Rishikimi i Neonit të Operës – Bazat e Testimit – Përditësuar 2023

Rishikimi i Neonit të Operës

Të interesuar të shfletosh në internet në mënyra që nuk do të kishit imagjinuar kurrë? Pastaj provoni Neon, provën e Opera për shfletuesin e konceptit me disa ide shumë të çuditshme. Thënë kjo, ka edhe disa tipare interesante, siç mund t’i lexoni në përmbledhjen tonë të plotë të Operës Neon.

Shqyrtimet më të mira të shfletuesit

Opera Neon është një provë e konceptit e lëshuar në janar 2023, krijuar për të eksploruar mënyra të reja të shfletimit të internetit. Megjithëse nuk ishte menduar kurrë për të zëvendësuar produktin e flamurit të Operës (lexoni këtu rishikimin tonë të Operës), ai shërbeu si një tokë provuese për veçoritë, disa prej të cilave më vonë u dërguan te produkti kryesor i kompanisë. 

Në këtë përmbledhje të Operës Neon, ne do të kontrollojmë pikat e forta dhe të dobëta të këtij shfletuesi eksperimental.

Ndërsa dizajni dhe faqosja e përgjithshme e shfletuesit është sigurisht interesante, gjithashtu i mungojnë disa karakteristika thelbësore, të tilla si sinkronizimi i pajisjes ndër-pajisje dhe shtesat e palëve të treta. Për më tepër, ka disa shqetësime të rëndësishme për sigurinë dhe privatësinë për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm përpara se të vendosni të përdorni shfletuesin e konceptit të Opera.

Opera Neon është në dispozicion vetëm në desktop dhe është në përputhje me Windows 7 dhe më vonë, si dhe macOS X 10.9 dhe më vonë. Për këtë rishikim, kemi përdorur një laptop që drejton Windows 10 për të provuar shfletuesin.

Pikat e forta & dobësitë

Alternativa për Neonin e Operës

Features

Neoni vjen me disa tipare të shkëlqyera të vogla të përfshira. Sshtë një lojtar video i ngulitur në shiritin e detyrave në anën e majtë të ekranit që ju lejon të luani video nga YouTube ose Vimeo ndërsa shikoni në skedat e tjera ose edhe pasi të keni kaluar në një aplikacion tjetër.

Opera-Neon-VideoPlayer

Një mjet për fotografinë është gjithashtu i përfshirë në të njëjtin menu, por është më pak fleksibël se mjetet e përdorura nga shfletuesi i rregullt i Operës ose Firefox (lexoni rishikimin tonë të Firefox-it), pasi vetëm ju lejon të korrni dhe kapni një përzgjedhje të faqes në internet, sesa gjithcka.

Kur merrni një pamje të ekranit duke përdorur mjetin, ai automatikisht kursen në dosjen e galerisë, të cilës mund t’i qaseni lehtësisht përmes të njëjtit menu në anën e majtë të ekranit. Shikimi i figurës përmes galerisë gjithashtu ju tregon se cila është URL-ja e burimit për pamjen e ekranit, e cila është një mënyrë e shkëlqyeshme për të mbajtur shënimet se ku keni kapur imazhin.

  Rishikimi Vivaldi - Opera Takohet me Chrome - Përditësuar 2023

Opera-Neoni-Galeria

Ashtu si shfletuesi i rregullt i Opera, Neon bazohet në Chromium (lexoni rishikimin tonë të Chromium), por për shkak të mënyrës së ndërtimit të shfletuesit, ai nuk është i pajtueshëm me asnjë shtesë të Chrome, ndryshe nga shfletuesit e tjerë që ndajnë të njëjtën arkitekturë, si Brave (lexo rishikimi ynë i guximshëm). 

‘Është më e keqja, nuk është në përputhje me asnjë shtesë të dedikuar Operës, ose që do të thotë se jeni i kufizuar në funksionalitetin amtare të shfletuesit.

Një shikues bazë PDF është trashëguar nga Chromium, por i mungojnë veçoritë e përparuara, si nënshkrimet dhe mbështetja për skedarët dinamikë PDF.

Nuk ka gjithashtu një version celular të shfletuesit, dhe Neon nuk është në gjendje të sinkronizohet me shfletuesit e tjerë celularë të Opera, si Touch ose Mini. Në fakt, nuk ka sinkronizim fare midis pajisjeve, kështu që nëse përdorni shumë kompjuterë dhe dëshironi që përvoja juaj e shfletimit të transferohet midis tyre, do të dëshironi të shikoni diku tjetër.

