Най-добър софтуер за рисуване на 2023 г.: Adobe CC, Corel & More

Като художник означаваше да носиш платна, моливи и бои където искаш да рисуваш. Днес тя просто изисква компютър и най-добрата програма за изкуство за вида изкуство, който искате да създадете.

Има десетки програми за избор, вариращи от безплатни софтуерни инструменти за рисуване до платени пакети, които също ви позволяват да правите повече с вашето изкуство, след като сте го създали. Тези програми също имат различни нива на сложност и допълнителни функции, като архивиране.

Ако се интересувате от най-добрия ни общ избор, избрахме Creative Cloud на Adobe, защото получавате достъп до Photoshop и Illustrator, както и до останалите програми на Adobe. Продължете да четете по-долу, за да научите повече за Adobe CC и останалата част от нашата селекция.

Какво прави част от софтуера за рисуване най-доброто?

При избора на най-добрия софтуер за рисуване разгледахме опции, които не са имали твърде стръмна крива на обучение и които са били добре подкрепени, което означава, че около тях има общности. Разгледахме и уникални функции за персонализиране, като инструменти за смесване на бои и четка с подобрено графично графично изображение.

Също така поставяме тежък акцент върху четките. Четките по подразбиране във всяка художествена програма не винаги са подходящи за всички и затова искахме да се уверим, че имате богат избор на четки или възможност за създаване или добавяне на допълнителни четки.

Накрая искахме да се уверим, че цената е разумна за софтуера. Въпреки че не всяка опция в нашия списък е безплатна, те са популярни опции сред професионалистите и са проектирани да бъдат част от професионален работен процес.

Най-добрият софтуер за рисуване: Creative Cloud на Adobe

Наборът от инструменти на Adobe отдавна е стандарт за манипулиране на снимки, рисуване и рисуване, така че терминът за предаване на фалшива снимка като истинска обикновено е известен като „фотошоп“ Програми като Photoshop и Illustrator се използват от професионални художници, студенти и любители, за да създават всичко – от картини до пощенски картички.

Creative Cloud е абонаментна услуга, която можете да закупите за едва 52,99 долара на месец за годишния план или 79,49 долара, ако искате да ходите от месец на месец. Можете също да смесвате и сравнявате приложения или да плащате само по едно, ако не се нуждаете от всички тях. Всеки пакет се предлага с облачно съхранение, от 20GB до 100GB.

Ако не винаги имате достъп до интернет или предпочитате да запазвате файловете си на няколко места, разгледайте нашето най-надеждно ръководство за външен твърд диск. 

Средствата за илюстрация и рисуване на Adobe включват Photoshop и Illustrator, както и портфолиото и Behance, които се използват за показване на работата ви и откриване на работата на други художници. Adobe улеснява използването на своя софтуер за целия процес, от създаването до показването.

Photoshop-главната

Самият Photoshop може да бъде поразителен в началото, ако идвате от програма с по-малко функции, например Autodesk SketchBook. За щастие, Photoshop има огромно следване и има безброй уроци в YouTube както от Adobe, така и от други потребители на Photoshop.

  Dropbox vs Google Drive срещу Onedrive: Сравняване на голямата тройка през 2023 година

Тъй като Photoshop е предназначен за рисуване и рисуване, в допълнение към редактирането на снимки можете да свържете рисуващ таблет и стилус за повече прецизност и чувствителност към натиск. Можете също така да използвате графично ускорение, за да намалите изоставането при големи удари на четката.

illustrator3d

Illustrator е инструмент за векторно проектиране, който може да се използва за създаване на красиви изображения, картички, сложни рамки, надписи и др. Illustrator изглежда много подобно на Photoshop по това, че четките и другите инструменти са отляво, а слоевете са отдясно. Лентата на менюто съдържа настройки за манипулиране на изображения, които сте създали, включително да ги правите 3D или да ги изкривявате.

Интеграция в Adobe Creative Cloud

Друго основно предимство на пакета Creative Cloud е, че приложенията му работят помежду си, което ви позволява да работите върху проекти в множество различни програми. Това отваря работния ви процес, така че да не се налага да използвате програми, които са потенциално несъвместими или трудно да работите заедно.

