeadministrationssoftware kommer ind.

Selvom de fleste webbrowsere har evnen til at gemme dine adgangskoder til dig, vil en god password manager generere stærke adgangskoder, tilbyde unikke adgangskoder til hvert websted, ændre adgangskoder, når de bliver for gamle og endda advare dig om mistænksom aktivitet.

Plus, de fleste adgangskodeadministratorer vil kryptere dine oplysninger og endda bruge en nul-videnopsætning, der forhindrer adgangskodeadministratoren i at se dine private oplysninger, selvom de er gemt på sin server.

Adgangskodeadministratorer tilbyder også tofaktorautentisering, hvilket gør det sværere for uønskede besøgende at se dine adgangskoder og oplysninger, hvilket er meget mere, end enhver indbygget browseradgangskodehåndtering kan sige.

  Firefox vs Google Chrome: Outfoxing konkurrencen i 2023

Hvis du er interesseret i at høste fordelene ved en adgangskodemanager og gøre dit online liv mere sikkert og hurtigere, kan du gå til vores bedste artikel om administratoradgangskode. Hvis du dog leder efter en mere direkte anbefaling, skal du læse vores anmeldelse af Dashlane for at se, hvorfor vi elsker det.

Brug af en Antivirus

antivirus

En af forbedringerne til cybersikkerhed og online-privatliv, som de fleste mennesker er bekendt med, er en antivirus. Vira dækker mange onlinetrusler, der kan variere fra løsepenge, som stjæler dine oplysninger i bytte for en løsepenge, til trackere, der er plantet i din browser.

En god antivirus kan gøre en lang vej mod at forhindre, at den slags sker, og mange antivirus har mange ekstra funktioner, der yderligere forbedrer den generelle sikkerhed ved at hjælpe med at forhindre botnet- og browserkapslingsangreb.

Selvom der er masser af gratis antivirus-softwaremuligheder, mangler mange af dem de bredere funktioner, som den bedst betalte antivirus-software har. Vores øverste valg når det gælder antivirus er Bitdefender, som du kan læse om detaljeret i vores Bitdefender Antivirus-gennemgang.

Sikker sikkerhedskopi

Sikkerhedskopiering af dine data er vigtig, og i mange tilfælde gøres du allerede for dig. Android- og iOS-enheder sikkerhedskopierer nogle billeder og nogle gange andre data i skyen.

Sikkerhedskopiering af data er ikke kun vigtig af sentimentale grunde, men også af ting som f.eks. Journalføring. Der er masser af høje profilerede sager af berømtheder, der har deres iCloud-konti hacket og følsomme billeder taget.

Typen af ​​data og risikoniveauet, der er forbundet med det, bestemmer, hvilken slags cloud-lagringstjeneste der måske er bedst for dig. Uanset om du leder efter en forretningsløsning eller bare ønsker at tage backup af fotos og dyrebare minder, er der mange muligheder at vælge imellem.

Andre tip til beskyttelse af personlige oplysninger

Bortset fra de vigtigste ting, såsom en VPN, antivirus og password manager, er der mange måder at beskytte dit online privatliv, der kun tager et minut eller to at gøre.

For det første er det let at blokere de fleste trackere med en simpel udvidelse, såsom Ghostery. Det er gratis og kan indstilles på mindre end et minut. Det blokerer trackere på nettet fra at indsamle oplysninger om dine browservaner og viser dig trackere, det registrerer på et givet websted, hvilket hjælper dig med at vide, hvilke virksomheder der er interesseret i din browseshistorik, og hvad de præcist sporer.

En anden populær privatlivsfunktion for dem, der er bekymret for spionage, er en krypteret messenger, såsom Pidgin. Kryptering er et kraftfuldt værktøj til privatlivets fred og i mange tilfælde praktisk talt umuligt for selv regeringens supercomputere at se igennem, tilføje tonsvis af sikkerhed til dine meddelelser.

Nogle søgemaskiner er også bedre end andre. Hvis du foretrækker, at Google ikke sporer dig, kan du f.eks. Bruge DuckDuckGo, et meget sikkert alternativ.

Som en ekstra bonus vil vi gerne anbefale, at du går let med det, du deler på sociale medier. Selvom Facebook og lignende er temmelig vigtigt for mange mennesker, deler hver enkelt sociale medieplatform dine oplysninger til tredjepart. At være forsigtig betyder, at der er mindre at sælge.

Afsluttende tanker

De kommende år fortæller, når det kommer til online-privatliv. Heldigvis er der mange fortalere for online-privatliv, der kæmper hårdt for at holde internettet fri for at snyde og spionere.

Desværre er der lige så mange mennesker og grupper, der er døde til at få dine oplysninger. Deres metoder er dog veldokumenterede og ikke uden for forståelsen af ​​velinformerede mennesker.

Selvom vi kun ridset overfladen i denne artikel, dækkede vi de aspekter, der kan gøre dig markant mere anonym online. Vi leverede links igennem for at hjælpe dig i den rigtige retning for at lære mere, og vi håber du kan gå væk og føle dig bevæbnet med viden om at begynde at tage dit privatliv i dine egne hænder.

Hvis du har brugt noget af den software, vi nævnte, ville vi meget gerne høre om din oplevelse i kommentarerne nedenfor, og som altid, tak for at have læst.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me