Онлайн измами за запознанства и как да се предпазите от тях през 2023 г.

Любимият корпоративен празник на всички е тук и за щастливите сред вас със значими други, това означава ден на любов, подаръци и празник. За всички останали, това вероятно означава да търсите любов и няма по-лесен начин да го направите, отколкото с онлайн приложения за запознанства.

Шоколади и цветя са добре, но този ден на Свети Валентин, Cloudwards.net иска да ви даде далеч по-ценен подарък. Наистина, ще е като да си вземеш чорапи за Коледа, но ако не ги имаше, всеки ден ще се разхождаш с мехури (или просто изглеждаш като непоносим хипстер).

Ще разгледаме онлайн измами за запознанства и как да се предпазим от тях. Да намерите любовта е достатъчно трудно, така че ние ще облекчим тежестта, като ви дадем знания, за да го направите безопасно. Първо, ще поговорим за някои прословути измами, в които са хванати други, а след това ще ви кажем начините, по които можете да се защитите в тези ситуации.

Най-лошите измами за онлайн запознанства

През 2023 г. се появиха новини за Grindr, услуга за онлайн запознанства за гей мъже, която несъзнателно излага чувствителна потребителска информация. Тревър Фаден, изпълнителен директор на Atlas Lane, създаде уебсайт, наречен C * ckblocked, където потребителите на Grindr могат да въведат потребителското си име и парола и да видят кой ги е блокирал в услугата.

Фаден успя да види потребителски профили, съобщения, снимки и местоположения, които той, за щастие, никога не направи публично достояние. Беше хактистичен трюк да разкрие мръсната сигурност на Гриндър. Въпреки че излагането на тези данни е достатъчно рисковано, фактът, че е насочен към услуга за запознанства на гей мъже, го влошаваше. В страни, където да бъдеш гей, е незаконно, това може да постави потребителите в затвора или гроба.

Най-лошото е, че Grindr също излагаше ХИВ статуса на своите потребители на трети страни, без те да знаят. Плюс това, информацията е изпратена нешифрована, което означава, че всеки, който следи в потока от данни, може да я открадне. Прочетете нашето описание на криптирането, за да научите как става това.

Grindr ХИВ статус
© TechCrunch

Все пак не всичко е свързано с корпоративното манипулиране на вашите лични данни. През 2023 г. жена на 50-те си години в намаляващ брак се насочи към услугите за онлайн запознанства за рамо. Жената от Тексас, горда християнка, както бе отбелязано на страницата й във Фейсбук, беше манипулирана да дава пари на „Чарли“, когото срещна онлайн.

Чарли използва вярата си като стъпка, за да я измами от 2 милиона долара в течение на две години.

  Най-добрият софтуер за шифроване до 2023 г.: Boxcryptor, NordLocker и др

„Той се опитваше да свърши работа в Калифорния и имаха нужда от малко пари, за да го довършат“, каза тя в интервю за ФБР. „И така му изпратих [пари]. Мислех за това дълго и упорито. Молех се за това. Ако съм имал пари в сметката, бих могъл да му изпратя малко пари. И обеща да го върне в рамките на 24-48 часа. И си помислих – бих могъл да го направя, никой никога няма да разбере и аз ще бъда добре. “

Повечето от тези измами са еволюция на аферата за ниска авансова такса, при която хората ще бъдат повикани от „правителствен агент“ и ще им кажат, че се квалифицират за безвъзмездна помощ, очаквайки такса за аванс в размер на 250 долара. Измамници, които участваха в това, сега се насочват към потребители в уебсайтове за запознанства, особено хора на възраст над 40 години, наскоро разведени, възрастни, овдовели или инвалиди.

Ако сте свежа котка, която търси любовта на Tinder или Bumble, все пак сте добре, нали? Грешен. През 2015 г. Мая М сподели своята история на Bustle of Tinder дата, която се превърна в сталкер, и има още много истории като нейните. Извън съкровището на информационните онлайн услуги за данни, които поддържат за вас, хитър потребител може да разбере къде се намирате в даден момент.

Как да се предпазите от онлайн измами за запознанства

Това е много обреченост и мрак, но, за щастие, това е възможно. В този раздел ще говорим за простите начини, по които можете да се защитите от измами за онлайн запознанства.

Здрав разум

Преди да използвате други защитни мерки, използвайте мозъка си. Повечето измами с запознанства могат да бъдат избегнати, като дешифрирате какво има в интернет. Вие не споделяте родословие с нигерийски принц и този човек от Мичиган няма да върне 2000 $, които сте му изпратили.

Факт е, че измамите за онлайн запознанства обикновено се телеграфират от една миля (или 10). Тук има акцент върху „измама“. Здравият разум няма да ви защити от подъл или по-ужасен подавач на дъно на уебсайтове за онлайн запознанства. Ако това е трудното положение, в което се намирате, ще ви защитим в следващите няколко раздела.

Както се казва, здравият разум не винаги е обикновен. Не раздавайте пари, преди да знаете, че човекът е, знаете ли, човек и не раздавайте лична информация, без първо да мислите за нея. Измами за запознанства търсят най-ниските висящи плодове. Не бъди такъв.

Няма срам и в това да правите изследвания. Ако вашият потенциален любовник има социални медии, погледнете го. Някои разследващи работи продължават да гарантират, че с кого говорите е с кого казват. Тук има линия, но така, отново, използвайте мозъка си.