Lehtësinë e përdorimit

Pjesa më interesante e Operës Neon është modelimi i saj inovativ i ndërfaqes. Tabs janë renditur përgjatë skajit të djathtë të ekranit në një menu të lëvizshme, dhe secila paraqitet si një flluskë që tregon se si duket faqja e internetit, duke i bërë ato të lehtë për t’u identifikuar. 

Shfletuesi gjithashtu përdor një algoritëm Opera e quan “gravitetit”, i cili përcakton se cilat skedarë po përdorni më së shumti dhe i tërheq ato në krye të listës.

Opera-Neon-Tabs

Në vend që të përdorë një faqe tradicionale të fillimit, Neon ka një ekran të përshtatshëm që kopjon sfondin e kompjuterit tuaj, duke e bërë atë të ndjehet më i integruar me pajisjen. 

Këtu, do të gjeni të gjitha faqet e internetit që vizitoni më shpesh, si dhe faqerojtësit tuaj. Ju lehtë mund të hapni ndonjë prej këtyre faqeve të internetit duke klikuar flluskën përkatëse ose duke e zvarritur atë në shiritin e skedave.

Opera-Neon-homescreen

Një tjetër veçori e shkëlqyeshme në Neon është mënyra e ndarjes me ekran. Kjo ndan ekranin midis dy skedave të veçanta, duke e bërë multitaskimin në mënyrë të konsiderueshme më të lehtë. Fatkeqësisht, për shkak të mënyrës se si shfletuesi shfaq faqet e internetit, ato kurrë nuk janë plotësisht në ekran të plotë, duke i bërë ato të shfaqen disi më të vogla se normalja.

Opera-Neon-Splitscreen

Kur një skedë po luan zë, një ikonë e gjelbër e folësit tregohet në krye të ikonës së skedës, e cila shërben gjithashtu si një buton i heshtur. Për më tepër, Neon ju lejon të shtoni ndonjë motor kërkimi që dëshironi, në vend që t’ju kufizojë në një listë të zgjedhur të paracaktuar.

Opera-Neon-SearchEngines

Kur vendosni shfletuesin, ju keni mundësinë që të importoni cilësimet nga Internet Explorer (lexoni rishikimin tonë të Internet Explorer) ose Firefox, por çuditërisht nuk është aq Chrome apo Opera.

  Shqyrtimi Brave i Brave - Surfing i Sigurt -Përtërirë 2023

Ju gjithashtu mund të vendosni dhe ndryshoni me lehtësi lejet e faqes në internet – si shërbimet e vendndodhjes, JavaScript, pop-ups dhe imazhet – duke klikuar kutinë e gjelbër në këndin e sipërm të djathtë. Fatkeqësisht, kyçi i zhduket kur lidhet përmes HTTP, kështu që këto cilësime nuk janë gjithmonë të disponueshme.

Performance

Neoni nuk është një shfletues veçanërisht i shpejtë. Në testet tona të shpejtësisë, ajo shënoi më e ulët se shumica e shfletuesve të tjerë kryesorë, duke përfshirë Opera standarde, Chrome dhe Firefox. Alsoshtë gjithashtu vetëm pak më shpejt se Edge (lexoni rishikimin tonë të Edge), që është një nga shfletuesit më të ngadaltë që ne kemi shqyrtuar.

Sidoqoftë, shfletuesi përdor gjithashtu shumë pak RAM, me afërsisht gjysmën e konsumit të memorjes së Google Chrome (lexoni rishikimin tonë të Chrome). Fatkeqësisht, përdorimi i CPU është jashtëzakonisht i lartë, pavarësisht se sa skedarë keni hapur.

Ashtu si të gjithë shfletuesit të bazuar në Chromium, Opera vjen me një menaxher të veçantë të detyrave, gjë që e bën shumë më të lehtë të identifikosh se cilat skedarë përdorin më shumë burime, nëse duhet të kufizosh gjurmën e shfletuesit. Mund të çaktivizoni të gjitha imazhet, që është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kursyer përdorimin e të dhënave nëse keni një bandë të kufizuar.

Opera-Neon-Taskmanager

siguri

Siguria është problemi më i madh i Neonit. Për shkak se shfletuesi ishte menduar kryesisht si një provë e konceptit, ai nuk ka marrë ndonjë azhurnim që nga lëshimi i tij në 2023, duke e bërë atë tepër të prekshëm nga shfrytëzimet, malware dhe llojet e tjera të krimit në internet. 

Siç kemi theksuar në artikullin tonë në të cilin shfletuesi në internet është më i sigurti, frekuenca e azhurnimit është një nga aspektet më të rëndësishme të sigurisë së shfletuesit, kështu që ky është një problem i madh.