Като цяло, CC на Adobe е мощен пакет от приложения, който ви позволява да правите всичко – от редактиране на големи видео файлове до създаване на ваканционни картички за вашите приятели и семейство. Възможността за безпроблемна работа по проект между множество приложения е уникална поради огромния избор на програми на Adobe.

Въпреки че Adobe CC е чудесен за създателите, трябва да имате предвид две минуси. Първо, има крива на обучение за програми като Photoshop, защото има много функции. Има и много допълнителни услуги и програми, които се предлагат с почти всеки пакет Creative Cloud.

Ако искате да научите малко повече за Creative Cloud и редактирането на видео, разгледайте нашия преглед на Adobe Premiere Pro CC.

Най-добрият софтуер за рисуване: Corel Painter

Corel Painter на пръв поглед може да изглежда като средното произведение на софтуер за изкуство, но това е убежище за тези, които искат да добавят подобрени функции за рисуване към работния си процес. Въпреки че цената на $ 429 е стръмна, Corel Painter има много мощни функции, които няма да намерите никъде другаде.

Corel-главната

За разлика от други програми за изкуство, Corel ви позволява да персонализирате почти всеки аспект на вашето платно или боя, за да го накарате да се държи като истинското. Независимо дали използвате масло, акрил или нещо между тях, ще можете да рисувате по начин, който да емулира как би се държал избраният от вас носител върху вашето платно.

Corel също така ви дава възможност да избирате текстурата и поведението на платното, за да съответстват на носителя, който използвате, така че ако искате например да използвате акварел, можете да използвате същия вид хартия, който всъщност използвате традиционен акварел. Можете също да намокрите и изсушите платното, разпръснат цвят и други.

Основният екран, с който сте посрещнати, след като изберете настройките си за платно, изглежда подобно на други програми за изкуство, въпреки че лентата с менюта има опции, специфични за рисуването. В менюто има няколко уникални функции, които ви позволяват да добавяте конкретни видове слоеве, например дебел слой боя или акварелен слой. Те ви позволяват да имате по-реалистичен контрол върху четките.

  Как да конвертирате OST в PST по лесния начин през 2023 г.

Използване на четките на Corel Painter

Самите четки са разделени според вида боя, която използват. Например, масла, акрили и смесители са удобно групирани заедно, за да улесните достъпа до това, което ви трябва. Можете също така лесно да добавяте четки от менюто на четките и да използвате чувствителността към натиск с вашия чертожен таблет.

Corel четки

Друго предимство на Corel Painter са усилените с графичен процесор щрихи. Това предотвратява – или значително намалява – всяко изоставане, причинено от широки удари с голяма четка, прави вашите белези по-прецизни и ви позволява да рисувате без прекъсвания.

Като цяло, ако сте професионален художник и искате да преминете към цифрови медии или към различен софтуер, ще искате да опитате Corel Painter. Самото персонализиране на четката и платно прави Corel Painter си струва да се погледне. За да научите повече за софтуера на Corel, вижте нашия преглед на Corel VideoStudio Ultimate.

Най-добрият безплатен софтуер за рисуване: Inkscape

Inkscape-главната

Inkscape е векторно средство, което съперничи на Adobe Illustrator по функции и е сериозен конкурент, ако не търсите всички допълнителни инструменти и услуги, които се предлагат с Creative Cloud. Най-хубавото е, че е напълно безплатно.

С Inkscape можете да вършите същите дизайнерски работи, букви и трансформиране, които бихте очаквали от всеки скъп инструмент за векторно проектиране. Inkscape е съвместим с няколко формата и можете да трансформирате дизайните си с 3D ефекти, филтри, пикселация, замъгляване и други. По принцип можете да правите почти всичко с Inkscape, което можете да правите с Illustrator или друг векторен инструмент.

Inkscape филтри

Тъй като Inkscape е безплатен, той е чудесен инструмент за някой, който се интересува от векторния дизайн или някой, който иска да създаде дизайн за нещо като уебсайт за печат при поискване. Също така е чудесно за някой нов във векторен дизайн, който може да иска да стане специалист, преди да направи скока към инструменти като Illustrator, доколко са подобни.

Inkscape има процъфтяваща общност, със страници и страници с уроци на уебсайтове като YouTube за създаване на всичко – от фонова графика до лога. Няма да имате проблем да разберете функциите на Inkscape.

