Rishikimi i Google Chrome – Përditësuar 2023

Rishikimi i Google Chrome

Google Chrome është një shfletues fantastik që ishte një revolucion i vërtetë kur doli. Sidoqoftë, ka disa çështje serioze të intimitetit me të, dhe ha RAM për mëngjes. Lexoni rishikimin tonë të plotë të Google Chrome për detajet.

Shqyrtimet më të mira të shfletuesit

Google Chrome është shfletuesi më i popullarizuar në internet në treg, dhe për arsye të mirë. Ajo siguron një ndërfaqe të lehtë për t’u përdorur dhe pastruar, lidhje të ngurta në të gjitha pajisjet dhe një bibliotekë masive të prapavijave. Thënë kjo, është i varur nga burimet dhe ka një rekord të duhur kur bëhet fjalë për privatësinë. Ky përmbledhje e Google Chrome do t’ju drejtojë me karakteristikat dhe të metat e tij.

Google Chrome funksionon pothuajse në çdo gjë, me versione të desktopit të pajtueshme me Windows 7, 8, 8.1 dhe 10, macOS OS X 10.10 e më vonë, si dhe shpërndarjet Ubuntu, Debian, openSUSE dhe Fedora të Linux. Ekzistojnë gjithashtu versione celular për iOS dhe Android. Për këtë rishikim, kemi përdorur një laptop Windows 10 dhe një iPhone që funksionon iOS 12.3.

Pikat e forta & dobësitë

Features

Si parazgjedhje, Google Chrome nuk ju bombardon me veçori, duke zgjedhur një ndërfaqe të pastër dhe të thjeshtë të përdoruesit që përbëhet vetëm nga një shirit i kërkimit dhe adresës së kombinuar, i quajtur omnibar, kontrollet e navigimit dhe një hapësirë ​​e vogël për zgjerimet tuaja.

Kjo bibliotekë e zgjerimeve është një nga pikat më të mëdha të shfletuesit sepse asnjë konkurrues nuk ofron të njëjtën sasi të veçorive të palëve të treta. Pavarësisht nëse dëshironi të bëni shënime të integruara, shufra shtesë të faqerojtësve, rifreskim automatik ose ndonjë veçori tjetër të përparuar, ka ndoshta një zgjatje që i përshtatet nevojave tuaja.

Shfletuesi gjithashtu përmban lidhshmëri mbresëlënëse ndër-pajisje midis pajisjeve. Për sa kohë që sinkronizoni me llogarinë tuaj Google, preferencat, faqerojtësit dhe historia e kërkimit vijnë me ju kur instaloni shfletuesin në një kompjuter ose pajisje të re. Për shkak të kësaj, vendosja e shfletuesit është e shpejtë dhe e lehtë për tu bërë.

Google Chrome Sync

Pothuajse gjithçka që bëni në Google Chrome mund të mbështetet në cloud të Google, drejt e në skedat që lini të hapura, dhe kjo ju jep një grup të fortë opsionesh për të zgjedhur atë që dëshironi të sinkronizoni. Nëse doni t’i rregulloni ato rregullime, shikoni udhëzuesin tonë se si të kopjoni Google Chrome.

Transferimi i faqerojtësve tuaj në shfletues të tjerë është njëlloj pa dhimbje, pasi thjesht futni menaxherin e faqeshënuesve dhe i eksportoni ato si një skedar HTML. Mësoni më shumë rreth këtij procesi në udhëzuesin tonë se si të eksportoni dhe importoni faqeshënuesit Google Chrome.

Suditërisht, Google Chrome është gjithashtu i integruar mirë me shërbimet e tjera të Google, me shkurtore në aplikacione të tilla si Google Docs dhe Gmail, të vendosura brenda një menuje “aplikacionesh” në shiritin tuaj të faqerojtësve. Ky integrim shtrihet në Google Translate, duke ju mundësuar të përktheni çdo faqe në një gjuhë tjetër me një klik të vetëm.