Për dallim nga Opera standarde, Neoni nuk vjen me një reklamues të integruar. Megjithëse ky nuk është përgjithësisht problem për shumicën e shfletuesve, pasi reklamuesit e palëve të treta janë të lehta për tu gjetur, mungesa e plotë e shtesave të Neon do të thotë që nuk ka asnjë mënyrë për të bllokuar reklamat. 

Meqenëse reklamat janë një vektor i zakonshëm për malware, ky është një shqetësim i madh për sigurinë. Megjithatë, ekziston një bllokues që shfaqet, kështu që është diçka.

Për më tepër, Neon bën një punë vërtet të keqe duke paralajmëruar përdoruesit se ata janë duke u lidhur me një faqe në internet përmes një lidhje HTTP të pasigurt. Edhe pse tregon një bllokim jeshil për lidhjet HTTPS, mungesa e kësaj ikonë është treguesi i vetëm që lidhja juaj nuk është e sigurt, e cila është më pak se ideale.

  Microsoft Edge Review - Një Shfletues i Përmirësuar - Përditësuar 2023

Opera-Neon-HTTPSPadlock

Edhe pse shumica e shfletuesve përdorin bazën e të dhënave të Shfletimit të Sigurt të Google për të mbrojtur përdoruesit nga malware dhe skemat e phishing, Neon në vend të kësaj zgjedh bazat e të dhënave Yandex dhe PhishTank. Ndërsa kjo është më mirë se asgjë, ato nuk janë aq efektive sa alternativa e Google.

intimitet

Neoni ndan të njëjtat shqetësime për privatësinë si shfletuesi i rregullt i Opera. Investitorët kinezë e blenë kompaninë në vitin 2016, e cila është tepër shqetësuese duke pasur parasysh gatishmërinë e qeverisë kineze për ndërmarrje private të armëve të forta në sigurimin e tyre me prapavijë dhe të dhëna përdoruesi.

Politika e tij e intimitetit është gjithashtu e tmerrshme, pasi thotë qartë se Opera rezervon të drejtën të mbledhë çdo informacion dhe përdorues – nga emrat në adresat IP dhe historinë e shfletimit – dhe ta ndajë ose shesë këdo që dëshiron.

Për më tepër, ka shumë shërbime të aktivizuara nga parazgjedhjet që komprometojnë intimitetin tuaj, siç janë parashikimi i kërkimit, përfundimi i automjetit të URL-së dhe më shumë. Në teori, mund t’i fikni këto, por është e vështirë të thuhet me siguri se sa private e bën këtë shfletuesin.

Opera-Neon-PrivacyServices

Duke pasur parasysh të gjitha këto shqetësime të privatësisë që lidhen me Neon, ne ju rekomandojmë të shikoni udhëzuesin tonë të shfletimit anonim për t’u siguruar që jeni aq i mbrojtur sa mund të jeni kur përdorni shfletuesin. Do të dëshironi të merrni në konsideratë përdorimin e një VPN, kështu që të drejtoheni në listën tonë më të mirë VPN, nëse nuk keni një të tillë ose mendoni se mund t’ju duhet një azhurnim.

Aktgjykimi

Neoni është sigurisht një koncept interesant, por edhe pse dizajni i ndërfaqes është një frymë e ajrit të pastër në tregun e shfletuesit shpesh të ndenjur, ka disa të meta serioze që janë vështirë të injorohen. Mungesa e azhurnimeve të shfletuesve është një problem i madh, siç janë çështjet e ndryshme të sigurisë, si mungesa e një bllokuesi reklamimi ose paralajmërimet për lidhje të pasigurta.

Privatësia është gjithashtu një shqetësim i madh, por kjo nuk ndryshon nga shumë shfletues të tjerë, si shfletuesi tradicional i Operës ose Chrome. Thënë kështu, veçoritë e vogla – si mbështetja me ekran të ndarë, galeria e imazheve dhe videoklipi – janë të gjitha ide të shkëlqyera që ne do të dëshironim shumë t’i shohim të miratuara nga shfletuesit që janë mbështetur siç duhet.

Whatfarë mendoni për Neon Opera? A është ndërfaqja e dizajnuar dhe inovative dhe veçoritë e dobishme të vogla të mjaftueshme për t’ju bërë të anashkaloni problemet serioze me intimitetin dhe sigurinë, si dhe mungesën e plotë të shtesave dhe sinkronizimit të pajisjeve ndër-pajisje? Na tregoni në komentet më poshtë. Faleminderit që lexuat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me