Най-добрият софтуер за рисуване за Windows: Autodesk SketchBook

скицник

Autodesk SketchBook е една от най-основните налични програми за рисуване. Имате плаваща лента с инструменти на върха за неща като владетели, огледало и кофата с боя. В долния ляв ъгъл ще намерите това, което Autodesk нарича „док на лагуна“. Това ви позволява да държите стилуса си върху една от иконите, която след това се разширява в по-голямо меню.

Въпреки че горните докове са активирани по подразбиране, можете да ги скриете или дори да активирате различни докове. Докът за библиотека Copic е един от допълнителните докове и ви осигурява бърз достъп до четките Copic, за тези, които се радват да използват традиционните маркери Copic.

скицник-докове

С Sketchbook можете да изтеглите допълнителни четки, ако четките по подразбиране не са достатъчни. Четките също могат да бъдат персонализирани значително с бутона за свойства на четката на дока на четката. Това ви позволява, освен всичко друго, да променяте чувствителността към натиск, непрозрачността и разстоянието на четките.

  Най-добро облачно съхранение за Android 2023: Съхранение в движение

Поради простотата на Sketchbook, всеки може да го вземе и да знае почти всичко за него за няколко минути. Той е идеален за някой, който току-що влиза в рисуването или някой, който иска да подражава на простотата на традиционните медии.

Въпреки че Sketchbook може да е прост, няма ограничение за броя на слоевете, които можете да създадете в Windows. Това е чудесна функция за художници, които искат проста програма за рисуване, но все пак искат да могат да създават сложно изкуство с много слоеве.

Можете да изтеглите Sketchbook от магазина за приложения на Windows 10 или директно от уебсайта. За разлика от предишните версии, сега можете да го използвате безплатно, колкото искате.

Най-добрият софтуер за рисуване за Mac: Krita

Крита-главната

Krita е безплатен инструмент за рисуване, който е създаден да предлага професионални инструменти за цифрово изкуство на всички. Оформлението отнема малко да свикне. Това каза, че има много мощни функции, които правят Krita не само чудесен избор за някой, който търси безплатна програма за изкуство за своя Mac, но и за всички, които искат солидна програма за изкуство като цяло.

Когато отворите Krita, ще забележите някои векторни инструменти вляво, както и стандартни четки в долната дясна част. Krita поддържа чувствителност към натиск за рисуване на таблети, което го прави идеалната програма за изкуство за всичко – от създаване на лога до анимация. YouTube е пълен с уроци, които обхващат всеки аспект на Krita, което облекчава част от кривата на обучение.

Krita не идва с много четки, за да започнете, но можете да персонализирате предварително зададените четки и да добавите допълнителни четки, ако не можете да намерите това, от което се нуждаете. Krita също така включва някои удобни инструменти, които ви позволяват да използвате всяка четка, за да олекотите, изгорите и по друг начин фина настройка на цвета на вашата работа.

Въпреки че Krita е проектиран да бъде програма за рисуване и рисуване, способността да се докосват до цвят, наситеност и яркост го прави приличен редактор на снимки в малка част.

Крита-анимация

Krita ви позволява също да правите анимации. Това го прави превъзходен безплатен инструмент за анимация, като го циментира като крик на всички сделки за художници, които създават множество видове съдържание.

Като цяло, ако сте художник, използващ Mac – или дори компютър, по този въпрос – Krita е сериозна възможност да вземете предвид при избора на програма за цифрово изкуство.

Заключителни мисли

Има много различни арт програми, които отговарят на всички видове изпълнители, независимо дали сте с бюджет или искате всяка възможна функция в арт програма. Това обаче не означава, че всички те са страхотни.

Опциите в този списък са някои от най-популярните програми за цифрово изкуство поради тяхната гъвкавост, функции и огромни общности, които предоставят уроци, персонализирани четки и съвети, докато овладявате новия си инструмент.

Когато става въпрос за абсолютно най-добрия вариант, трябваше да изберем Creative Cloud на Adobe поради непрекъснатите му актуализации, интеграция, поддръжка и съхранение в облак. Възможността да се създаде проект в една програма и да се работи върху него в множество продукти на Adobe е безценна функция, която не се среща другаде, което затруднява победата.

Какво мислите за Adobe CC? Интеграцията струва ли ви месечните или годишните разходи или бихте предпочели да използвате друга програма от списъка? Уведомете ни в коментарите. Благодаря ви за четенето.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me