  Rishikimi Tenta - Një Shfletues i Sigurt - Azhurnuar 2023

Google Chrome gjithashtu vjen me një lexues të integruar. Pdf, i cili është mirë të kesh, megjithëse ka dritë në karakteristika krahasuar me një lexues të dedikuar, siç është Adobe Acrobat, nuk ka mbështetje për gjëra të tilla si PDF dinamik dhe nënshkrime virtuale.

Karakteristika shtesë Google Chrome

Një veçori më e vogël që është lehtësisht e humbur është opsionet e dobishme të menusë së kontekstit të parashikuara në Google Chrome. Ato përfshijnë një mundësi për tekstin e theksuar googling, të cilin shfletuesit e tjerë, të tilla si Mozilla Firefox, gjithashtu ofrojnë, si dhe një mundësi për të bërë një kërkim të kundërt të imazhit, i cili ju kursen kohën e shkarkimit dhe rimbushjes së figurës.

Google Chrome-ContextMenus

Google Chrome gjithashtu mbështet përdorues të shumtë, të kompletuar me shkurtore të veçanta për shembullin e shfletuesit të secilit. Kjo është e dobishme për kompjuterët e përbashkët ose për ata që kanë nevojë për raste të ndara të shfletuesit për punë dhe përdorim personal.

Karakteristikat e celularit Chrome

Në versionin e tij celular, Google Chrome ruan ndërfaqen e tij të thjeshtë dhe intuitive të përdoruesit. Nuk ka shumë për të folur për sa i përket tipareve specifike për celularin, por butoni “kërko faqen e desktopit” është i bukur për trajtimin e faqeve të internetit që kanë versione inferiorë celular. Ai i bën ata të mendojnë se jeni në një pajisje desktop, duke i bërë ata t’ju dërgojnë versionin e desktopit në vend të faqes së lëvizshme.

Google Chrome në celular vjen gjithashtu me një listë leximi që ju lejon të shtoni ndonjë URL për lexim të mëvonshëm. Uebfaqet e shtuara në listë janë më pas të disponueshme offline, që është një mënyrë e shkëlqyeshme për të organizuar materiale leximi për fluturime ose situata të tjera në të cilat mund të mos keni akses në internet.

Google Chrome-ReadingList

Ekziston edhe një buton i ndarjes pranë shiritit të adresave që ju lejon të ndani një faqe në internet në pothuajse çdo mënyrë që të mendoni.

Lehtësinë e përdorimit

Sporting një ndërfaqe e pastër dhe e thjeshtë, Google Chrome është një fllad për t’u përdorur në desktop dhe celular.

Chrome në Desktop

Në versionet e tij të desktopit, Google Chrome është i thjeshtë për të lundruar. Do gjë që ju duhet të shfletoni është e ngjeshur në një shirit pune me shkëlqim në pjesën e sipërme të ekranit ku mund të gjeni omnibarin, faqerojtësit tuaj dhe kontrollet e lundrimit.

Google Chrome-BasicDesktopUI

Tabet ndahen me një ndryshim të qartë në ngjyrim dhe hapja e shumë skedave në të njëjtën kohë bën që ato të shkallëzohen në horizontale. Edhe kur keni dhjetëra skeda të hapura, është e lehtë të tregoni se çfarë është secila skedë për shkak të favikoneve të shfaqura qartë që qëndrojnë të dukshme. 

Opsionet e sipërpërmendura të “kërkimit Google për” dhe “Kërko Google për imazh” opsionet e menusë së kontekstit thjeshtojnë më tej përdorimin, si dhe opsionin standard “paste dhe shko / kërko” kur ngjitni tekstin në omnibar.

Chrome në celular

Versionet celulare të Google Chrome synojnë gjithashtu thjeshtësinë në hartimin e tyre, gjë që i bën ata po aq të thjeshtë për t’u përdorur sa ekuivalentët e tyre të desktopit. Omnibar ndodhet lart dhe kontrollet e navigimit, menuja e skedave dhe cilësimet janë të vendosura në fund të ekranit.

Google Chrome-MobileTabs

Kur hapni menunë tuaj të skedarit në celular, ju prezantoheni me tre përmbledhje të pastra për skedat tuaja të rregullta, skedat e panjohjes dhe skedat tuaja më të fundit në të gjitha pajisjet tuaja. Kjo e bën më të lehtë për të tërhequr një skedë që keni hapur në pajisjen tuaj desktop në celular, nëse duhet ta bëni një gjë të tillë.