  Как да изтрием Facebook завинаги през 2023 г. (и Instagram, докато сме на него)

Дори и да внимавате, няма да бъдете защитени от, да речем, нарушаване на данните. Grindr не само изложи лични данни на милиони потребители, но и сподели своя ХИВ статус с трети страни. Най-добрият начин да се предпазите от това е просто да лъжете. Ако сте на уебсайт за запознанства, търсейки любов, информация като вашия ХИВ статус трябва да бъде между вас и всеки, който виждате, а не търговци.

Може дори да искате да създадете специален профил във Facebook за уебсайтове за запознанства. Услуги като Tinder и Bumble се свързват с вашия Facebook като начин да настроите потребителския си профил и там може да има лична информация, която не искате да споделяте. Освен ако не искате да прочетете условията за ползване на услугата и политиката за поверителност, най-добре е да не давате съгласие.

Не казваме, че трябва да сом хора – в края на краищата смисълът на тази статия е да се избягва това – но не е лоша идея да използвате втори акаунт във Facebook, който не е залет с лична информация, която предпочитате да не споделяте.

Използвайте VPN

Когато използвате услуга за онлайн запознанства, изпращате заявки през интернет и тези искания съдържат много лична информация. Вашият IP адрес, който се изпраща с всяка заявка, може да разкрие вашето местоположение, така че хитър онлайн пълзящ може да намери къде се намирате.

Виртуална частна мрежа може да ви помогне да избегнете това. Когато използвате VPN, вашият IP адрес се заменя с нов, така че изглеждате като някъде другаде. Плюс това, той ще шифрова връзката ви, така че тези сладки съобщения, които изпращате, няма да попаднат в ръцете на правителството или други мрежови snoopers.

expressvpn преглед скорост тест

Изборът ни за най-добър VPN е ExpressVPN. Той не само ще поддържа връзката ви бърза и стабилна, но и ще ви пази. Поддържайки се от най-добрите в сигурността и поверителността на VPN, ExpressVPN отнема това, което правите онлайн, от записа. Можете да научите за това в нашия преглед на ExpressVPN или да се регистрирате за сметка с 30-дневна гаранция за връщане на парите.

Ако просто потапяте върха на крака в света на технологиите и не искате да прекалявате със защитата от киберпрестъпления, вижте най-доброто ни безплатно ръководство за VPN. Въпреки че тези опции имат недостатъци в скоростта или характеристиките, те все още ще ви защитават при запознанства онлайн.

Използвайте Мениджър на пароли

Въпреки че като цяло е добра практика в онлайн сигурността, използването на мениджър на пароли с приложения за запознанства не е лоша идея. Ако не сте наясно, мениджърът на пароли добре управлява вашите пароли. Той осигурява едно място за съхранение на пароли за вашите акаунти, като не само улеснява използването на интернет, но и по-безопасно.

  Какво е перфектна тайна за напред? Ръководство за 2023 г.

табло за идентичност на dashlane

Нека вземем Grindr за пример. Въпреки че има голямо притеснение от споделянето на данни за ХИВ с трети страни, неговите мътни практики за сигурност са били вредни в миналото. Това е един от многото уебсайтове, които са претърпели нарушение на данните. През 2012 г. австралийски хакер успя да се представи за други потребители и да изложи личната информация на хиляди хора.

Няма да получим твърде техническа информация, но когато се случи нарушение на данните, хакерът обикновено не получава паролите на потребителите веднага. Вместо това те получават хеширани или бъркани версии на тях, които след това се опитват да дешифрират с програма, предназначена за това. Използването на силна, уникална парола за всеки от вашите акаунти може да ги защити от този тип груба атака.

За щастие, мениджърите на пароли са евтини. Най-добрият ни мениджър на пароли е Dashlane и е евтин, ако се абонирате за една година (прочетете нашия преглед на Dashlane). Освен това той осигурява защита от кражба на идентичност и наблюдение на тъмната мрежа, така че можете да гарантирате, че сте в безопасност на всички фронтове.

За приложения за запознанства мениджърите на пароли ви предпазват от потенциални нарушения на данните и представяне. Ако някой е хакнал вашия акаунт, той може да го използва за извършване на измами за запознанства на ваше име. Докато имате силна парола, това едва ли е невъзможно.

Както при VPN, има и безплатни опции. Прочетете нашето най-доброто ръководство за безплатен мениджър на пароли, ако все още не сте много запалени да харчите пари.

Заключителни мисли

Нашият голям онлайн свят е страшен и този факт не се облекчава при зареждане, за да намерите любов онлайн. За щастие, има мерки, които можете да предприемете, за да се предпазите от онлайн измами за запознанства.

Както обикновено, преобладава здравият разум. Въпреки това, важността на наличието на VPN и мениджър на пароли не трябва да се подценява. Харесва ви или не, сигурността ви не е изцяло под ваш контрол при използване на интернет. Нашето анонимно ръководство за сърфиране доказва това. VPN и мениджърите на пароли са инструменти, които ви позволяват да възстановите контрола върху личните си данни и как се споделят онлайн.

Препоръчваме ви да разгледате нашите VPN прегледи и отзиви за мениджър на пароли за повече опции. Ако се опитвате да блокирате онлайн сигурността си, проверете и нашите антивирусни отзиви.

Какво правите, за да си осигурите онлайн запознанства? Уведомете ни в коментарите по-долу и, както винаги, благодаря за четенето.  

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me