  Microsoft Edge Review - Një Shfletues i Përmirësuar - Përditësuar 2023

Performance

Kur bëhet fjalë për performancën, Google Chrome është një çantë e përzier. Mbetet një nga shfletuesit më të shpejtë të internetit në treg, me testet tona duke e vendosur atë përpara Mozilla Firefox, Opera dhe Microsoft Edge (lexoni rishikimin tonë të Microsoft Edge). Thënë kjo, në celular është më e ngadaltë se Mozilla Firefox dhe Safari, megjithëse ndryshimi është i vogël.

Versioni i desktopit i shfletuesit është i uritur nga burimet, megjithëse ha shumë më shumë RAM sesa ndonjë nga konkurrentët e tij. Kjo mund të bëhet shpejt një problem nëse duhet të mbani të hapura shumë skeda ose dritare njëkohësisht, dhe makinat me sasi të ulët RAM do të përpiqen të sigurojnë Google Chrome me burimet e nevojshme..

siguri

Google Chrome bën një punë të mirë duke mbrojtur përdoruesit e saj nga faqet e internetit potencialisht të paduruar, siç demonstruam në artikullin tonë se cili shfletues i uebit është më i sigurti. Dikur ishte shfletuesi i vetëm që punësoi sandboxing, që do të thotë se skedat individuale u ndanë në procese të veçanta, duke kufizuar qasjen e tyre tek njëri-tjetri dhe në sistemin tuaj operativ.

Nëse po vizitoni një faqe në internet me një çertifikatë të pavlefshme sigurie ose mbi protokollin standard HTTP, në krahasim me HTTPS më të sigurt, Google Chrome do të vendosë një paralajmërim pranë omnibarit për t’ju thënë se faqja e internetit mund të jetë e pasigurt. Një paralajmërim më i madh që mbush dritaren e shfletuesit do të bllokojë faqet e internetit me skema të njohura të malware ose phishing, duke përdorur shërbimin e “shfletimit të sigurt” të Google.

Google Chrome-NotSecure

Për më tepër, Google Chrome do të bllokojë dritaret e shfaqura si parazgjedhje, si dhe reklamat që dihet se mbajnë malware, duke mbrojtur përdoruesit e lumtur me klik nga hapja e reklamave që do të infektojnë pajisjen e tyre.

Një aspekt tjetër jetik i sigurisë së shfletuesit është azhurnimet. Për shkak se gabimet në kodin shfrytëzohen shpejt nga kriminelët në internet, zhvilluesit duhet të kërkojnë vazhdimisht përditësime të sigurisë për shfletuesin dhe duke inkurajuar përdoruesit të azhurnojnë sa më shpejt të jetë e mundur. Google Chrome e bën mirë këtë gjë, pasi që azhurnohet çdo disa ditë dhe shfletuesi kontrollon për një azhurnim të ri çdo pesë orë.

Fjalëkalimet që ruhen në vend në shfletues mbrohen duke përdorur sigurinë e sistemit, siç janë emri dhe fjalëkalimi juaj i Windows ose ekuivalenti në pajisjet e tjera. Nëse vendosni të sinkronizoni ato fjalëkalime, ato do të kodifikohen duke përdorur llogarinë tuaj Google ose mund të krijoni një “frazë sinkronizimi” që gjithashtu ndalon Google të hyjë në të dhënat tuaja të sinkronizuara.

Sidoqoftë, jeni më mirë të përdorni një nga menaxherët tanë më të mirë me fjalëkalim.

intimitet

Ekziston një shqetësim i qenësishëm i privatësisë me Google Chrome sepse biznesi thelbësor i Google vërtitet rreth reklamave. Megjithëse Google nuk i shet të dhënat tuaja plotësisht, ai i përdor ato për të qepur reklama për ju. Megjithëse kjo mund të shihet si përfitim, dhe Google dëshiron që ju të mendoni se është, nëse jeni i shqetësuar me intimitetin, mund të dëshironi të shkoni me një shfletues të ndryshëm, siç është Firefox-i i Mozilla-s.

  Rishikimi Vivaldi - Opera Takohet me Chrome - Përditësuar 2023

Në teori, mund të kufizoni të dhënat që Google Chrome mbledh mbi ju duke çaktivizuar disa veçori. Fikja e “kërkimeve automatike të plota dhe URL-ve” dhe “shfaqja e sugjerimeve për faqe të ngjashme kur një faqe nuk mund të gjendet” i ndalon ata të mbledhin termat e kërkimit ndërsa i shtypni ato, dhe paaftësia e emrave mashtrues të “bërë kërkime dhe shfletim më të mirë” ndalon atë nga duke e ndarë historinë tuaj të shfletimit me Google.

Google Chrome-SyncSettings

Thënë kështu, të gjitha ato tipare janë aktivizuar si parazgjedhje, dhe çaktivizimi i tyre ka një ndikim në rëndësinë e kërkimit dhe sugjerimeve të faqes në internet që merrni. Përtej fikjes së tyre, ka disa mashtrime jashtë cilësimeve të shfletuesit që mund të përdorni për të përmirësuar privatësinë tuaj, siç përfshihet në udhëzuesin tonë të shfletimit anonim.

Ekziston edhe pyetja se sa paaftësojnë këto karakteristika, siç zbuluam vitin e kaluar që megjithë çaktivizimin e historisë së vendndodhjes, shumë aplikacione Google ende kishin qasje në të dhënat e vendndodhjes të vulosur me kohë.

Për fat të mirë, ju keni mundësinë të fshini manualisht disa nga informacionet që Google mbledh për ju duke vizituar faqen e tij “aktiviteti im”, siç detajohet në udhëzimin tonë se si të fshini historinë tuaj të Google.

Cilësimet e Google Chrome-CookieSettings

Përveç problemit të qenësishëm të privatësisë së Google si një kompani, Google Chrome ju ofron një përzgjedhje të fortë të cilësimeve të intimitetit. Ju mund të kufizoni gjurmuesit dhe cookies në përgjithësi ose në bazë të një faqe në internet, si dhe t’i tregoni shfletuesit të dërgojë një kërkesë “Mos gjurmoni” në të gjitha faqet e internetit, por kjo është vetëm efektive për aq kohë sa faqet e internetit nuk e injorojnë atë.

Në përgjithësi, ju rekomandojmë të përdorni një nga VPN më të mirë për Chrome kur e përdorni. Google përfundimisht ka marrë rrugën e keqe vitet e fundit, dhe ne nuk kemi ide se ku do të përfundojnë të dhënat tuaja. Lexoni kolonën tonë mujore të gjendjes së Re, për shembuj.

Aktgjykimi

Nëse jeni të gatshëm të anashkaloni problemet e tij me privatësinë dhe përdorimin e RAM, Google Chrome është një shfletues fantastik. Dizajni i tij i butë dhe i thjeshtë e bën të lehtë për t’u përdorur, dhe për shkak të bibliotekës së gjerë të shtesave, mund të shtoni pothuajse çdo funksionalitet që mund të dëshironit nga një shfletues..

Lidhshmëria kryq në të gjithë pajisjet lehtëson vendosjen dhe përdorimin në desktop dhe celular, dhe ka një aplikacion Google Chrome për çdo sistem kryesor operativ.

Thënë kështu, përdoruesit që janë të pakëndshëm me sasinë e të dhënave personale që Google i pëlqen të kenë rreth tyre, mund të dëshirojnë të konsiderojnë një shfletues që nuk ka një motiv fitimi për të mbledhur informacionin e tyre, të tilla si Mozilla Firefox ose Vivaldi. Ata që kanë desktop të vjetër me RAM të ulët do të duan gjithashtu të duken diku tjetër, sepse Google Chrome shpejt bëhet i uritur nga burimet.

Whatfarë mendoni për Google Chrome? A është ndërfaqja e shkëlqyeshme dhe e lehtë për t’u përdorur dhe biblioteka mbresëlënëse e shtesave të mjaftueshme për ju që të injoroni problemet e ndezura me intimitetin? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me